Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PSAI - opinie
Autor Wiadomość
Gromek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2008, 15:36   PSAI - opinie

Witam
Zbieram opinie na temat PSAI, interesują mnie wasze opinie na temat tej federacji.Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie z PSAI, to proszę o informacje.

duch 

Stopień: www.frogmen.pl
Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 02-04-2008, 17:27   

Ja mam - choć jako instruktor tej organizacji - moje zdanie może wydawać się nieobiektywne.

Organizacja Techniczna - pozwalająca instruktorom dobrze szkolić - nieograniczająca standardów, są wytyczne minimalne nie ma maksymalnych.

Profesjonalne podejście do kursantów, szybkie wystawianie licencji, materiały instruktażowe (książki, prezentacje itd) dobre i po polsku.

Reszta to już zależy od instruktora a Ci są raczej dobrzy:
http://www.psai.pl/instruktorzy.php
Ostatnio zmieniony przez duch 02-04-2008, 17:28, w całości zmieniany 1 raz  

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2008, 18:11   

duch napisał/a:
a Ci są raczej dobrzy:

!! raczej dobrzy???tak trochę mniej czy więcej?

duch 

Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 02-04-2008, 18:59   

A zerknąłeś tam chociaż ??

Niech Ci będzie - to jedni z najlepszych ;) , sam miód i śmietanka ;)
Ostatnio zmieniony przez duch 02-04-2008, 19:02, w całości zmieniany 2 razy  

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2008, 23:06   

duch napisał/a:
A zerknąłeś tam chociaż ??

zerknałem,dwóch znam osobiście,jeden mnie szkolił,z drugim nurkuję:)

silver111 

Stopień: Extended Range Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 07:50   

Jestem tylko Ciekaw jak to jest z rozpoznawaniem plastików PSA int. w dalszych zakątkach naszego globu. Słowo International nie jest jakoś straszne przekonujące.
Według mnie to organizacja która nagle ukazała się na polskim rynku nurkowym (w innych krajach była trochę wcześniej), a wcześniej niewiele osób o niej słyszało.
Może zapytam tak: Czy ktoś słyszał o PSA int. jakieś 3 lata temu, zanim Rober Jabłoński kupił licencję na Polskę?
Co do jakości szkolenia i wspomnianych standardów to nie wypowiadam się bo po pierwsze nie znam tych standardów, a po drugie i tak wszystko zależy od instruktora.

silver111

duch 

Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 03-04-2008, 09:49   

Zadaj sobie to samo pytanie x lat (np 6 ) wstecz o IANTD ;-) , kto wtedy słyszał w Polsce o takiej organizacji ?

Wtedy znane powszechnie były 2: CMAS i PADI - nawet teraz zapytaj początkujących nurków lub osób nienurkujących o organizację - wiesz co Ci powiedzą ?
Że nie znają żadnej.

Z rozpoznawalnością jest różnie, słyszałem że gdzie niegdzie na świecie jeszcze robią dziwne oczy na CMAS, gdzie indziej na IANTD, pewnie gdzieś zdarzy się że ktoś zrobi dziwne na PSAI.

Problemem w tych miejscach nie jest nierozpoznanie certyfikatu - bo jego masz, masz też książkę i logbooka - więc wystarczy jak by ktoś chciał z nich skorzystać i zajrzeć co tam masz.
Problemem jest że są to zwykle bazy PADI i że chcą od Ciebie wyciągnąć w niej kasę.

Zresztą i w rodzimym kraju jest śmiesznie - http://www.tinyurl.pl?9XN1p6L2
Ostatnio zmieniony przez duch 03-04-2008, 09:53, w całości zmieniany 2 razy  

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 10:06   

duch napisał/a:
Problemem jest że są to zwykle bazy PADI i że chcą od Ciebie wyciągnąć w niej kasę.

W jaki sposób baza PADI wyciąga pieniądze od nurka PSAI inaczej niż od nurka PADI czy jakiegokolwiek innego.

Nie widzę także sytuacji, że ktoś z PSAI OWD przychodzi do bazy PADI zrobić AOWD i oni odmawiają...

~BitPump

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 03-04-2008, 10:49   

BitPump napisał/a:
W jaki sposób baza PADI wyciąga pieniądze od nurka PSAI inaczej niż od nurka PADI czy jakiegokolwiek innego.

W podobny sposob, jak Strugal wyciaga kase od nurkow nie CMAS - nie uznaja kwalifikacji, zanizaja uprawnienia i wmawiaja, ze koniecznie potrzebuje przewodnika.

Tomasz-Szeryf 

Stopień: DM, Blender, LOK
Kraj:
Togo

Wysłany: 03-04-2008, 11:01   

duch napisał/a:
Reszta to już zależy od instruktora a Ci są raczej dobrzy
grzegorz napisał/a:
!! raczej dobrzy???tak trochę mniej czy więcej?

Dobrzy nie do końca, a na pewno nie wszyscy (zaznaczam, że nie znam wszystkich) - jak już wiele razy pisano wszystko zależy nie od organizacji a od ludzi - czytaj instruktorów. W tym przypadku od instruktorów technicznych winno sie oczekiwać raczej najwyższych poziomów wiedzy i umiejętnosci ich przekazywania!.
Co do rozpoznawalności to spotkałem się dwa razy z nurkami posiadającymi te plastiki i sądzę, że w gronie nie-rekreacyjnym powinni być rozpoznawalni.

train 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 16:14   

martin napisał/a:
zanizaja uprawnienia i wmawiaja, ze koniecznie potrzebuje przewodnika.

I na to jest prosty sposób, wystarczy przyjechać z "własnym przewodnikiem".

Submariner 

Stopień: IT
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 16:17   

silver111 napisał/a:
Jestem tylko Ciekaw jak to jest z rozpoznawaniem plastików PSA int. w dalszych zakątkach naszego globu. Słowo International nie jest jakoś straszne przekonujące.
silver111

Rozpoznawalne na świecie jest jedynie PADI szkoląca kilkadziesiąt procent wszyskich nurków i posiadająca bazy na całym świecie. Reszta rynku podzielona jest na przeszło 100 organizacji wydających certyfikaty o większości których nikt u nas nie słyszał. Kto na świecie zna KDP, LOK czy PZPn działające jedynie na terenie Polski ?
Każda profesjonalan baza ( poza panem Strugalskim) zaakcepuje kwity z którymi do nich przyjdziesz niezależnie od obrazka na plastiku. Dlatego też należy wybierać instruktora, a nie faderację.

Gromek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 22:51   

Mam jeszcze jedno pytanie czy lepiej być w aintd czy w psai, oczywiście pomijając to że najważniejszy jest instruktor?

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 03-04-2008, 23:23   

Gromek napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie czy lepiej być w aintd czy w psai, oczywiście pomijając to że najważniejszy jest instruktor?

a co to znaczy "lepiej" ? Zważywszy że używając obu plastików wejdziesz do wody w 99% miejsc, nie ma to znaczenia. Różnice w lepiej/gorzej/korzystniej mogą się pojawić przy kwitach typu Cave ale nie o to chyba pytasz...

silver111 

Stopień: Extended Range Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-04-2008, 08:14   

Gromek napisał/a:

Widze że jesteś z Częstochowy. Jak by to powiedzieć..... Częstochowa to Polska Stolica PSA int.
Submariner napisał/a:
Rozpoznawalne na świecie jest jedynie PADI szkoląca kilkadziesiąt procent wszyskich nurków i posiadająca bazy na całym świecie. Reszta rynku podzielona jest na przeszło 100 organizacji wydających certyfikaty o większości których nikt u nas nie słyszał. Kto na świecie zna KDP, LOK czy PZPn działające jedynie na terenie Polski ?
Każda profesjonalan baza ( poza panem Strugalskim) zaakcepuje kwity z którymi do nich przyjdziesz niezależnie od obrazka na plastiku. Dlatego też należy wybierać instruktora, a nie faderację.

Cześć Robert. Co do rozpoznawalności plastików to myślę że problem opisany przez Ciebie dotyczy typowych wakacyjnych nurkowań rec. Nurek techniczny po pierwsze nie pójdzie to bazy PADI ponieważ nie zostanie tam obsłużony na takim poziomie jakiego oczekuje. Chodzi o gazy, miejsca nurkowe, twin itd. Co do akceptacji plastików to osoba która przychodzi do bazy, zamawia pakiet nurkowy (do 30m), pokazuja jakiś kolorowy kawałek plastiku z napisem diver zostanie obsłużona. Możliwe że będzie musiała przejść dodatkowo jakiś check dive.
Oczywiście że instruktor jest ważniejszy od organizacji w której szkoli.

Sebastian Szczesniak 

Stopień: Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-04-2008, 16:26   

martin napisał/a:
BitPump napisał/a:

W podobny sposob, jak Strugal wyciaga kase od nurkow nie CMAS - nie uznaja kwalifikacji, zanizaja uprawnienia i wmawiaja, ze koniecznie potrzebuje przewodnika.

A czy Strugal jest strażnikiem wszystkich polskich zbiorników wodnych że kasę wyciąga? Taki jest cennik bazy i każdy ma to napisane czarno na białym i dotyczy tylko jednego miejsca w naszym kraju.
Jadąc do np do nemo 33 - klubu padi z plastkiem cmas też płacę więcej, ale decyduję się na to świadomie i nie uważam je ktoś wyciąga ze mnie kasę. Podobnie przy nabijaniu butli w której mam 120 bar a liczą mi jak za pustą - taki jest cennik jak mi się nie podoba to tam nie jadę. Mamy wolny rynek .
Ostatnio zmieniony przez Sebastian Szczesniak 06-04-2008, 17:16, w całości zmieniany 1 raz  

agniesia 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-04-2008, 17:11   

Sebastian :beer3:

wojtek_potoczak
[Usunięty]

Wysłany: 06-04-2008, 19:26   

duch napisał/a:
Organizacja Techniczna - pozwalająca instruktorom dobrze szkolić - nieograniczająca standardów, są wytyczne minimalne nie ma maksymalnych.

A jest jakas organizacja, ktora zakazuje robic wiecej niz minimum opisane w standardach?

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-04-2008, 21:44   

wojtek_potoczak napisał/a:
A jest jakas organizacja, ktora zakazuje robic wiecej niz minimum opisane w standardach?

Z tego co się orientuję, to jest co najmniej jedna organizacja, która nie pozwala rozszerzać programu szkoleniowego w formie zaliczeniowej - jeżeli nurek spełnia minimalne standardy, to niezależnie od zaliczenia materiału rozszerzonego, instruktor musi go certyfikować.
Ostatnio zmieniony przez waldo 06-04-2008, 21:46, w całości zmieniany 1 raz  

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-04-2008, 22:11   

I w dodatku jest to ta sama organizacja, w której można zostać instruktorem gas-blendingu nie mając o tym pojęcia i instruktorem trimiksowym nie zrobiwszy żadnego nurkowanie technicznego poza kursem :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu