Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsze płetwy
Autor Wiadomość
MIKIBIL 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2008, 14:27   Pierwsze płetwy

Witam mam dylemat jest tyle płetw i butów ze nie wiem jakie sa najlepsze czy ktoś mógł by mi polecić jakieś dobre płetwy + buty

Sail 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2008, 20:46   Płetwy i buty

Witam.
Polecam ze środkowej półki bo nie wiem w którym kierunku pójdzie twoja specjalizacja , jezeli zostaniesz przy nurkowaniu rekreacyjnym to te będą super :
http://www.sprzet-nurkowy...96244ff4466d67e
i te buty: http://www.sprzet-nurkowy...&products_id=97
Zakładam że na razie będziesz używać mokrego skafandra.
Pozdrawiam
Mirek

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2008, 21:54   

Początkujący jestem ale powtórzę: w styczniu kupiłem Scubapro Twinjet Max. Zrobiłem w nich 15 nurkowań na Dominikanie. Polecam! Rewelacja i "dobry kop" i noga się nie męczy!

robertg 

Stopień: poczatkujacy
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2008, 22:19   

A ja sprobuje od innej strony - zaczynajac nurkowac plywalem w pletwach kaloszowych, bardzo miekkich, kupionych bez swiadomosci czego tak naprawde chce. Jedyna ich zaleta byla cena - chyba ze 40PLN.

Po kursie i kilku nurkach w pozyczonych pletwach "paskowych" podjalem decyzje - pletwy kupuje raz i chce kupic takie, ktorych za pare miesiecy nie bede musial/chcial/potrzebowal wymienic.

Teraz mam jety scubatecha ze sprezynami i jestem z nich bardzo zadowolony :)

MIKIBIL 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2008, 23:04   

a jaka jest różnica w użytkowaniu płetw z paskami a ze sprężynami???

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2008, 23:11   

MIKIBIL napisał/a:
a jaka jest różnica w użytkowaniu płetw z paskami a ze sprężynami???

- sprężyna nie pęknie, w najmniej oczekiwanym momencie
- łatwiej się zakłada, te ze sprężyną
- to takie trendy :P <żart oczywiście>

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2008, 12:27   

Generalnie dysuskusja poniekad sprowadza sie do tego czy pletwy maja miec rozciete pioro czy nie.

Bo ze platwy paskowe/sprezynowe wymagaja kupna butow, ktore generalnie sie przydaja to chyba nikt nie ma watpliwosci.

Jesli wiec chodzi o pletwy z rozcietym piorem to sa fajne bo nie mecza tak lydek jak pletwy z calym piorem. Ale maja tez ten minus, ze wbrew temu co napisal hubert nie maja kopa. Dlatego na przyklad NOAA zaleca nie uzywanie takich pletw do nurkowania w pradzie (czyli na przyklad w morzu - zawsze moze sie pojawic jakis prad).
Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze jak sie wpadnie w naprawde silny prad to takie pletwy sie nie nadaja.

Pletwy z nierozcietym piorem wymagaja silniejszych lydek, ale daja wiekszego kopa i sa bardziej "sterowne" - nawet te w miare miekkie nie beda sie latwo zginaly.

Moje pierwsze pletwy, jeszcze do snorklowania, to byly Cressi Frogs kaloszowe. Mam je do tej pory i uzywam na basen. Potem byly SP Twinjety, ale po doswiadczeniu walki z pradem porzucilam je. Teraz - pewnie jak wiele osob - mam SP jetfiny. Na poczatku wydawaly sie strasznie ciezkie, ale teraz juz tego tak nie czuje.

Mania

Leszek Remesz 

Stopień: DM, EAN
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2008, 15:39   

Proponuję jet'y, spełnią wymagania kazdego. Nie martwiłbym sie o obciążenie np.łydek bo to zależy od techniki pływania, siły jaką dokładasz i częstotliwości uderzeń ale tym sterujesz przecież sam. Notomiast te płetwy pozwalają się rozwiajać bo może się okazać że chcesz fotografować pod wodą i umiejętnośc pływania do tyłu jest tu potrzebna, a może będziesz chciał zwiedzać wraki i elementy pływania technicznego by się przydały. To wszystko zapewniają jet'y. Takie sa moje doświadczenia :-)

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2008, 18:41   

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Manią. Przesiadłem się na te płetwy wysłużonych, dość sztywnych, kaloszy Cressi, o porównywalnej powierzchni. "kop" ze dwa razy większy. Pewnie jakiś wpływ na to ma fakt, że to płetwy firmy, która z tego co wiem jako pierwsza wprowadziła rozcięte płetwy i ma największe doświadczenie w ich konstrukcji. Ale naprawdę czułem się tak, jakbym przesiadł się z syrenki do mercedesa. Pewnie Jetfiny mają dużo większego "kopa". Ale ja mam 40-tkę na karku i nie młodnieję...

lucasd 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2008, 21:42   

hubert68

Bezdyskusyjnie najlepsze pletwy rozciete ma Apollo Bio Fin (wagowo podobne do jetow + mozna wybrac twardosc).

Ale jak juz odchodzimy od jetow, to moze lepiej zamiast rozcietych wyprobowac Force Fin, maja one rzesze wyznawcow.

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2008, 21:51   

Hubert - ja moge sie nie znac - chociaz pisalam z wlasnego doswiadczenia

Ale NOAA - a oni sie troche znaja - wyraznie zakazuje uzywania rozcietych pletw do plywania w pradzie lub do suchego skafandra. A oni sie jednak znaja....

http://www.ndc.noaa.gov/newsltr/ts_07march.pdf

Mania

MIKIBIL 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2008, 23:23   

A gdzie w wawie mogę kupić Jetfiny????? i buty do nich????

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2008, 23:30   

Buty piankowe mozesz kupic w kazdym sklepie ze sprzetem nurkowym i pewnie tez w Decathlonie. Warto zeby buty mialy sztywna podeszwe - czasami trzeba dojsc do wody po kamieniach i wtedy miekka podeszwa sie kompletnie nie sprawdza.

Jetfiny - na przyklad u forumowego OCN.

Mania

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 15-04-2008, 00:09   

Da się w takich "rozciętych" pływać żabką?

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2008, 00:14   

Tak sobie myślę, że oboje z Manią mamy trochę racji. Płetwy i buty trzeba dobrać indywidualnie, przynajmniej przymierzyć w sklepie konkretny model i rozmiar. Najlepiej chyba pożyczyć i popływać w różnych a potem wybrać.
Nie wiem gdzie w Warszawie są sklepy ze sprzętem. W Łodzi Piotrek Szadkowski na Targowej 33 jest autoryzowanym przedstawicielem Scubapro. Tel. 0-42 674 03 37. Scubapro robi i Twinjety i Jetfiny. Z tym, że to absolutnie górna półka i jakościowo i cenowo…
Nawiasem mówiąc Piotrek przekonywał mnie do Jetfinów ale nie żałuję, że wybrałem „rozcięte” Twinjety Maxy. Myślę, że trochę złej opinii rozciętym płetwom zrobiły firmy naśladujące, nie testujące, tak jak te najlepsze hydrodynamiki płetw.
I jeszcze słówko o mojej opinii. To mój pogląd po pierwszych 15 nurkach w nowych płetwach (Twin jet max). Warunki: Punta Cana, Atlantyk, fala 1m i większa, bardzo silny prąd. I rafy, i wraki, i małe jaskinie. Zero problemów.
Ale komu innemu mogą się tak dobrze nie sprawdzić.
Pozdrawiam

Mój instruktor, jak go spytałem (3 gwiazdki CMAS, więc wyżej się nie da, napawdę rewelacyjny facet), że generalnie płetwy służą do pływania kraulem i dobrze pływając kraulem, przy prawidłowym wyważeniu można zrobić wszystko.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 15-04-2008, 00:20, w całości zmieniany 1 raz  

Leszek Remesz 

Stopień: DM, EAN
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2008, 08:30   

W sprawie pływanie "żabką" w rozcięrych płetwach to do przodu może jakoś można (prbowałem ale więcej było śmiechu niz pływania) natomiast próby płynięcia do tyłu w moim przypadku się nie powiodły. Płetwa jest za miękka i rzeczywiście słuzy do pływania klasycznym kraulem. Jeżeli ktos preferuje ten sposób pływania to "rozcięte" płetwy spełnia jego oczekiwania.

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2008, 09:21   

jacekplacek napisał/a:
Da się w takich "rozciętych" pływać żabką

Do przodu bez problemu. Z backkickiem jednak sa problemy.

Mania

kiwigirl 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2008, 17:45   

hubert68 napisał/a:
Tak sobie myślę, że oboje z Manią mamy trochę racji. Płetwy i buty trzeba dobrać indywidualnie, przynajmniej przymierzyć w sklepie konkretny model i rozmiar.
Oboje macie najwięcej racji w stwierdzeniu (co do butów) ze trzeba po prostu pomierzyć. ja mam tzw. "połówkę" rozmiarową stopy i z butami do nurków mam większy nawet problem niz ze zwykłymi (najczęsciej jeden numer ciśnie a kolejny wyższy już luźny...) plus buciorki piankowe to najczęsciej w ogóle lecą po S, M, L , XL i wtedy już w ogóle klops... zmierzyłam juz chyba hangar butów różnych firm i nic nie pasuje.

No ok, pasowały fajnie bodyglove, ale jakoś mnie prawie dwie stówki za butki pod wode na parę razy w roku zmroziło...

MIKIBIL, przejdź sie w parę miejsc i po prostu pomierz buty, a jak juz znajdziesz te wygodne to dobierz do nich dobry rozmiar wybranego typu płetw.

MIKIBIL 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2008, 20:08   

a jakiej firmy buty kopić???

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 15-04-2008, 21:44   

MIKIBIL napisał/a:
a jakiej firmy buty kopić???

Adidasy są mocne i podeszwy dłóżej wytrzymuja niz IMHO w Rejbokach.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu