Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
sprzet-?????
Autor Wiadomość
Mina 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 23-02-2008, 06:56   

BitPump napisał/a:
plecy jacketcik i butlę 15-l.

jakos bardziej przekonany jestem do 2x7 ze skrzydlem, choc koszt wiekszy to zawsze bezpieczenstwo rowniez o niebo wieksze

PawelW 

Stopień: CCR/OC TMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-02-2008, 09:33   

Mina napisał/a:
jakos bardziej przekonany jestem do 2x7 ze skrzydlem, choc koszt wiekszy to zawsze bezpieczenstwo rowniez o niebo wieksze

myśle ze twina wymyslili Ci co mieli zajebistego cykora nurkować na pojedyńczej 15l :): ):):):):):):):):):):):):):):):):)

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 23-02-2008, 10:29   

silver111 napisał/a:
BitPump napisał/a:
Już na powierzchni czuć tak lekko, jakby mieć dodatnią pływalność

Bo ja wiem... ? Z twinem nie trzeba tak często z wody wychodzić żeby luftu nabić więc chyba na jedno wyjdzie....

szczególnie mając twina 2x7 niż poj. 15 :)

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 23-02-2008, 11:27   

PawelW napisał/a:
myśle ze twina wymyslili Ci co mieli zajebistego cykora nurkować na pojedyńczej 15l

A ja mysle ze nie masz najmniejszego pojecia o czym piszesz ;)

$$
[Usunięty]

Wysłany: 23-02-2008, 12:38   

martin napisał/a:
PawelW napisał/a:
myśle ze twina wymyslili Ci co mieli zajebistego cykora nurkować na pojedyńczej 15l

A ja mysle ze nie masz najmniejszego pojecia o czym piszesz
Double Steel Tank Unit (Twin) powstawały w czasach początkowych kiedy stosowano dostępne butle. Potrzeba było więcej czynnika oddechowego to łączono 2, 3 butle. Miały jedno wyjście i urządzenie rezerwy, to różnica miedzy obecnymi bez rezerwy pojedynczymi butlami. Te o pojemnościach 15, 18, 20l to późniejsze trendy. Drastycznych różnic w pływaniu z butlą w garści, na plecach, z dwoma, trzema, nie widzę. Chyba że rozpatrujemy "tanecznice z rąbkiem spódnicy"

pozdrawiam rc

PawelW 

Stopień: CCR/OC TMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-02-2008, 20:07   

martin napisał/a:
A ja mysle ze nie masz najmniejszego pojecia o czym piszesz

jak wiekrzość tutaj piszących z moderatorami na czele

soul 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-02-2008, 23:15   

tez uwazam ze 2x7 jest lepsze od 15:) lepsze...to moze pojecie wzgledne ale napewno jest bezpieczniej:P i dlatego tak mecze z tym twinem bo jakos jestem bardziej przekonany do 2x tylko ze mnie interesuje 2x12:)
sadze ze wiekszosc z nas ma w aucie poduchy i esp i zwraca na to uwage...kupujac auto z kompletem poduch oraz z fullem elektroniki (abs+eba i vsc i ba i trc) nie watpie w swoje umiejetnosci ale uwazam ze w sytuacji kryzysowej "raczej" sie przydaja:)

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-02-2008, 00:41   

soul napisał/a:
uwazam ze w sytuacji kryzysowej "raczej" sie przydaja:)

Na przykład? W sytuacji kryzysowej jakiej?

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 24-02-2008, 00:58   

PawelW napisał/a:
jak wiekrzość tutaj piszących z moderatorami na czele

Znow sie mylisz. Sa tacy, ktorzy pisza na temat sprzetu ktory uzywaja, a nie tylko slyszeli o nim od "ciotki Zosi" na urodzinach po piatej flaszce.

Wracajac do tematu: miedzy flaszka 15l a 2x7l jest kolosalna roznica w zachowaniu pod woda - i wcale nie chodzi tu o "bespietrzenstwo".

soul 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-02-2008, 08:49   

to bylo tak ogolnie:) zawsze mozesz zakrecic gdy ci zamarznie...w sumie jak masz 15 i podwojny to tez:) ale gdy siadaja ci zawory przed rozdzileniem na dwa wyjscia...wiem ze to abstrakcja i prawdopodobienstwo znikome...ale wiesz zawsze moze sie zdarzyc...
poza tym wiesz sa rozne zdania i koncepcje - "mowi sie ze jak masz 1x 15 to nie powinno sie zakrecac zaworow pod woda w odroznieniu do twina:)" nie moje zdanie:P cytuje...

moze pociagne temat...jaka jest ta roznica?? wiesz przyznaje ze z twinem mam bardzo malo doswiadczenia a wrecz prawie znikome...wiec z mila checia poslucham(przeczytam):)

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 25-02-2008, 08:54   

soul napisał/a:
jaka jest ta roznica?

Duza. Inne rozmieszczenie ciezkosci powoduje ze oba zestawy zachowuja sie pod woda roznie. Proponuje zagadnac do kogos kto takowy maly zestawik posiada, i samemu poprobowac.

dzinks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-02-2008, 13:50   

W pierwszy mój zestaw wchodziła butla 15l, pływałem w niej nie mając odnośnika, jak to jest w twinie. Raz znajomy dał mi spróbować w 2x7 i ....musiałem sprzedać 15l i kupić 2x7l.
Pierwsze odczucia:
Zestaw idealnie "przywierał" do pleców, nawet przy skrętach na boki nie odczuwałem ciągnięcia zestawu w dół, jak to było przy 15l. Ale to są moje odczucia, inne osoby mogą mieć odmienne. Jeśli ktoś z was ma ochotę pomacać pod wodą, to zapraszam.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 25-02-2008, 13:56   

dzinks napisał/a:
Zestaw idealnie "przywierał" do pleców
Czy z pojedynczą butlą czy z 3 czy 2 stosuję noszaki, dlatego unikam problemów z obijaniem pleców. Dlatego nie widzę istotnych różnic.

pozdrawiam rc

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 25-02-2008, 15:10   

dzinks napisał/a:
....musiałem sprzedać 15l

hy, hy ... ja ją kupiłem ponurkowałem z nią nieco, no i od ponad roku stoi sobie grzecznie w kącie ;)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu