Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Początkująca - jaki sprzęt??
Autor Wiadomość
wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-04-2008, 19:42   

ewin napisał/a:
nauczyłem sie w jackecie wykonać tak zwanego "spadochroniarza" o ile sie nie mylę.

Gratulejszyn, nie lada wyczyn .... Pisz dalej ....

mlody33
[Usunięty]

Wysłany: 29-04-2008, 02:09   

Hmm kolezanka chce robic owd nurac glownie w cieplej wodzie ale rozpentala sie dirowska sprzetowo-konfiguracyjna uczta :) Moze dajcie jej skrot do jakiejs dirowskiej strony i bedzie po ptokach. Sorry ale uwazam ze to sa bzdety na tym poziomie. Do pewnych zeczy trzeba dojsc samemu a na poczatku w czyms trzeba nurac. Jak mowi moj kolega "nikt nie mowil ze nuranie to tani sport". Allegro wszystko przyjmie:)

Ps. Sam stosuje kilka dirowsko-komercyjnych rozwiazan tych z ktorymi dobrze sie czuje ale wczesniej chyba by mi przeszkadzaly niektore do dzisiaj sa dla mnie niewygodne.

Pozdrawiam.

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2008, 08:20   

mlody33 napisał/a:
Hmm kolezanka chce robic owd nurac glownie w cieplej wodzie ale rozpentala sie dirowska sprzetowo-konfiguracyjna uczta :) Moze dajcie jej skrot do jakiejs dirowskiej strony i bedzie po ptokach. Sorry ale uwazam ze to sa bzdety na tym poziomie.

Hmm kolega to chyba trochę przesadził z tym DIR'em. Od kiedy to płyta z workiem jest zastrzeżona wyłącznie dla DIR? Nie zauważyłem żeby ktoś polecał DIR'owe rozwiązania. Zresztą jak to DIR'owcy powiadają (sam nie jestem :P ) nie ma konfiguracji trochę DIR, albo jest w 100% albo nie jest DIR.

Dyskusja raczej się skupiła na tym, czy dla początkującego nurka lepszym rozwiązaniem jest płyta+worek, czy jacket typu skrzydło? Wg. mnie i jeszcze kilku osób to pierwsze rozwiązanie ma więcej zalet.
To co koleżanka zrobi to już całkiem inna bajka, ale mam nadzieję że przyzna się jakie rozwiązanie wybrała :)

mlody33 napisał/a:
niektore do dzisiaj sa dla mnie niewygodne.

Może je zmień, nic na siłę :)

hara-kiri 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2008, 08:54   

mlody33 napisał/a:
(...)niektore do dzisiaj sa dla mnie niewygodne.

Mógłbyś napisać jakie?

WielkiDżon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2008, 10:07   

mlody33 napisał/a:
Sam stosuje kilka dirowsko-komercyjnych rozwiazan

Pewnie koszulkę "Do It Right" :D

Nie zauważyłem by ktoś polecał jakiekolwiek DIR'owskie rozwiązania. Worek z płytą do mokrego skafandra z DIR zgodny nie jest.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 29-04-2008, 10:16   

WielkiDżon napisał/a:
Worek z płytą do mokrego skafandra z DIR zgodny nie jest

A "na golasa"?: http://gue.com/?q=en/Equipment/Config/index.html

WielkiDżon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2008, 19:09   

jacekplacek napisał/a:
A "na golasa"?: http://gue.com/?q=en/Equipment/Config/index.html

Mówimy o polskim fanatycznym i jedynie słusznym odłamie DIR'a dla twardzieli, a nie o jakichś tam amierykanskich GUE ;)

Ktoś mi kiedyś mówił, że DIR wymaga zdublowanego źródła wyporu, a zrzucanie pasa to jest dobre dla padinurków. A tu piszą coś zupełnie odwrotnego :)
Ostatnio zmieniony przez WielkiDżon 29-04-2008, 19:21, w całości zmieniany 1 raz  

jcsjacekj 

Stopień: SSI (lvl 3)
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-04-2008, 11:33   

ewin napisał/a:
Co do pływalności w pozycji poziomej, nauczyłem sie w jackecie wykonać tak zwanego "spadochroniarza" o ile sie nie mylę.

Eeee ... rozumiem ze mowisz o pozycji poziomej do dna z ugietymi kolanami (90stopni) ?

Pytam, bo nie znalem tej nazwy - "na spadochroniarza" :)
Ostatnio zmieniony przez jcsjacekj 30-04-2008, 11:35, w całości zmieniany 1 raz  

mlody33
[Usunięty]

Wysłany: 30-04-2008, 14:41   

[/quote]Mógłbyś napisać jakie?[/quote]

Np. 2m waz dookola szyi (nie mam na mysli dlugosci bo znowu bedzie dyskusja tylko sposob mocowania)
Ostatnio zmieniony przez mlody33 30-04-2008, 14:42, w całości zmieniany 1 raz  

hara-kiri 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-04-2008, 22:39   

mlody33 napisał/a:
Np. 2m waz dookola szyi (nie mam na mysli dlugosci bo znowu bedzie dyskusja tylko sposob mocowania)

Jeżeli pływasz z latarką wąż umieść pod kanistrem, jeżeli bez, możesz wpuścić wąż pod pas, jeśli przeszkadza Ci 'aureola' nad głową. Jeżeli czujesz, że jest go stanowczo za dużo, może jest za długi do Twojego wzrostu...?

QQS 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-05-2008, 21:35   

Witam Wszstkich,

Jestem nowy na tym forum oraz poczatkujacym nurkiem.
Niedawno zakupilem wlasny sprzet. Pytanie mam odnosnie regulatora. Obecnie przebywam w Arabii Saudyjskiej i byc moze w tym roku wroce do Polski, wiec jednym z kryterum wyboru byla mozliwosc nurkowania w zimnych wodach. Wybor padl na Aqualung Legend Glacia. Jeszcze nie mialem mozliwosci go wyprobowac. Co o nim sadzice i jak sie nadaje na tropiki? Na zimne wody byl rowniez niewiele drozszy Apeks XTX100. Decyzje jednak musialem podjac szybko i sprzedawca (Filipinczyk) zarekomendowal mi bardziej aqualunga (powod: mniejsza popularnosc apeksow w rejonach gdzie on nurkowal oraz brak serwis kitow do apeksow w Arabii i na Filipinach). Sezon sie zaczal i sprzet znika z polek. Do tego z uwagi na upust jaki dostalem przy zakupie wiekszej ilosci sprzetu, warto bylo decydowac sie od razu. Mozliwe jednak, ze jesli Apeksa nie wykupia, to bede mogl regulator zamienic.

Pozdrawiam

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 04-05-2008, 08:35   

Jeden i drugi bardzo dobry - fani apeksa zaraz odezwą się że w polsce to najpopularniejszy automat i wszędzie ci zrobią serwis, ale aqualung to też bardzo dobra firma i legend to świetny automat.
Każdy automat na zimne wody możesz tez używać w ciepłych.
Ostatnio zmieniony przez nuras5 04-05-2008, 08:36, w całości zmieniany 1 raz  

mlody33
[Usunięty]

Wysłany: 04-05-2008, 17:12   

hara-kiri napisał/a:
mlody33 napisał/a:

Jeżeli pływasz z latarką wąż umieść pod kanistrem, jeżeli bez, możesz wpuścić wąż pod pas, jeśli przeszkadza Ci 'aureola' nad głową. Jeżeli czujesz, że jest go stanowczo za dużo, może jest za długi do Twojego wzrostu...?

Jesli waz dobiera sie do wzrostu to moj chyba jest ok mam 187cm :)

A tak serio to uwazam ze ta dlugosc jest niepotrzebna w sytuacji awaryjnej gdy komus pomagasz i tak najwazniejsze jest trzymac sie za bety zeby nie stracic kontaktu wiec te 2 m w zasadzie jest przydatne jak sie nura z kims kto ma duzy apm lub mniejsza/mniejsze butle z tego co pamietam to te 2 m maja byc nieodzowne w jaskiniach a u nas kazdy chce miec taki waz. :)

Co do mocowania to stosuje zapozyczony od kolegi patent ... waz przy plycie pod gumami rozwija sie przy pociagnieciu.

Mi pasuje i mam gdzies co inni o tym mysla :)

Kolego od koszulek :) Niestety nie mam takiej koszulki ale gdybym mial nosil bym ja z podniesionym czolem :)

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2008, 18:20   

mlody33 napisał/a:
Co do mocowania to stosuje zapozyczony od kolegi patent ... waz przy plycie pod gumami rozwija sie przy pociagnieciu.

OK, schodzimy nura. Płytko (jakieś 3m) sprawdzamy, czy damy radę dzielić się powietrzem (OOA). Ja Ci podaję wąż - jest OK, po chwili Ty mi podajesz wąż - jest OK. No i dalej nuramy... Jak wkładasz wąż pod gumki między S-drillem, a właściwym nurkowaniem?

~BitPump

tomek Sienicki 

Stopień: AOWD IANTD
Wysłany: 04-05-2008, 20:41   

BitPump napisał/a:
Jak wkładasz wąż pod gumki między S-drillem, a właściwym nurkowaniem?

Odpowiedź już otrzymałeś:)

mlody33 napisał/a:
Mi pasuje i mam gdzies co inni o tym mysla

--
tS

mlody33
[Usunięty]

Wysłany: 04-05-2008, 21:06   

BitPump napisał/a:

OK, schodzimy nura. Płytko (jakieś 3m) sprawdzamy, czy damy radę dzielić się powietrzem (OOA). Ja Ci podaję wąż - jest OK, po chwili Ty mi podajesz wąż - jest OK. No i dalej nuramy... Jak wkładasz wąż pod gumki między S-drillem, a właściwym nurkowaniem?

Nurkjuje ciagle z tymi samymi partnurami, kazdy z nas wie ze ma sobie w razie "W" brac glowny automat bez pytania. Na 3 m to ewentualnie sprawdzam czy backup dziala zreszta robie to co jakis czas ...
S-dril w tak zaplecianym wezu to dalej s-dril ??? Brak tu conajmniej jednej pozycji z cwiczenia.

Jesli ktos faktycznie chcialby robic OOA to trudno trzeba by zawiazac waz w jedynie sluszny sposob ;)

Widze ze nic nie wskuram tym offtopem - nie stosuje pentli bo mi przeszkadza, rozprasza i ogolnie delikatnie mowiac denerwuje, powietrze umiem podac i partnur jest rowniez w stanie sam sie obsluzyc wiec w czym problem ??

A tak wogole co to s-dril ??? :co:

Koniec OFFTOPU
Ostatnio zmieniony przez mlody33 04-05-2008, 21:08, w całości zmieniany 1 raz  

TomekP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2008, 22:33   

mlody33 napisał/a:
A tak serio to uwazam ze ta dlugosc jest niepotrzebna w sytuacji awaryjnej gdy komus pomagasz i tak najwazniejsze jest trzymac sie za bety zeby nie stracic kontaktu wiec te 2 m w zasadzie jest przydatne jak sie nura z kims kto ma duzy apm lub mniejsza/mniejsze butle z tego co pamietam to te 2 m maja byc nieodzowne w jaskiniach a u nas kazdy chce miec taki waz. :)

Skoro Ci nie pasuje, przeszkadza i nie widzisz sensu posiadania weza o takiej dlugosci to odpowiedz prosze dlaczego go jeszcze nie zamieniles na krotszy?

Pewnie, ze w sytuacji awaryjnej musisz utrzymywac kontakt, trzymac sie itp. Dlugi waz ma sens tylko przy zalozeniu, ze w przypadku gdy dzielisz sie powietrzem a zamierzasz dalej kontynuowac nurka, a nie tylko sie wynurzyc. Wtedy te dwa metry daja wystarczajo duzo luzu aby dwoje nurkow swobodnie moglo plynac obok siebie/jeden za drugim. Raz to przetestowalem, i spodobalo mi sie. Nie nuram w jaskiniach :P
Ostatnio zmieniony przez TomekP 04-05-2008, 23:36, w całości zmieniany 1 raz  

tomek Sienicki 

Wysłany: 04-05-2008, 22:44   

Plotek napisał/a:
Dlugi waz ma sens tylko przy zalozeniu, ze w przypadku gdy dzielisz sie powietrzem zamierzasz dalej kontynuowac nurka, a nie tylko sie wynurzyc

Naprawdę sądzisz, że długi wąż służy do przedłużania pobytu pod wodą w sytuacji awaryjnej;)

--
tS

TomekP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2008, 23:03   

tomek Sienicki napisał/a:
Naprawdę sądzisz, że długi wąż służy do przedłużania pobytu pod wodą w sytuacji awaryjnej;)

????

To ironia czy podpucha ? :)
Na pewno nie stanowi dodatkowego magazynu powietrza :P

Sądze, ze dlugi waz daje wieksza swobode ruchow nurkom dzielacym sie powietrzem. To w jakiej sa sytuacji to juz inna bajka :)

tomek Sienicki 

Wysłany: 04-05-2008, 23:22   

Plotek napisał/a:
To ironia czy podpucha ?

Ani jedno, ani drugie. Zapytałem, czy naprawdę uważasz, że w przypadku wystąpienia sytuacji awaryjnej można kontynuować nurkowanie, bo wygodnie płynąć na 2 m wężu.

--
tS

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu