Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozterki początkującej
Autor Wiadomość
tomek Sienicki 

Stopień: AOWD IANTD
Wysłany: 17-07-2008, 22:54   

grzegorz napisał/a:
zastosuje podwójny worek?

hubert68 napisał/a:
za to wolę mieć mniej źródeł potencjalnej awarii i mniej zbiorników powietrz do kontroli dla lepszego panowania nad swoimi ruchami.

Ni tak, ni siak...

--
tS

szczemar 

Stopień: res-iq padee+more
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2008, 22:58   

alhanna napisał/a:
a ja sie przyznaje bez bicia, ze tak robie. suchy skafander zakladam na kazde nurkowanie, bez wzgledu na glebokosc. Co w tym zlego? Przykladowa sytuacja - nurkowanie od strony Dive Pointu na Insku, lipiec, plazowiczow cale stado, nurkow w okolicy jeszcze wiecej. Koniec nurkowania, czas zdjac pianke, pod spodem mokry stroj ktory trzeba sciagnac i ubrac suche ciuchy. I tu w wydaniu damskim zaczynaj sie sztuczki pt. jak to zrobic pod recznikiem...

A to nie jest tak , ze kobiety lubia sie obnazac ? XD

Pozdrawiam Marek

alhanna
[Usunięty]

Wysłany: 17-07-2008, 23:08   

szczemar napisał/a:
A to nie jest tak , ze kobiety lubia sie obnazac

A Ty sie lubisz obnażac publicznie Marku?

szczemar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2008, 23:15   

Powiem szczerze , ze wsrod bractwa nurkowego-meskiego- nigdy skerepowania jakiegokolwiek nie zauwazylem. Natomiast wdzieki kobiece zawsze mile widziane. XD
................Zarty oczywiscie.

Pozdrawiam Marek

alhanna
[Usunięty]

Wysłany: 17-07-2008, 23:19   

szczemar napisał/a:
Powiem szczerze , ze wsrod bractwa nurkowego-meskiego- nigdy skerepowania jakiegokolwiek nie zauwazylem

hmm, ja takowego skrepowania nie zauwazylam tylko u starych, grubych niemcow. U nas, na Pomorzu Zachodnim chłopaki jakieś wstydliwe są. Jakbyście potrzebowali kiedyś widowni, to zapraszam w nasze okolice, chyba, że wystarcza wam wspólne towarzystwo...

Też żartuje oczywiście:)

szczemar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2008, 23:22   

Szczecin -> Miastko 220 km, moze jakims trafem ..........?

Pozdrawiam Marek

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-07-2008, 05:22   

alhanna napisał/a:
hubert68 napisał/a:
jeden wybiera lepszy komfort termiczny a ja ze swoimi 120 kg nie zmarznę, za to wolę mieć mniej źródeł potencjalnej awarii i mniej zbiorników powietrz do kontroli dla lepszego panowania nad swoimi ruchami

a jak wydobedziesz swoje 120 kg z 25 m jak Ci zastrajkuje jacket?

1. Nie próbowałem z 25 ale z 20 wychodziłem 3 razy awaryjnie na płetwach z pustym jacketem (kurs P 2 - ćwiczenie).
2. Zawsze mogę zrzucić balast.
3. A jak bym wydobył, gdyby zastrajkował mi suchy, i "zrobił" się z niego mokry, nawet z dobrym jacketem, lepiej?

[ Dodano: 18-07-2008, 05:24 ]
szczemar napisał/a:
alhanna napisał/a:
a ja sie przyznaje bez bicia, ze tak robie. suchy skafander zakladam na kazde nurkowanie, bez wzgledu na glebokosc. Co w tym zlego? Przykladowa sytuacja - nurkowanie od strony Dive Pointu na Insku, lipiec, plazowiczow cale stado, nurkow w okolicy jeszcze wiecej. Koniec nurkowania, czas zdjac pianke, pod spodem mokry stroj ktory trzeba sciagnac i ubrac suche ciuchy. I tu w wydaniu damskim zaczynaj sie sztuczki pt. jak to zrobic pod recznikiem...

co cdo tej zalety suchego zgadzam się w 100%.

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-07-2008, 07:32   

hubert68 napisał/a:
za to wolę mieć mniej źródeł potencjalnej awarii i mniej zbiorników powietrz do kontroli dla lepszego panowania nad swoimi ruchami.

No to wtedy trzeba kupić tylko maskę , fajkę, płetwy ( kaloszówki- aby pasek nie uległ awarii ) i kapielówki ( wiązane, aby guma nie pękła) i można jako tako panować nad ruchami. :ping:

Ale poważnie.... to naprawdę nie ma znaczenia jaki to skafander , można mieć ograniczoną swobodę ruchów w piance ( była kiedyś taka produkcji Equesa -Ultimate 2x 7mmm, czułem się jak w zbroi )
Jak i w ciężkim cordurowym suchym z grubym ocieplaczem i niedopasowanym.

A co dla początkującego ? To zależy o tego jak czuje sie w wodzie , gdzie nurkuje i jakie są jego oczekiwania. Jeżeli ma problemy z trymem to niech zaczyna w piance, Jeżeli czuje się w miarę pewnie to śmiało może sięgać po suchy. Są wersje suchych bardzo lekkich i komfortowych .

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 18-07-2008, 07:34, w całości zmieniany 2 razy  

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-07-2008, 09:27   

piotrkw napisał/a:
A co dla początkującego ? To zależy o tego jak czuje sie w wodzie , gdzie nurkuje i jakie są jego oczekiwania. Jeżeli ma problemy z trymem to niech zaczyna w piance, Jeżeli czuje się w miarę pewnie to śmiało może sięgać po suchy. Są wersje suchych bardzo lekkich i komfortowych .

Znasz początkujących, którzy mieli odrazu świetny trym? Napewno odwrócenie się z pozycji głową w dół do pozycji nogami w dół jest trudniejsze w suchym i tego, że tak nie jest, nawet mi nie wmawiajcie; jeszcze raz podkreślam nie mówię, że suchy jest bee. Mówię, że są ludzie, którzy wolą piankę. I że pianka jest zdecydowanie lepsza dla większości POCZĄTKUJĄCYCH. A tytuł wątku brzmi: Rozterki POCZĄTKUJĄCEJ.

[ Dodano: 18-07-2008, 09:29 ]
Acha, większość ludzi, których znam, którzy wolą pianki, w wodzie czują się jak ryby. Są np. wieloletnimi Ratownikami WOPR (ja 23 lata), czy nawet Instruktorami Ratownictwa WOPR.

Piterek 

Kraj:
Israel

Wysłany: 18-07-2008, 09:35   

A wracając do tematu...
Karola 2 napisał/a:
W sierpniu jadę do Chorwacji do Puli (Istria). Czy znacie tam jakieś bazy nurkowe godne polecenia? Tak jak pisałam moja przygoda dopiero się zaczyna i nie chcę trafić byle gdzie.

parę lat temu nurkowałem z tej bazy i było o.k. (wszystko ustaliliśmy przed przyjazdem drogą mailową).
http://www.krnica.com/e/default.asp

powodzenia :pa:

alhanna
[Usunięty]

Wysłany: 18-07-2008, 14:34   

hubert68 napisał/a:
z 20 wychodziłem 3 razy awaryjnie na płetwach z pustym jacketem

hmm, to utrudnie zadanie - jak wydobedziesz oprocz siebie swojego partnera? 2x120 kg. JAk odpowiesz. ze na pletwach, to bede pod wrazeniem:)

hubert68 napisał/a:
Zawsze mogę zrzucić balast

i wtedy zafundujesz sobie to, co Cie tak najbardziej przeraza w suchym skafandrze, czyli niekontrolowana winda w gore

hubert68 napisał/a:
A jak bym wydobył, gdyby zastrajkował mi suchy, i "zrobił" się z niego mokry, nawet z dobrym jacketem

sam odpowiedziales na swoje pytanie, wlasnie dobrym jacketem.

hubert68 napisał/a:
pianka jest zdecydowanie lepsza dla większości POCZĄTKUJĄCYCH

hmm, w krajach skandynawskich (i nie z powodu strasznie zimnej wody, bo temp. sa w jezioraqch takie same jak w Polsce) calkiem spora ilosc osob pierwsze kroki w nurkowaniu robi w suchym skafandrze.
Jesli na samym poczatku, ktos nie wmowi Ci, ze jest to trudne, strasznie niebezpieczne, niewygodne i dostepne tylko dla "zawodowcow" itp, tylko powie Ci, ze jest to normalny skafander, bedzie ci w nim sucho i cieplo, pokaze jak to to sie obsluguje, to stwierdzisz, ze jest to obsolutnie proste i nie bedzie to dla Ciebie nic dziwnego. Jak nauka jazdy na rowerze - dzieci ucza sie tego zupelnie bezporoblemowo, chyba, ze ktos im wciaz powtarza, zeby uwazaly, ze sie przewroca, zeby nie spadly itp. Wtedy pojawiaja sie problemy.
I wyobraz sobie teraz, ze wtedy przychodzi ktos i mowi Ci, ze masz sie przesiasc na neoprenowa pianke, bo tak naprawde nie ma to jak natura, kontakt z zimna woda na plecach to wspaniale przezycie...

Karola 2 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-07-2008, 20:32   

Wielkie dzięki. Trochę mi się rozjaśniło w kwestii kolejności.
Teraz pojawiają się kolejne dylematy - jaka firma itp.
Co do skafandra to ja na razie będę w piance. Mój master na razie stopuje mnie z zakupem suchacza (muszę się trochę rozpływać)

A tak w ogóle to jestem w Warszawy i chętnie się spotkam przy piwku itp.

Pozdrawiam :beer3:

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-07-2008, 00:44   

alhanna napisał/a:
JAk odpowiesz. ze na pletwach, to bede pod wrazeniem:)
Właśnie tak to się robi...w takiej jednej organizacji jest w programie szkolenia na P2
Cytat:
jak natura, kontakt z zimna woda na plecach to wspaniale przezycie...

Rozumiem,że to taka ironia jest-przeciez czasami i w suchym poleci po plecach?
PS.
Nie jestem "wrogiem" suchacza i wg mnie kazdy może zacząc swoją przygodę nurkową "na sucho"

[ Dodano: 19-07-2008, 01:33 ]
alhanna napisał/a:
U nas, na Pomorzu Zachodnim chłopaki jakieś wstydliwe są.
Nie wstydliwe,ale w prawie "obstukane"-zaraz by nas 'zwinęli' za ekschibicjonizm(ale trudne słowo!) oraz molestowanie

tomek Sienicki 

Wysłany: 19-07-2008, 08:38   

Andrzej Kosko napisał/a:
Właśnie tak to się robi...w takiej jednej organizacji jest w programie szkolenia na P2

Pewnie się robi, ale chciałbym widzieć wyciąganie 120 kg z 20 metrów, bez źródła wyporu, jedynie na płetwach. Jeżeli jest taka organizacja, która mnie tego nauczy - zapiszę się bez wątpienia.

Andrzej Kosko napisał/a:
ekschibicjonizm(ale trudne słowo!)

No trudne ;)

--
tS

DeDeK 

Stopień: 36.6
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-07-2008, 09:16   

tomek Sienicki napisał/a:
Pewnie się robi, ale chciałbym widzieć wyciąganie 120 kg z 20 metrów, bez źródła wyporu, jedynie na płetwach. Jeżeli jest taka organizacja, która mnie tego nauczy - zapiszę się bez wątpienia.

taki ladny stopien sobie wpisales jak AOWD to powinienes pamietac ze do podnoszenia ciezarow wiekszych niz 4kg powinienes uzywac sprzetu o wdziecznej nazwie idrodyna

BTW nie wiem po co Wam balast skoro wazycie po 120 kg w wodzie tu naprawde potrzebny bedzie wielki jacket/skrzydlo bo ja musze zalozyc srednio kolo 7-8kg zeby moc sie zanurzyc z pustym jacketem tak delikatnie zasugeruje ze moze zamiast szukac organizacji warto sie cofnac do fizyki ze szkoly ........ ;)

prawo wyporu Archimedesa brzmi:

"Na każde ciało zanurzone w cieczy działają siły wyporu. Ich wypadkowa jest skierowana ku górze, a jej wartość jest równa ciężarowi wypartej przez to ciało cieczy".

Wynika z niego, że na każde ciało, zanurzone w jakiejś cieczy, działa nie tylko siła ciężkości, ale także przeciwnie do niej skierowana siła wyporu cieczy. Warunkiem pływania ciał jest równoważenie się sił ciężkości i wyporu.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 21-07-2008, 23:50   

hubert68 napisał/a:
Grzegorz Czernek "Nurkowanie w suchych skafandrach" Podręcznik, zalecany przez KDP;

Ten podręcznik jest kiepski...

Dosc delikatne okreslenie.

karas04 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-07-2008, 10:47   

Karola 2
Najpierw odpowiedz sobie na pytanie jak chcesz nurkować.

Ciepłe wody, Polska w gorace lato, generalnie reakreacyjne nurki - to wybór prosty, pianka, automat, jacek, komputer ( głębokościomierz, zegarek) i coś do cięcia, światło. Kupujesz to co w pierwszej kolejności poprawi tobie komfort nurkowania - pianki w klubie są be kupujesz pianke, automaty do kitu kupujesz automat, nie ma przyrządów - kupujesz komputer lub głebokościomiesz itd.......

Jezeli myślisz o czymś bardziej wyczynowym i zamierzarz szybko się rozwijać to poszukaj od razu takiej grupy lub instruktora który szkoli np IANTD,GUE lub gdzie mowa o nurkowaniach technicznych.
Dowiesz się wtedy jaki sprzęt należy posiadać i po co on służy . Wtedy przestaniesz mieć dylemat co kupić i w jakiej kolejności. Unikniesz również wielu niepotrzebnych wydatków i rozczarowań.

Pamiętaj nurkowanie to wbrew pozorom drogi sport i pierwszy sprzęt to wydatek kilka tysięcy złotych.
Ostatnio zmieniony przez karas04 22-07-2008, 10:49, w całości zmieniany 1 raz  

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-07-2008, 13:32   

No trudne
A nie mówiłem,że trudne?

$$
[Usunięty]

Wysłany: 22-07-2008, 14:22   

DeDeK napisał/a:
o wdziecznej nazwie idrodyna
To nowa nazwa, starsze to sztywny ponton, balon.
DeDeK napisał/a:
"Na każde ciało zanurzone w cieczy działają siły wyporu. Ich wypadkowa jest skierowana ku górze, a jej wartość jest równa ciężarowi wypartej przez to ciało cieczy".
Prawo Archimedesa nie działa jeśli nie ma wody od spodu zanurzonego ciała. Dlatego przed podniesieniem odcina się statki od dna. A gdy odpływ nas dopadnie to podstawowe zajęcie nie dopuścić do oparcia się kadłubem o dno. Przy przypływie statek zatonie. Bo nie będzie działało prawo Archimedesa.

pozdrawiam rc

tomek Sienicki 

Wysłany: 22-07-2008, 14:55   

DeDeK napisał/a:
prawo wyporu Archimedesa brzmi:

I ładnie to oczywiście brzmi. Jednak jeżeli mam z głębokości 20 metrów wyciągnąć faceta, który waży 120 kg i do tego dochodzi waga jego sprzętu oraz mojego, i mam to zrobić bez źródła wyporu na swoich płetwach, które machają w toni bez stałego oparcia, to ten Archimedes może mnie wraz ze swoimi teoriami w dupę pocałować...

--
tS
Ostatnio zmieniony przez tomek Sienicki 22-07-2008, 14:56, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu