jak sadzicie cz taPianka sie dobrze bedzie spisywac, dopiero zaczynam zabawe z nurkowaniem i w wakacje robie sobie kurs ale jednak ubranko wole miec swoje, a butle i ao to wypozycze, mam zamiar nurkowac w polskich wodach ale nie tylko pewnie jakis wypadzik do wgiptu czy chorwacji bedie ;P ma ktos taka moze???? jak sie spisuje??? z gory dzieki za odpowiedź
To jest jednoczęściowa pianka. Nie nadaje się do nurkowania w Polsce.
Chyba że jesteś morsem, pingwinem czy innym zimnolubnym stworem.
Na Polskę (poza suchym rzecz jasna) minimum to 2*7 mm czyli poza
overallem jeszcze dodatkowa kamizelka z kapturem.
Warto też zauważyć że pianka wystawiona w wymienionym sklepie to oszustwo.
Chodzi o stwierdzenie "Wodo i gazoszczelny zamek Storm zapewniający szczelność w 100%".
Ten skafander nie ma gazoszczelnego zamka i jest to zwykły mokry skafander a nie półsuchy.
hehe nie no pingwinem ani morsem nie jestem, choc moze morsa krztałtem troche przypominam ;P to co proponujecie, ja chce cos półsuchego 7mm, tak zeby w polsce dało sie popływac
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 09-06-2008, 15:43
mag16 napisał/a:
to co proponujecie
Może tak:
- 3+3 mokry
- 7+7 mokry
Oba kupisz w cenie z Twojego pierwszego posta. A jak z nurkowaniem nie wypali, zawsze na żagle się przydadzą.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 09-06-2008, 18:31
mag16 napisał/a:
dopiero zaczynam zabawe z nurkowaniem
mag16 napisał/a:
o moze wie ktos moze czy tak za jakies 1600 max dostane nowy suchy??
Z tego co wiem suchy skafander to nie same zalety i kaloryfer w wodzie ale i spore dodatkowe umiejętności a nawet niedogodności.
Mój pierwszy instruktor jest w tej chwili w Norwegii. Używa pianki 7+7. Mówi, że suchacza bierze tylko do prac podwodnych, do pływania zawsze piankę. Mam 7+7 Scubapro i jeszcze w niej nie zmarzłem. Tylko musi być dobrze dobrana, więc raczej nie kupuj w necie. Chyba, że wcześniej będziesz miał na sobie konkretny model i rozmiar i później zamówisz go za niższą cenę.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 09-06-2008, 18:32, w całości zmieniany 1 raz
nie no jasne ze nie w necie heh narazie tylko przegladam modele a potem bede w sklepie szukal ;P czyli mowisz ze narazie pianka mokra lepsza, a suchacza póxniej sobie ewentualnie dokupic??? a da sie w mokrej w zimie pływac pod lodem???
MADRAFi [Usunięty]
Wysłany: 09-06-2008, 18:52
Dac sie pewnie da , tylko zalezy jaka to przyjemnosc
Bo jak mialbys sie rozbierac z niej na powietrzu to ja wymiekam
Nie wiem czy sie orientujesz ale do suchego trzeba troche umiejestnosci a przez co dobrze isc na kurs uczacy jego obslugi.
Ostatnio zmieniony przez MADRAFi 09-06-2008, 18:52, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 09-06-2008, 19:45
Nie nurkowałem pod lodem. ale znam ludzi, którze schodzili pod lód w piankach. Podobnie jak do suchacza, sporo osób może Cię namawiać do szybkiego kupienia skrzydła. W skrzydle raz nurkowałem. Mam za sobą około 50 nurkowań. Następny raz spróbuję w skrzydle za kolejne 50.
Nie nurkowałem pod lodem. ale znam ludzi, którze schodzili pod lód w piankach. Podobnie jak do suchacza, sporo osób może Cię namawiać do szybkiego kupienia skrzydła. W skrzydle raz nurkowałem. Mam za sobą około 50 nurkowań. Następny raz spróbuję w skrzydle za kolejne 50.
Ja nurkowałem pod lodem w piance wielokrotnie. I nie zamierzam tego powtarzać. Suchy + dobry ocieplacz sprawia ze możesz się tym doświadczeniem cieszyć robiąc nura który trochę trwa. Jeżeli pianka, to tak jak napisał Konrad, 2x7. Możesz sie trochę ratować wlewajac przed nurkowaniem do pianki (dopasowanej ale nie ciasnej!) ciepłą/gorącą wodę.
Suchego nie demonizowałbym, ale na pewno wymaga treningu.
Co do skrzydła nie jest tematem wątku. Ale nie podzielam Twojej opinii, może trzeba po prostu zrobić trochę nurkowań i popływać w dobrze dopasowanej uprzęży by docenić różnicę. Niemniej znam ludzi którym w tradycyjnej kamizelce jest wygodniej.
Czy suchy nadaje się na pierwszy skafander - kwestia dyskusyjna. Ja uważam że owszem.
Skrzydło na pewno się nadaje.
Czytając ten temat natknąłem sie na piankę:
http://kesonshop.pl/tloFreddoExtreme.htm
Wygląda nieźle, ale strasznie dziwi mnie jej cena. Chciałbym poprosić o wasze opinie.
PS: kiedyś pływałem w piance teraz pływam w suchym. Dużo trudniej się pływa w suchym, ale wydaje mi się, że z nura na nura idzie coraz łatwiej. A suche = ciepłe ręce podczas nurka są bezcenne i to nie jedyna zaleta...
nom zastanowie sie, na poczatek wypozzycze sobie pianke pózniej suchy i zobacze w czym mi sie bardziej podoba, apropo jaka rożnic w pływaniu z jedna czy z dwoma butlami(twinset)???? hehe bo ja to zielony nawet jeszcze nie jestem ;P
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 09-06-2008, 22:00
Czytam to powyżej i zaczynam mieć wątpliwości: dolali mi czegoś, czy dosypali. Bo to co czytam, to chyba nie jest na trzeźwo możliwe.
nom zastanowie sie, na poczatek wypozzycze sobie pianke pózniej suchy i zobacze w czym mi sie bardziej podoba, apropo jaka rożnic w pływaniu z jedna czy z dwoma butlami(twinset)???? hehe bo ja to zielony nawet jeszcze nie jestem ;P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko