Wysłany: 28-03-2008, 14:29 Potrzebny dobry instruktor PADI - Warszawa
Poszukuje namiarow na dobrego instruktora w Wa-wie. Zależy mi na osobie, która będzie potrafiła nauczyć nurkowania osobę, która raz tego spróbowała i się mocno wystraszyła.
Ale jest pewna, że chce przełamać strach i zrobić kurs.
Bo każdy kto nie miał nigdy doczynienia z systemem PADI uważa że CMAS/SSI to najlepsze federacje.
Ja ci polecę ażebyś zgłosił się do CN.Pijawka ul. Puławska tam są bardzo dobrzy instruktorzy.
Jak dobry instruktor to tylko CN Pijawka - nie zła komercha ;p ,ale już kilka razy się sprawdziło.
Jak instruktor który ma doświadczenie z tymi których już przestraszono i zniechęcono ...
to nie chwaląc się ja - Góras.
Oczywiście jeżeli wydaje ci się, że kobieta instruktor będzie lepszym przewodnikiem na nowej drodze nurkowej to polecam Kasię też współpracująca z CN Pijawka.
Ale tak na prawdę to każdy instruktor powinien poradzić sobie z pokonaniem strachu przed zanurzeniem się, wszystko zależy od nastawienia i podejścia do tematu przez kursanta.
To co sugeruję to indywidualny kurs, na którym instruktor skupia się w 100% na 1 kursancie.
Jest to na tyle fajne rozwiązanie, że ustalicie sobie terminy spotkań i zajęć basenowych indywidualnie. I wszystko idzie tokiem dopasowanym do potrzeb kursanta.
Powodzenia
I nie ma się czego BAĆ, tylko trzeba się baWIć
Kurs indywidualny jest bez sensu bo nie nauczy Cie PARTNERSTWA
Uwazam ze nie masz racji. Dobry instruktor brdzie takze partnerem podczas kursu.
Bedzie w stanie zrobic kilka psikusow pokazujac co znaczy partnerstwo.
Wysłany: 01-04-2008, 09:36
Andrzej Minorczyk napisał/a:
Judas napisał/a:
Kurs indywidualny jest bez sensu bo nie nauczy Cie PARTNERSTWA
Uwazam ze nie masz racji. Dobry instruktor brdzie takze partnerem podczas kursu.
Bedzie w stanie zrobic kilka psikusow pokazujac co znaczy partnerstwo.
Dla mnie to bedzie polsrodek, szczegolnie na kursie podstawowym, bo partnerstwo to nie tylko psikusy pod woda. Nawyki jakie sie nabiera na tym kursie rzutuja na pozniejsza edukacje.
Oczywiscie w ramach kursu moga byc lekcje indywidualne, gdy jest taka potrzeba, ale dla mnie zasada sa minimum 2 osoby na kursie i zeby byla jasnosc nie chodzi tu o 2xwiecej kasy
BitPump, Judas, na wstepie - nie jestem instruktorem,nie rozmawiamy o kasie.
BitPump napisał/a:
W sytuacji jeden kursant na jednego instruktora potrzebny jest jeszcze divemaster.
Np. aby móc zademonstrować kursantowi oddychanie partnerskie.
Nie zgadzam sie. Uważam ze w szkoleniach podstawowych powinien byc albo drugi instruktor albo divemaster ze wzgledu tylko na jedno cwiczenie - demonstracja zalewania maski. Jest to czas kiedy demonstrujacy traci kursantow z oczu. Pomijam standardy roznych organizacji ale ograniczenie widocznosci jest faktem.
Judas napisał/a:
Nawyki jakie sie nabiera na tym kursie rzutuja na pozniejsza edukacje.
Rozmawiajac o kursie podstawowym nie ma mowy o nawykach. Jesli sie czegos zle nauczyles na kursie podstawowym to w dalszych nurkowaniach powielasz ten blad. Nawyk to cos co wykonujesz nie myslac o tym.(moje zdanie)
Partnerstwo to czesto lekcewazony temat. Osobiscie podzielilbym je na Rec , Tec oraz partnerstwo instruktor >kursant. W moim przypadku przelom nastapil jak zobaczylem prawdziwy fuckup pod woda(skonczylo sie ok). Teraz jak plywam z kimkolwiek ,nawet o 100 klas lepszymi nurkami zawsze mam swiadomosc ze jak ja im nie pomoge to moga sie sami nie uratowac.
Wracajac do szkolenia. Wydaje mi sie ze Instruktor moze poswiecic wiecej czasu jednej osobie niz 6-cio osobowej grupie. Nie mowie tu o panowaniu nad nimi ale o samym czasie czyli 1h/osobe.
Wysłany: 01-04-2008, 15:23
Judas napisał/a:
Nawyki jakie sie nabiera na tym kursie rzutuja na pozniejsza edukacje.
Rozmawiajac o kursie podstawowym nie ma mowy o nawykach. Jesli sie czegos zle nauczyles na kursie podstawowym to w dalszych nurkowaniach powielasz ten blad
A jak sie nauczysz dobrze?
To na kursie podstawowym powinno nabrac sie nawyku np. sprawdzenia sprzetu swojego i partnera przed zanurzeniem, po zanurzeniu itd
Oczywiscie na kursie podstawowym nie nauczysz sie wszystkiego jak sama nazwa wskazuje sa to podstawy. Dla mnie taka podstawa jest PARTNERSTWO. A dla osoby na kursie podstawowym instruktor nie jest partnerem ale guru. To ze sprowokuje problemy nie czyni z niego partnera. Jak dla mnie duzo wieksza wartosc edukacyjna ma rozwiazanie tych problemow przez partnerow. Instruktor sila rzeczy bedzie mial dobra plywalnosc, nie wpadnie w "panike" jak mu sie woda do maski naleje itp a po kursie podstawowym teoretycznie wypuszczamy samodzielnego nurka, ktory moze samodzielnie nurkowac z kolegami z kursu
Mowie tu o calym kursie, bo tak jak pisalem wczesniej czasem (a wlasciwie prawie zawsze) na kursie jest koniecznosc popracowania indywidualnie z kursantem.
Wracajac do szkolenia. Wydaje mi sie ze Instruktor moze poswiecic wiecej czasu jednej osobie niz 6-cio osobowej grupie. Nie mowie tu o panowaniu nad nimi ale o samym czasie czyli 1h/osobe.
6 osobowa grupa to hard core, jak dla mnie 2 pary to max.
A czas z reguly jest limitowany brakiem luftu i termika u kursantow. No i obserwacja bledow i problemow wspolkursanta to tez nauka
Jacek Paradowski (CMAS) właściciel Nowej-Amy - widziałem w działaniu - długo to trwało, ale skuteczny w 100%. Jeśli koniecznie PADI to Jacek Kurzątkowski - Crazy Shark z Marymontu. Umów się na rozmowę i będziesz wiedziała czy to Ten. Koniecznie przetestuj metodą na "blondynkę" lub "dziada ze sklerozą" i obserwuj reakcję. Odradzam zdecydowanie instruktorów, którzy w takim przypadku zmieniaja kolor, okazują zniecierpliwienie, albo odpowiadają jak Ojciec Dyrektor, a w Warszawie takich sporo. Jeśli chodzi o wielkość grupy to na OWD było nas 12 kursantów i 3 instruktorów, w tym dwie osoby z potężnymi oporami do nurkowania. Było super - bo oprócz minimum, żeby się nie utopić nauczylśmy się bycia w grupie nurkowej - bezcenne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko