Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
początek w suchym-jak się wyważyć
Autor Wiadomość
Bogen 

Stopień: instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-02-2008, 09:20   

Co wcale nie oznacza, że nie mozesz uczyc techniki wywazania się jacketem. Z twojej wypowiedzi wynika, że podczas kursu SS jak również pozostałych kursów PADI realizujesz minimum czyli tylko to co jest zawarte w MI, gdyz przedstawiana przez Ciebie interpretacja pojecia standard zabrania Ci przekazac kursantowi cos wiecej...

To dość wygodne podejście, lub błędna interpretacja...* nie odbieraj tego personalnie

standardy PADI

Tomek Radomski 

Stopień: zwykły nurek
Kraj:
Cuba

Wysłany: 29-02-2008, 12:02   

Bogen napisał/a:
Co wcale nie oznacza, że nie mozesz uczyc techniki wywazania się jacketem. Z twojej wypowiedzi wynika, że podczas kursu SS jak również pozostałych kursów PADI realizujesz minimum czyli tylko to co jest zawarte w MI, gdyz przedstawiana przez Ciebie interpretacja pojecia standard zabrania Ci przekazac kursantowi cos wiecej...

BitPump napisał/a:
Dla mnie powyższe punkty są jednoznaczne i moje ich rozumienie zostało mi potwierdzone na kursie instruktorskim tej specjalizacji przez Course Directora. Oczywiście, uczę utrzymania pływalności jacketem, ale w ramach postępowania w systuacjach awaryjnych. Główne szkolenie polega na wyważaniu się suchaczem.

Bogen, moim zdaniem się czepiasz.

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-02-2008, 12:10   

Bogen napisał/a:
Co wcale nie oznacza, że nie mozesz uczyc techniki wywazania się jacketem.

Napisałem, że uczę tej techniki. Uczę tego jako techniki awaryjnej, czyli "na wszelki wypadek". Jednak w trakcie kursu kursant (za wyjątkiem ćwiczeń awaryjnych) ma się wyważać suchaczem.
Według PADI nie mogę nie nauczyć wyważania się suchaczem na tym kursie.

Bogen napisał/a:
gdyz przedstawiana przez Ciebie interpretacja pojecia standard zabrania Ci przekazac kursantowi cos wiecej...

Powiem więcej, zgodnie ze standardami PADI nie mogę nie zaliczyć kursantowi kursu jeśli wykona wszystkie ćwiczenia z manuala, a nie wykona tych "moich". Każdy kurs można dowolnie rozbudować, mogę nawet uczyć grania w brydża, ale przecież nie o to chodzi.

Na kursie prawa jazdy jeździ się na manualnej skrzyni biegów. Nie ma sensu początkującego uczyć i manualnej i automatycznej skrzyni - za dużo na raz.

~BitPump

P.S. Wyważanie się skrzydłem jest ponownie ćwiczone na kursie Adv. Nitrox, ale to już nie ta organizacja. Jak wygląda w DSAT - nie wiem, bo tam nie działam.

Bogen 

Stopień: instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-02-2008, 14:36   

Tomku czy jest coś złego w tym, że w kulturalny sposób wymienam poglądy, cytuję informacje z pokrewnych watkow w dyskusji z BitPump ?

Tomek Radomski napisał/a:
Bogen, moim zdaniem się czepiasz.

A moim zdaniem Twój post kompletnie nie wniósł do tematu.

BitPump napisał/a:
Według PADI nie mogę nie nauczyć wyważania się suchaczem na tym kursie.
BitPump napisał/a:
Powiem więcej, zgodnie ze standardami PADI nie mogę nie zaliczyć kursantowi kursu jeśli wykona wszystkie ćwiczenia z manuala, a nie wykona tych "moich".

I tu zgadzamy sie w 100%:-)

Dziekuję za rzeczową dyskusję.

pozdr

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-02-2008, 14:58   

Tak z innej beczki sie zapytam. Co można zrobić aby kryza szyjna nie udusiła Macieja ? Przyszedł zamówiony przeze mnie skafander (mój pierwszy w życiu) a ta franca mnie dusi, że głowa mi puchnie normalnie.

Nul 

Stopień: Kuchcik
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-02-2008, 15:07   

Hm. Ja osobiście naciagnęłabym na garnek... Ostatnio manszety notorycznie trzymam na butelkach - bo mam z rączkami podobny problem :( Natomiast co do kryzy - widziałam również u jednej z koleżanek operację przycinania kryzy, bardzo delikatnego - w sensie ilości. Żeby nie przesadzić. Tyle że ciecie jest nieodwracalne - dlatego zaczęłąbym jednak od próby rozciągnięcia.
A zaraz, bo nie spytałam - ona jest lateksowa? Bo ja tu o lateksowej piszę.
N.

BitPump 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-02-2008, 15:10   

Miły Maciej napisał/a:
Tak z innej beczki sie zapytam. Co można zrobić aby kryza szyjna nie udusiła Macieja ? Przyszedł zamówiony przeze mnie skafander (mój pierwszy w życiu) a ta franca mnie dusi, że głowa mi puchnie normalnie.

Często skafandry przychodzą z nieprzyciętymi kryzami/manszetami (lateksowymi). Serwis DUI zaleca przycinanie dobrymi, ostrymi nożyczkami.

Ludzie na mieście mówią też o rozciąganiu manszet na butelkach, butlach, piłkach, itp., ale osobiście nie stosowałem, gdyż polegam na radach serwisu.

Nie wiem jak u innych, ale u mnie zawsze nowa kryza szyjna jest ciasna przez pierwsze 4 - 5 nurkowań, potem samoistnie trochę się luzuje. To tak aby nie przyciąć za bardzo nowej.

Łatwiej kijek obcinkować niż go później pogrubasić.

~BitPump

$$
[Usunięty]

Wysłany: 29-02-2008, 16:11   

BitPump napisał/a:
Serwis DUI zaleca przycinanie dobrymi, ostrymi nożyczkami.
Haczyk jest w innym miejscu, sposób kończenia cięcia powinien nie dawać zadziorów, które potrafią łatwo pękać. Robi się to tak, pod koniec cięcia zakręcamy w stronę krawędzi. Następne cięcie zaczynamy wcześniej żeby nie było zadziorów.

pozdrawiam rc

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-02-2008, 16:25   

Dzięki za odzew. Kryza jest lateksowa i szczerze mówiąc pierwsze co mi przyszło do głowy to właśnie ją z lekka rozbić - znalazłem nawet odpowiedni obwodem pojemnik ale wolałem Was zapytać. Tak więc spróbuje trochę rozbić i zrobić kilka nurkowań a dalej się zobaczy.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 29-02-2008, 19:11   

Lateks tniemy neopren rozciagamy .

BitPump 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2008, 15:44   

Zgodnie, z obietnicą - na targach London International Dive Show zapytałem IT SDI/TDI Stephena Phillipsa o jego zdanie...

SDI nie określa "jedynie słusznej" metody wyważania się. On zalecił, aby w ramach kursu suchego skafandra SDI instruktor uczył kursantów tak, jak sam nurkuje.

Poparł ideę "rekreacja - suchacz; technicznie/ciężko - skrzydło".

~BitPump

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2008, 19:45   

Miły Maciej napisał/a:
a ta franca mnie dusi, że głowa mi puchnie normalnie.

Mam strasznie wrażliwą szyję. Do tego stopnia, że zamek docieplacza dociągam dopiero w wodzie(tam mi jakoś to przechodzi) Trudno mi wyobrazić sobie założenie suchego i kaptur pod manżetę:( Czy da się to jakoś na tyle dopasować, rozciągnąć, żeby nie było dyskomfortu i nie ciekło przy okazji? Musiałbym mieć baaardzo luźne. Ma ktoś też taki problem?

Ps. Ciekawa dyskusja, tylko gdzie wcięło wszystkie posty $$? Kicia spapała, czy tylko ja nie widzę?

Damass 

Stopień: TMX CCR
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-03-2008, 20:44   

jacekplacek napisał/a:
Trudno mi wyobrazić sobie założenie suchego i kaptur pod manżetę:(

Dlaczego chcesz wkładać kaptur pod kryzę?
Kaptur zakładasz zawsze na kryzę czy to lateksową czy neoprenową.
Co do ucisku na szyję wydaje mi się, że neoprenowa będzie mniej uciążliwa.
Dla ludzi, którym to przeszkadza, ponieważ nacisk na szyję rozkładany jest na większej powierzchni.
Z drugiej strony zakładanie kryzy lateksowej kończy się na przeciągnięciu przezeń głowy.
Natomiast z neoprenową trzeba trochę się jeszcze pobawić żeby ją dobrze wywinąć i ułożyć.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 12-03-2008, 07:21   

Damass napisał/a:
Dlaczego chcesz wkładać kaptur pod kryzę?
Kaptur zakładasz zawsze na kryzę czy to lateksową czy neoprenową.

Acha...:) Jeden dylemat z głowy.

RTW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-03-2008, 12:24   

jacekplacek napisał/a:
Mam strasznie wrażliwą szyję

Kryzę lateksową dobrze się dopasowuje zakładając na 5L plastikową butelkę zwykle pełną (taka od wody mineralnej). Leży sobie tak przez czas odpowiedni: dzień, kilka dni i w efekcie staje się wygodna i miła (można sobie sprawdzać, czy to już...)- niestety, a może i stety rozciągnięcie jest odwracalne, czyli po jakimś czasie trzeba patent powtórzyć.

Pozdrawiam
RTW

nurek_pila 

Stopień: owd
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-03-2008, 13:29   

ciekawy pomysł z tą butelka :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu