Stoję przed dylematem co mam kupić jeśli chodzi o jacket do nurów typowo rekreacyjnych. Budżet max. 1500 zł. Moim typem jest SEAC ICARO TECH lub TUSA BCJ-6900. Chętnie poznam opinie użytkowników, proszę o ew. alternatywę.
1) Nie ma kasy, niestety za dużo.
2) Jestem mocno początkujacy, nury tylko rekraacyjnie i tak pozostanie
3) Jacket typu skrzydło wydaje mi się wygodniejsze niż klasyczny worek + płyta
Z uzywanym workiem spokojnie da sie zmiescic w budzecie.
brux napisał/a:
2) Jestem mocno początkujacy, nury tylko rekraacyjnie i tak pozostanie
To nic nie zmienia - skrzydlo to po prostu inny jacket, a nie jak twierdza niektorzy "sprzet techniczny".
brux napisał/a:
3) Jacket typu skrzydło wydaje mi się wygodniejsze niż klasyczny worek + płyta
Tez mi tak mowili, szczegolnie sprzedawcy w sklepach nurkowych... Sprobuj sam - inaczej bedziesz bazowal tylko na "wydaje mi sie" albo "tak mowia". Ja twierdze ze jest wrecz odwrotnie.
Wysłany: 10-07-2008, 00:04
Do SeacSub Pro2000 lub Pro3000 założysz 2x10 lub 2x12 (długie).
W minioną niedzielę dałem nura z kolegą, który przyleciał do Polski na kilka dni. Na co dzień używa skrzydła, lecz tym razem był zmuszony zanurać w moim Pro2000. Po nurkowaniu powiedział, że to bardzo wygodny jacket. Nie była to ocena porównawcza ze skrzydłem. Po prostu dobrze mu się w nim pływało.
Stoję przed dylematem co mam kupić jeśli chodzi o jacket do nurów typowo rekreacyjnych. Budżet max. 1500 zł. Moim typem jest SEAC ICARO TECH lub TUSA BCJ-6900. Chętnie poznam opinie użytkowników, proszę o ew. alternatywę.
Wszystko zależy od tego jak będziesz nurkował, musisz zastanowić się nad swoją przyszłością nurkową, jeżeli chcesz nurkować tylko za granicą, w ciepłym, to na 2-3 wyjazdy rocznie wystarczy Ci Tusa (Icaro jest za duży). Jeżeli chcesz ponurkować w Polsce, to pewnie w ciągu roku i tak przesiądziesz się na skrzydło, problemy pojawiają sie już na poziomie kursu P2, gdzie trzeba mieć prawidłowy trym i poprzesuwać balast, trzeba gdzieś przyczepić kołowrotek, bojkę, latarkę. Wtedy okazuje się, że plastikowe dringi są w sumie do ozdoby, że cały balast w kieszeniach tez nie bardzo pasuje.
Po niecałym roku dostaniesz za jacket 50% wartości nowego, więc jak chcesz jacket to kup używany, za rok będziesz miał lepsze samopoczucie.
Przeczytaj to, można znaleźć coś przyzwoitego za rozsądną cenę.
Dziękuję wszystkim za wypowiedź.
Jak powszechnie wiadomo ile userów tyle opinii
SEAC ICARO TECH to skrzydło rekreacyjne a w taki właśnie sposób spędzam czas pod wodą. Dlatego raz jeszcze zapytuję czy ktoś posiada w swoim szpeju takie cudo i jak się spisuje pod wodą.
PS. Jak się dobrze poszuka to kupi się je do 1500 zł
Ostatnio zmieniony przez brux 11-07-2008, 08:54, w całości zmieniany 1 raz
Witaj.
Szkoda pieniędzy na polskie sklepy - jezeli Ci sie nie spieszy i możesz poczekać do 4 tygodni to kup w USA za 200$ z przesyłką + cło jakieś 70 zł !
Sam tak zrobiłem i jestem zadowolony. na www.ebay.com - zobacz w dziale
Buy> Sporting Goods> Water Sports> SCUBA & Snorkeling> Buoyancy Compensators
pozdr.
Mirek
Wysłany: 14-07-2008, 03:55
brux napisał/a:
Dlatego raz jeszcze zapytuję czy ktoś posiada w swoim szpeju takie cudo i jak się spisuje pod wodą.
Ja je mam i jestem zadowolony- jedynie pościągałem wszystkie ozdobne poduszeczki z uprzęży.
Trym ma dobry -nie trzeba dużo kombinować z balastem,powietrze dobrze się rozkłada w worku. Płyta jest rewelacyjna -łatwo się montuje zarówno twina jak i pojedynkę - bez żadnych dodatkowych akcesoriów, a do samolotu chyba nie ma lepszej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko