Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Z jacketu na skrzydło...
Autor Wiadomość
Rolek 

Stopień: AOWD/DS
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2008, 16:51   Z jacketu na skrzydło...

Zastanawiam się nad tym jak postąpic w przypadku zmiany BC jak w temacie.
Konfiguracja "rekreacyjna" w jackecie czyli 1 IIst + Octo. Jak to podwiesic do uprzęży? Zmienić lokalizacje D-ringów? (ogólnie zamysł jest taki żeby wszystko mi odpowiadało, a zeby partner też mógł sie połapać w razie braku wiatru we flaszce). Manometr nie jest problemem bo jest D-ring po lewej na pasie biodrowym.
Może to głupie ale czy to nie wygląda troche komicznie, skrzydło H na plecach i konfiguracja rekreacyjna pozostałych elementów?

P.S. Nie zjedzcie mnie żywcem, to nie jest prowokacja!

TOMA52 

Stopień: kilka
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2008, 17:37   

Widziałem dłuższy (ale nie koniecznie 2m) wąż do "octopusa" złożony w odwrócone do góry nogami "U" i wetknięty powstałą pętelką od dołu w prawy D-ring piersiowy. Wąż pod prawą pachą. W razie czego partner w założeniu ma szarpać za octopus i tym sposobem uwolnić cały wąż. Ale może niech się wypowie jakiś instruktor nie-Hogarthian pływający w skrzydle ...

robertg 

Stopień: poczatkujacy
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2008, 17:57   

TOMA52 napisał/a:
Widziałem dłuższy (ale nie koniecznie 2m) wąż do "octopusa" złożony w odwrócone do góry nogami "U" i wetknięty powstałą pętelką od dołu w prawy D-ring piersiowy. Wąż pod prawą pachą.

Dokladnie z taka konfiguracja plywalem oczekujac na "dlugi" waz... ale tu trzeba pamietac, ze standardowej dlugosci waz do octo (chyba 90cm) jest za krotki i petelka czasem potrafi wypasc z D-ringu

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 19-06-2008, 18:19   

Nie prościej założyć długi wąż a zapas na gumkę i na szyję? Czyli "normalnie" ale z 1 pierwszym stopniem. Jakoś tak(chyba):

Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 19-06-2008, 18:38, w całości zmieniany 1 raz  

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-06-2008, 20:33   

jacekplacek napisał/a:
Nie prościej założyć długi wąż a zapas na gumkę i na szyję? Czyli "normalnie" ale z 1 pierwszym stopniem.

czyli oddychasz wtedy z tego dłuższego?
a ten na gumce na szyi siedzi sobie? i w razie czego swego oddajesz? czyli podobnie jak w konfiguracji z 2AO?
jak długi jest "dłuższy", nie za długi do używania bez owijania, tzn nie zwisa jakoś?

ja właśnie miałam podobne wątpliwości ostatnio, czy
Rolek napisał/a:

to nie wygląda troche komicznie, skrzydło H na plecach i konfiguracja rekreacyjna pozostałych elementów?

co prawda nie H, ale zawsze skrzydło do pianki i "pojedynczego" AO.
Bardziej mam wątpliwości do balastu - pas nie wchodzi w grę przy uprzęży DIRowskiej //przeszkadza 'pod', 'nad' spada// balast zintegrowany jedynie, ale i tak średnio pozbywalny a bez suchego i bez dwuworkowego skrzydła mamy pojedyncze źródło wyporu i niezrzucalny //ciężko zrzucalny// balast

apropos podwieszenia octo:
Widziałam u jednego z partnerów motyw z karabińczykiem podpiętym do D-ringu prawego na tym pętelka gumowa i wczepiony w to ustnik od octo, trzyma się nieźle, wyjąć też się da w razie potrzeby.
(ciekawe czy ktoś wie o co mi chodzi..)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 19-06-2008, 21:09   

nurkot napisał/a:
i w razie czego swego oddajesz?

Za cholerę nie oddam :)
nurkot napisał/a:
bez suchego i bez dwuworkowego skrzydła mamy pojedyncze źródło wyporu i niezrzucalny //ciężko zrzucalny// balast

Zabieram bojkę.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2008, 21:10   

nurkot napisał/a:
apropos podwieszenia octo:
Widziałam u jednego z partnerów motyw z karabińczykiem podpiętym do D-ringu prawego na tym pętelka gumowa i wczepiony w to ustnik od octo, trzyma się nieźle, wyjąć też się da w razie potrzeby.
(ciekawe czy ktoś wie o co mi chodzi..)

Jeśli chodzi o mnie (właśnie tak mam a nurkowaliśmy z Nurkot-ką) to w sumie jest nieźle i bardzo łatwo odpiąć ale czasami spada a pod wodą w rękawicach nie do założenia. Chyba będę rozglądał się za czymś lepszym, choć jeszcze nie teraz. Może jak dojrzeję do skrzydła. To rozwiązanie polecam na Egipt.

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2008, 21:30   

Rolek napisał/a:
Jak to podwiesic do uprzęży?

A jak mocowałeś do jacketu ? Nie wypada zastosować np. tego
do skrzydła ?

Rolek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2008, 09:20   

Nurkot-ka, miałem w sumie ten sam dylemat, ale znalazłem na forum DiW temat: "Rozważań dotyczących trymu ciąg dalszy..." gdzie masz pieknie pokazane jak sobie to rozłozyć. Owszem sposób zrzucenia balastu w razie poważnego fuckup'u nie jest moze banalnie prosty, ale zawsze te kilka kg można zrzucić, czyli nie koniecznie wszystko na raz, co w sumie daje wiekszą kontrolę.

wiesiek01, to był główny pomysł ale znalazłem jeszcze coś takiego:

Jeżeli się nie mylę to octo ma swobodnie zaczepiony na gumce pod szyją, a główny trzyma w reku i myślę że to jest dobre rozwiązanie.

Nul 

Stopień: Kuchcik
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2008, 12:27   Re: Z jacketu na skrzydło...

Rolek napisał/a:
Może to głupie ale czy to nie wygląda troche komicznie, skrzydło H na plecach i konfiguracja rekreacyjna pozostałych elementów?

Rolek, żeby Cię uspokoić - przez jakiś czas pływałam ze skrzydłem na H o z pozostałymi elementami żywcem przeniesionymi z jacketu, na tych samych wężach i automatach. Octo wisiało sobie wtedy na gumce w prawym d-ringu. zresztą założone przez mojego ówczesnego instruktora, który sam z kolei pływał zawsze w konfiguracjach, że się tak wyrażę, technicznych. Natomiast u mnie (i nie tylko u mnie) na ten czas przejściowy robił tak właśnie. Zdjęć chyba szczegółowych nie posiadam... Potem dopiero przeszłam na długi wąż i gumkę naszyjną.
Najważniejsze - żeby partnur wiedział, co i skąd Ci wyciągać, jakby co... :)
Pzdr,
N.
PS. Nurkotka, mi "pod" nie przeszkadza... Ale owszem, biorę go dość mało, więc moze dlatego?

KacperPe 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2008, 12:33   

Rolek napisał/a:
Zastanawiam się nad tym jak postąpic w przypadku zmiany BC jak w temacie.
Konfiguracja "rekreacyjna" w jackecie czyli 1 IIst + Octo. Jak to podwiesic do uprzęży? Zmienić lokalizacje D-ringów? (ogólnie zamysł jest taki żeby wszystko mi odpowiadało, a zeby partner też mógł sie połapać w razie braku wiatru we flaszce). Manometr nie jest problemem bo jest D-ring po lewej na pasie biodrowym.

I właśnie w takich przypadkach ujawnia się zaleta konfiguracji DIR: nie zastanawiasz się co gdzie przyczepić bo wszystko jest jasne i ma określone zastosowanie.
I później nad wodą się obserwuje nurka który ma backup na dłuższym wężu octopusowym podwieszony na dłuuugiej gumie niby pod szyją i II stopień wisi na wysokości pępka a główny automat na krótszym wężu ma w paszczy. I na pytanie który mi poda w razie oog mówi że oczywiście krótki główny (no bo on jest dir i zawsze podaje działające pewne źródło gazu :) ), a sam się przełączy na backup radośnie majtający się na dłuuugiej gumie w okolicach jego fujary :D

Rolek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2008, 15:17   

Zgadzam się, ale nie widze sensu opancerzyć się w ekwipunek DIR nie mając o nim bladego pojęcia, nie wiem co i jak (głównie mam na mysli zachowania). Musiał bym z kims to skonsultowac.
Dzięki ogólnie za pomoc.

nseal 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2008, 15:28   

KacperPe napisał/a:
I właśnie w takich przypadkach ujawnia się zaleta konfiguracji DIR: nie zastanawiasz się co gdzie przyczepić bo wszystko jest jasne i ma określone zastosowanie.

Konfiguracja to jest hogarthian, ale szczegół.

Nie ma co dyskredytować innych rozwiązań. Sam pływam w konf. hogarthian chociaż nurkiem DIR nie jestem. Weź pod uwagę że osoba po kursie rekreacyjnym jest nauczona że ma sobie znajdować octopus, który wisi w konkretnym miejscu.
Istotniejsze jest to by partnerzy mieli ustaloną procedurę. Ślepe kopiowanie konfiguracji to też nie rozwiązanie.

[ Dodano: 20-06-2008, 16:34 ]
Rolek napisał/a:
Zgadzam się, ale nie widze sensu opancerzyć się w ekwipunek DIR nie mając o nim bladego pojęcia, nie wiem co i jak (głównie mam na mysli zachowania). Musiał bym z kims to skonsultowac.

Bardzo dojrzały wniosek.

Możesz oczywiście założyć skrzydło z uprzężą. Możesz oddychać z krókiego węża tak jak Cię nauczono na kursie, a octo albo powiesić na tym pizdryku który Ci tu pokazano albo przełożyć przez zgięcie węża przez D-Ring piersiowy. Skrzydło od tego gorzej działać nie będzie :)

Nie zmienia to faktu że warto nad procedurami DIR przysiąść, to faktycznie sporo ułatwia. Ale musisz to ćwiczyć z osobą z którą nurkujesz, bo moim zdaniem ważniejsze są ujednolicone procedury rec w zespole niz brak ujednolicenia, nawet jak będziesz hiperdirowcem-ale jedynym (dla pursytów: wiem wiem, podstawowa zasada "nie nurkuj z niedirowcami" :-) ).
Ostatnio zmieniony przez nseal 20-06-2008, 15:37, w całości zmieniany 1 raz  

KacperPe 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2008, 15:51   

nseal napisał/a:
Weź pod uwagę że osoba po kursie rekreacyjnym jest nauczona że ma sobie znajdować octopus

Krzysiek własnie to biorę pod uwagę, bo widząc nieraz wynalazki podokręcane u co niektórych do zaworów i dyndające gdzieś z tyłu, wyczepiające się już na brzegu z miejsca swojego zamocowania właśnie u nurków początkujących powiątpiewam w słuszność mocowania backupu w różnych gruszkach gdzieś pod pachami, za plecami itp. skoro coś się nie trzyma na swoim miejscu już na powierzchni to czy będzie się trzymać w wodzie? i czy będzie tam gdzie potrzeba jak zajdzie konieczność użycia?

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 20-06-2008, 15:54   

Pojaw sie w niedziele na Guzni kolo 8-9 to na pewno Ci ktos pomoze... bedzie nas tam gromadka...

http://www.frogmen.pl/ind...id=49&Itemid=70
Ostatnio zmieniony przez Judas 20-06-2008, 15:57, w całości zmieniany 1 raz  

Rolek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2008, 15:56   

No właśnie mi o to chodzi że jezeli bede nurał z partnerem, który nawet powiedzmy bedzie opanowany w przypadku braku gazu (tfu tfu) i zacznie ślepo szukac octopusa, może się mocno ździwić gdy go nie znajdzie, a wtedy spanikuje na bank i pójdzie w górę, a tego nie chcemy.

KacperPe 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2008, 16:53   

Rolek napisał/a:
jezeli bede nurał z partnerem, który nawet powiedzmy bedzie opanowany w przypadku braku gazu (tfu tfu) i zacznie ślepo szukac octopusa, może się mocno ździwić gdy go nie znajdzie, a wtedy spanikuje na bank i pójdzie w górę, a tego nie chcemy.

albo zabierze Ci automat z dzioba...

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 20-06-2008, 17:07   

Rolek napisał/a:
jezeli bede nurał z partnerem, który nawet powiedzmy bedzie opanowany w przypadku braku gazu (tfu tfu) i zacznie ślepo szukac octopusa, może się mocno ździwić gdy go nie znajdzie, a wtedy spanikuje na bank i pójdzie w górę, a tego nie chcemy.

Bład... przed nurkowaniem z nieznanym partnerem ustalacie takie rzeczy i robicie testowy brak gazu...

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2008, 20:23   

Rolek napisał/a:
a główny trzyma w reku i myślę że to jest dobre rozwiązanie.

Pod wodą raczej nie, lepiej trzymać w dziobie.....

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-06-2008, 05:15   

hubert68 napisał/a:
Jeśli chodzi o mnie

ja miałam na myśli akurat partnura nurkującego w skrzydle, u niego całkiem sprytnie wisi sobie octopus na miejscu i nigdzie nie dynda ani też się nie odpina :ok2:
Rolek napisał/a:
Jeżeli się nie mylę to octo ma swobodnie zaczepiony na gumce pod szyją, a główny trzyma w reku i myślę że to jest dobre rozwiązanie.

mi się też podoba, aczkolwiek nie wiem czy łatwo się z tej szyjnej gumki go uwalnia.
jasne że w razie OOA on idzie dla partnera a my ciągle mamy swojego w paszczy
jak to jacekplacek który swojego
jacekplacek napisał/a:
Za cholerę nie oddam :)

długi wąż fajny jest, ale chyba sens ma przy zdublowanym automacie, więc jak dla mnie to jeszcze chwilka, by 'ślepo nie kopiować'.
tymczasem pozdrawiam wszystkich krótko i długowężnych, skrzydlatych i jacketowatych, piankowych i suchych!!! :humor:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu