Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
pianka na początek
Autor Wiadomość
jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2008, 00:05   

Dołożę swoje trzy grosze do tej pianeczki. Rozpinaną z tyłu, jednak łatwiej zdjąć. Osobiście mam 3+3(zamek z tyłu) i 7+7(zamek z przodu). 3mm wogóle bez kaptura, 7 mm z kapturem w docieplaczu. Taki wybór padł nie tylko pod kątem nurkowym, ale i windsurfingu. Co do szkoleń i tekstów Kelo: manianę w CMAS-ie też potrafią wzorcowo odstawić. Tak, że bez uprzedzeń i zbytniej euforii. Wszędzie są tylko ludzie.

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 27-03-2008, 19:08   

busi napisał/a:
Czy kupować jakieś rękawice??

z tego co wiem, w Egipcie jest zakaz nurkowania w rękawicach

ale cieplutko w ręce, nie to co obecnie w Polsce, mimo rękawic, jeśli nie są suchymi

ps.konstrukcja tego zdania pozostawia wiele do życzenia

jurekka 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2008, 23:22   

Jeśli chodzi o OWD w Egipcie, to właśnie skończyłem. Kurs robiłem z halabanaha.pl i mogę ich polecić. Oczywiście w PADI, bo oni opanowali Egipt. Wszystko po polsku, w cztery dni. Dzień teorii + 3 dni szkolenia z przerwami na podziwianie rafy. Kurs był indywidualny bez dopłat. Nie mam porównania z CMAS, ale obrzydzenie do PADI za to, że są komercją to obrażanie się na to, że nurkowanie jest dziś dostępne dla prawie każdego. Jeśli faktycznie różni się tylko dodatkowymi zajęciami z pierwszej pomocy to nie warto tematu roztrząsać. A dłuższy kurs nie znaczy lepszy.
Robiąc kurs w ciepłych wodach jest jasne, że nie mam doświadczenia w wodach o małej przejrzystości i niskiej temp. Wszystko przede mną. Już nie mogę się doczekać nurkowań w PL.
Co do pianki to się nie wypowiem. Sam czytam rady i jestem na kupnie. ABC kupiłem w tym nielubianym na forum sklepie, o którym wspominasz. Najtańsza maska i fajka sprawdziły się doskonale. Płetwy też są OK.
Powodzenia na kursie.

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2008, 23:13   

Dylemat z pianką meczy wiele osób. Ja też chciałem kupić piankę uniwersalną, tzn, żeby nie była za ciepła na Egipt i wystarczająco ciepła na Polskę. Jeśli jesteście zmarzluchami to nie da rady. Trzeba wtedy kupić dwie 7+7 polska i 3 lub 5 egipt ( to czy 3 czy 5 zależy od Waszych predyspozycji do wychładzania). Ja w końcu zdecydowałem się na Maresa 5+5. Ma plusz od środka więc zakłada się trochę lepiej niż sam neopren. Czasami W Egipcie było mi trochę za ciepło (pływałem oczywiście bez docieplacza), ale wtedy zawsze możesz nabrać trochę wody, lub nie do końca zasuwać suwak. W sumie to trochę żałowałem, że nie zabrałem docieplacza bo mogłem wtedy pływać w samym docieplaczu. Nie jest to jednak zalecane przez wiele osób, z uwagi na możliwość zranienia w odsłonięte miejsca. Widziałem pod wodą wiele osób, które pływały w samych koszulkach i spodenkach, jednak nie polecam takiego rozwiązania.
Nie polecam również kupowania byle czego na początek, bo w sumie wyjdzie cię dużo drożej, a pianka to nie automat czy jacket, nie ma aż tak dużych różnic pomiędzy firmami. Warto mieć suwaki na rękawach i nogawkach, wtedy łatwiej się zakłada i zdejmuje.
Teraz robią pianki z rozciągliwego neporenu, warto się temu przyjrzeć.

W Hurgadzie polecam Colonę (jak zresztą kilka innych osób).

MiroXXL 

Stopień: radosny
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2008, 01:13   

hatorihanza napisał/a:
Co do piankek specjalista niejestem bo poki co smigam w POLSCE 7+7(dodatkowo koszulka+ spodenki neoprenowe 3mm) i jest dobrze. Co do zakupu taniej PiankI nie bede u zachwalał konkretnych marek. Bo tak naprawde kazdy wybiera to w czym jest mu wygodnie na poczatek polece ze znanych mi konstrukcji.

http://www.decathlon.com....-24-c-29419654/ 249zł (WADA KAPTUR ZINTEGROWANY)

http://www.decathlon.com....s-770-10397548/ 699zł

moim zadniem takie cos jest pod wzgledem ceny przedewszystkim dobre oraz posiada 2 lata gwarancji. I jak dla mnie posiadam ten 2 sa to konstrukcje dobre.
Także możesz sie rozejrzec za jakas pianką od razu na dłuzszy czas to oczywiscie znaczy wiekszy wydatek zazwyczaj. Zgodze sie z przedmówczynia ze 5 mm wystarczy jak na EGIPTOWO.

Popieram to co napisał kolega. Ta pianka nie jest taka zła, zresztą ze źródeł dobrze poinformowanych podobno wszystkie pianki są szyte pod Wrocławiem lub w Estonii a marki to doklepuje sie pózniej. Nie podchodź zbyt nabożnie do marek pianek lub jacketów, nawet najlepsi miewali sprzętowe wpadki. Jakżeś bogaty z domu kupuj co drogie rzeczy daj zarobic ludziom, jak musisz ciułać na sprzęt, dom i dzieciaki kup w Denhatlonie, tez będziesz nurkował aby na spacerach brzegiemHanczy bedziesz się cieszył mniejszą estymą :humor: Aby było jasne nurkowałem swojego czasu w piance z zamkiem gazoszczelnym za ciężkie pieniądze i dzis to oceniam jako skrajną głupotę plus 300-500 pln i suchacz.

Pozdrawiam serdecznie

nuras79
[Usunięty]

Wysłany: 05-05-2008, 16:51   

polecam baze Seva w Hurghadzie no i pianke na ciepłe wody 5 mm, a na nurkowania w PL to tylko 7mm + 7mm . Powodzenia na kursie :)

WielkiDżon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-05-2008, 18:38   

Mania napisał/a:
Co ty pitolisz???? Czlowieku??? Jakie uprawnienia tylko na podobne warunki? A skad zes taka piramidalna bzdure wyciagnal?

Z ust mi to wyjęłaś. Już pisałem posta gdy przeczytałem Twoją odpowiedź :)
Zauważyłem że najwięcej rad tutaj dają ludzie... z OWD :D

kelo napisał/a:
Poza tym wyobraźcie sobie jak się można czuć, jeśli robisz cały kurs w pięknej wodzie a tu nagle buch widoczność 3 metry albo i mniej (mówię o polskich wodach

A wyobraź sobie kurs w Polsce. Widoczność góra 3 metry albo i mniej, a potem jedziesz w ciepłe wody, lub całkiem zimne ;) , a tu nagle buch widoczność 30 metrów i więcej i... vertigo! Ale to musi być stresujące :D

[ Dodano: 05-05-2008, 18:45 ]
jurekka napisał/a:
Wszystko po polsku, w cztery dni. Dzień teorii + 3 dni szkolenia z przerwami na podziwianie rafy.

I tu właśnie widać że kurs PADI kursowi PADI nierówny.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu