Wysłany: 15-06-2008, 08:45 Którą szkołe nurkową wybrać? Mazurskie CN czy Active Divers?
Wybieram się na kurs podstawowy P1 i znalazłem dwie pasujące mi szkoły.Ze względu na dojazd,cene i bliskość mojego miejsca zamieszkania.Waham się między dwoma:
to i to jesli chodzi o Jego publikacje. Na forum w opcji szukaj znajdziesz tematy zatytuowane "Filozofia CMAS wg. Strugalskiego " oraz "filozofia nurkowania wg. Strugalskiego" warto zagłębić sie w lekturze .
A jeśli chodzi o nurkowanie ... czy on wogole nurkuje???
Raczej nie wiec jak mozna nazwać Go znanym nurkiem Przytocz mi jakieś jego nurkowanie.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Minorczyk 15-06-2008, 09:24, w całości zmieniany 2 razy
to i to jesli chodzi o Jego publikacje. Na forum w opcji szukaj znajdziesz tematy zatytuowane "Filozofia CMAS wg. Strugalskiego " oraz "filozofia nurkowania wg. Strugalskiego" warto zagłębić sie w lekturze .
A jeśli chodzi o nurkowanie ... czy on wogole nurkuje???
Raczej nie wiec jak mozna nazwać Go znanym nurkiem Przytocz mi jakieś jego nurkowanie.
Nie wiem czy on nurkuje czy nie ale na liście instruktorów którą podesłałeś widnieje jego nazwisko.
KrystianPoland, w linkach ktore podalem znajdziesz o T.S. wiele. Możes wiele znaleźć tutaj na forum zarówno dobrego jaki . Zanim podejmiesz decyzje u kogo bedziesz sie szkolil dobrze sie zastanow.
A to że T.S. jest instruktorem bo płaci składki nie jest jednoznaczne z tym że nurkuje. Można byc kierowcą , miec prawo jazdy i samochód a nie siadać za kierownicą.
[ Dodano: 15-06-2008, 09:38 ]
Ja pomimo że mam także plastik CMAS P2 i kurs ten uważam za jeden z wazniejszych jaki odbylem wybralbym inna federacje.
[ Dodano: 15-06-2008, 09:39 ]
Jednak pamietaj szkolą instruktorzy a nie federacja.
Zaczekaj aż odezwie sie ktos kto tam sie szkolil. Moje opinie mogą być niemiarodajne bo nigdy nie bylem na szkoleniu u T.S.
KrystianPoland napisał/a:
Jakbyś miał wybierać z tych dwóch opcji-którą byś wybrał?
Tak naprawde nie skoystałbym z zadnej z tych opcji. Wybrałbym kurs u znamienitego ,wszechwiedzącego Ryszarda Czarneckiego nawet jesli nie ma papierow instruktorskich.W kraju jest jednym z niewielu o tak olbrzymim autorytecie. .
co do aktive diver niema pojecia ale w MCN robilem P3 i jesli chodzi o częśc nurkową to wszystko na swoim miejscu POLECAM choc jesli chodzi o rozplanowanie czasu to osobiscie mi sie niepodobalo tj. czały dzien od 9 do 23 a mozna bylo by wszysko nurki i teorie zrobic do 15 spokojnie Piotr krzewinski spoko gość maja u siebie fajny tor podwodny i wrak arabelki na 30 choc raczej go niezobaczysz na tym kursie;)
Wiek: 42 Dołączył: 21 Wrz 2006 Posty: 412 Skąd: z morza i marzeń
Wysłany: 15-06-2008, 10:48
Andrzej Minorczyk napisał/a:
A to że T.S. jest instruktorem bo płaci składki nie jest jednoznaczne z tym że nurkuje. Można byc kierowcą , miec prawo jazdy i samochód a nie siadać za kierownicą.
Sokoro jest M2+ to musi zrobic przynajmniej 1 kurs szkoleniowy w ciągu 3 lat. Składka nie wystarczy. W zwi azku z tym w ciągu 3 lat na pewno robi, zakładając że to kurs P1, przynajmniej 10 nurków. Heh. Poważniej to myślę, że robi tych nurków o wiele, wiele więcej.
Sokoro jest M2+ to musi zrobic przynajmniej 1 kurs szkoleniowy w ciągu 3 lat. Składka nie wystarczy. W zwi azku z tym w ciągu 3 lat na pewno robi, zakładając że to kurs P1, przynajmniej 10 nurków.
Zakadajac ze masz racje zapytam inaczej:
A gdzie czas na projekty które nie robi na ptrzeby własnego portfela tylko dla własnych umiejetności?
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Minorczyk 15-06-2008, 12:14, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 42 Dołączył: 21 Wrz 2006 Posty: 412 Skąd: z morza i marzeń
Wysłany: 15-06-2008, 12:35
Andrzej Minorczyk napisał/a:
A gdzie czas na projekty które nie robi na ptrzeby własnego portfela tylko dla własnych umiejetności?
Projekty i eksploracje to ostatnio modne słowa. Heh.
Nie wiem. Nie spotkałem nigdy TS. Nie wiem też ile nurkowań robi dziennie, tygodniowo, rocznie i ile z tego czasu poświęca na trening i nurki dla własnej przyjemności. Mówiąc szczerze mało mnie to interesuje. Dziwię się, że tak Ci zależy na tym żeby TS trenował? Szkolisz się u niego czy jak? Z pewnością kursy CMASu prowadzi dobrze, skoro robi to od tylu lat i sama KDP nie ma nic przeciwko temu.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 15-06-2008, 14:29
W Active Divers jest znany nurek i wydawca literatury fachowej
Co ciekawe, pisze "podręcznik" na stopień na który nie ma uprawnień do szkolenia. Zaleca go i daje jako "gratis": niezła pułapka dla kursanta. Jest też znanym przeciwnikiem nurkowań solo, traktując instruktorów dopuszczających takie nurki jak morderców. Jednocześnie wydaje uprawnienia do nurków solo już na stopniu podstawowym(KDP-CMAS jest chyba jedyną federacją, przygotowującą nurka od podstaw do tego typu nurkowań: do 10m ale zawsze coś). To tyle odnośnie etyki tego Pana.
dla mnie jak dalej MCN kontra Active Diversa to 1:1
Swego czasu również rozważałem dalsze szkolenie w KDP i też prosiłem o opinie na necie. W sumie uznałem jako warte uwagi i wydanych pieniędzy:
- Active Divers (to niezależnie od tego co myślę o TS)
- Nowa Ama
Dlaczego? Bo w obu trzeba (wg opinii ex kursantów) się nieźle napocić i do obu chcieli wracać. Jednak, ze względu na działania i brak spójności w systemie szkolenia CMAS(np. sam CMAS może Ci nie uznać własnego plastiku) dałem sobie z nimi spokój. A obecnie federacja WOGÓLE mnie nie interesuje. Wyłącznie osoba instruktora.
Sokoro jest M2+ to musi zrobic przynajmniej 1 kurs szkoleniowy w ciągu 3 lat... W zwiazku z tym w ciągu 3 lat na pewno robi, ... przynajmniej 10 nurków. Heh. Poważniej to myślę, że robi tych nurków o wiele, wiele więcej.
"Poważnie to myślę", że "zrobić kurs" u niego, nie koniecznie jest równoznaczne z "wejść do wody" ...
Puszor napisał/a:
Nie wiem. Nie spotkałem nigdy TS. Nie wiem też ile nurkowań robi ... Mówiąc szczerze mało mnie to interesuje. Dziwię się, że tak Ci zależy na tym żeby TS trenował? Szkolisz się u niego czy jak?
Ty nie chciał byś, żeby twój instruktor miał dodatkowo pojęcie z PRAKTYKI o tym, czego uczy? Nie chciałbyś, żeby ta wiedza była mniej więcej "up to date"?
Ja miałem z nim kiedyś kontakt i nie polecam... dla dorosłych...
Puszor napisał/a:
Z pewnością kursy CMASu prowadzi dobrze, skoro robi to od tylu lat i sama KDP nie ma nic przeciwko temu.
Jedyny kurs, który "u niego" robiłem był raczej kiepski. W miarę fajne były tylko wykłady (na podstawie kserówek z podręczników innych autorów ).
Zajęcia często prowadziła dziewczyna jakiegoś przypadkowego instruktora. Pewnie był to jakiś tani instruktor, być może dostawał od TS za mało kasy, bo mu się często nawet nie chciało wejść do wody.
Wybieram się na kurs podstawowy P1 i znalazłem dwie pasujące mi szkoły.Ze względu na dojazd,cene i bliskość mojego miejsca zamieszkania....
Jeżeli Lampackie i Mamry są w "pobliżu twojego miejsca zamieszkania", pewnie i inne miejsca też są "w pobliżu":
np. OCN (Olsztyn), Aquarius nad Piłaknem, Nurtur, Akademia Podwodna nad Nartami, Łańskie, CK Diver w Giżycku, parę baz nad Hańczą i jeszcze kilka innych ...
P.
I
PS.1
Cerberiusz napisał/a:
Mnie T.S. wygląda na maniaka, który kocha nurkowanie i CMAS (to ostatnie to chyba aż do przesady).
Ja raczej odniowsłem wrażenie, że przede wszystkim jest fascynatem własnej osoby i własnego "autorytetu"... (taki $$ "realu"...)
(i jest na ten temat "bardzo wrażliwy" ... )
PS.2
W Active Divers jest znany nurek i wydawca literatury fachowej ....
Z tego co piszesz i jak piszesz trochę wygląda, że chyba nie masz więcej niż 16-18 lat, więc może "autorytet" na miarę "zastępowego ZHP" będzie ci leżał...
No i miejsce... Parę razy objechałem Lampackie na rowerze dookoła i był tam tylko jeden paskudny ośrodek rodem z ZSMP, ciekawe, czy to właśnie ten wybrał ...
Ostatnio zmieniony przez I 15-06-2008, 15:00, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko