By uzyskać UPTD mnożymy k (współczynnik toksyczności płucnej) przez czas pobytu przy danym ciśnieniu parcjalnym - czyli
UPTD = czas pobytu * k (dla danego PO2)
Dla nura na 30 metrów przez 60 minut na nitroxie 28 mamy:
UPDT = 60 * 1,32 = 79,2
PO2 dla Nx 28 na 30 m = 1,12 ata, ale zaokrąglamy do 1,2 i stąd k= 1,32.
Mam wrażenie, że twój wzór jest lekkim pomieszaniem...ale mogś się mylić
Wysłany: 02-10-2003, 20:49
Kp we wzorze jest wskaźnikiem pamieci tkankowej.
Oblicza się z jakiegoś skomplikowanego wzoru z pierwiastkiem nieliniowym. Dlategp nikt przy zdrowych zmysłach sam nie oblicza jednostek UPTD tylko odczytuje z tabel
jak widac po dekompresji 10 min na 6 metrach z 100% tlenem mamy 20 jednostek OTU
przy nurkowaniu rekraacyjnym/bezdekompresyjnym nie ma szans by osiągnąć niebezpieczny poziom (tak jak z CNS)
dopiero dlugie nurki dekompresyjne sa tym zagrozone
dlatego na kursie OWD, AOWD, ... nie ma tych informacji
dopiero na kursach technicznych (np. IANTD ;)
Wysłany: 05-10-2003, 10:16
Ja na moim kursie nitroksowym dostałem tylko krótki skrypt. Jeden wzór i trochę pisaniny ne ten temat. Wszystko miało TYLKO 3 strony!!!! Jakieś tabele??? Prawie mowy o tym nie było na kursie. A co dopiero, żeby coś dostać.
Dlatego teraz staram sie zdobyć jakieś książki z tym tematem. Dość fajnie jest to wyjaśnione w "Problemy Medycyny i techniki nerkowej" z 1997r.
Polecam!
PS. Nigdy nikomu nie polecę miejsca gdzie robiłem PN1 (kurs nitroksowy).
PS II. Jak ktoś może polecić jakąś książkę lub stronę www. to bardzo proszę!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko