Witam
Zbieram opinie na temat PSAI, interesują mnie wasze opinie na temat tej federacji.Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie z PSAI, to proszę o informacje.
Jestem tylko Ciekaw jak to jest z rozpoznawaniem plastików PSA int. w dalszych zakątkach naszego globu. Słowo International nie jest jakoś straszne przekonujące.
Według mnie to organizacja która nagle ukazała się na polskim rynku nurkowym (w innych krajach była trochę wcześniej), a wcześniej niewiele osób o niej słyszało.
Może zapytam tak: Czy ktoś słyszał o PSA int. jakieś 3 lata temu, zanim Rober Jabłoński kupił licencję na Polskę?
Co do jakości szkolenia i wspomnianych standardów to nie wypowiadam się bo po pierwsze nie znam tych standardów, a po drugie i tak wszystko zależy od instruktora.
Wiek: 54 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 883 Skąd: Wawa-Łady
Wysłany: 03-04-2008, 09:49
Zadaj sobie to samo pytanie x lat (np 6 ) wstecz o IANTD , kto wtedy słyszał w Polsce o takiej organizacji ?
Wtedy znane powszechnie były 2: CMAS i PADI - nawet teraz zapytaj początkujących nurków lub osób nienurkujących o organizację - wiesz co Ci powiedzą ?
Że nie znają żadnej.
Z rozpoznawalnością jest różnie, słyszałem że gdzie niegdzie na świecie jeszcze robią dziwne oczy na CMAS, gdzie indziej na IANTD, pewnie gdzieś zdarzy się że ktoś zrobi dziwne na PSAI.
Problemem w tych miejscach nie jest nierozpoznanie certyfikatu - bo jego masz, masz też książkę i logbooka - więc wystarczy jak by ktoś chciał z nich skorzystać i zajrzeć co tam masz.
Problemem jest że są to zwykle bazy PADI i że chcą od Ciebie wyciągnąć w niej kasę.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 03-04-2008, 10:49
BitPump napisał/a:
W jaki sposób baza PADI wyciąga pieniądze od nurka PSAI inaczej niż od nurka PADI czy jakiegokolwiek innego.
W podobny sposob, jak Strugal wyciaga kase od nurkow nie CMAS - nie uznaja kwalifikacji, zanizaja uprawnienia i wmawiaja, ze koniecznie potrzebuje przewodnika.
Reszta to już zależy od instruktora a Ci są raczej dobrzy
grzegorz napisał/a:
!! raczej dobrzy???tak trochę mniej czy więcej?
Dobrzy nie do końca, a na pewno nie wszyscy (zaznaczam, że nie znam wszystkich) - jak już wiele razy pisano wszystko zależy nie od organizacji a od ludzi - czytaj instruktorów. W tym przypadku od instruktorów technicznych winno sie oczekiwać raczej najwyższych poziomów wiedzy i umiejętnosci ich przekazywania!.
Co do rozpoznawalności to spotkałem się dwa razy z nurkami posiadającymi te plastiki i sądzę, że w gronie nie-rekreacyjnym powinni być rozpoznawalni.
Jestem tylko Ciekaw jak to jest z rozpoznawaniem plastików PSA int. w dalszych zakątkach naszego globu. Słowo International nie jest jakoś straszne przekonujące.
silver111
Rozpoznawalne na świecie jest jedynie PADI szkoląca kilkadziesiąt procent wszyskich nurków i posiadająca bazy na całym świecie. Reszta rynku podzielona jest na przeszło 100 organizacji wydających certyfikaty o większości których nikt u nas nie słyszał. Kto na świecie zna KDP, LOK czy PZPn działające jedynie na terenie Polski ?
Każda profesjonalan baza ( poza panem Strugalskim) zaakcepuje kwity z którymi do nich przyjdziesz niezależnie od obrazka na plastiku. Dlatego też należy wybierać instruktora, a nie faderację.
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-04-2008, 23:23
Gromek napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie czy lepiej być w aintd czy w psai, oczywiście pomijając to że najważniejszy jest instruktor?
a co to znaczy "lepiej" ? Zważywszy że używając obu plastików wejdziesz do wody w 99% miejsc, nie ma to znaczenia. Różnice w lepiej/gorzej/korzystniej mogą się pojawić przy kwitach typu Cave ale nie o to chyba pytasz...
Mam jeszcze jedno pytanie czy lepiej być w aintd czy w psai, oczywiście pomijając to że najważniejszy jest instruktor?
Widze że jesteś z Częstochowy. Jak by to powiedzieć..... Częstochowa to Polska Stolica PSA int.
Submariner napisał/a:
Rozpoznawalne na świecie jest jedynie PADI szkoląca kilkadziesiąt procent wszyskich nurków i posiadająca bazy na całym świecie. Reszta rynku podzielona jest na przeszło 100 organizacji wydających certyfikaty o większości których nikt u nas nie słyszał. Kto na świecie zna KDP, LOK czy PZPn działające jedynie na terenie Polski ?
Każda profesjonalan baza ( poza panem Strugalskim) zaakcepuje kwity z którymi do nich przyjdziesz niezależnie od obrazka na plastiku. Dlatego też należy wybierać instruktora, a nie faderację.
Cześć Robert. Co do rozpoznawalności plastików to myślę że problem opisany przez Ciebie dotyczy typowych wakacyjnych nurkowań rec. Nurek techniczny po pierwsze nie pójdzie to bazy PADI ponieważ nie zostanie tam obsłużony na takim poziomie jakiego oczekuje. Chodzi o gazy, miejsca nurkowe, twin itd. Co do akceptacji plastików to osoba która przychodzi do bazy, zamawia pakiet nurkowy (do 30m), pokazuja jakiś kolorowy kawałek plastiku z napisem diver zostanie obsłużona. Możliwe że będzie musiała przejść dodatkowo jakiś check dive.
Oczywiście że instruktor jest ważniejszy od organizacji w której szkoli.
Wysłany: 06-04-2008, 16:26
martin napisał/a:
BitPump napisał/a:
W jaki sposób baza PADI wyciąga pieniądze od nurka PSAI inaczej niż od nurka PADI czy jakiegokolwiek innego.
W podobny sposob, jak Strugal wyciaga kase od nurkow nie CMAS - nie uznaja kwalifikacji, zanizaja uprawnienia i wmawiaja, ze koniecznie potrzebuje przewodnika.
A czy Strugal jest strażnikiem wszystkich polskich zbiorników wodnych że kasę wyciąga? Taki jest cennik bazy i każdy ma to napisane czarno na białym i dotyczy tylko jednego miejsca w naszym kraju.
Jadąc do np do nemo 33 - klubu padi z plastkiem cmas też płacę więcej, ale decyduję się na to świadomie i nie uważam je ktoś wyciąga ze mnie kasę. Podobnie przy nabijaniu butli w której mam 120 bar a liczą mi jak za pustą - taki jest cennik jak mi się nie podoba to tam nie jadę. Mamy wolny rynek .
Ostatnio zmieniony przez Sebastian Szczesniak 06-04-2008, 17:16, w całości zmieniany 1 raz
A jest jakas organizacja, ktora zakazuje robic wiecej niz minimum opisane w standardach?
Z tego co się orientuję, to jest co najmniej jedna organizacja, która nie pozwala rozszerzać programu szkoleniowego w formie zaliczeniowej - jeżeli nurek spełnia minimalne standardy, to niezależnie od zaliczenia materiału rozszerzonego, instruktor musi go certyfikować.
Ostatnio zmieniony przez waldo 06-04-2008, 21:46, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 06-04-2008, 22:11
I w dodatku jest to ta sama organizacja, w której można zostać instruktorem gas-blendingu nie mając o tym pojęcia i instruktorem trimiksowym nie zrobiwszy żadnego nurkowanie technicznego poza kursem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko