Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 04-04-2008, 06:50
robertg napisał/a:
niz u kogos kto fajnie i w prosty sposob przekazuje wiedze na wykladach (bo to dla mnie znaczy bycie dobrym dydaktykiem)
Nie tylko , dobry dydaktyk potrafi przekazać wiedzę i nauczyć , również i praktycznie pod wodą. Znam ludzi będących instruktorami ale .... z nauczaniem , tak jak w życiu jest różnie.
I chyba stąd biorą się częste pytania początkujących o polecenie "dobrego instruktora" a nie o guru, mistrza , rekordzistę czy wyczynowca. ( chociaż niektórym taki też jest potrzebny)
Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 04-04-2008, 06:51, w całości zmieniany 1 raz
Wywiazala sie ciekawa dyskusja...
To prawda szkolenie nurkowe mozna bezsprzecznie podzielić na dwie części:
1) teoria
2) praktyka
Bezsprzeczny rownież jest fakt -nie każdy fantastyczny teoretyk jest takze świetnym praktykiem i odwrotnie.
Dlatego właśnie nie łatwo znaleźć jest odpowiedniego dla siebie instruktora.
Osobiście skłaniałbym się ku temu aby instruktor był jednak lepszym praktykiem, biorąc ze sobą kursanta pod wodę powinien mechnicznie "obsługiwać" siebie a całość uwagi poświęcic kursantowi. Niesamowicie ważne jest to właśnie na kursach Ful Trimiks roznych organizacji ponieważ na głęgokościach bliskich 100m małe błędy wiążą sie z dużymi konsekwencjami. Swoją drogą przed takim kursem powinna i zapewne jest robiona selekcja również dla dobra instruktora, choć pod wodą tak do konca niczego przewidzieć sie nie da
[ Dodano: 04-04-2008, 13:15 ]
Kula napisał/a:
A w jakiej zabraniają ?
Konrad Dubiel napisał/a:
Andrzej Minorczyk napisał/a:
A w jakiej organizacji standardy pozwalaja na nurkowania do 150m???
A jakaś zabrania?
Trimix Diver
A. Cel kursu
1. Program jest przeznaczony dla tych, którzy są już wprowadzeni w nurkowanie głębokie i nie może być
wykorzystywany jako wabik dla nurków, którzy nie widzą potrzeby wykraczania poza przyjęte zakresy
głębokości programów Sportowych czy Nitroxowych;
2. Trimix daje możliwości bezpieczniejszej eksploracji głębin dla nurków, którzy nurkują głęboko i chcą
to robić z zachowaniem jasności umysłu. Program Trimix Diver IANTD wymaga od nurków
samowystarczalności i wiaty we własne siły.
3. Program przygotowuje nurków do wykonywania nurkowań Trimixowych do głębokości 100m.
Expedition Trimix Diver
A. Cel kursu
1. Program jest przeznaczony dla tych, którzy są już wprowadzeni w nurkowanie głębokie i chcą
bezpieczniej wykonywać eksploracje wymagające zaawansowanych profili dekompresyjnych z
wykorzystaniem mieszanin helowych. Program nie może być wykorzystywany jako wabik dla nurków,
którzy nie widzą potrzeby wykraczania poza przyjęte zakresy głębokości programów Sportowych czy
Nitroxowych;
2. Trimix daje możliwości bezpieczniejszej eksploracji głębin dla nurków, którzy nurkują głęboko i chcą
to robić z zachowaniem jasności umysłu. Program Trimix Diver IANTD wymaga od nurków
samowystarczalności i wiaty we własne siły.
3. Program przygotowuje nurków do wykonywania nurkowań Trimixowych do głębokości 120m.
Nikt nikomu niczego nie zabrania jedynie wskazuje bezpieczne limity.
Ja tam jako potencjalny kursant wole zrobic kurs u kogos, kto wiem ze jest dobrym nurkiem niz u kogos kto fajnie i w prosty sposob przekazuje wiedze na wykladach (bo to dla mnie znaczy bycie dobrym dydaktykiem)
Nie do końca tak jest.
Instruktor ma przede wszystkim umieć uczyć.
Ja osobiście wolę kurs u kogoś kto co prawda nurkuje w zakresie w jakim uczy z jakimś plusem ale ma podejście dydaktyczne i potrafi przekazać wiedzę, niż u kogoś kto planuje i wykonuje regularnie nury na 150+ ale nie potrafi się dzielić wiedzą i uczyć (przykład hipotetyczny).
Często jest tak że dobry zawodnik jest kiepskim trenerem i odwrotnie
Ostatnio zmieniony przez nseal 04-04-2008, 13:51, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-04-2008, 13:44
nseal napisał/a:
Instruktor ma przede wszystkim umieć uczyć.
Zgadzam się.
Co z tego, że instruktor będzie wywijał helikopterki z 4 stejdżami bez maski na bezdechu itp. Idąc na kurs nie idę na show, tylko się nauczyć. Dla mnie ważniejsze, aby potrafił zrobić COŚ, abym ja nauczył się np. płynąć żabką wsteczną, czy zmieniał gazy tak, aby się nie pomylić.
Od początku mojej zabawy w nurkowanie uważałem, że jakikolwiek instruktor ma przede wszystkim niedopuścić, abym zrobił jakąś głupotę/krzywdę pod wodą, a jakbym już jakąś zrobił to aby bezpiecznie mnie z tego wyciągnął.
waldo napisał/a:
Ponadto, jeśli jedyną motywacją jest utrzymanie się na rynku, to nie ma miejsca na nurkowania pozakursowe i rozwój.
Jeszcze jeszcze jedna możliwość - nie wspomniana w wątku. Są ludzie, którzy robią kursy instruktorskie, aby umieć coś więcej, a niekoniecznie po to, aby szkolić innych.
Na stronie Abyssa jest wykaz instruktorów SDI/TDI - jak mało z nich ma status "Aktywny"!
wykaz instruktorów SDI/TDI - jak mało z nich ma status "Aktywny"!
Wielu z tych "nieaktywnych" oplaca skladki instruktorskie i szkoli w innych organizacjach.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 04-04-2008, 15:59
BitPump napisał/a:
Co z tego, że instruktor będzie wywijał helikopterki z 4 stejdżami bez maski na bezdechu itp. Idąc na kurs nie idę na show, tylko się nauczyć. Dla mnie ważniejsze, aby potrafił zrobić COŚ, abym ja nauczył się np. płynąć żabką wsteczną, czy zmieniał gazy tak, aby się nie pomylić.
Jak dla mnie, jedno i drugie. Jak ma mnie nauczyć "wywijać helikopterki" jak sam nie umie? Czyli: najpierw musi być dobrym, nie budzącym wątpliwości nurkiem o sporym bagażu wiedzy. Potem, o ile stwierdzi on i otoczenie, że nadaje się do przekazywania tej wiedzy i umiejętności, może szkolić. Nawet ludzie umiejący "sprzedać" swoje doświadczenie, nie koniecznie muszą tego chcieć, mieć cierpliwość, zaangażowanie aby robić to notorycznie. Wystarczy, że gościu nie lubi na okrągło "kłapać jęzorem" Oczywiście, jest grupa ludzi, którzy robią papiery instruktorskie z innych pobudek. Ale dokąd nie szkolą ich kasa, ich problem.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 04-04-2008, 16:45
Kula napisał/a:
nie mam zbyt wielkiego problemu z doborem instruktora.
Ja uważam, że tak trzeba wybierać instruktora (na rozważanych poziomach), żeby potem nie wstydzić sie pokazać plastiku... To zawiera w sobie wszystko
Tak sie dziwnie składa, że sprzedawcy plastików są znani w środowisku, choć nikt o tym głośno nie mówi...
Ostatnio zmieniony przez TomM 04-04-2008, 16:59, w całości zmieniany 1 raz
Tak sie dziwnie składa, że sprzedawcy plastików są znani w środowisku, choć nikt o tym głośno nie mówi...
Wyciąłeś kawałek mojego zdania, nie mówiłem że w ogóle nie ma problemu z doborem instruktora, tylko że:
Kula,
Cytat:
podoba mi się filozofia Eylatta który twierdzi że instruktor powinien regularnie nurkować 2 x głębiej niż szkoli...dzięki temu nie mam zbyt wielkiego problemu z doborem instruktora.
Wysłany: 16-04-2008, 15:31
Wasze wnioski sa troche dziwne...
1. Zadaniem instruktora jest pokazanie, jak bezpiecznie nurkowac na dany zakres glebokosci przy stosowaniu odpowiednich procedur i wykorzystaniu odpowiedniego sprzetu. Instruktor musi sie czuc swobodnie i pewnie na glebokosci na ktora zabiera kursanta, to pewne, nie widze jednak zadnego powodu, dla ktorego mialby nurkowac 2x glebiej. Poziom TMX jest najwyzszym poziomem wyszkolenia, jaki mozna sobie zafundowac i intruktor pokazuje po prostu co, jak i dlaczego robi.
2. Na kursie TMX nie ma potrzeby nurkowania na 100m, chociaz jesli kursant jest do tego przygotowany mozna to zrobic, w standardach IANTD trzeba natomiast zanurkowac na 60m. Trzeba nauczyc wykorzystywania 2 stage i tego, jak uzywac hipoksycznych mieszanin, trzeba tez nauczyc w jaki sposob radzic sobie ze sprzetem, jaki jest do takich nurkowan konieczny. Duza czesc kursu odbywa sie wiec na 10m.... I to te 10m sa glebokoscia, po ktorej pewna ilosc osob musi kurs opuscic...
3. Wiedza teoretyczna jest do takich nurkowan niezbedna, bo jesli cos pojdzie nie tak kazdy musi byc w stanie wykombinowac rozwiazanie, ktore zapewni mu przetwanie. Jest tak samo jesli nie bardziej wazna od wyuczonych skilsow - nurkuje sie glowa a nie miesniami.
4. Metodyka nauczania to nie tylko wyklady - to sztuka wyprostowania w sposob jasny i klarowny bledow kursanta. Zeby moc to robic, trzeba przede wszystkim rozumiec czego sie uczy a nie tylko wyuczyc sie schematow. Typowy jest przyklad nauki zakrecania zaworow - banalnego cwiczenia sprawiajacego problem 90% nurkow - odrobina zrozumienia motoryki ruchu srawia, ze kazdy (jesli nie ma jakis wrodzonych/nabytych wad) jest w stanie to zrobic szybko i poprawnie.
5. Sa oczywiscie kursanci, ktrych nie daje sie nauczyc w normalnym wymiarze czasu. Generalnie jednak wlasnie metodyka nauczania lub jej brak powoduje, ze kursant sie nauczy albo nie. To widac bardzo dobrze w kursach CCR, gdzie po kilku nurkowaniach ludzie plywaja mimo, że ogolna opinia jest taka, ze jest to bardzo trudne...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko