Nurek P-2 jedzie na nurkowanie z nurkami AOWD-Deep. Planują nurkowanie na 39m. Czy zgodnie ze sztuką, P-2 nie nurkuje bo nie ma prawa, czy może takie nurkowania wykonać? Zakładam nurkowania czysto partnerskie.
Płetwonurek KDP/CMAS** (P2) ma prawo:
nurkować do głębokości 30 m w towarzystwie osoby pełnoletniej o takich samych kwalifikacjach KDP/CMAS (lub równorzędnych kwalifikacjach innych organizacji),
do głębokości 40 m w towarzystwie przynajmniej jednej osoby o wyższych kwalifikacjach KDP/CMAS (lub wyższych kwalifikacjach innych organizacji).
z tego co wiem aowd deep diver to u padi mocnobrzmiące określenie nurka mogącego zejść na 40m- mają więc te same uprawnienia co P2- to ozacza wg norm wspólne nurkowanie na 30 metrów.
pozdrawiam
Na prawo - nie ma prawa... ale o jakie prawo chodzi?
Po prostu nurkują sobie i tyle.
Nie ma potrzeby mieszania do tego 'prawa'.
Jak chcesz na nartach jeździć z kolegą to też zastaniawiasz się czy 'masz prawo'?
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 10-05-2008, 20:56
Konrad Dubiel napisał/a:
Jak chcesz na nartach jeździć z kolegą to też zastaniawiasz się czy 'masz prawo'?
Konrad, nie o to pytałem. W sumie kursu. żeby nurkować wogóle nie trzeba. Ale jak już jest, niesie za sobą konkretne uprawnienia. Dwom OWD też nikt nie zabroni iść na 70m. Co nie znaczy, że mają do tego uprawnienia w ramach federacji.
Wydaje mi sie ze uprawnienia graja role w przypadku ubezpieczenia i ew dochodzenia odszkodowania. W kontraktach ubezpieczeniowych sa zazwyczaj klauzule o niewaznosci ubezpieczenia w przypadku nurkowan niezgodnych z uprawnieniami.
Wysłany: 11-05-2008, 01:06
squbel napisał/a:
Wydaje mi sie ze uprawnienia graja role w przypadku ubezpieczenia i ew dochodzenia odszkodowania. W kontraktach ubezpieczeniowych sa zazwyczaj klauzule o niewaznosci ubezpieczenia w przypadku nurkowan niezgodnych z uprawnieniami.
Nie ma to żadnego znaczenia, nawet jesli przewodnik zabierze np: OWD na 30m i tam bedzie miał wypadek, wszystko pokrywa ubezpieczyciel oczywiscie jesli masz odpowiednie ubezpieznie.
Nie ma to żadnego znaczenia, nawet jesli przewodnik zabierze np: OWD na 30m i tam bedzie miał wypadek, wszystko pokrywa ubezpieczyciel oczywiscie jesli masz odpowiednie ubezpieznie.
A to z praktyki wiesz czy z analizy regulaminu?
Moje ubezpieczenie na sprzet jest wazne tylko w nurkowaniach zgodnych z uprawnieniami.
Jakieś dziwne ubezpieczenie masz. DAN nie stawia takich wymagań. Trudno byłoby nawet
takiego knota to umowy wetknąć, bo te 'uprawnienia' nie mają żadnych podstaw prawnych.
Z tego co wiem DAN nie ubezpiecza sprzetu (a o takim ubezpieczeniu pisze). Ubezpieczenie na wypadki nurkowe kupuje w moim banku i przyznam ze regulaminu jeszcze nie czytalem. W polisie na sprzet stoi jasno:
Cytat:
PROVISIONS
Provided always that:
1. The Scuba Diving is carried out in accordance with the guidelines and recommendations for safe diving practices as established by the Authoritative Diving Bodies.
Dla mnie paragraf w zawartej/podpisanej umowie ma juz podstawy prawne. Nie wiem jak z tym jest u Ciebie.
1. The Scuba Diving is carried out in accordance with the guidelines and recommendations for safe diving practices as established by the Authoritative Diving Bodies.
I gdzie tu jest zapis, że masz przestrzegać 'uprawnień' wymyślonych np. przez PADI?
Nie jest to napisane wprost ale pisza ze ubezpieczenie jest wazne o ile nurkuje zgodnie z wytycznymi i rekomendacjami ADB.
ADB sa zdefiniowane nastepujaco:
Cytat:
2. Authoritative Diving Bodies means recognised national controlling organisations, or organizations affiliated to R.S.T.C. or C.M.A.S who provide guidelines and recommendations to their membership for safe diving practices.
3. R.S.T.C means the Recreational Scuba Training Centre.
4. C.M.A.S means the Confederation Mondiale des Activities Scubaquatiques.
Jedna z wytycznych PADI jest w/g mnie to ze nurek o doswiadczeniu OWD nurkuje do 18 metrow. W dalszej czesci regulaminu jest wspomniane ze w wypadku claim-u upezpieczyciel moze rzadac logow z nurkowan.
Ja to czytam tak - jak sie upra, to w przypadku "niezgodnego z uprawnieniem" nurkowania odrzuca jakiekolwiek zapytania o odszkodowanie powolujac sie na umowe.
Jestem przekonany ze takie przepisy sa zawarte w wielu innych regulaminach polis na sprzet.
jak sie upra, to w przypadku "niezgodnego z uprawnieniem" nurkowania odrzuca jakiekolwiek zapytania o odszkodowanie powolujac sie na umowe.
Jestem przekonany ze takie przepisy sa zawarte w wielu innych regulaminach polis na sprzet.
To ja bym omijał takiego ubezpieczyciela z daleka.
Co to jest ta 'polisa na sprzęt'?
Bo jeżeli na wypadek kradzieży/uszkodzenia to jakoś ciężko znaleźć związek z 'przestrzeganiem uprawnień'.
Choć logika ubezpieczeniowa jest normalna inaczej - choćby składka OC uzależniona od pojemności silnika...
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-05-2008, 10:39
squbel napisał/a:
W dalszej czesci regulaminu jest wspomniane ze w wypadku claim-u upezpieczyciel moze rzadac logow z nurkowan.
Ja to czytam tak - jak sie upra, to w przypadku "niezgodnego z uprawnieniem" nurkowania odrzuca jakiekolwiek zapytania o odszkodowanie powolujac sie na umowe.
No i co im mianowicie dostarczysz - ręcznie wypisany logbook ? Żaden dowód, wpisać możesz cokolwiek. Logi z komputera z pewnością się już nadpiszą, zresztą zalogować lewe nurkowanie z dowolną datą też nie jest problemem.
Druga sprawa to ewentualność wypadku nurkowego - tutaj nie problem "przekroczyć" uprawnienia w trakcie walki na głębokości - przykładowo z uszkodzonym BCD - czy wówczas także ubezpieczyciel się wyprze ? Wypadek rozumiem masz prawo mieć jedynie w zakresie uprawnień ?
Tzw.warunki szczególne(czy ogólne) to najwazniejsza część umowy.Najczęściej jest napisane prawniczym bełkotem(bez obrazy prawników) Warto poprosić agenta(on nie musi znać sie na nurkowaniu!) o symulację konkretnej sytuacji i...miec to "na kwicie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko