Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Doświadczenie przed kursem
Autor Wiadomość
waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2008, 14:18   Doświadczenie przed kursem

Taka mnie naszła refleksja, czy rzeczywista praktyka szkoleniowa w różnych organizacjach, może prowadzić do certyfikowania instruktora technicznego czy też trimiksowego, który nie wykonał żadnych nurkowań technicznych poza minimum otrzymanym na własnych kursach na dany poziom (nurkowym i instruktorskim) ?

Kula 

Stopień: nur bałtycki
Kraj:
Eritrea

Wysłany: 02-04-2008, 14:35   

Mocno wątpie, aby to było możliwe, chociaż pewnie jak na każdym kursie zależy to od IT.

Ale podoba mi się filozofia Eylatta który twierdzi że instruktor powinien regularnie nurkować 2 x głębiej niż szkoli...dzięki temu nie mam zbyt wielkiego problemu z doborem instruktora.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 02-04-2008, 14:49   

waldo podaj powod tej refleksji...

[ Dodano: 02-04-2008, 15:38 ]
... masz na mysli konkretny przyklad czy ogolnie?
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Minorczyk 02-04-2008, 15:37, w całości zmieniany 1 raz  

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2008, 18:33   

Andrzej Minorczyk napisał/a:
waldo podaj powod tej refleksji...
... masz na mysli konkretny przyklad czy ogolnie?

Stawiasz trudne pytania ... ;-)

Być może niepotrzebnie zapytałem i są organizacje, gdzie normą jest dopuszczanie do certyfikacji instruktora, nie wymagając nurkowań stażowych na danym poziomie ?

W IANTD aby zostać np. instruktorem Trimix, należy mieć doświadczenie :
- stopień IANTD Normoxic Trimix Instructor z aktywnym statusem nauczania przez minimum 1 rok.
- posiadanie minimum 500 zalogowanych nurkowań, z których przynajmniej 200 było poprowadzonych na głębokościach większych niż 30msw i przynajmniej 50 na poziomie Trimix
- przeprowadzenie przynajmniej 6 kursów IANTD Technical Diver lub IANTD Normoxic Trimix
Z kolei dla utrzymania stopnia wymagane jest m.in. wykonanie w ciągu roku minimum 10 nurkowań Trimix lub Heliox, prowadzonych poza jakimkolwiek kursem.

Nie wszystkie organizacje upubliczniają najnowsze standardy, więc nie wiem jak to wygląda w innych organizacjach.

zarowa 

Stopień: IANTD nTMX, TDI ER
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2008, 19:42   

Z tego co wiem w GUE aby utrzymać posiadany stopień nurkowy trzeba wykonac w ciągu roku 20 nurkowań o stopniu zaawansowania odpowiednio dla posiadanego stopnia. Oprócz tego jest jeszcze co roczny sprawdzian "sprawnościowy" ale to chyba dotyczy stopni instruktorskich.

j@cek 

Wysłany: 02-04-2008, 21:49   

waldo napisał/a:

- przeprowadzenie przynajmniej 6 kursów IANTD Technical Diver lub IANTD Normoxic Trimix

Nie wiem jakie standarty uzywa IANTD europa centralna ale na Stany to sa stare standarty. :)

http://www.iantd.com/EFor...02007%20Web.pdf

W standartach z sierpnia 2007
na stronie 147 pod B. Prerequisites jest napisane:

3. Must have taught a minimum of 4 IANTD EANx Diver Programs, 4 IANTD Advanced EANx Programs, and either 4 IANTD Technical Diver Programs, or Normoxic Trimix Diver programs or 4 of a combination of the two programs.

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2008, 22:00   

j@cek napisał/a:
Nie wiem jakie standarty uzywa IANTD europa centralna

W kontekście poruszanego problemu nie ma to istotnego znaczenia - ważne jest, że dla uzyskania kolejnego stopnia, należy wykazać się doświadczeniem stażowym (szkolenia oraz nurkowania na określonym poziomie).

Kula 

Kraj:
Eritrea

Wysłany: 02-04-2008, 22:19   

Inne spojrzenie na twoją refleksję,
Czy jest sens bycia instruktorem TMX i samemu nie wykonywanie podobnych nurkowań? Nie tylko w czasie kursu ale także poza nim? Potrafię sobie wyobrazić sytuacje kiedy instruktor TMX nie prowadzi więcej niż jeden kurs rocznie, ale wykonuje np takie nurkowania 2-3 razy w tygodniu.

Jak można być i uczyć głebokich technicznych nurkowań samemu tak nie nurkując?

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 03-04-2008, 09:17   

Kula napisał/a:
Jak można być i uczyć głebokich technicznych nurkowań samemu tak nie nurkując?

Ja mam podobne zdanie. Bedac nurkiem i instruktorem trimixowym trzeba naprawde dobrze sobie radzic w granicach do 100 metrow skoro np w IANTD masz zabrac kursanta na 90m.

Druga sprawa ze sam zainteresowany kursem trimixowym powinien byc niezle oplywany w granicach normoxica.

Kula 

Kraj:
Eritrea

Wysłany: 03-04-2008, 09:31   

Andrzej Minorczyk,
Cytat:
Bedac nurkiem i instruktorem trimixowym trzeba naprawde dobrze sobie radzic w granicach do 100

No to prawie się zgadzamy, (zakładając że mówimy o full tmx) ja uważam że aby zabierać/ szkolić do 100m to należy być dobrze opływanym i nieźle sobie radzić w przediałach 100 - 150m a nie w zakresie do 100m

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 03-04-2008, 09:47   

Kula napisał/a:
nieźle sobie radzić w przediałach 100 - 150m a nie w zakresie do 100m

A w jakiej organizacji standardy pozwalaja na nurkowania do 150m???
DAN pozwala robic 130m(nie mowie o wyjatkach ktore sa jak wiemy)

Kula 

Kraj:
Eritrea

Wysłany: 03-04-2008, 10:07   

A w jakiej zabraniają ? W standardach TDI jest napisane:
Cytat:
The TDI Advanced Trimix Course provides the training required to competently and safely utilize breathing
gases containing helium for dives that require staged decompression, utilizing Nitrox and / or oxygen mixtures during
decompression to a maximum depth of one hundred (100) msw

Ja w mojej naiwności uważam że instruktor który chce mnie nauczyć nurkować do 100m sam nurkuje dużo głębiej mimo że federacja nie uważa takiego nurkowania za bezpieczne. Ale nie jest to łamanie standardów czy też zabronione przez federacje. Napisane jest tylko że kurs uczy robić to bezpiecznie do 100m.

To że ubezpieczenie DAN autoryzuje automatycznie nurkowania do 130m o niczym nie świadczy, głębsze też autoryzują tyle że trzeba to odpowiednio "rozpisać" i uzasadnić.

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 10:08   

Kula napisał/a:
Czy jest sens bycia instruktorem TMX i samemu nie wykonywanie podobnych nurkowań?

To zależy co jest powodem przystąpienia do kursu instruktorskiego tmx - nie tak dawno słyszałem, że takie są trendy i należy być na czasie, aby nie wypaść z rynku :)

Kula napisał/a:
To że ubezpieczenie DAN autoryzuje automatycznie nurkowania do 130m o niczym nie świadczy, głębsze też autoryzują tyle że trzeba to odpowiednio "rozpisać" i uzasadnić.

Michał Kosut jako działacz DAN mógłby przybliżyć, jak łatwo jest uzyskać zgodę DAN na każde nurkowanie przekraczające 130 metrów :)
Ostatnio zmieniony przez waldo 03-04-2008, 10:28, w całości zmieniany 2 razy  

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 03-04-2008, 11:17   

A w jakiej organizacji standardy pozwalaja na nurkowania do 150m???

A jakaś zabrania? TMX oczywiście a nie OWD.

DAN pozwala robic 130m(nie mowie o wyjatkach ktore sa jak wiemy)

DAN nie ma nic do 'pozwalania'. Po prostu głębsze nurkowania objęte są ubezpieczeniem tylko po uzgodnieniu z nimi.

Kula 

Kraj:
Eritrea

Wysłany: 03-04-2008, 11:23   

waldo,
Cytat:
nie tak dawno słyszałem, że takie są trendy i należy być na czasie, aby nie wypaść z rynku

A co w tym dziwnego? Jak w każdej branży specjalista czy tez dostawca, musi całe życie się rozwijać i poszerzać swoją wiedzę. To prawda że nurkowanie Tchniczne robi się trendy i coraz więcej osób tak nurkuje. Instruktor który wyszkolił swoich kursantów rekreacyjnie i chce im dalej coś zaproponować musi samemu się rozwijać. Nie widzę nic w tym złego jeżeli to jest jego jedyna motywacja, do póki robi to dobrze i bezpiecznie...cóż nie każdy musi lubić swoją pracę ;)

Ale dalej może ją dobrze wykonywać
Ostatnio zmieniony przez Kula 03-04-2008, 11:24, w całości zmieniany 1 raz  

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 17:28   

Kula napisał/a:
A co w tym dziwnego?

No cóż, każdy powód jest dobry, ale ...

Kula napisał/a:
Nie widzę nic w tym złego jeżeli to jest jego jedyna motywacja, do póki robi to dobrze i bezpiecznie...cóż nie każdy musi lubić swoją pracę

Jeżeli jest to jedyna motywacja, to moim zdaniem zazwyczaj kończy drogą na skróty. Ponadto, jeśli jedyną motywacją jest utrzymanie się na rynku, to nie ma miejsca na nurkowania pozakursowe i rozwój.

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 20:33   

waldo napisał/a:
Jeżeli jest to jedyna motywacja, to moim zdaniem zazwyczaj kończy drogą na skróty. Ponadto, jeśli jedyną motywacją jest utrzymanie się na rynku, to nie ma miejsca na nurkowania pozakursowe i rozwój.

Chyba nie, a czy instruktor w szkole jazdy uczący na wyższym poziomie niż kurs na prawo jazdy , musi być w sobotę i niedzielę kierowcą rajdowym ??? Wystarczy by był dobrym nauczycielem w zakresie nauczanych zagadnień ( szybkiej jazdy, wyprowadzania z poślizgu, jazdy na śniegu itp)
Instruktor nurkowania to taki sam zawód jak każdy inny.

Pozdrawiam Piotr

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 20:58   

piotrkw napisał/a:
Chyba nie, a czy instruktor w szkole jazdy uczący na wyższym poziomie niż kurs na prawo jazdy , musi być w sobotę i niedzielę kierowcą rajdowym ??? Wystarczy by był dobrym nauczycielem w zakresie nauczanych zagadnień ( szybkiej jazdy, wyprowadzania z poślizgu, jazdy na śniegu itp)

No właśnie mam wątpliwości, czy instruktor uczący szybkiej jazdy, wyprowadzania z poślizgu czy też jazdy na śliskiej nawierzchni, nie potrzebuje własnego, sporego doświadczenia, żeby móc solidnie uczyć ? Czy można uczyć takich zagadnień w oparciu o teorię i wiedzę przyjętą tylko w ramach kursów ?

W nurkowaniu, instruktor musi się również zanurzyć z kursantami na znaczne głębokości i być w całości skupionym tylko na nich, a wszelkie własne problemy czy czynności związane z nurkowaniem, wykonywać "automatycznie" - czy doświadczenie kursowe wystarcza do tego ?

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 21:31   

waldo napisał/a:
nie potrzebuje własnego, sporego doświadczenia, żeby móc solidnie uczyć

Oczywiście że potrzebuje doświadczenia, ale nie musi być dużo "ponad to" czego naucza.
Jeżeli jest w stanie dobrze nauczyć zagadnień z programu nauczania to wystarczy.
I wolę takiego który nie jest "super mistrzem", ale za to dobrym dydaktykiem.
A doświadczenie każdy zdobywa wraz z ilością nurkowań, na i po kursie. Nikt nie jest doświadczony od razu.
To moje skromne zdanie "zwykłego" nurka , który nigdy nie uczył nurkować. :ping:

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 03-04-2008, 21:42, w całości zmieniany 3 razy  

robertg 

Stopień: poczatkujacy
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 22:01   

piotrkw napisał/a:
I wolę takiego który nie jest "super mistrzem", ale za to dobrym dydaktykiem.

Ja tam jako potencjalny kursant wole zrobic kurs u kogos, kto wiem ze jest dobrym nurkiem niz u kogos kto fajnie i w prosty sposob przekazuje wiedze na wykladach (bo to dla mnie znaczy bycie dobrym dydaktykiem)

piotrkw napisał/a:
A doświadczenie każdy zdobywa wraz z ilością nurkowań, na i po kursie. Nikt nie jest doświadczony od razu.

Oczywiscie ze nikt nie jest doswiadczony od razu, ale osobiscie wolalbym nie byc jednym z pierwszych kursantow takiego "swiezego" instruktora, ktory poza swoim kursem i kursem instruktorskim nigdy nie robil nurkowan w zakresie w ktorym chce sie uczyc.

piotrkw napisał/a:
To moje skromne zdanie "zwykłego" nurka , który nigdy nie uczył nurkować.

To tak jak u mnie :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu