czemu szpulka z karabińczykiem kosztuje prawie 200 pln
Zajrzyj na strone scubatecha - ja mam szpulke za 50 kilka zloty i jest ok.
hara-kiri napisał/a:
karabińczyki tłokowe, których cena w sklepach nurkowych przekracza 30 pln, podczas, gdy w sklepach z narzędziami taki karabińczyk można kupić za 4 pln.
Mozna, ale to nie taki sam karabinczyk. Te z castoramy nie wytrzymuja dlugiego moczenia szczegolnie w slonej wodzie, zacznaja rdzewiec i/lub sie zacinac. Mam taki wlasnie castoramowy za 5zl i taki "nurkowy" za 20pare - roznica jest wyczuwalna.
neopren pociety nie strzepi sie,a klei go na amen klej przemyslowy,taki w ksztalcie dlugich paleczek co wkladasz do pistoletu i na goraco jedziesz(nie znam nazwy)
tylko na sklejeniach jest bardzo twardy szew
pol roku temu zrobilem skarpety z nogawek dzieciecej pianki i super daja rade
Wysłany: 07-05-2008, 15:53
Dziękuję za wszystkie rady. Rozumiem, że jak sobie wytnę w żylecie 'koloratkę' nic się nie stanie. Jakoś mnie ostatnio duchota wzięła na 30m i myślę, że powodem mogło być za dużo 'opinaczy' na szyi
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 07-05-2008, 16:38
hara-kiri napisał/a:
ale czemu szpulka z karabińczykiem kosztuje prawie 200 pln
Daj namiary, co to za szpulka. Normalnie kosztują ok 50zł, w zależności od długości linki. Karabinki tłokowe(żółte) kosztują ok 10zł. Srebrne trochę drożej. Wszystko w sklepie nurkowym (żeby nie było, że reklama, nie napiszę, że w SeaFish) A w Castoramie kupiłem jakieś karabinki za 5zł 4szt. i teraz walają się po domu, bo nie wiadomo co z nimi zrobić. A za ok. 200 w Krakenie są kołowrotki z nierdzewki.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 07-05-2008, 16:42, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 07-05-2008, 17:02
hara-kiri napisał/a:
W ogóle zastanawiam się często nad imho bardzo wysokimi cenami niektórych elementów wyposażenia, jak np. karabińczyki tłokowe, których cena w sklepach nurkowych przekracza 30 pln, podczas, gdy w sklepach z narzędziami taki karabińczyk można kupić za 4 pln.
Ten ze sklepu nurkowego powinien byc zrobiony ze stali nierdzewnej typu 304 a jeszcze lepiej z 316L. Ten z castoramy, to zwykla stal niklowana/chromowana, lub żółte z mosiadzu. Ten za 4 zyla wytrzymal u mnie jeden wyjazd do egiptu, jednak na polskie slodkie wody pewnie wystarczy na dluzej tylko trzeba od razu kupic kilka, i jak tylko zaczna sie zacinac to wymienic na nowy, ten za 30zl firmy H jeszcze sie trzyma.
Jesli juz mialbym gdzie indziej kupowac karabinczyki to raczej w sklepie zeglarskim, tam tez takielunek jest z porzadnego materialu wykonywany, minimum ze stali 304.
Ten z castoramy, to zwykla stal niklowana/chromowana, lub żółte z mosiadzu.
W Castoramie widziałem już ich chyba z 5 rodzajów, bo różne dostawy są od różnych producentów. Od totalnie tandetnych do całkiem solidnych i dokładnie wykonanych. Wszystkie w zakresie 4.3-5.8 złociszy. Bywają też i nierdzewne za 8 zeta. Widziałem je kilkakrotnie, przynajmniej w Krakau. Mnie tam niklowany z castoramy służy całkiem nieźle.
Ostatnio zmieniony przez WielkiDżon 07-05-2008, 22:43, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 08-05-2008, 14:06
jacekplacek napisał/a:
Daj namiary, co to za szpulka. Normalnie kosztują ok 50zł
To była szpulka Halcyon'a Defender 100 Coldwater.
Wczoraj w sklepie, o wiele mówiącej nazwie, 'Majster' widziałem prawie identiko szpulki z linką za chyba 14 pln.
W trakcie tygodnia muszę niestety pracować, na nurki zostają mi tylko weekendy
Chodziło mi głównie o to, że od razu pojechałeś ostro, w formie delikatnie ujmując niezbyt uprzejmej
Może lepiej by sie działo na tym forum, gdybyśmy złagodzili obyczaje?
Wczoraj w sklepie, o wiele mówiącej nazwie, 'Majster' widziałem prawie identiko szpulki z linką za chyba 14 pln.
Jeszcze pytanie jak bardzo "prawie" to bylo. Z czego byla zrobiona szpulka "majstrowa"? Moze warto kupic i sprawdzic na sobie jak sie to bedzie sprawowac pod woda. Pytanie czy roznica miedzy 14 a 50zl jest warta sprawdzenia.
nie kupuj żadnej z nich
lepiej wydaj koło 50-60zł np. tak
nie kupuj żadnej z nich
lepiej wydaj koło 50-60zł np. tak
Wysłany: 08-11-2008, 00:12
hara-kiri napisał/a:
To jeszcze spytam o coś innego. Chcę kupić bojkę i szpulkę. Bojka ok., rozumiem, że nie jest to zrobiona na szydełku, czerwona skarpeta z włóczki i kosztuje, ile kosztuje, ale czemu szpulka z karabińczykiem kosztuje prawie 200 pln Co w niej jest takiego niezwykłego i czy stosujecie jakieś inne (tańsze) rozwiązania? Oczywiście domyslam się, że mogę sobie np. nawinąć kilkadziesiąt metrów sznurka od snopowiązałki na grubszy patyk, ale może są wygodniejsze patenty?
W ogóle zastanawiam się często nad imho bardzo wysokimi cenami niektórych elementów wyposażenia, jak np. karabińczyki tłokowe, których cena w sklepach nurkowych przekracza 30 pln, podczas, gdy w sklepach z narzędziami taki karabińczyk można kupić za 4 pln.
Pewnie, ze można. Część bojek ma od razu sznurek wystarczy go na coś szpulkopodobnego nawinąć. Przecież szpulki i kołowrotki mają zastosowanie nie tylko w nurkowaniu, polecam sklepy wedkarskie, typu: 101 drobiazgów. Karabińczyk tłokowy z nierdzewki w dziale wspinaczkowym lub wodnym Denhatlonu kosztuje 12 pln. Widziałem też nurków ze sznurkiem murarskim, na szpulce ze sklepów typu Obi, Castorama. Tylko troche sznurka wyrzucić, oryginalnie jest go za dużo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko