Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pianka mokra czy półsucha???
Autor Wiadomość
thego 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2008, 22:38   Pianka mokra czy półsucha???

Witam.
Jestem nowym użytkownikiem tego forum, początkującym płetwonurkiem Padi i ratownikiem WOPR.
Zastanawiam się na zakupem pianki. Dylemat mam między pianką mokrą 7+7 a półsuchą 6,5. Zakładając, że cena obydwóch jest taka sama (używana około 800zł)
Możecie mi doradzić która jest dla mnie odpowiedniejsza??? Piana nie będzie wykorzystywana przeze mnie tyko do nurkowania. Jako ratownik często będę z niej korzystał w innych sytuacjach. Nie stać mnie na wypady do Egiptu czy Chorwacji więc nie patrzcie na to że będzie mi za gorąco. Acha no i jeszcze jedno...Będę wchodził w tej piance pod lód więc również wolał bym nie zmarznąć.
W różnych klepach i centrach nurkowych mówią im co innego. Wiadomo każdy chce sprzedać co ma. Suchacza nawet nie biorę pod uwagę z/w a koszty.
Z góry dziękuję ja wszelkie info.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 08-05-2008, 22:52   

thego napisał/a:
Możecie mi doradzić która jest dla mnie odpowiedniejsza?

Wybierz lepiej dopasowana. Jesli obie pasuja jednakowo dobrze -> polsucha. Ta druga koniecznie z ocieplaczem.
Ostatnio zmieniony przez martin 08-05-2008, 22:52, w całości zmieniany 1 raz  

WielkiDżon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2008, 22:53   

thego napisał/a:
więc nie patrzcie na to że będzie mi za gorąco.

Możesz być pewien że co jak co, ale za gorąco Ci nie będzie :D
Jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie, to obojętnie jaka. Półsucha pianka jest i tak mokra, bo manszety mają za zadanie jedynie ograniczenie przepływu bo zamek i tak zwykle nie jest szczelny. A jak masz podwójne manszety w mokrej, to i tak przepływ jest niewielki.
Ostatnio zmieniony przez WielkiDżon 08-05-2008, 22:54, w całości zmieniany 1 raz  

robertg 

Stopień: poczatkujacy
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2008, 23:01   

Pianka polsucha jest rowniez polmokra wiec tak jak napisal martin - wybierz lepiej dopasowana. Jednak uzywana pianka moze okazac sie ciensza niz wskazuje producent - neopren sie zuzywa i po jakims czasie z pianki 5mm robi sie 3mm...

W podanym budzecie - ok. 800zl - mozna kupic uzywanego suchacza, ktory niewatpliwie jest znacznie lepszym rozwiazaniem na polskie wody.

boozy 

Stopień: Adv.Rec.Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2008, 23:03   

hej,

Ja bym na twoim miejscu kupił 7+7. Lub szukał używanego suchego. Ja sprzedałem swojego cresh 4mm za 910zł więc nie wiele więcej niż chcesz wydać.

pzdr

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 09-05-2008, 00:09   

pół-sucha, czyli pół-mokra, czyli mokra ... więc po co przepłacać ;)

w pół-suchej nie nurałem, więc pewnie nie powinienem się wypowiadać :P

Kelo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2008, 07:00   

A do czego będziesz ją dokładnie wykorzystywał w ratownictwie. Bo w piance 7+7 nie da się wydajnie pływać. Wiem to z doświadczenia po postu za bardzo cię wynosi a użycie pasu o wiele bardziej cię wymęczy. I wtedy, choć dopłyniesz do osoby to możesz już nie wrócić. Jeśli zaś chodzi o samo pływanie w piance to w trójce dość dobrze się pływa.

Aha, jeśli chodzi o twoje pytanie to powiem tak lepiej kup pół suchą większa swoboda ruchu, bo zauważ ze przy mokrej jeszcze zakładasz docieplacz.

piotrek_n 

Stopień: adv. TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2008, 07:13   

Kelo napisał/a:
A do czego będziesz ją dokładnie wykorzystywał w ratownictwie. Bo w piance 7+7 nie da się wydajnie pływać. Wiem to z doświadczenia po postu za bardzo cię wynosi a użycie pasu o wiele bardziej cię wymęczy. I wtedy, choć dopłyniesz do osoby to możesz już nie wrócić. Jeśli zaś chodzi o samo pływanie w piance to w trójce dość dobrze się pływa.

Aha, jeśli chodzi o twoje pytanie to powiem tak lepiej kup pół suchą większa swoboda ruchu, bo zauważ ze przy mokrej jeszcze zakładasz docieplacz.

a w pół-suchej to nie?!

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 09-05-2008, 08:33   

WielkiDzon napisał/a:
Pólsucha pianka jest i tak mokra, bo ... zamek i tak zwykle nie jest szczelny.

Nie zawsze. Niektore (n.p. Mares Isotherm) maja zamek gazoszczelny. Inne wszyte dwie laty z gladkiego neoprenu, calkiem dobrze uszczelniajace.

Beeker napisał/a:
pól-sucha, czyli pól-mokra, czyli mokra ... wiec po co przeplacac

Nie zawsze. Dlugo plywalem w polsuchym seemann sub'ie - czesto wychodzilem z suchym tolowiem, mimo "normalnego" zamka.
Ostatnio zmieniony przez martin 09-05-2008, 08:33, w całości zmieniany 1 raz  

sempai 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2008, 12:34   

Kiedyś jak mojemu koledze pewien Egipcjanin zaczął się chwalić że ma piankę półsuchą to kumpel zapytał go: Która cześć pianki jest sucha- górna połowa czy dolna?? Stanowczo jestem za mokrą(biorąc oczywiście pod uwagę że nie chcesz suchego) bo tak czy siak wleje się do środka woda a na pewno wydasz mniej.

A tak na marginesie- gdzie znajdę spoko suchara za 800zł z którym nic nie będe musiał robić???

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 09-05-2008, 13:26   

Pod nazwą 'skafander półsuchy' kryją się dwa różne produkty.
Może być to skafander z kryzą, manszetami i zamkiem gazoszczelnym czyli praktycznie neoprenowy 'suchacz' bez zaworów.
A może być też mokra pianka ale z podwójnymi manszetami, uszczelnieniem zamka (zwykłego) - mocno ogranicza cyrkulację wody, a jeżeli jest dobrze dopasowana to faktycznie mogą się trafić miejsca, które po nurkowaniu pozostaną suche. Efektem ubocznym może być to, że po wejściu do wody pianka jest szczelna a woda zaczyna się wlewać dopiero poźniej - pod termokliną - co już fajne nie jest.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 09-05-2008, 13:29   

sempai napisał/a:
...to kumpel zapytał go...

Kurcze, ten kumpel to prawdziwy mistrz cietej riposty....

sempai napisał/a:
a na pewno wydasz mniej

Tez niekoniecznie.

Łukasz 

Wysłany: 09-05-2008, 16:12   Re: Pianka mokra czy półsucha???

thego napisał/a:
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem tego forum, początkującym płetwonurkiem Padi i ratownikiem WOPR.
Zastanawiam się na zakupem pianki. Dylemat mam między pianką mokrą 7+7 a półsuchą 6,5. Zakładając, że cena obydwóch jest taka sama (używana około 800zł)
Możecie mi doradzić która jest dla mnie odpowiedniejsza??? Piana nie będzie wykorzystywana przeze mnie tyko do nurkowania. Jako ratownik często będę z niej korzystał w innych sytuacjach. Nie stać mnie na wypady do Egiptu czy Chorwacji więc nie patrzcie na to że będzie mi za gorąco. Acha no i jeszcze jedno...Będę wchodził w tej piance pod lód więc również wolał bym nie zmarznąć.
W różnych klepach i centrach nurkowych mówią im co innego. Wiadomo każdy chce sprzedać co ma. Suchacza nawet nie biorę pod uwagę z/w a koszty.
Z góry dziękuję ja wszelkie info.

Thego - zastanów się czy zawsze będziesz miał kogoś do zasunięcia zamka na plecach w piance półsuchej? Jeżeli musisz się sam ubrać to tylko pianka mokra, gdzie bez problemu zasuniesz zamek na placach. Gazoszczelnego zamka biegnącego od jednego do drugiego ramienia raczej samemu nie zasuniesz.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 09-05-2008, 17:17   

sempai napisał/a:
A tak na marginesie- gdzie znajdę spoko suchara za 800zł z którym nic nie będe musiał robić???
Na FN dostałem suchy z prasowanego neoprenu za darmo, więc w tej cenie można zrobić też drobne prace, suwak nie wymagał wymiany. Dla mnie był za mały dostał kolega, od niego dostałem książkę z wyczerpanego nakładu (o nurkowaniu) którą oddałem, co przysporzyło korzyści przy transferze 3 AO.

pozdrawiam rc

Piotrek Ginter 

Stopień: TMX CCR / Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-05-2008, 12:12   

Nuralismy w mokrych piankach 5 i 7 i nawet np. zima w Egipcie, gdy temperatura na bottom byla 21 stopni - lekko marzlismy.
Teraz nuramy w Polsce w polsuchych bez zamka gazoszczelnego - ja 5.5 (!) z docieplaczem 5.5 , moj partnurek w polsuchym 7 z docieplaczem 5.5 i jest nam cieplo.
Ostatnio zmieniony przez Piotrek Ginter 10-05-2008, 12:13, w całości zmieniany 1 raz  

thego 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2008, 21:57   

Ciągle podzielone opinię...:-(

mlody33
[Usunięty]

Wysłany: 11-05-2008, 22:44   

A sa polsuche rekawice i buty ?

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 12-05-2008, 09:36   

Są i też mają podwójne manszety z gładkiego neoprenu. W połączeniu z 'półsuchą' pianką manszety układa się naprzemiennie. Połączenie jest w miarę szczelne.

tomashleezon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-03-2009, 19:06   

Witam!!

Zastanawiam się nad kupnem pianki półsuchej, a konkretnie tej: http://www.decathlon.com....s-770-10397548/

Wiem, że lepiej byłoby kupić suchacza, ale myślę, że ten półsuchy nie jest za drogi, a lepszy niż pianka mokra...

Proszę o opinie lub sugestie.

Dzięki i pozdrawiam!

tomek lizoń
Ostatnio zmieniony przez tomashleezon 20-03-2009, 19:09, w całości zmieniany 1 raz  

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-03-2009, 00:21   

Kelo napisał/a:

Chyba nie chodzi o wykorzystywnie w ratownictwie-samo zalożenie czegokolwiek podczas akcji ratunkowej to troche za dużo czasu(siedzenie w piance na wieży...niewyobrażalne)
W 7+7 da się pływać-całkiem wydajnie,kwestia kondycji+umiejętności
Jesli chodzi zaś o zmeczenie pasem-zawsze można go zrzucic,prawda?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu