brzmi kiedy jeśli nie teraz jest dobra widoczność na Miedwiu ?
Wg mnie późną jesienią i zimą.
Od jakiegoś czasu na Miedwiu widoczność pogarsza się. Rok temu w powyższym okresie zrealizowałem kilkanaście nurkowań w zakresie do 25 m, głównie na koszach gdzie widoczność naprawdę była zadowalająca.
Czasem na motorku były warunki mnie lub bardziej basenowe.
W tym roku z jakiś przyczyn jest gorzej co wcale nie oznacza, że źle.
Mroczny klimat koszy lub wraku ma coś w sobie.
Inna sprawa, że nurkowie dość często wyolbrzymiają zastana widoczność lub błędnie przekazują sobie informacje na jej temat.
Dla mnie 2 m to faktycznie dwa metry czystej widoczności gdzie widzę " szczegóły " a nie zarys HIDA 35 W partnera.
Ogólnie kicha. Rurę szuka się po omacku z widocznością do 0,5m. Woda kwitnie na czerwono. Ciemno już po 5m i widoczność na 1m-2m. Woda przy koszach ok 7-8*.
Torpedownia 24.07.2008.
Termoklina na 9m. Nad termokliną widoczność 0.5-1m woda jak zupa 20 st.
Poniżej termokliny widoczność ok. 4m, temperatura 8 stopni.
Wrak praktycznie widać cały na szerokość więc rewelacja.
Witajcie!.:)
Fajne zdjęcia Tomku.
Myślę,że ostatnio moje sprawy idą w dobrym kierunku i się wkrótce spotkamy, na początku na treningach na basenie(SDS), a później już na wypadach na jeziorka.:)
Z moim zdrowiem jednak nie jest tak źle, jak to wcześniej przypuszczałem.
Więc do dzieła!
Pozdrawiam Wszystkich z Dive Devil.
Leszek
Widoczność na wraku: uczciwe 4m
Widoczność na torpedowni: 5-6m
Płycej w zakresie 3-0m: 6-8m
Temperatura wody:2st
[ Dodano: 10-07-2010, 11:42 ] 06.07.2010
Widoczność:
- do 12m: brak - po zanurzeniu nurkowanie praktycznie odbywa się po omacku.
- od około 12m: już coś widać - im głębiej tym lepiej
- na koszach już około: 2-3m
Mokro, wietrznie i deszczowo.
Mokry topniejąc śnieg nie ułatwiał przecieranie szlaków.
Pod wodą:
Widoczność: około 2m
- Wydaje mi się, że najlepsza widoczność była na około 17m
- Głębiej na samych koszach kłębią się stada okonków i innych pasiastych potworów które skutecznie unoszą muł z dna oraz metalowych elementów ujęcia wody.
Temperatura wody: 4st
Ostatnio zmieniony przez Bogen 18-12-2010, 20:38, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko