Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Początek... początku-Sprzęt ABC
Autor Wiadomość
Linuksowy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-07-2008, 20:54   Początek... początku-Sprzęt ABC

Przejrzałem troszkę Wasze forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie.
Chciałbym zobaczyć czy nurkowanie jest tym, co będzie mnie kręciło.
Dlatego szkoda mi wydawać kasę, tylko po to by później sprzęt leżał w szafie.
1. Chodzi mi o ABC, czy zmieszczę się w granicach 300zł ?
2. Czy potrzebuje skafandra/butów/rękawic ?
3. Czy zwykłe sklepy sportowe (typu GO-Sport) -będą dobrym wyborem

PS. Jak w temacie -to ma być tylko testowy początek ( na szukania innch hobby już zmarnowałem troche kasy :) szybowce, karting... znowu nie chce się pakować...)

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-07-2008, 21:11   

1. Nie. Maskę musisz kupić od razu dobrą i przylegającą szczelnie do twarzy, po przymiarce w sklepie nurkowym.
2. Na intro nie; na kurs - zależy gdzie i u kogo będziesz robił.
3. Zdecydowanie odradzam. To co tam kupisz napewno będzie leżeć w szafie i to niezależnie od tego czy będziesz nurkował czy nie.

Bezimienna 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-07-2008, 21:13   

A moze spróbuj iść na zajęcia próbne i wpożyczyć cały sprzęt. Cena takich zajęć w Warszawie to ok. 100-150zł. Wtedy ocenisz czy to Ci pasuje. Takie zajęcia potem są wliczone w cenę kursu.

Linuksowy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-07-2008, 21:18   

Szczerze mówiąc to narazie nie myśle o żadnym kursie-mam jezioro pod domem, i chciałbym się trochę pobawić. A jak mi się spodoba.. to dopiero później myślałbym o kursach i lepszym sprzęcie.
Czyli konkretnie średnia 1. maska, 2. fajka i 3.płetwy -To podstawa. Jakie koszty?

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-07-2008, 21:24   

Dobre płetwy 150-500, maska 150-300, fajka - groszowa sprawa.

Absolutnie odradzam próby bez kursu/instruktora. Nochyba że tylko w ABC ale to nie to samo co w sprzęcie... Albo jeśli Ci życie zbrzydło.

I upewnij się, czy w jeziorze łowią sieciami czy nie.

5k18a 

Stopień: Profesura
Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 07-07-2008, 22:03   

Do snurkowania znajdziesz bez problemu sprzęt w tych granicach. Sensowną maskę można kupić już od 60 zł, płetwy kaloszowe za 120 plus rurka około 30zł. Jeżeli wkręcisz sie w nurkowanie to i tak bedziesz zmieniał płetwy na te z paskiem, a to juz będzie wydatek w okolicach 300zł, a maskę i rurkę będziesz już miał. Ja sam używam maski Tribord za jakieś 50 zł. Testowałem kilka innych z wyższej póły i właśnie ten tani model najbardziej mi podpasował. GO sport ma asortyment porównywalny z innymi sklepami sportowymi, i w niczym nie jest lepszy czy gorszy od reszty. Jak chcesz kupić tanio ABC to polecam Decathlona.

Szyderca 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-07-2008, 04:10   

ABC. Zalezy tez jakie pletwy paskowe czy kaloszowe.

Przykladowy zestaw.

Maska pewnej firmy 49zł/ albo Mares Visio 69 aż po Maresa Liquid Skina 249zł
Pletwy Firmy pewnej 119zl(kaloszowe)/ TUSA IMPREX zapinana 139zł
Buty 89zł(5mm z rz(ż)epem)-119zł(7mm z zamkiem)
Fajka od 12,99 aż po 79zł

wiec wybór jest duży.

Pozdrawiam
Jak cos służe pomocą :prez: :priv: PRV :priv: :prez:

Andree 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-07-2008, 07:54   

To pytanie wraca co chwile. Jestem bardzo początkujący więc ten sam dylemat mam świeżo za sobą, może dlatego w jakiś sposób uda mi się pomóc:
1 Płtewy. Gdy zaczynałem kurs na basenie również pytałem o to, czy paskowe czy kalosze. Instruktorzy radzili - kup od razu paskowe, będzie z głowy. Ale paskowe płetwy są droższe a dodatkowo trzeba do nich kupić buty. Problem dodatkowy - poszedłem na kurs z dwoma synami, każdy zakup trzeba było pomnożyć razy 3.Więc oszczędnościowo kupiłem kalosze, wszystkie w Decathlonie ale parę Maresa a dwie pary Triborda ( z otworem w środku, plastikowe). Tribordy już na basenie okazały się nieporozumieniem, ciężko siew nich pływa, skręca się stopa - nie są wygodne. Maresy były w porządku ale... jeszcze przed końcem kursu jechałem do Chorwacji, nie nurkować ale skoro już miałem ABC to chciałem zabrać ze sobą. I przypomniałem sobie, że żeby założyć kalosze w Cro najpierw trzeba dojść do wody a następnie na czymś stanąć, na bosaka nie jest to tam łatwe (skały, jeżowce..) więc kupiłem buty i płetwy paskowe i całe szczęście. Potem bowiem oglądałem ekwilibrystykę kolegów, którzy wchodzili do morza w butach gumowych, potem wyrzucali je na brzeg, i zakładali kalosze - z różnym powodzeniem.
Potem przyszedł czas na krajowe stawy i również się okazało że znacznie wygodniej jest włożyć buty do nurkowania i w nich wchodzić do wody. Więc jako nowicjusz pozwalam sobie poradzić - jeśli myślisz o jakiejkolwiek zabawie z płetwami w wodzie lepiej od razu kupić paski. Jeśli nie wierzysz - możesz ode mnie kupić 4 razy użyte na basenie Maresy (pisz na priv). U mnie ostatecznie skończyło się na 1 parze bardzo dobrych płetw, jednej przeciętnej i jednej używanej (jak pisałem - razy3), wszystko oczywiście paski. Ten środkowy wybór ( nowe, średniej klasy płetwy i przeciętne ale z gumową podeszwą buty) to w sumie ok. 250 zł.
2. Maska - Kupiłem maskę za sto kilka zł. Sprawdza się bardzo dobrze. Są lepsze - takie, które zapewniają większy kąt widzenia, mają mniejszą objętość. Być może zmienię, ale tylko dlatego, żeby sobie polepszyć a nie dlatego że muszę. Maskę przed zakupem przymierzyłem, ładnie się przyssała i dobrze służy.
3. Rurka. Kupiłem dość tanie rurki, szybko dwie zgubiliśmy bo uchwyty w wyrobach Triborda są takie, że ledwie się toto trzyma na pasku maski. Kolega trzymając za rurkę utopił z kolei maskę. Teraz kupiłem droższe, użytkowo nie ma wielkiej różnicy (ok, teraz mam lepszy ustnik, troszkę wygodniejszy ale za to dół fajki jest nieco sztywniejszy od poprzedniej i podczas nurkowania bardziej przeszkadza- ale kierowałem się wyłącznie jakością zaczepu)
Generalnie moje niewielkie doświadczenie wskazuje, że przyzwoite ABC, które posłuży dłużej i w różnych warunkach to wydatek ok. 400 zł (jeśli wszystko nowe, przy używanych ale sprawnych płetwach to 200 zł choć trzeba się liczyć z koniecznością wymiany pasków, to ok. 80 zł chyba). Kupna kaloszy żałuję, wyrzucone pieniądze - jak się okazało.

stean 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-07-2008, 08:59   

ja taksamo odradzam dechaltony , go sporty i inne tam mozesz sobie kupic kapielowki
albo pianke na deske lub do nurkowania ale tylko latem (5,5 mm za 250zl)
osobiscie uwazam ze nawet ABC powinnismy zanabyc w odpowiednim sklepie i od odpowiednich firm a nie jakies wielkomarketowe super firmowe badziewia ,
ja jak jechalem kupic ABC wsumie bylem zielony ale Pani w sklepie kazdemu z nas doradzila i kazdy byl zadowolnony
ja kupilem caly sprzet techXXXX reszta chyba tez i jestem bardzo zadowolony
nic sie z nim nie dzieje zlego anie zadnych wad produkcyjnych nie zauwazylem
pletwy mam kaloszowe i daja rade i tu u nas i dawaly rade w Chorwacji
twardym trza byc :ping:
reasumujac idziesz do sklepu ktory mam nurkowanie w nazwie
i kupujesz tam sprzet a obsluga ci rowniez doradzi o sama nurkuje
za to mozesz sobie przymieryc model kazdej firmy i sam sobie wybrac
rodzaj maski rurki , twardosc pletw
maska kolo 80-120 podejzewam ze w tej cenie kupisz
pletwy 120 +
rurka 50/60 z zaworem na dole i falochronem o gory (czy jak to sie nazywa)
Pozdr

Linuksowy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-07-2008, 10:42   

OK dzięki bardzo. Tylko jak znaleźć profesjonalny sklep. Jestem z Bydgoszczy , z tego co widze jest tam tylko jeden. Polecacie jakiś z Pomorza/Wielkopolski (Poznań, Gdynia....) jak już mam jechać to dobrze by było do dobrego miststa(sklepu).

robertg 

Stopień: poczatkujacy
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-07-2008, 10:50   

A ja zaczynalem od zakupu maski i fajki w go sporcie wlasnie. Potem dokupilem tanie pletwy kaloszowe za jakies 69zl i w takim zestawie zrobilem kurs na basenie i w egipcie. Potem maska sluzyla mi jeszcze przez ponad rok (miedzy zakupem a kursem lezala w szufladzie 2 lata) dopoki silikon nie zżółkł. Ale nawet wtedy kupilem maske stosunkowo tania - look'a - ktora mi najbardziej przypasowala, a w kaloszowkach czasem plywam nadal na basenie.

Generalnie ilu ludzi tyle opinii - ale jesli ktos nie jest pewien czy chce od razu nurkowac to nie ma sensu inwestowac ladnych kilku stowek w sprzet "nurkowy", ktory z racji nazwy jest odpowiednio drozszy. Kiedy kupowalem maske odwiedzilem nawet sklep nurkowy w ktorym pracowal kolega... i wlasnie on poradzil mi go sport - do zabawy wystarczy, a jak sie zdecyduje to i tak przyjde po profesjonalny sprzet nurkowy.

Sebastian Szczesniak 

Stopień: Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-07-2008, 15:24   

Kuba odwołuję dzisiejszego nura!!!

Właśnie się dowiedziałem że w moich płetwach skręci mi się stopa!! Pianka się nie bardzo nadaję i że zgubię fajkę!! A ty ratując fajkę zgubisz maskę! Ale może to i dobrze bo nurkujesz w badziewiu za 24 zł. Kto cię w niej dopuścił do kursu P3!! Myślałem też że jesteś poważnym nurkiem, a właśnie się dowiedziałem że porządne płetwy to przynajmniej 400 stówy kosztują!!!
UPS nie mamy fajek!! Musieliśmy je zgubić niepostrzeżenie :)

Do zobaczenia pod sklepem nurkowym gdzie Pani dopasuje nam fajki do krzywego zgryzu

Pozdrawiam

Linuksowy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-07-2008, 17:47   

Pytanie co do profesjonalnego sklepu odwołane, znalazłem u siebie.
http://www.aquarius.bydg.com/index2.html
Dzięki wszystkim za pomoc

Szyderca 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-07-2008, 21:21   

Bardzo dobry wybór.

slomax 

Stopień: CMAS *
Kraj:
Ireland

Wysłany: 08-07-2008, 23:15   

To i ja dodam swoje 3 grosze.
Wydaje mi się, że chcąc czy nie chcąc każdy nurek kończy z kilkoma parami płetw, masek i rurek.
Ja najpierw zakupiłem sprzęt Speedo tzn. rurka i fajka (na kurs), i niektórzy pewnie powiedzą, że to nieporozumienie, ale sprzęt mam do dzisiaj i używam go jako zapasowy. Sprawdził się znakomicie.
Kaloszowe oczywiście są najlepsze na basen, bo w paskowych i butach jest ciężko. Nabiera się w nie woda i strasznie obciążają. A latem w jeziorze też w kaloszowych będzie łatwiej.
Potem kupiłem paskowe. Oszczędziłem i teraz tego żałuję. Co prawda pływać w nich się da, ale są strasznie twarde i ciężkie. Pocieszam się tylko tym, że można sobie w nich wyrobić parę w nogach.
Chytry traci dwa razy :-)

Mina 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 14-07-2008, 13:31   

slomax napisał/a:
Co prawda pływać w nich się da, ale są strasznie twarde i ciężkie

nie to zebym sie czepial ale pletrwy typu Jet sa wlasnie TWARDE i CIEZKIE ?? Wiec o co chodzi ???

a co do dekatlonu goł sportu i innych takich - mam z tamtad maske i jakos nie nazekam generalnie po co przeplacac w sklepie nurkowym jak mozna w dekatlonie taniej kupic .

Staszex 

Stopień: łoo panie...
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 14-07-2008, 13:50   

W „Brzydgoszczy” jest kilka sklepów nurkowych i to z niezła oferta, wystarczy poszukać…. W Go Sporcie oglądałem Maresa i Cressi maski w atrakcyjnej cenie także tez nie jest najgorzej…

Linuksowy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-07-2008, 21:51   

Staszex napisał/a:
W „Brzydgoszczy” jest kilka sklepów nurkowych i to z niezła oferta, wystarczy poszukać….

1.W Białych Błotach http://www.aquarius.bydg.com
2.BYDGOSZCZ ul. Duracza 7 Pływalnia IKAR www.aquatek.pl
3.???

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu