Wiek: 65 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 07-02-2008, 20:58
Ja od kilku lat nurkuję w Mares Avanti Tre, próbowałem kilka razy w innych i chyba jednak stare maresy są najlepsze. Jeżeli chcesz bardziej technicznie czy np. "żabką do tyłu" to spróbuj jakieś gumowe typu "Jet" (spróbuj zanim kupisz - pożycz), jednak do nurków rekreacyjnych poważnie przemyśl pierwszą pozycję i to nie koniecznie Excel i nawet nie koniecznie Quattro - nie zauważysz różnicy, a jezeli nie widać róznicy ... .
Wysłany: 07-02-2008, 22:04
Andrzej Minorczyk napisał/a:
..... a nie da rady plywac do tylu w miekkich pletwach????????????????????
Wiem - da radę, ale przecież nie o to chodzi czy da radę, bo nurkować da radę w każdych płetwach i w pytaniu jakie kupić chodzi o to w jakich lepiej, wygodniej, łatwiej - a do tyłu lepiej, wygodniej i łatwiej w krótkich i sztywnych płetwach. Poza tym zwrot "żabką do tyłu" miał być żartem.
Pitt_M, tak tylko zapytalem. Moj kolega ma stratosy (cuper miekkie) tak popierdziela do tylu ze wielu nawet w scubapro jet-finach moglo by sie zawstydzic.
Wysłany: 08-02-2008, 09:35
Andrzej Minorczyk napisał/a:
Pitt_M, tak tylko zapytalem. ...
A to sorki za odrobinę ostrą odpowiedź ale ostatnimi czasy człowiek węszy zaczepki w każdej wypowiedzi
Dodam tylko dlaczego używam płetw miękkich (stosunkowo) i bez większego "power'a" może ktoś ma podobne problemy i to info mu się przyda - w związku ze stanem zdrowia muszę zażywać leki z grupy diuretyków, które to usuwają z organizmu znaczną część minkroelementów w tym potas. Brak potasu objawia się między innymi skurczami mięśni a szczególnie kończyn dolnych. Uzupełnianie potasu farmakologicznie nie w pełni eliminuje ten objaw. Po przepłynięciu kilku metrów w ciężkich i sztywnych płetwach chwytają mnie bolesne skórcze łydek i ud - nauczyłem się nurkować z tą dolegliwością bezstresowo ale jeżeli można zmiejszyć częstotliwość objawu to czemu nie.
No cóż życie wymusza konfigurację szpeju.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 08-02-2008, 09:46
Pitt_M napisał/a:
minkroelementów w tym potas
Sorry za OT, ale potasu nie traktuje sie jako mikroelement. Tym terminem określa sie np. selen, chrom, miedź i inne konieczne dla prawidłowości niektórych procesów enzymatycznych, natomiast sód, potas, wapń, magnez, chlorki to nie sa mikroelementy, ponieważ sa konieczne dla podstawowych procesów życiowych.
No cóż... Jeśli już chcesz z punktu widzenia biologii ogólnej, to węgiel, wodór, azot, tlen, fosfor i siarka to biogeny. Fosfor, wapń, magnez, chlor potas i sód to makroelementy (fosfor jest zarówno biogenem jak makroelementem), natomiast jod, żelazo, fluor, kobalt, miedź, chrom, cynk, mangan, molibden i selen to mikroelementy. Tak gwoli ścisłości.
Ja ostatni egzamin z biochemii pisałem w roku 1982, więc jestem nardziej na bieżąco
Zastanawiam się nad wyborem płetw, które wybrać:
MARES QUATTRO EXCEL,
MARES VOLO POWER
Volo to taki dziwoląg z zawiasami. Te zawiasy nawet działają, ale efekt jest taki, że są
to bardzo miękkie płetwy. Czasem nie czuć ich na nogach - ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Jak trzeba płynąć w silnym prądzie jest tak jakby się płetw nie miało...
Quattro są twardsze i IMHO bardzo wygodne. No i siłę ciągu też mają w miarę.
Pewnie dlatego bardzo popularne. Natomiast w Quattro ciężko jest pływać żabką
- choć ponoć są tacy co potrafią. Wydaje się, że przyczyną jest zbyt duża długość
pióra, przez co ciężko jest doprowadzić ruch płetwami do końca.
- choć ponoć są tacy co potrafią. Wydaje się, że przyczyną jest zbyt duża długość
czyli najlepiej wspomniane przez Pita avanti tre ? są krótsze od quatro ale poza tym chyba mocno się nie różnią ?
Wysłany: 11-02-2008, 23:15
kiwigirl napisał/a:
... czyli najlepiej wspomniane przez Pita avanti tre ? są krótsze od quatro ale poza tym chyba mocno się nie różnią ?
Nie wiem czy są krótsze - róznią się ilością czarnych pasków gumy (pióra) trzy - tre, lub cztery - quatro, ale ja pływając w avanti od wielu lat nie jestem w stanie powiedzieć które mam na nogach. Przypuszczam, że różnica jest wyłącznie marketingowa (cena). W jedych i drugich pływam bez problemów żabką i w jednych i drugich nie potrafię do tyłu i chyba płetwy nie mają tu większego wpływu - może za słabo się staram .
Kup avanti tre i sprężyny do nich. Tanio (...) i na pewno będziesz zadowolony - do czasu aż zaczniesz być techniczny ... oj sorki - techniczna ...
Ostatnio zmieniony przez Pitt_M 11-02-2008, 23:16, w całości zmieniany 1 raz
pływając w avanti od wielu lat nie jestem w stanie powiedzieć które mam na nogach
Kiedyś zabrałem jedną swoją (4) i przez pomyłkę drugą żony Anny (3)
Śmiesznie było, bo jej mała płetewka weszła tylko do połowy na mój but i to była jedyna zauważalna różnica
Tak więc, jako żywy przykład łykania biuściastego marketingu Maresa, stwierdzam z całą stanowczością, że w chwili obecnej brał bym TRE. Zdecydowanie nie watro przepłacać.
jak weźmiesz tre i quatro w tym samym rozmiarze- np. regular i położysz obok siebie (albo ci się pomyli z pletwą sąsiada hihi ) to zobaczysz, że quatro ma pióro dłuższe o kilka cm. od tre.
Tomek Radomski napisał/a:
Śmiesznie było, bo jej mała płetewka weszła tylko do połowy na mój but i to była jedyna zauważalna różnica
Tomku i serio nie zauważyłeś że masz jedną płetwę "na czubkach palców" przed wejścem do wody ???
Wysłany: 13-02-2008, 13:27
kiwigirl napisał/a:
Konrad Dubiel napisał/a:
czyli najlepiej wspomniane przez Pita avanti tre ? są krótsze od quatro ale poza tym chyba mocno się nie różnią ?
mam Quattro i sobie chwalę, a że żabką na początku trochę trudno – da się przeżyć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko