Twoja blyskotliwosc poraza. Nie porownuj sytuacji awaryjnej do kontroli plywalnosci podczas normalnego nurkowania o ktorej mowa w moim poscie.
To jak z tym zrzucaniem 16 kg? jak to ogarniasz?
[ Dodano: 20-02-2008, 20:27 ]
$$ napisał/a:
to masz kłopot
JA nie mam z tym klopotu , ale dla poczatkujacego nurka, nie panujacego nad plywalnoscia zbytnie napompowanie suchego skafandra moze spowodowac utrate plywalnosci.
$$ [Usunięty]
Wysłany: 20-02-2008, 20:27
Andrzej Minorczyk napisał/a:
Nie porownuj sytuacji awaryjnej do kontroli plywalnosci podczas normalnego nurkowania o ktorej mowa w moim poscie.
To jak z tym zrzucaniem 16 kg? jak to ogarniasz?
Jestem z innego szkolenia, to nie mam trudności z operowaniem pływalnością, w szerszym zakresie niż obecne chowy, nie mam problemów ze zdjęciem butli z pleców, odpłynięciem od sprzętu. Czego i Tobie życzę.
JA tez to potrafie. Zwoc uwage ze watek dotyczy poczatkujacego nurka . Ty starasz sie mu imponowac jaki jestes dobry. Zaloz nowy watek i tam sie przechwalaj . Nie musisz takze poprzez forum udowadniac ze czegos nie umiem. Nawet mnie w wodzie nie widziales.
[ Dodano: 20-02-2008, 20:35 ]
Dalej mnie nurtuje jak sie zachowasz podczas utraty tych 16 kg???
$$ [Usunięty]
Wysłany: 20-02-2008, 20:43
Bron Boze nie stosowac sie do technik nurkowania tam opisanych :
-kontrola plywalnosci za pomoca skafandra.
JA tez to potrafie.
Tyle że nie wierzę.
Dlatego nie wierzę że to potrafisz.
W tym temacie zalecam kurs u instruktora którego w wodzie widziałem.
$$ napisał/a:
"robertg" jak pójdziesz na kurs do "BitPump" to możesz się tego dowiedzieć, także poczuć jak delikatny jest suwak łamiąc egzemplarz szkoleniowy.
pozdrawiam rc
KonradJ
Wysłany: 20-02-2008, 20:48
Witam Wszystkich Szanownych Kolegow
wiesz $$, czy soku, adamie slodowy,pomyslowy dobromirze czy jak cie tam zwal
czesto czytam to forum no ale nigdy nie pisuje
teraz to robie bo wreszcie chcialbym cie poznac ZOBACZYC i Zanurac z jakims praktykiem a nie teoretykiem (bo sam jestem poczakujacy i umiejetnosci raczej jeszcze mierne ale pracuje nad tym i sie staram - moze kiedys cos wyjdzie) popatrzec co wyczyniasz
powiedz kiedy i gdzie jest to mozliwe a ja przyjade i mysle ze zabiore kilku kolegow.
poogladalbym Twoje wynalazki itp.
jesli masz kawalek "meskosci" to zaskocz wszystkich i podaj na forum kiedy i gdzie
bo czasem mam wrazenie ze jestes nurkiem internetowym, gazetowym moze prysznicowym niewiem i prosze nie obrazaj sie tylko poprostu podnies rekawice
P.s.
czy jest ktos kto nurkowal z smokiem cz $$?????????
JA tez to potrafie.
Tyle że nie wierzę.
$$ napisał/a:
Dlatego nie wierzę że to potrafisz.
Ja nie mam 16kg tylko 4.
Powtarzam To ze tego nie polecam nie znaczy ze tego nie potrafie. A swoja droga mam to w d u p i e komu i w co wierzysz.
$$ napisał/a:
W tym temacie zalecam kurs u instruktora którego w wodzie widziałem.
Poprosze o jego dane ,k u r wa strace kase i pujde na ten kurs ale pozniej wszystko opisze tu na forum.
[ Dodano: 20-02-2008, 20:54 ]
KonradJ napisał/a:
jesli masz kawalek "meskosci" to zaskocz wszystkich i podaj na forum kiedy i gdzie
Juz mu to proponowal Zaba ale to cwaniak tylko przed monitorem.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Minorczyk 20-02-2008, 20:53, w całości zmieniany 1 raz
$$ [Usunięty]
Wysłany: 20-02-2008, 20:56
KonradJ napisał/a:
Stanisław Tlałka, Andrzej Sala (zamieszczone zdjęcie jest z Andrzejem w tle, nurkowanie samodzielne). Od R Gałacha dostałem suchy skafander po nurkowaniu w Jeziorze Wuksniki, przypuszczasz że taka stara wyga jakiemuś leszczowi prezentuje skafander ?
A wiesz gdzie mam Twoje rozterki "młodego Wertera" ?
A swoja droga mam to w d u p i e komu i w co wierzysz.
Poprosze o jego dane ,k u r wa strace kase
Forum to wersal może i nie jest, ale panuj nad sobą.
pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez $$ 20-02-2008, 21:02, w całości zmieniany 1 raz
A ja mam zdiecie z Papieżem co nie oznacza ze jestem katolikiem- oznacza ze mam z nim zdiecie.
[ Dodano: 20-02-2008, 21:04 ]
I GENERALNIE NA DZISIAJ DOBREJ NOCY
KonradJ
Wysłany: 20-02-2008, 21:05
$$ napisał/a:
KonradJ napisał/a:
Stanisław Tlałka, Andrzej Sala (zamieszczone zdjęcie jest z Andrzejem w tle, nurkowanie samodzielne). Od R Gałacha dostałem suchy skafander po nurkowaniu w Jeziorze Wuksniki, przypuszczasz że taka stara wyga jakiemuś leszczowi prezentuje skafander ?
A wiesz gdzie mam Twoje rozterki "młodego Wertera" ?
pozdrawiam rc
Podaj kogos kto jest czasem na forum
albo koncz wasc - wstydu sobie oszczedz
a ja rozterak nie mam
poprostu jestes
gawedziasz - nuroman
podnies rekawice
albo przyznaj ze to ja mam racje
bo raczej z ciebie taki nurek Panie Czarnecki jak z ludzi samoobrony politycy
$$ [Usunięty]
Wysłany: 20-02-2008, 21:10
KonradJ napisał/a:
Podaj kogos kto jest czasem na forum
Tel do A Sali znajdziesz zadzwoń zapytaj, odrobinę odwagi. Określenia wartościujące są elementem obrony ludzi słabych nie atakuję Ciebie, dlaczego schodzisz do prymitywizmu.
Zdejmuję demoralizujące zdjęcie.
pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez $$ 20-02-2008, 21:13, w całości zmieniany 1 raz
ja kurs suchacza zrobiłem i sie wiele od mego instuktora dowiedziałem , chociazby dziedziny konserwacji, przechowywania regeneracji czy ja i co zrobić w sytuacja awaryjnych itp.itd ... zoszczedziło mi to wiele straconego czasu na samodokształcenie w błachej sprawie , dzis poziomu własnej widzy nadal uważam ,ze nie były to stacone chwile i kasa ... , majsterkowania nie polecam , bynajmniej nie w nurkowaniu ...
kombinuj gdzie możesz ale tutaj chodzi o zdrowie ... widocznie ci co kurs zrobili i został niedosyt trafili na kiepskich instruktorów ...
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-02-2008, 00:24
robertg napisał/a:
BitPump nie unos sie prosze jak ktos odradza czlowiekowi kurs. Wiem ze boli Cie to jako instruktora, ale akurat suchacza spokojnie da sie opanowac samemu lub z niewielka pomoca bardziej doswiadczonych kolegow.
Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie.
Gdy nurkuję rekreacyjne wyważam się suchaczem, gdy technicznie - skrzydłem.
Co złego jest w wyważaniu się suchaczem?
KonradJ napisał/a:
Przeciez to nie twoje nie ma na nim twazy - to moze byc kazdy.
$$ napisał/a:
Forum to wersal może i nie jest, ale panuj nad sobą
Panuje, to zamierzony zabieg. Dowiem sie co w koncu dzieje sie z toba jak zrzucasz te 16 kg?
$$, Co z tym instruktorem do ktorego mnie nak kurs wysylasz dowiem sie kto to?
BitPump, Cenie Cie i dyskusje z Toba.
BitPump napisał/a:
Gdy nurkuję rekreacyjne wyważam się suchaczem, gdy technicznie - skrzydłem.
Co złego jest w wyważaniu się suchaczem?
Najpierw jedno pytanie czy uczysz tak nurkowac swoich kursantow?
Jest rozmowa o poczatkujacym nurku. Zgodzisz sie ze 90 % poczatkujacych jest przewazonych. Co sie dzieje jak przewazony nurek nadyma suchara? Gaz w skafandrze wedruje. Jak wedruje to moze zawedrowac w nogi i mozliwa jest afera.
Teraz opowiem o sobie. Ja uzywam gazu w suchym skafandrze aby moj ocieplacz nie byl zgnieciony tylko aby tworzyl jakas izolacje. Poniewaz ta ilosc gazu nie wystarcza aby osiagnac neutralna plywalnosc resze potrzebnego gazu umieszczam w skrzydle.Owszem w sytuacji awaryjnej bedzie slozyl mi suchar jako zapasowe zrodlo wyporu ale w temacie nic nie ma na temat awarii.
Podczas takiego gospodarowania gazem w sucharze obracam sie glowa w stronedna a nogi mam ku powierzchni i nie mam afer.
Drugie zagadnienie. Skoro kamizelka slozylaby jako backup moznaby ja olac i kupic boje za 300 pln i ratowac sie boja. Zajebiaszcza oszczednosc kasy.
Nastepna sprawa: zawor suchego skafandra jest umieszczony po stronie inflatora nie przypadkowo jak mniemam.
I ostatnie ,kamizelka posiada kilka zaworow upustowych minimum dwa(inflator i zawor "awaryjny'). Ktos to wymyslil po to aby zwiekszyc wydajnosc upuszczania gazu z kamizelki podczas awarii lub/i niekontrolowanego wynurzenia.
Zawor upustowy w sucharze najczesciej jest jeden i ma o niebo mniejsza wydajnosc niz zawory w kamizelce/skrzydle.
Sporo osób mi radzi pójść na kurs pływania w suchym ale nie wiem czy się zrozumieliśmy - wspomniałem że będę miał 2 nauczycieli z czego jeden jest instruktorem. Ci moi koledzy to nie jakieś lelum polelum że sobie jaja robią tylko faktycznie jak obiecali mnie nauczyć to na 100% poważnie podejdą do tematu. U tego kolegi - instruktora, robiłem te swoje kursy podstawowe i jestem zadowolony z jego metod nauczania (wiem że choćbym miał 10 nurków przy platformie wisieć to będzie wisiał razem ze mną i mnie poprawiał).
Pewnie jakbym się uparł na plastik to może coś by mi tam wykombinował ale nie jestem pewien czy w tej organizacji jest taka specjalizacja.
pozdrawiam !
będę miał 2 nauczycieli z czego jeden jest instruktorem.
No i dobrze,co dwóch to nie jeden,być moze będą mieli rózne zdania na temat pływania w suchym, a ty może sz wtedy wyciagnąc więcej wnoisków na przyszłość.Jeden punkt widzenia sprawdza się tylko w komunie.
pozdro
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-02-2008, 08:40
BitPump, Cenie Cie i dyskusje z Toba.
Wzajemnie
Najpierw jedno pytanie czy uczysz tak nurkowac swoich kursantow?
Tak uczę, bo tak muszę uczyć. Wyważanie się suchaczem jest wymaganiem standardów szkoleniowych PADI. Jest wyraźnie powiedziane, że kursant ma się wyważa suchym, a nie kamizelką.
Oczywiście, co innego na kursie Adv. Nitrox / Deco Procedures - tutaj uczę wyważania się skrzydłem. Ale tego nie traktuję już jako nurkowania rekreacyjnego, bo kursant jest obwieszony stejdżami, w konfiguracji technicznej.
Zgodzisz sie ze 90 % poczatkujacych jest przewazonych. Co sie dzieje jak przewazony nurek nadyma suchara? Gaz w skafandrze wedruje. Jak wedruje to moze zawedrowac w nogi i mozliwa jest afera.
Właśnie na tym kursie nurek uczy się nie być przeważonym. Do tego podstawowym ćwiczeniem jest wylecenie w górę nogami przy suchaczu możliwie mocno napompowanym.
Kwestia "nogi w górę" jest strasznie owiana legendą i kursanci bardzo często mają paniczny strach przed taką sytuacją, co przekłada się na złe nurkowanie (bo trzymają nogi w dole, a nie z poduszką powietrzną w górze). Na kursie jak kilka razy nurek się właściwie obróci nogami w dół - zobaczy, że polecieć z nogami do góry to się da 2 metry, ale nie 18.
Dosyć niebezpieczną sytuacją jest to, gdyby kursant wyważał się skrydłem nie dlatego, że tak jest z jakiś powodów lepiej, ale dlatego, że nie potrafi wyważyć się suchym.
W ramach kursu suchego ćwiczy się awarie - uszkodzenie jednego źródła wyporu i wyjście na drugim.
Ja uzywam gazu w suchym skafandrze aby moj ocieplacz nie byl zgnieciony tylko aby tworzyl jakas izolacje.
Czyli de facto używasz dwch urządzeń - kamizelki _i_ suchacza. Początkującemu łatwiej obslugiwać jedno urządzenie niż dwa, chociaż nie jest to główny argument.
Skoro kamizelka slozylaby jako backup moznaby ja olac i kupic boje za 300 pln i ratowac sie boja
Strzelenie boi trwa jedak zbyt długo. Trzeba duuuużo trenować aby zrobić to szybko. Bojka to szansa raczej z tych ostatnich możliwości. Wyjście na bojce to też poziom Adv. Nitrox. W programie OWD / AOWD / Rescue nie ma strzelania bojek w żadnej organizacji rekreacyjnej. Jest to dopoiero albo na specjalizacjach (podobno w standardach IANTD bojki trzeba uczyć na specjalizacjach, chociaż sam takiego standardu na oczy jeszcze nie widziałem), albo na Adv. Nitrox i wyższych.
Nastepna sprawa: zawor suchego skafandra jest umieszczony po stronie inflatora nie przypadkowo jak mniemam.
Tak. Łatwiej zrzucić powietrze z dwóch urządzeń.
Dodam, że np. Witek Śmiłowski w ogóle nie używa zaworu upustowego na ramieniu. Zawór ma cały czas zakręcony. Powietrze zrzuca takim specyficznym ruchem głowy kryzą szyjną. Ja tak nie potrafię.
I ostatnie ,kamizelka posiada kilka zaworow upustowych minimum dwa(inflator i zawor "awaryjny'). Ktos to wymyslil po to aby zwiekszyc wydajnosc upuszczania gazu z kamizelki podczas awarii lub/i niekontrolowanego wynurzenia.
Zawor upustowy w sucharze najczesciej jest jeden i ma o niebo mniejsza wydajnosc niz zawory w kamizelce/skrzydle.
Trudno ustawić się w pozycji, aby zrzucać gaz jednocześnie inflatorem, jak i spłuczką. Raczej ktoś to wymyślił aby zrzucać w pozycji albo nogi w dole albo nogi w górze.
Co do zaworów w suchaczu to podobno istnieją "wolne" zawory. W obu moich suchaczach zrzut gazu jest bardzo szybki.
Dodatkowo zaletą wyważania się suchaczem przeze mnie jest to łapiąc kursanta, który postanawia wystrzelić w górę mogę zrzucić gaz nie używając dłoni.
W nurkowaniach rekreacyjnych i na kursach suchego nauczam i będę naucał wyważania suchaczem. Na kursach TDI - już skrzydłem.
To jest zgodne ze standardami i zgodne z moim własnym przekonaniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko