która nie pozwala rozszerzać programu szkoleniowego w formie zaliczeniowej - jeżeli nurek spełnia minimalne standardy, to niezależnie od zaliczenia materiału rozszerzonego, instruktor musi go certyfikować.
W odwrotnej sytuacji indywidualne "widzi mi się" instruktora powoduje, że certyfikacja będzie celowo odwlekana, a proces szkolenia wydłużał się. Wydłużał się na bazie czego? Twórczości instruktora, który " uwalając" kursantów, pod szyldem " Jak trudne i wymagające są moje szkolenia" promuje sie na rynku nurkowym?
Czy jako instruktor nie uważasz, że kursant przed rozpoczęciem zajęć powinien znać wymagania oraz poziom ich realizacji, który pozwoli na certyfikację?
Chyba, że masz na myśli sytuacje gdy jeszcze przed kursem instruktor przedstawia kursantowi standardy, założenia, cele do zrealizowania zawarte w programie szkoleniowym danej organizacji + własne "rozszerzenia" , po zaliczeniu których nastąpi certyfikacja.
Czy jako instruktor nie uważasz, że kursant przed rozpoczęciem zajęć powinien znać wymagania oraz poziom ich realizacji, który pozwoli na certyfikację?
Kursant MUSI znać program standardowy oraz program rozszerzony i wymagania zaliczeniowe przed rozpoczęciem kursu.
Bogen napisał/a:
Chyba, że masz na myśli sytuacje gdy jeszcze przed kursem instruktor przedstawia kursantowi standardy, założenia, cele do zrealizowania zawarte w programie szkoleniowym danej organizacji + własne "rozszerzenia" , po zaliczeniu których nastąpi certyfikacja.
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-04-2008, 23:35
TomM napisał/a:
instruktorem trimiksowym nie zrobiwszy żadnego nurkowanie technicznego poza kursem
W IANTD też można - według standardów - być instruktorem nTMX nie mając żadnego nurkowania (poza kursowego) trimiksowego.
Procedura jest taka: robimy instruktora DSAT Trimix i następnie Cross-Over do IANTD. Musimy mieć na koncie 350 nurkowań, z czego minimum 100 poniżej 39m (mogą być na powietrzu z jedną butlą) oraz przynajmniej 30 nitroksowych lub niepowietrznych (może być EAN22).
Wiem, że IT z IANTD nie musi się zgodzić. Ale tak samo IT z DSAT nie musi się zgodzić.
Wiem, że IT z IANTD nie musi się zgodzić. Ale tak samo IT z DSAT nie musi się zgodzić.
Myślę, że niezaleznie od organizacji, problem z nurkowaniami stażowymi instruktorów bardziej dotyczy uczciwości kandydata na instruktora i solidności IT, niż standardów szkoleniowych.
wojtek_potoczak [Usunięty]
Wysłany: 07-04-2008, 09:42
waldo napisał/a:
Z tego co się orientuję, to jest co najmniej jedna organizacja, która nie pozwala rozszerzać programu szkoleniowego w formie zaliczeniowej - jeżeli nurek spełnia minimalne standardy, to niezależnie od zaliczenia materiału rozszerzonego, instruktor musi go certyfikować.
Jaka to organizacja?
Wlasciwie, po to okresla sie minimum w standardach zeby, bylo wiadomo co jest minimum
Ciekaw jak to jest z rozpoznawaniem plastików PSA int. w dalszych zakątkach naszego globu. Słowo International nie jest jakoś straszne przekonujące.
Silver111 ja nie mialam problemow z rozpoznawaniem plastiku nigdzie. slyszalam, ze moga sie pojawiac, mnie jednak nic takiego nie spotkalo. plastic z napisem diver byl respektowany:)
pzdr.
Silver np Egipt. Ogolnie prosze tu nie lapac mnie za slowka
Nikt z moich znajomych nie mial problemow w krajach: egipt, chorwacja, kuba, meksyk itd...
KDP = polska organizacja tez moze nie byc uznana gdzies daleko:)
W sumie to nie ma sie nigdy 100% pewnosci, najbnardziej znane jest PADI i tak juz pozostanie
pzdr.
[ Dodano: 08-04-2008, 10:28 ]
wojtek_potoczak napisał/a:
A o co chodzi z tym trymiksem?
Trymix, a raczej trimix to mieszanina 3 gazow. w powietrzu, ktorym oddychasz podczas nurkowania mamy azot, tlen i jakies tam slady innych gazow. Trimix ma dodatkowo jeszcze hel. Stosuje sie go w nurkowaniach glebokich (ponizej 50m). Trimix jest dosc drogi i stosuje sie go glownie jako mieszanine denna, ale mozna przebyc na nim cale nurkowanie. Wazne jest zwrocenie uwagi na sklad procentowy tlenu. Nie bede sie tu jednak zbytnio rozpisywac, na trimixie nie nurkuje i nie bede jeszcze pewnie przez dlugi czas:)
Dlaczego trimix i dokladniejsze informacje? polecam "google twoim przyjacielem"
pzdr.
Dlaczego trimix i dokladniejsze informacje? polecam "google twoim przyjacielem
Hmmm, a wrzuc w google haslo Wojciech Potoczak+nurkowanie.
Mania
Wysłany: 08-04-2008, 10:58
Aardena napisał/a:
Trymix, a raczej trimix to mieszanina 3 gazow. ...
Dzieki, juz kiedys cos czytale o tym. Znam nawet nurka, co tej mieszaniny uzywa pod woda.
Chodzili mi o tego instruktora trymiksowego, co za bardzo nie nurkowal poza kursem itp.
Trymix, a raczej trimix to mieszanina 3 gazow. w powietrzu, ktorym oddychasz podczas nurkowania mamy azot, tlen i jakies tam slady innych gazow. Trimix ma dodatkowo jeszcze hel. Stosuje sie go w nurkowaniach glebokich (ponizej 50m). Trimix jest dosc drogi i stosuje sie go glownie jako mieszanine denna, ale mozna przebyc na nim cale nurkowanie. Wazne jest zwrocenie uwagi na sklad procentowy tlenu.
No widzisz Wojtek, już wiesz "o co chodzi z tym trymiksem",lol
Pozdrawiam
Wysłany: 08-04-2008, 11:59
Mania napisał/a:
Hmmm, a wrzuc w google haslo...
Mania nie przeginaj, w nurkowaniu ja jestem tylko malym penkiem. Nie potrafie nawet pokazac co to jest prawdziwe nurkowanie...
[ Dodano: 08-04-2008, 12:01 ]
nseal napisał/a:
No widzisz Wojtek, już wiesz "o co chodzi z tym trymiksem",lol
Trymix, a raczej trimix to mieszanina 3 gazow. w powietrzu, ktorym oddychasz podczas nurkowania mamy azot, tlen i jakies tam slady innych gazow. Trimix ma dodatkowo jeszcze hel. Stosuje sie go w nurkowaniach glebokich (ponizej 50m). Trimix jest dosc drogi i stosuje sie go glownie jako mieszanine denna, ale mozna przebyc na nim cale nurkowanie. Wazne jest zwrocenie uwagi na sklad procentowy tlenu. Nie bede sie tu jednak zbytnio rozpisywac, na trimixie nie nurkuje i nie bede jeszcze pewnie przez dlugi czas:)
Dlaczego trimix i dokladniejsze informacje? polecam "google twoim przyjacielem"
:D
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Minorczyk 08-04-2008, 14:00, w całości zmieniany 1 raz
Bedo, jaki masz problem? Zobacz moje napisane posty a szybko zorietujesz sie że nie jestem zbieraczem cyferek. Zwoc uwage takze z czego tak naprawde sie smieje - moze zrozumiesz.
Napisałem co napisałem - później sprawdziłem Twoje posty. Masz rację! - chciałem posta usunąc, ale nie potrafię (sprawdź - edytowałem posta kilka razy). Przepraszam, jeżeli jesteś urażony. Chwilę wcześniej czytałem "mądralów (ki)" o kilku tys. postów i mnie naszło ...
jeszcze raz sorry - ja generalnie bezkonflikotowy jestem
Hmmm, a wrzuc w google haslo Wojciech Potoczak+nurkowanie.
Maniu nie moge kazdego googlowac:) zreszta przepraszam za moja nieuwage hehe i nie czytanie do konca i dokladnie;)
ale mam andzieje Wojtku, ze jakos wyjasnilam Ci pojecie TrYmixu pzdr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko