Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o Egipt
Autor Wiadomość
chen1 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2008, 22:49   Pytanie o Egipt

Witam,

dostałem adres tego forum od mojego znajomego, który bardzo je wychwalał, dlatego chciałbym się Was poradzić w dwóch kwestiach. Planuję w tym roku zaliczyć podstawowy kurs nurkowania, a ze względu na zajęte wakacje zostaje mi jedynie wyjazd do Egiptu w październiku. Nigdy nie nurkowałem, nie wiem na co zwracać uwagę przy wyborze miejsca, dlatego chciałbym się Was zapytać jakie miejscowości, hotele i szkoły nurkowania w Egipcie polecacie. Poza tym co sądzicie o takim zestawie na początek:
abc
pianka
Co prawda wiem, że jak na sprzęt "do nurkowania" jest on bardzo tani, ale nie chcę od razu wydawać dużych jak dla mnie pieniędzy na profesjonalny sprzęt nie wiedząc czy w ogóle będę się do nurkowania poważnie zabierał,

z góry dziękuję za porady,
pozdrawiam

Dany 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 13-06-2008, 23:35   

chen1 napisał/a:
do Egiptu w październiku

to najlepszy termin, bo woda miodzio, abc spoko, pianka może troszkę za cieńka, ale jak na początek lepiej coś w 7 mm zakrywające całe ciało
chen1 napisał/a:
jest on bardzo tani
- to prawda...

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2008, 00:12   

ze strony sklepu (ABC):
"Ograniczenia w użytkowaniu: niezalecany do nurkowania z aparatem oddechowym."

Kupujac maske zwroc uwage aby miala hartowane szklo, bo przez glupia oszczednosc mozesz okaleczyc sie na cale zycie... i raczej czarny silikon, bo bialy zmienia po kilku latach kolor na zolty i wyglada ochydnie.

piane jesli juz chcesz koniecznie kupowac to dluga 5 lub 7mm. warto tez miec czepiec, skarpety na egipt niekoniecznie - raczej w polsce. ale idac na kurs podstawowy szkola powinna zapewnic ci caly sprzet poza abc (w tym rowniez pianke).

pletwy wygladaja OK.

zycze wielkiej przygody pod woda ;) !

MADRAFi
[Usunięty]

Wysłany: 14-06-2008, 00:15   

Jezeli tego jeszcze nie robiles to proponuje zamiast kupowac cokolwiek w polsce to lepiej wypozycz komplet w Egipcie.

W dobrych szkolach nurkowych maja przyzwoity sprzet, moze nie jest z najwyzszej polki ale nie jest tez zlomem.

Zakup pianki polecalbym tylko w przypadku nietypowego rozmiaru. moze sie zdarzyc ze w szkole nie beda mieli az tak duzego, albo az tak malego :)

Co do szkol to jest to kwestia indiwidualnych preferencji.

Do wyboru masz 3 opcje:
- 1 czesc kursu w Polsce a zakonczenie w Egipcie- daje ci to od razu nurkowanie w wodach otwartych w Egipcie
- Sharm El Sheikh - bardziej europejskie miasto - zatrzesienie nurkow
- Hurgada - bardziej egipskie miasto
- nie wiem czy w Dahab sa szkoly uczace podstaw (pewnie tak, ale tamtejsze rejony sa raczej dla bardziej zaawansowanych)

Wolalbys lokalnego Instruktora czy kogos z Polski?

Ja sie szkolilem w Sharm, ale moj instruktor obecnie jest w Polsce.

Co do sprzetu ktory podales, odpusc sobie

sprzet na kursie OWD masz w cenie, poza tym w 2-3mm shortach na 18m bedzie ci zimno
(na taka glebokosc bedziesz schodzil pod koniec kursu)
zestaw abc wyglada tandetnie, na tych pletwach raczej bys nie nadazyl za grupa
Ostatnio zmieniony przez MADRAFi 14-06-2008, 00:20, w całości zmieniany 1 raz  

Tatakaji 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2008, 00:56   

Bylem w Sharm El Sheikh, "hotel Iberotel" abc w cenie, maja tez szkole PADI na miejscu ale po angielsku, jest tez w Sharm polska szkola, dostep do rafy super, podobno najciekawszy odcinek, co dziennie plywalem z ABC i ciagly niedosyt.
Na temat ABC i pianki sie nie wypowiadam bo sie jeszcze nie znam, :D

Pozdrawiam

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2008, 07:09   

Cześć,
myślę, że sprzęt pokazany przez Ciebie w linkach średnio nadaje się do nurkowania. Gdzie się wybierasz, do Sharm, czy do Hurghady? Czy masz jakieś preferencje co do organizacji w której chcesz się szkolić CMAS, PADI, inne? Odezwij się na PW, to mogę dać Ci pewne namiary i w Gliwicach i w Hurghadzie.

tomkus 

Stopień: AOWD
Kraj:
Ireland

Wysłany: 14-06-2008, 11:19   

Sam robilem kurs OWD w Egipcie i ogolnie polecam. Jednak duzo przyjemniejsze szkolenie w cieplych, przejzystych wodach niz marznac w Polsce i nie widzac nic na wyciagniecie reki.

Natomiast na minus, niestety musze przyznac, ze instruktorzy az tak sie nie przykladaja do nauki podstaw jak w innych krajach. Moze to tylko moje doswiadczenia ale nurkowalem z egipskimi instruktorami i z polskimi i niestety kilka elementow musze teraz przecwiczyc przed robieniem kolejnego stopnia. Jednak podsumowujac nauka w Egipcie jest naprawde super przezyciem :-)

Co do sprzetu to ja bym odradzal jakiekolwiek zakupy przed kursem. Wszystko ci zapewnia, a pozniej bedziesz juz sam wiedzial na co zwracac uwage przed doborze sprzetu. Pianka ktora wybrales na pewno za cienka, a takich zestawow lepiej nie kupowac. Lepiej dobrac sobie dobra maske pasujaca do twarzy a nie pozniej walczyc z tania pod woda.

Powodzenia!

chen1 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2008, 15:34   

Witam,

dziękuję za tak liczne odpowiedzi. Co do kursu to zamierzam zrobić całość na miejscu, nie mam preferencji co do organizacji, bo kompletnie nie wiem czym się różnią, a co do miejsca to raczej Sharm. Jeśli chodzi o abc i piankę to wiem, że nie nadają się one na nurkowanie, ale chcę spędzić w Egipcie 2 tygodnie, kurs z tego co się orientuje trwa góra 5 dni, więc chodziło mi o zestaw do snorklingu, czy do tego celu on się nadaje ??

dziękuję i pozdrawiam

MADRAFi
[Usunięty]

Wysłany: 14-06-2008, 21:15   

Zestaw do snorklingu nadaje sie ale:
po co kupowac maske i pletwy tylko do snorklilngu skoro masz zamiar zrobic licencje pletwonurka?

Lepiej byloby chyba zakupic maske ktora pasuje do twojej twarzy i uzywac jej do obu "zajec"

W sharm korzystalem jedynie z Aqua Sharm colege i sa w porzadku.
moze samo centrum nie jest jakos zaawansowane ale instruktorzy sa ok, odpowiedzialni, ladzie ktorych uzywaja tez maja akceptowalne.

Znajomy korzystal z centrum nurkowego w hotelu Rehana i tez byl zadowolony, program kursu byl identyczny.

Reszta osob na pewno poleci ci jakies inne bazy , np polskie.

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-06-2008, 17:03   

chen1 napisał/a:
Planuję w tym roku zaliczyć podstawowy kurs nurkowania, a ze względu na zajęte wakacje zostaje mi jedynie wyjazd do Egiptu w październiku.

A nie zastanawiałeś się nad zrobieniem kursu w Polsce np. w weekendy ? Do października powinieneś ukończyć kurs a wówczas do Egiptu pojedziesz już jako nurek i 2 tygodnie spędzisz na nurkowaniu.

kiwigirl 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-06-2008, 13:40   Re: Pytanie o Egipt

chen1 napisał/a:
co sądzicie o takim zestawie na początek:
abc
pianka
Co prawda wiem, że jak na sprzęt "do nurkowania" jest on bardzo tani, ale nie chcę od razu wydawać dużych jak dla mnie pieniędzy na profesjonalny sprzęt nie wiedząc czy w ogóle będę się do nurkowania poważnie zabierał,

Chen1, jako "świeżynka" która jakiś czas temu zrobiła to co ty zamierzasz odpowiem ci tak - zestaw który wybrałeś na pewno bedize fajną zabawką na plaży. gdzie wystarczy po prostu umosić się na powierzchni z maską na paszczy zeby poogladać rybki, a cokolwiek na nogach pomaga ciut szybciej się przemieszczać. do tego zestaw jest super. natomiast na nurki - takie ze sprzętem juz niekoniecznie, albo nawet na pewno nie.

jak zapiszesz się na kurs czy chocby intro, to nawet i abc dostaniesz z bazy, już takie "nurkowe" a nie "snorkowe" 9przede wszystkim płetwy) i jak zanurkujesz i się przekonasz ze chcesz nurać, to już wtedy będziesz się zastanawiał co zrobić/komu oddać ten zestaw "zabawkowy"... my "obkupiliśmy się" w ten sposób przed paroma laty, i wszystko sprawdziło sie świetnie do snurkowania na plazy. tylko. instruktorzy którzy widzieli nasz "sprzecior" podsumowywali go najdelikatniej jako "badziew" ;)

teraz kupujemy już porzadne rzeczy, a te dwa zestawy za chwilę pojadą do Egiptowa z koleżanką która właśnie do zabawy w wodzie dla syna coś chce.

[ Dodano: 16-06-2008, 13:47 ]
chen1 napisał/a:
jakie miejscowości, hotele i szkoły nurkowania w Egipcie polecacie.
wszytsko zalezy co lubisz, czy chcesz hotel 5* all (bo nienurkująca małżonka/dzieci/dziewczyna tez coś z wakacji musza mieć) czy ci starczy 4*HB i to nawet nie przy plazy... czy pięna plaża i rafki "z brzegu". czy bliskość centrum... pomysl, poczytaj fora Egipt - hotele, i dobierz co ci pasuje.

W Sharmie chyba wszystkie szkoły zabierają klientów z ich hoteli i przywożą do siebie jeśli "kursujesz" z brzegu/wiozą do portu jak wypływsz np. na ras mohamed.

co do instruktorów/szkół ja bym poleciła Tomka Werbanowskiego.

chen1 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-06-2008, 19:46   

Dziękuję za uwagi, tego sprzętu nie zamierzam już kupić. Kurs chcę i poniekąd muszę zrobić w Egipcie bo przez wakacje mam staż.

Aston 

Stopień: SSI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 17-06-2008, 22:03   

dobra decyzja sprzetowa - sam troche zmienilem swoj sprzecik - przede wszystkim jacket na skrzydlo i pletwy na pletwy ;)
jezeli nie mozesz weekendowo zrobic kursu - trudno
mialbys wiecej wrazen z jeszcze kolorowego Egiptu

chen1 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2008, 10:49   

Skoro już zdecydowałem się nie kupować tamtego zestawu, czy mogli byście mi polecić jakieś abc na początek, do kwoty 500 zł,

dziękuję i pozdrawiam

kiwigirl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2008, 11:02   

chen z ABC "nurkowym" będzie ten kłopot, ze płetwy oznaczaja de facto "płetwy i buty do nich" , czyli zależnie od modeli ok 350-500 pln, plus jeszcze stówka z "ogonkiem" za maskę, i fajka to już drobiazg.

sugeruje - ze swojego niedużego doświadczenia i po własnych błedach - nabyć dobrą maskę przede wszystkim, w sklepie nurkowym raczej niż markecie sportowym (choć ostatnio nawet tam się dobre trafiają ) i fajkę dokup jaka ci się spodoba, jak chcesz z nią sobie w wolnych chwilach snurkowac, to z zaworkiem co by sie nie meczyc i tyle. a buty / płetwy to poczekaj po OWD, jak zdecydujesz gdzie będizesz nurkował (bo na kurs je dostaniesz z bazy) czy potrzebne ci bedą twarde podeszwy, czy wystarczą miękkie, czy grube buty np. 7mm czy starczą "cienkie" 3-5 mm ... a potem kup buty i do nich płetwy mierząc "swój zestaw".

przynajmniej nam taka kolejność wydała się najsensowniejsza, po tym jak badziewia zostały w bagazniku auta w porcie, i się okazało ze trzeba wszystko od początku ;)

MADRAFi
[Usunięty]

Wysłany: 19-06-2008, 11:42   

1. Zdecydowanie idz do sklepu nurkowego i popros o kilka masek ktore ci sie podobaja (niekoniecznie chodzi o kolor)
Przymierz kazda i zobacz jak trzyma sie na twojej twarzy. czy oval silikonu pasuje do zarusu twarzy (zblizajac maske na mala odleglosc -0,5cm)
Po zassaniu maska powinna sie trzymac sama
2. Pletwy zdecydowanie paskowe + buty - w snurkowaniu bedzie ci wygodnie chodzic po pozostalosi rafy i skalach. Co do konkretnego modelu to zalezy on od wielu czynnikow min kondycji fizycznej (czy twarde pletwy czy miekkie czy srednie)
3. fajke albo odpuszczasz wogle albo kup taka ktora na zagieziu nie ma dziwnego- niepewnego laczenia ktore moze byc nieszczelne lub powodowac przekrecanie sie gornej czesci a tym samym zaciagniecie do wnetrza wody.

Koszty zaleza od modelu i sklepu

maska - 100-200 zl
buty - 100-150zl
pletwy 250-500 zl
maska 50-100zl

cuube 

Stopień: Bubblemaker
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2008, 13:29   

Jeśli chodzi o piankę to myślę, że jak na sam Egipt wystarczy Ci 5 mm, krótka. Sam robiłem również OWD w Aqua Sharm i z taką było mi wystarczająco ciepło. Poza tym była osoba, która nurkowała w samym jackecie. ;) Chyba, że byś chciał coś kupić na polskie wody to zdecydowanie długa - 5-7 mm + ocieplacz.
Jeśli chodzi o płetwy to to samo - sam Egipt to spokojnie starczą Ci wsuwane, jeśli Polska to tylko pasek + buty.
Maska - niby czarny silikon się nie brudzi, ale ogranicza widoczność. Sam mam maskę z czarnym silikonem i chociaż jestem z niej zadowolony to na drugi raz kupuję biały. Najlepiej przymierz obydwa rodzaje i porównasz, w której więcej widzisz. Mares ma fajną serię X Vision.
Fajka - zdecydowanie lepsza z zaworkiem, chyba że normalnie przeszkadza Ci jak pływasz to możesz kupić "zwijaną" i trzymać ją np w kieszeni, a używać kiedy będzie taka konieczność. ;)

P.S. Ale tak jak tutaj mówiono wcześniej - najlepiej na start kup tylko ABC, a piankę dostaniesz na kursie. Spróbujesz, zobaczysz, porównasz, kupisz. ;)
Ostatnio zmieniony przez cuube 19-06-2008, 13:31, w całości zmieniany 2 razy  

kiwigirl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2008, 13:38   

MADRAFi napisał/a:
3. fajke albo odpuszczasz wogle albo kup taka ktora na zagieziu nie ma dziwnego- niepewnego laczenia ktore moze byc nieszczelne lub powodowac przekrecanie sie gornej czesci a tym samym zaciagniecie do wnetrza wody.

ja bym nie odpuszczała z jednego powodu. czasem trzeba z łodzi do miejsca zanurzenia dopłynąć, albo wrócić, albo sobie poczekać na łódź po drfycie i wtedy żeby oszczędzić powietrze możesz oddychac przez fajkę. szczególnie na początku szkoda tracić powietrze na dopłynięcie do nurka.

popatrz może za taką co ma silikonowy "przegubowy wąż'' łączący sztywną rure fajki z ustnikiem który normalnie "wisi luzem" (sorry nie wiem jak to nazwać) wtedy łatwo ja sobie ułozysz do maski/ust jak snurkujesz, a na nurkach jak zamienisz na automat to będzie wisiała luzem wzdłuż boku twarzy "odpadając" od okolic twarzy / automatu i nie plącząc sie 'pod nogami"

[ Dodano: 19-06-2008, 13:50 ]
cuube napisał/a:
Jeśli chodzi o piankę to myślę, że jak na sam Egipt wystarczy Ci 5 mm, krótka. ... Jeśli chodzi o płetwy to to samo - sam Egipt to spokojnie starczą Ci wsuwane, jeśli Polska to tylko pasek + buty

ale z zasady lepiej mieć długą, bo bardziej ochrania. ie żebyś planował przytulac się od raf, ale czasem sie coś może zdażyć ze się zdazy ... a obdrapania koralami baaaaardzo są niemiłe.

co do grubości mojemu męzowi i w 3mm było ciepło, ja zmarźlak miałam 5mm i wyłaziłam po nurku z radością na słonko... zalezy jak kto ma. z zakupem pianki poczekaj. bo jak po kursie zdecydujesz ze chcesz i w polsce - to kurcze... bedziesz kolejną kupował

płetwy owszem, w Egipcie będzie ci ciepło w kaloszach, jesli jesteś "gorący chłopak" to moze nawet zimą, ale mała frajda na bosaka biegac po jakiś kamieniach, piachu itp, o zejściach po kamulcach/starej rafie czy co tam na brzegu bywa nie wspomnę, więc i tak większość nurkuje w paskowych, a w PL to jak kolega napisał już tylko z butami... wiec ... po co ci dwie pary płetw ? lepiej jeden zestaw buty+płetwy i tyle.

w butach+płetwach snurkowac też można.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2008, 15:19   

W okolicach P1 pływałem po Egipskich rafach w płetwach kaloszowych. Ślady po rafach na odsłoniętych częściach stopy mam do tej pory :ping: Jeśli kaloszówki to koniecznie z neoprenowymi skarpetami. Ale radzę buty i płetwy z paskiem. A o rafy na początku przyciera każdy :rozpacz:

DeDeK 

Stopień: 36.6
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2008, 15:37   

przerabialem to ale w turcji tez mi sie stopki obdarly jak napalony germanski najezdzca zaatakowal mnie z gory zaaferowany widokami skal wiec pletwy kaloszowe zdadza egzamin ale min 2m nad dnem :ping:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu