Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Leczenie kanałowe a nurkowanie
Autor Wiadomość
The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2008, 23:20   Leczenie kanałowe a nurkowanie

Ma ktoś wiedze albo doswiadczenei ile powinno sie poczekać do zakończenia leczenia kanałowego zęba zanim sie zejdzie pod wodę?

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 02-04-2008, 23:51   

ja mam doświadczenie: 3 dni, bo swego czasu u felczera byłem w czwartek, a w niedzielę nurałem, ale czy to prawidłowo to nie wiem.

train 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 11:36   

Ja pytałem swojego dentyste czy mam odczekać przynajmniej tydzień, dostałem odpowiedź że nie trzeba tyle czekać.

TURBISS 

Stopień: Szuwarowiec
Kraj:
Vatican

Wysłany: 03-04-2008, 14:13   

Witam
Po prawidłowo wykonanym wypełnieniu można wchodzić do wody prawie zaraz po związaniu materiału wypełniającemu dany kanał czyli po "wyschnięciu" nie powinno być żadnych p/wskazań o ile nie było czegoś wykonywano dodatkowego co powinno np. ulec wygojeniu

pozdrawiam

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 03-04-2008, 14:52   

A mi dentysta zabronił nurkowania podczas leczenia kanałowego.

A to, że ząb jest do leczenie wyszło właśnie podczas nurkowania.
O barotraumie zęba tylko w książkach czytałem, nie do końca w to wierząc...
A tu w trakcie nurkowania (jakieś 20m) coś chrupnęło, a po wyjściu z wody
wyplułem kawałek zęba. Spróchniał od środka i pękł pod wpływem ciśnienia.

Więc podejrzewam, że fleczer założony podczas leczenia kanałowego się rozszczelni,
wypadnie albo zostanie wbity przez ciśnienie w głąb zęba.

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 15:14   

Nurkowalam w trakcie leczenia kanalowego i nic sie nie stalo. Z tego co rozumiem dzisiejsza technika dentystyczna uniemozliwia dostanie sie pecherzyka powietrza do wypelnienia, a to wlasnie taki pecherzyk jest powodem barotraumy zeba.

TURBISS 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 03-04-2008, 15:44   

Konrad Dubiel napisał/a:
A mi dentysta zabronił nurkowania podczas leczenia kanałowego.

w tej wypowiedzi kluczowe jest stwierdzenie: "podczas leczenia" problem na całe szczęście jest dość marginalny gdyż przy współczesnym leczeniu endodontycznym bardzo ogranicza sie częstość" otwierania kanałów" dążąc wręcz do załatwienia sprawy na jednej wizycie .
a fleczer czyli Dentyna czy Tymodentyna( jak zawał) niestety jest rozpuszczalna w wodzie więc nuranie z takim opatrunkiem nie jest dobrym pomysłem.
Pozdro i dbajmy o ząbki
Ostatnio zmieniony przez TURBISS 03-04-2008, 15:55, w całości zmieniany 1 raz  

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 03-04-2008, 15:55   

Mania napisał/a:
Nurkowalam w trakcie leczenia kanalowego i nic sie nie stalo. Z tego co rozumiem dzisiejsza technika dentystyczna uniemozliwia dostanie sie pecherzyka powietrza do wypelnienia, a to wlasnie taki pecherzyk jest powodem barotraumy zeba.

Ja tam się na stomatologii nie znam, ale czy przypadkiem podczas leczenia kanałowego
pod fleczerem nie ma założonego jakiegoś tamponu? Byłaby wtedy przestrzeń powietrzna.

thorne 

Stopień: PADI OWD
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 03-04-2008, 16:21   

Sie na dentystyce nie znam ani na nurkowaniu ale pamiętajcie, że to też zależy od dentysty chyba. Jezeli zrobi dobrze to git a jeżeli spartoli to....
Mania napisał/a:
barotraum zeba.

train 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 16:37   

Teoretycznie uniemożliwia ale na 100 % nikt gwarancji nie da.
Jeśli ktoś może poświęcić na leczenie kanałowe znaczne środki pieniężne to powinien szukać kliniki która w standardzie ma Endometr, mikroskop zabiegowy oraz posiadają tzw. Radiowizjografię.

aleXandra 

Stopień: 100pień
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 17:02   

Właśnie jestem w trakcie leczenia kanałowego (wczoraj założony opatrunek)a na sobotę mam zaplanowane nurkowanie.
W życiu bym nie połączyła jednego ani drugiego gdyby nie ten wątek.

Dzwoniłam właśnie do lekarki, powiedziała że nie widzi przeciwwskazań.
Jak będzie - będę wiedziała w sobotę.

Remol 

Stopień: TMX TDI
Kraj:
Brazil

Wysłany: 03-04-2008, 20:00   

A moja lekarka nurkuje razem ze mną. Z reszta mieszkamy razem to duzo mi mowi :bee;
No i mowi ze nie ma problemow. Generalnie powaznego deepa odradza ale 30stka nie stanowi problemu - tak mowi.

TURBISS 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 03-04-2008, 23:56   

train napisał/a:
Jeśli ktoś może poświęcić na leczenie kanałowe znaczne środki pieniężne to powinien szukać kliniki która w standardzie ma Endometr, mikroskop zabiegowy oraz posiadają tzw. Radiowizjografię.

generalnie ---tak ale niestety nie ma możliwości aby w 100% ocenić czy cały kanał jest wypełniony nawet metody RTG też nie dają takiej pewności więc ostatecznie zależy wszystko od starannosci i doświadczenia wykonującego zabieg lekarza

Konrad Dubiel napisał/a:
pod fleczerem nie ma założonego jakiegoś tamponu? Byłaby wtedy przestrzeń powietrzna.

oczywiście przestrzeń kanału wypełnia całkowicie odpowiednimi masami się przed zamknięciem

pozdro

aleXandra 

Stopień: 100pień
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-04-2008, 19:50   

W środę zaczęłam leczenie kanałowe - mam włożony antybiotyk + zabezpieczenie fleczerem. Nie jestem pewna ale wydaje mi się, że lekarka nie wypełniała niczym kanałów na czas leczenia.
Dziś zrobiłam nurka - trochę poniżej 30 metrów.
Nie było żadnych problemów, nic się ząb nie odzywał.

Dany 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-04-2008, 20:03   

Nurałem na drugi dzień i było ok - mój dentysta nie widział przeciwskazan do nurkowania rekreacyjnego

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-04-2008, 20:22   

Ja miałem zakończona kanaówkę w srodę, dziś nurkowałem. Pomijając nadwrażliwość całej szczeki na zimną wodę (2 stopnie ;/ ) to było bez problemów ;]

TURBISS 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 06-04-2008, 00:49   

Dany napisał/a:
mój dentysta nie widział przeciwskazan do nurkowania rekreacyjnego

tak z całkowitej ciekawości jak będziesz miał okazje to zapytaj do jakiego nurkowania widział p/wskazania???? :bee; :bee; :bee; :bee; :bee; :bee;

Dany 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-04-2008, 01:05   

TURBISS napisał/a:
Dany napisał/a:
mój dentysta nie widział przeciwskazan do nurkowania rekreacyjnego

tak z całkowitej ciekawości jak będziesz miał okazje to zapytaj do jakiego nurkowania widział p/wskazania???? :bee; :bee; :bee; :bee; :bee; :bee;

Nie powiem Ci prędko bo wyjechał na roboty do Irlandi
Ostatnio zmieniony przez Dany 06-04-2008, 01:06, w całości zmieniany 1 raz  

TURBISS 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 06-04-2008, 18:55   

Dany napisał/a:
Nie powiem Ci prędko bo wyjechał na roboty do Irlandi

to tylko oznacza że jest dobrym fachowcem i do tego myślącym ..............................
ale zaraz dostaniemy od .............. za oftopic :hihi-:

sharkey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2008, 20:50   

Oj moi drodzy - to się nazywa pomieszanie z poplątaniem.
Gwoli wyjaśnienia:
The_PiotREX napisał/a:
ile powinno sie poczekać do zakończenia leczenia kanałowego zęba zanim sie zejdzie pod wodę?

nic się ie czeka - po przeleczeniu i wypełnieniu można po prostu nurkować od razu , tak samo zresztą jak można jeść , pić ,płukać , całować etc. ( przy założeniu że są to wypełnienia światłoutwartdzalne założone "lege artis")
Beeker napisał/a:
3 dni, bo swego czasu u felczera byłem w czwartek, a w niedzielę nurałem, ale czy to prawidłowo to nie wiem

jak wyżej
Mania napisał/a:

w trakcie ? nic się nie stało ? to i dobrze ale mogło się stać i to bardzo brzydko.
A do wyboru jest przepchanie materiału zakażnego , leku , materiału leczącego, gazu, śliny ( zainfekownej w końcu bakteriami różnymi) i w następstwie :
możliwa barotauma lub odma lub powikłania zapalne lub po prostu silny ból nasilający się w trakcie nurkowanialub co gorsza w trakcie wynurzania ( mechanizm wentylowy)+ inne jeszcze możliwosci.
Peherzyk - nie do końca, gaz może przeniknąc pod wypełnienie czasowe i zrobić co wyżej a przenika prawie pod każdy tzw "fleczer"
TURBISS napisał/a:
współczesnym leczeniu endodontycznym bardzo ogranicza sie częstość" otwierania kanałów" dążąc wręcz do załatwienia sprawy na jednej wizycie

teoretycznie tak , ale bardzo zależy od rozpoznania niektóre choroby wymagają niestety wielokrotnych wizyt ( wcake nie takie rzadkie niestety)
TURBISS napisał/a:
fleczer czyli Dentyna czy Tymodentyna( jak zawał) niestety jest rozpuszczalna w wodzie

nie jest rozpuszczalna , to nie miałoby sensu ale niestety nie daje dużej szczelności
brzeżnej
thorne napisał/a:
Sie na dentystyce nie znam ani na nurkowaniu ale pamiętajcie, że to też zależy od dentysty chyba. Jezeli zrobi dobrze to git a jeżeli spartoli to....

taaaaak ci cholerni dentyści uwielbiają partolić ....pewnie nie mają nic innego do roboty
aleXandra napisał/a:
Dzwoniłam właśnie do lekarki, powiedziała że nie widzi przeciwwskazań.

nie jest nurkiem i siła rzeczy nie szkoliła się z patofizjologii nurkowania a na studiach czy w jakiejkolwiek specjalizacji stomatologicznej tego nie ma
Remol napisał/a:
30stka nie stanowi problemu

30-ka - to 4 ata ten biedny feczerek ma małe szanse żeby to wytrzymać
Kończac : leczenie kanałowe jest przeciwwskazaniem względnym -możliwośc nurkowania zależy od rodzaju schorzenia ,sposobu leczenia materiałow użytych do leczenia (" uspojony" stan zapalny, czasowe wypełnienie kanału , brak tamponika nasyconego lekeim pod opatrunkiem , czasowe wypełnienie ubytku zęba glasjonomerem a nie zwykłym fleczerem- pozwalają na nurkowanie)
pzdr.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu