Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
jez. Lipie
Autor Wiadomość
grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-05-2007, 22:00   

Witajcie!
Dzisiaj byłem pierwszy raz na Lipiu i jestem bardzo mile zaskoczony.Ciekawe jezioro,dużo roslin,bardzo dużo ryb w szczególnoœci okoni i szczupaków.Z widocznoscia nieŸle do 20-u metrów nawet jakieœ 4-5 metrów,ale im głębiej tym gorzej.Na 35-u widocznoœć jeden metr i zaskoczenie: poraz pierwszy ujrzałem dwie rzeczy: osokę aloesowatĹĄ na tej głębokoœci oraz miętusa pod ta osokĹĄ,który za kazdym dotknięciem nie uciekał ,a tylko z powrotem wpływał pod roslinę.Bardzo fajne jezioro i będę tam na pewno częsciej przyjezdzał, szczególnie kiedy rozwinĹĄ sie w pełni rdestnice.
pozdro

dzinks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-05-2007, 22:21   

22.05.2007
Godz. 17:00
70min pod wodą
maksymalna głębokość 18m

Wizura pod termoklimą w okolicach 7m. Rewelacja... :-D

Rybki pływają, główne płotki, ale i spotkałem pod platformą pięknego miętusa.

Może ma ktoś ochotę na nocne na Lipie?

[ Dodano: 31-05-2007, 19:53 ]
31-05-2007Wejść
Wejście 16:45

Ostatni majowy nurek :)

Woda na powierzchni przypomniała, jakby ktoś wpuścił ściek.

Żonka się pyta: Ty chcesz do tego wejść????

Ale cóż nurek musi być. Okazało się że roślinność: rdestnice, osoki itp, "poszły" w ciągu 2 tyg. bardzo bardzo do góry. Ale poniżej 3 metrów już spokój,nurek udany bo składał się wyłącznie na ćwiczenia: helikopter, pływanie do tyłu i trym nad platformą. 40 min ćwiczeń przysporzyło dużo dużo radości.

AAAA bym zapomniał. Płynę już do pomostu i nagle widzę z mojej strony ławice płotek bardzo szybko płynie, myślę co mogło je wystraszyć, patrzę w prawo a tam kaczka na ok 3 metrach płynie w kierunku powierzchni. Świetnie to wyglądało pod wodą, zawsze widać jak kaczki nurkują, ale niegdy nie widziałem ich pod wodą :)

Zapraszam serdecznie na długie....może nocne? Plan jest na weekend...

[ Dodano: 17-06-2007, 12:11 ]
Spokojnie spotkanie 0 21, keiedy to jeszcze jasno i podyskutowanie z partnurem i 22:15 wejście do wody.

Wnioski po nurku.

Wizurka do 6-7m.
Ryb mnóstwo...węgorze, liny, szczupaki, okonie, klenie od koloru do wyboru

Najlepiej pływać w granicach 3-4 metrów, gdzie ryb spotkalismy najwiecej.

Roślinność już jest pięknnie wzrosła, rdestnice tworzą wspaniała nocną atmosferę.

Tomasz-Szeryf 

Stopień: DM, Blender, LOK
Kraj:
Togo

Wysłany: 02-07-2007, 14:22   

Warunki z dnia 31.06.2007
Wizura w zakresach:
0-6m - bardzo duża zawiesina max 2m
6-12 - trochę lepiej bez rewelacji do 3m
12-28 - 6-8 m (bez światła można płynąć)
28-35 - ciemno na długoś światła latarki (nie posiadam hida - więc 3m widziałem)
temp wody 6 st. C
Powietrza 18
Falowanie 1

Ryb dość mało może z uwagi na spadające ciśnienie (jak wyszliśmy to oberwało się z góry co nie co)
Po ćwiczeniach ze stagami na deco 6m poprawiając maskę wyłamałem bolec mocujacy na przegubie - jedyna plastikowa częśc maski. Utrudniło to pływanie w i tak mętnej wodzie ale warto to było przymusowo przetrenować.
Potrzeba matką wynalazku więc już nie ma plasiku na masce.

A - liczne kursy żeglarsko- serfingowe wymuszają posiadanie bojki. Na 30 m jeszce słyszeliśmy pływająca łódkę nad nami.

dzinks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-07-2007, 22:52   

2007-07-12 Nocne

22:30 wejście do wody od strony bazy.

W zalezności od zamiłowań mozna iść w okolicach 6-8 metrów, gdzie nie ma już roślinności i pooglądać lokalne węgorze i czasami szczupaczek. My w pierwszych 30 min szliśmy powyższą głębokością.
Kolejną ciekawą nocną głebokością jest 2-4 metry, gdzie szczupaki buszują nad roślinami i pomiedzy nimi. Np. szczupak spożywający rybke na kolację i jednoczesnie łypając na nas okiem, piękny widok.

Wizura od 2 do 6 metrów. Zecydowanie najlepsza w granicach 2-3 metrów.

[ Dodano: 28-07-2007, 14:04 ]
Stan na 28-07-2007

Info z bazy:

Woda jak mleko. Wizura do 1 metra.
na nocnym jak we mgle i na dlugich światłach.

[ Dodano: 01-10-2007, 09:40 ]
Nurkowanie: 29.09.2007
godz: 11:00

Nurkowanie odbyłem typowo szkoleniowo ze wględu na próby nowego lifbaga :)
Po ćwiczeniach widzę że wszystko jeszcze przedemną w kwestii puszczania :tak: :tak:

Wizura
Przedział 0-6 metrów - 3-5m
6-10 - spada do 0,5m.

Ogólnie widać że się klaruje i będzie coraz lepiej. Wg. właściciela bazy ma być zakończenie sezonu letniego w październiku.

Zanzara 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-10-2007, 09:56   Lipie

6.10.07r.
byłem pierwszy raz na tym jeziorze i byłem bardzo mile zaskoczony, moi partnurzy także, całkowicie inna roślinność niż w dotychczas znuranych akwenach, sporo rybek, ładne roślinki
temperatura wody 7, na 10-11 metrach zawiesina ale poniżej już całkiem całkiem (jakieś 3-4m),
zrobiliśmy nurka w czasie 55minuta, z brzegu spod bazy Piotra, poprzez platformę do żaglówki na 18m (na początku była bojka, potem znikła :?; ), do kolejnej na 11m i do starych pali pomostu.
Bardzo udane nurkowanie
identyczne warunki następnego dnia, w którym robiliśmy nurka z łodzi nieco dalej - całkiem przyjemnie
mam nadzieje, iż nie było to ostanie moje nurkowanie w tym jeziorze
a korzystając z okazji - pozdrowienia dla Piotra Ragini i dive masterów :pa:

dzinks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-10-2007, 22:30   

13-10-2007
godz. 15:00 tym razem wszedłem odrazu przy keji i popłynąłem w prawo na około 3-4 metrów. To co zaobaczyłe pod pomostem i wokół zatopionego pomostu przeszło moje oczekiwania wg. ilości zoabczynia ryb w jednym miejscu. Istne akwarium. Gdzie się nie odwróciłem to widzialem różne rodzaje ryb, od maleńkich do środnich łącznie ze szczupakami, które polowały.

Wizura w tym miescu dochodziła do 12 metrów.

Całości widoku dopełniały obrośnięte łaciuchy od pomostu i boji.

jednak płynąc dalej, ryb było co kot napłakał i wizura ok 3-7 metrów.

Może ma ktoś ochotę na nocne w tygodniu?

Pogoda nurkowa :)

[ Dodano: 28-10-2007, 22:45 ]
W sobotę obyło się oficjalne zamknięcie ketniego sezonu nurkowego przy Bazie Marlin Plus.

Zjechało się sporo ludzi z okolic i nawet dalszych stron.
Wpierw nurkowania, a ludzi było dosyć sporo wiec całośc potrwała ok 3 godzin.

Później było wspólne zdjecie, które może jak otrzymam w kopi to wstawie na forum.

Następnie była prezentacja sprzętu z oferty centrum nurkowego właściciela bazy. Część z niego można bylo sprawdzić pod wodą. Pierwszy raz mogłem pobawić się skuterem seadoo.

Później było pieczenie swojskiej kiełbasy ufundowanej przez organizatora oraz tort. Całość spędziliśmy przy ciekawej rozmowie z kolęgą, który pracuje od 3 lat na Malcie przy hodowli tuńczyka. Niektóre opowieści dla większości jeziorkowych nurków wprawiały w zdziwienie. Oni nurkują do 80m na powietrzu! Dobiero aktulanie powoli powoli planują wprwadzać TMX.
Po objedzeniu się wszysc powoli rozjechali się do domów.

[ Dodano: 28-10-2007, 22:46 ]
Wizura do 4m.
Ostatnio zmieniony przez dzinks 14-10-2007, 22:45, w całości zmieniany 1 raz  

hazi 

Stopień: PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-01-2008, 21:00   

Witam Musze sie w koncu wybrac na to jeziorko Lipie szkoda ze tak daleko troche.Piotr Raginia klubu nurkowego MarlinPlus cos wspominal ze sie wybierze na jezioro Myśliborskie z nowym wykrywaczem metali byliscie moze na j.Mysliborskim?.Musze do niego przedzwonic w koncu

dzinks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-01-2008, 08:48   

Witaj,

Zapraszam serdecznie, jezioro duże wiec spokojnie się zmieścimy :tak:
Woda obecnie ma 2 st. i wizurę do ok 5m. Choć na 20m jest już jak na nocnym.

Co to Piotra, nic nie wiem. Musisz z nim pogadać.

Tomasz-Szeryf 

Stopień: DM, Blender, LOK
Kraj:
Togo

Wysłany: 23-01-2008, 10:41   

Dzinks jak wygląda lód na Lipie?

nurek_pila 

Stopień: owd
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-03-2008, 16:43   

Tak jeziorko naprawde super jak na Polskie normy....

dzinks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2008, 23:04   

2008-03-15

Widoczność ok 1m

Marzyciel 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2008, 23:33   

2008-03-15

dodam też, że temperatura na 6m to 4C

pozdrawiam
M.

rossol 

Stopień: aowd
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 22:46   

Niezapomniane wrażenia z platformy w tej temp.zmieniałem maski,myślałem że mi oczy pękli .......

Marzyciel 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2008, 10:34   

widocznosc .... tragiczna ... moze juz byc tylko lepiej :d

pozdr
M.

hazi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2009, 20:10   

Wybiera sie ktos z was na nura w okolicach gorzowa w niedziele nie mam z kim nurkowac

[ Dodano: 25-04-2009, 23:15 ]
Temp jakies 6 stopni
Widocznnosc 4 metry powyzej glebokosci 12 metrow ponizej jakies 1 metr.Ogolnie tym glepiej tym lepsza widocznosc.

NightSky 

Stopień: IANTD AdvEAN
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2009, 18:17   

Dzisiaj woda była w okolicach 16 stopni, ale za to widoczność słaba, woda mocno kwitnie.

hazi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2009, 19:09   

ja tez bylem dzisiaj na nurkowaniu nad dlugim.Widocznosc super okolo 6 m ale na 12 metrach.Na glebokosci 1-10m lipa.Jak ktos chce zrobic glebokiego nura to bedzie zadowolony
Ostatnio zmieniony przez hazi 20-06-2009, 19:12, w całości zmieniany 2 razy  

PawelW 

Stopień: CCR/OC TMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2009, 18:22   

hazi napisał/a:
Jak ktos chce zrobic glebokiego nura to bedzie zadowolony

dziekować dziękować bo własnie chciałem pytac co tam na Lipiu widać a z której strony nurałeś HAZI ???
Ostatnio zmieniony przez PawelW 22-06-2009, 18:22, w całości zmieniany 1 raz  

hazi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2009, 18:32   

Jezeli chcesz trafic na dobra widocznosc to polecam ustawic sie kolo glownego pomostu blisko sa plotki biale tam gdzie przedszkolaki sie kapia:)Jak tam doplyniesz w odali widac taka zolta boje ustawiasz kompas i zanurznie:)Jezeli bedziesz chcial ze mna po nurkowac ja bede w niedziele na pewno nad dlugim.Wczoraj nuralem tak do 10 m bo kolega nie chcial glebiej bo zimno mu bylo temp 7 stopni Pozdrawiam Bartek
Ostatnio zmieniony przez hazi 22-06-2009, 18:34, w całości zmieniany 1 raz  

PawelW 

Stopień: CCR/OC TMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2009, 21:29   

Dzięki bardzo za info i za zaproszenie ... z niedzielą nie wyjdzie bede raczej w sobotę :(

[ Dodano: 07-08-2009, 14:02 ]
Jak tam na Lipiu bo jakoś ochota mnie na nura w tym bajorku wzieła ???????

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu