Dołożę swoje trzy grosze do tej pianeczki. Rozpinaną z tyłu, jednak łatwiej zdjąć. Osobiście mam 3+3(zamek z tyłu) i 7+7(zamek z przodu). 3mm wogóle bez kaptura, 7 mm z kapturem w docieplaczu. Taki wybór padł nie tylko pod kątem nurkowym, ale i windsurfingu. Co do szkoleń i tekstów Kelo: manianę w CMAS-ie też potrafią wzorcowo odstawić. Tak, że bez uprzedzeń i zbytniej euforii. Wszędzie są tylko ludzie.
Jeśli chodzi o OWD w Egipcie, to właśnie skończyłem. Kurs robiłem z halabanaha.pl i mogę ich polecić. Oczywiście w PADI, bo oni opanowali Egipt. Wszystko po polsku, w cztery dni. Dzień teorii + 3 dni szkolenia z przerwami na podziwianie rafy. Kurs był indywidualny bez dopłat. Nie mam porównania z CMAS, ale obrzydzenie do PADI za to, że są komercją to obrażanie się na to, że nurkowanie jest dziś dostępne dla prawie każdego. Jeśli faktycznie różni się tylko dodatkowymi zajęciami z pierwszej pomocy to nie warto tematu roztrząsać. A dłuższy kurs nie znaczy lepszy.
Robiąc kurs w ciepłych wodach jest jasne, że nie mam doświadczenia w wodach o małej przejrzystości i niskiej temp. Wszystko przede mną. Już nie mogę się doczekać nurkowań w PL.
Co do pianki to się nie wypowiem. Sam czytam rady i jestem na kupnie. ABC kupiłem w tym nielubianym na forum sklepie, o którym wspominasz. Najtańsza maska i fajka sprawdziły się doskonale. Płetwy też są OK.
Powodzenia na kursie.
Wysłany: 30-03-2008, 23:13
Dylemat z pianką meczy wiele osób. Ja też chciałem kupić piankę uniwersalną, tzn, żeby nie była za ciepła na Egipt i wystarczająco ciepła na Polskę. Jeśli jesteście zmarzluchami to nie da rady. Trzeba wtedy kupić dwie 7+7 polska i 3 lub 5 egipt ( to czy 3 czy 5 zależy od Waszych predyspozycji do wychładzania). Ja w końcu zdecydowałem się na Maresa 5+5. Ma plusz od środka więc zakłada się trochę lepiej niż sam neopren. Czasami W Egipcie było mi trochę za ciepło (pływałem oczywiście bez docieplacza), ale wtedy zawsze możesz nabrać trochę wody, lub nie do końca zasuwać suwak. W sumie to trochę żałowałem, że nie zabrałem docieplacza bo mogłem wtedy pływać w samym docieplaczu. Nie jest to jednak zalecane przez wiele osób, z uwagi na możliwość zranienia w odsłonięte miejsca. Widziałem pod wodą wiele osób, które pływały w samych koszulkach i spodenkach, jednak nie polecam takiego rozwiązania.
Nie polecam również kupowania byle czego na początek, bo w sumie wyjdzie cię dużo drożej, a pianka to nie automat czy jacket, nie ma aż tak dużych różnic pomiędzy firmami. Warto mieć suwaki na rękawach i nogawkach, wtedy łatwiej się zakłada i zdejmuje.
Teraz robią pianki z rozciągliwego neporenu, warto się temu przyjrzeć.
W Hurgadzie polecam Colonę (jak zresztą kilka innych osób).
Wysłany: 15-04-2008, 01:13
hatorihanza napisał/a:
Co do piankek specjalista niejestem bo poki co smigam w POLSCE 7+7(dodatkowo koszulka+ spodenki neoprenowe 3mm) i jest dobrze. Co do zakupu taniej PiankI nie bede u zachwalał konkretnych marek. Bo tak naprawde kazdy wybiera to w czym jest mu wygodnie na poczatek polece ze znanych mi konstrukcji.
moim zadniem takie cos jest pod wzgledem ceny przedewszystkim dobre oraz posiada 2 lata gwarancji. I jak dla mnie posiadam ten 2 sa to konstrukcje dobre.
Także możesz sie rozejrzec za jakas pianką od razu na dłuzszy czas to oczywiscie znaczy wiekszy wydatek zazwyczaj. Zgodze sie z przedmówczynia ze 5 mm wystarczy jak na EGIPTOWO.
Popieram to co napisał kolega. Ta pianka nie jest taka zła, zresztą ze źródeł dobrze poinformowanych podobno wszystkie pianki są szyte pod Wrocławiem lub w Estonii a marki to doklepuje sie pózniej. Nie podchodź zbyt nabożnie do marek pianek lub jacketów, nawet najlepsi miewali sprzętowe wpadki. Jakżeś bogaty z domu kupuj co drogie rzeczy daj zarobic ludziom, jak musisz ciułać na sprzęt, dom i dzieciaki kup w Denhatlonie, tez będziesz nurkował aby na spacerach brzegiemHanczy bedziesz się cieszył mniejszą estymą Aby było jasne nurkowałem swojego czasu w piance z zamkiem gazoszczelnym za ciężkie pieniądze i dzis to oceniam jako skrajną głupotę plus 300-500 pln i suchacz.
Pozdrawiam serdecznie
nuras79 [Usunięty]
Wysłany: 05-05-2008, 16:51
polecam baze Seva w Hurghadzie no i pianke na ciepłe wody 5 mm, a na nurkowania w PL to tylko 7mm + 7mm . Powodzenia na kursie
Co ty pitolisz???? Czlowieku??? Jakie uprawnienia tylko na podobne warunki? A skad zes taka piramidalna bzdure wyciagnal?
Z ust mi to wyjęłaś. Już pisałem posta gdy przeczytałem Twoją odpowiedź
Zauważyłem że najwięcej rad tutaj dają ludzie... z OWD
kelo napisał/a:
Poza tym wyobraźcie sobie jak się można czuć, jeśli robisz cały kurs w pięknej wodzie a tu nagle buch widoczność 3 metry albo i mniej (mówię o polskich wodach
A wyobraź sobie kurs w Polsce. Widoczność góra 3 metry albo i mniej, a potem jedziesz w ciepłe wody, lub całkiem zimne , a tu nagle buch widoczność 30 metrów i więcej i... vertigo! Ale to musi być stresujące
[ Dodano: 05-05-2008, 18:45 ]
jurekka napisał/a:
Wszystko po polsku, w cztery dni. Dzień teorii + 3 dni szkolenia z przerwami na podziwianie rafy.
I tu właśnie widać że kurs PADI kursowi PADI nierówny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko