Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
jaki zawór w pierwszym stopniu - INT czy DIN?
Autor Wiadomość
Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2008, 09:16   

A i owszem - na pewno istnieje sporo roznych drog. Tylko czy zawsze trzeba koniecznie od nowa odkrywac kolo?

I tu lezy pies pogrzebany. $$ musi odkrywac za kazdym razem kolo i zanosic do urzedu patentowego
:))))

Mania

$$
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2008, 09:24   

waldo napisał/a:
(lub w trudnych nurkowaniach wymagających przeciskania się i pływania w ciasnych pomieszczeniach
Używam dosyć archaicznej konfiguracji, z pasem balastowym. Dzięki temu mogę zdjąć butle z pleców i odpłynąć od sprzętu.
Czy nie sądzisz że wszedłeś w osobistą wycieczkę ?
Mania napisał/a:
$$ musi odkrywac za kazdym razem kolo i zanosic do urzedu patentowego
:))))
Znanego stanu techniki się nie patentuje, a ochrona ma ograniczenie w czasie.
Czy nie sądzisz że weszłaś w osobistą wycieczkę ?

pozdrawiam rc

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2008, 10:05   

$$ napisał/a:
Czy nie sądzisz że wszedłeś w osobistą wycieczkę ?

Wooow !

Pytanie o Twoje własne doświadczenia w temacie, w którym się wypowiadasz, miałoby być wycieczką osobistą ?
Chyba nie chcesz nam teraz powiedzieć, że podważasz pewne metody szkoleniowe i generujesz poglądy, na podstawie zasłyszanych opinii, czy też domysłów ?
Powołujesz się na Jean-Michel Cousteau, ale co z tego wynika ? Masz jakieś osobiste przemyślenia w zakresie stabilności połączenia na I stopniu INT przy operowaniu, depozytowaniu czy też wymianą bytlami bocznymi ?

$$ napisał/a:
Używam dosyć archaicznej konfiguracji, z pasem balastowym. Dzięki temu mogę zdjąć butle z pleców i odpłynąć od sprzętu.

A ja używam zupełnie innej konfiguracji niż Twoja i nie mogę zdjąć rebreathera oraz odpłynąć od niego. Co z tego wynika dla omawianego wątku ? Kompletnie nic !

Natomiast mam własne doświadczenia z niestabilnością połączeń na I stopniu INT, które pod wpływem nacisku lub uderzenia potrafią rozłączyć się, a o uderzanie czy stukanie butli o butlę, nie trudno przy konfiguracji z wieloma stage'ami. W przypadku połączeń typu DIN nie zdarzyło mi się utracić ciśnienia na wskutek uderzenia stage.

Czy na bazie własnych doświadczeń możesz napisać, że połączenie INT jest niezawodne w każdej sytuacji ?

PS. Smoku, nastąpiła w Tobie duża zmiana , pozytywna ! Ale nie musisz od razu być taki drażliwy i doszukiwać się wycieczek osobistych !
Ostatnio zmieniony przez waldo 09-06-2008, 10:14, w całości zmieniany 2 razy  

$$
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2008, 10:33   

waldo napisał/a:
Co z tego wynika dla omawianego wątku ? Kompletnie nic !
Tylko tyle że nie możesz przeciskać się. Dodatkowo mając zewnętrzne worki oddechowe masz zakaz nurkowania w wielu jaskiniach.

pozdrawiam rc

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2008, 10:45   

$$ napisał/a:
Tylko tyle że nie możesz przeciskać się. Dodatkowo mając zewnętrzne worki oddechowe masz zakaz nurkowania w wielu jaskiniach.

Super - masz rację, ale nie było to przedmiotem dyskusji. Dla przypomnienia, dyskusja dotyczy bezpieczeństwa używania I stopnia INT w nurkowaniach technicznych.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 09-06-2008, 11:01   

waldo napisał/a:
dyskusja dotyczy bezpieczeństwa używania I stopnia INT w nurkowaniach technicznych.

Gwoli scislosci: w nurkowaniu ogolnie. Pytajacy jest po AOWD i przed zakupem pierwszego AO.

Co nie zmienia sytuacji, ze INT jest wymierajacym (nawet w stanach) zjawiskiem.

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2008, 11:09   

martin napisał/a:
Gwoli scislosci: w nurkowaniu ogolnie. Pytajacy jest po AOWD i przed zakupem pierwszego AO.

Moja dyskusja ze Smokiem dotyczy zakwestionowania wypowiedzi :

waldon napisał/a:
Od pewnego poziomu szkoleń/nurkowań, z uwagi na bezpieczeństwo, tylko DIN jest akceptowalny.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2008, 11:26   

martin napisał/a:
Pytajacy jest po AOWD i przed zakupem pierwszego AO.
Dlatego pisałem że będąc w niemieckim kręgu kultury technicznej obowiązującym złączem jest (R5/8") G5/8 z modyfikacjami 200, 300at. Wkręcanie reduktora 300at w butlę 200at niszczy gwint reduktora i butli. Jest tylko trzymane połączenie na 2 zwojach (w skrajnych przypadkach, odpowiednie zdjęcie mogę zrobić), czego nie mogę uznać za poprawność techniczną.

pozdrawiam rc

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 09-06-2008, 11:27   

waldo napisał/a:
Od pewnego poziomu szkoleń/nurkowań, z uwagi na bezpieczeństwo, tylko DIN jest akceptowalny.

Trudno sie z tym sprzeczac. Ale ktokolwiek widzial, jak lekko wyrobiony INT potrafi spasc z flachy, ten nie zaprzeczy, ze "pewien poziom" o ktorym piszesz to OWD ;)

$$ napisał/a:
Wkręcanie reduktora 300at w butlę 200at niszczy gwint reduktora i butli. Jest tylko trzymane połączenie na 2 zwojach...

Bzdury wacpan pisze -> http://uhde.com/index.php?id=18 Zauwaz ze sa rozne definicje dla kroccow, w zaleznosci czy jest to "biorca" czy "dawca". I ze niektorych kombinacji sie nie da poskrecac lub nie uszczelniaja.
Ostatnio zmieniony przez martin 09-06-2008, 11:50, w całości zmieniany 1 raz  

$$
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2008, 13:09   

martin napisał/a:
Bzdury wacpan pisze
W pełni podtrzymuję pogląd, owszem nie zawsze się udaje wkręcić 1 stopień, bo wnętrze zaworu jest za płytkie. W załączniku zdjęcie porównujące 200at i 300at, widać że gwint na 300 reduktora wkręci się płycej w butlę na 200, niż w 200 w 200.

pozdrawiam rc

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 09-06-2008, 13:20   

$$ napisał/a:
W załączniku zdjęcie porównujące 200at i 300at

Porownujesz gruszki z szarym mydlem.

Na zdjeciu w zalaczniku masz koncowke dostawcza na 300 bar - ona nie ma prawa w ogole uszczelnic sie w zaworze 200 bar, ona nawet nie ma co szukac w zaworze 200 bar. Ten co toczyl ta koncowke i tak zrobil fuszere - "nosek" jest za krotki.

Koncowka biorcza dla 300 bar jest identyczna jak w 200 bar - poza dluzszym gwintem i cienszym noskiem nie ma roznicy w ilosci zwojow lapiacych w zaworze.

Spojrz jeszcze raz w spokoju na rysunki w linku powyzej. Zauwaz roznice zarowno w kroccach jak i nakretkach w wersji 300 bar - w zaleznosci od tego czy jest to koncowka kompresora (Füllstutzen) czy reduktora (Entnahmestutzen)
Ostatnio zmieniony przez martin 09-06-2008, 13:24, w całości zmieniany 1 raz  

$$
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2008, 13:53   

martin napisał/a:
Ten co toczyl ta koncowke i tak zrobil fuszere - "nosek" jest za krotki.
Na szczęście to jakiś Niemiec robił, w jakiejś znanej firmie. Oba reduktory są niemieckie.
martin napisał/a:
Spojrz jeszcze raz w spokoju na rysunki w linku powyzej.
Widziałem te rysunki, lecz jest starsza regulacja DIN, w której jest wazki element trzymający o-ring.
Jestem spokojny czego i Tobie życzę.

pozdrawiam rc

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 09-06-2008, 14:04   

$$ napisał/a:
Na szczęście to jakiś Niemiec robił, w jakiejś znanej firmie. Oba reduktory są niemieckie.

To ze to niemiec robil, nie oznacza ze nie zrobil fuszerki. Faktem jest ze jest to niezgodne z normami. Jesli ta koncowka z plastikowa srobka jest reduktorem (mozesz zrobic zdjecie calosci?) to ujawnij ktory producent ma ten schrott.

$$ napisał/a:
Widziałem te rysunki, lecz jest starsza regulacja DIN, w której jest wazki element trzymający o-ring.

To jest aktualna wersja DIN. Nie bardzo wiem co masz na mysli piszac "waski element trzymajacy o-ring" - jesli chodzi Ci o "nosek", to wlasnie tak ma byc. Ten nosek m.i. zapobiega uszczelnianiu polaczen, ktore uszczelniac nie powinny.

Cytat:
Jestem spokojny czego i Tobie życzę.

Nie ma problemu. Spokoj to moje drugie imie.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2008, 14:23   

martin napisał/a:
Jesli ta koncowka z plastikowa srobka jest reduktorem (mozesz zrobic zdjecie calosci?) to ujawnij ktory producent ma ten schrott.
Reduktor znasz, celowo wybrałem element ze skróconym gwintem. Mam też z nieco dłuższym, z innej partii.
martin napisał/a:
To jest aktualna wersja DIN.
Wiem, lecz jest starsza w której te elementy mają nie 7mm (nowy DIN) tylko 5mm (stary DIN). W złączach do tlenu, czy powietrza uszczelnianych o-ringiem.

pozdrawiam rc

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 09-06-2008, 14:32   

$$ napisał/a:
Reduktor znasz, celowo wybrałem element ze skróconym gwintem.

Jesli mowimy o reduktorach z tej serii ktora szla przez moje biurko, to sprawa ma sie jeszcze inaczej: to sa reduktory ktore byly sprzedawane i uzywane w kobinacji z jedna i tylko ta butla.

$$ napisał/a:
Wiem, lecz jest starsza w której te elementy mają nie 7mm

Na rysunkach powyzej masz wersje aktualna.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2008, 15:21   

martin napisał/a:
Na rysunkach powyzej masz wersje aktualna.
Jest dużo sprzętu który ma 5mm, pasuje do nowej regulacji i dużo zaworów w starej wersji DIN. W które reduktor na 300 wkręca się jedynie na 2 zwoje.
martin napisał/a:
i uzywane w kobinacji z jedna i tylko ta butla.
Zawór na 300 (Draeger, Auer) reduktor na 300 (Draeger, Auer) zgodność z DIN powinna być doskonała.
Jeszcze wspomnę znalazłem 1 stopień na 300, którego nie da się wkręcić w zgodny z DIN zawór na 300, to Czecho-Słowacka produkcja.

pozdrawiam rc

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 09-06-2008, 18:27   

$$ napisał/a:
Jest dużo sprzętu który ma 5mm

Ten?

Tutaj masz dokladnie ten sam problem przy nowych 200 i 300 bar:

Tzn. - przy odpowiednich nakretkach nie masz zadnego problemu:

Problem pojawia sie, gdy ktos "inteligentny inaczej" do zaworu odbiorczego dal nakretke z zaworu dostawczego (co dobrze widac na twoim zdjeciu).

$$
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2008, 20:11   

martin napisał/a:
Ten?
Fajnie że odszukałeś starszą normalizację 5mm.
martin napisał/a:
Problem pojawia sie, gdy ktos "inteligentny inaczej" do zaworu odbiorczego dal nakretke z zaworu dostawczego (co dobrze widac na twoim zdjeciu).
Kaszana jest większa, usunięcie gwintu nie jest na 3mm tylko 1,5. Niezgodnie ze starą czy nową normą.

pozdrawiam rc

kiwigirl 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2008, 11:35   

MADRAFi napisał/a:
http://nowa-ama.pl/wiedza_automaty1.php

madrafi - dziięki za tego linka, dawno nie spotkałam tego wszystkiego rozpisanego i wytłumaczonego tak "lłopatologicznie" :spoko:

[ Dodano: 19-06-2008, 13:02 ]
martin napisał/a:
INT jest wymierajacym (nawet w stanach) zjawiskiem.
a w Azji (tajlandia konkretnie) nie widziałam za to ani jednego DINa poza pokazowym zaworem na kursie... wszystko i wszędzie na strzemiączka mocowane było... :065:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu