I ładnie to oczywiście brzmi. Jednak jeżeli mam z głębokości 20 metrów wyciągnąć faceta, który waży 120 kg i do tego dochodzi waga jego sprzętu oraz mojego, i mam to zrobić bez źródła wyporu na swoich płetwach, które machają w toni bez stałego oparcia, to ten Archimedes może mnie wraz ze swoimi teoriami w dupę pocałować...
Tomek jesli zakladasz dobra sytuacje ze obaj nie macie zadnego wyporu to w takim badz razie pozostaje zaczac cwiczyc na rowerku lub w silowni wtedy zawsze jest latwiej
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 22-07-2008, 16:38
Karola 2 napisał/a:
Wielkie dzięki. Trochę mi się rozjaśniło w kwestii kolejności.
Teraz pojawiają się kolejne dylematy - jaka firma itp.
Dlatego myślę, że naszą ożywioną dyskusję na temat suchacza możemy poprowadzić na innym wątku. A powiem tylko, że wyciągając partnera na powierzchnię obowiązuje mnie zasada maksymalnej mojej mobilności, czyli jeśli zrzucam balast to jego, jeśli napełniam jacket to jego a staram się wychodzić, o ile to możliwe, z pustymi kamizelakami i zachowanym balastem, czyli na płetwach. I tak właśnie ćwiczyliśmy na kursie P 2. Z chętnymi mogę się spotkać i zademonstrować.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 22-07-2008, 16:39, w całości zmieniany 1 raz
I ładnie to oczywiście brzmi. Jednak jeżeli mam z głębokości 20 metrów wyciągnąć faceta, który waży 120 kg i do tego dochodzi waga jego sprzętu oraz mojego, i mam to zrobić bez źródła wyporu na swoich płetwach, które machają w toni bez stałego oparcia, to ten Archimedes może mnie wraz ze swoimi teoriami w dupę pocałować...
Nie lubisz Archimedesa, spróbuj to powtórzyć w powietrzu, hę...
P.
I
PS.
W Giewartowie niedawno chłopaki zatopili duużą piłkę napełnioną głównie wodą. Na oko ok. 1 m średnicy (pewną masę to ma). Można sobie zobaczyć, co to jest bezwładność ...
[ Dodano: 22-07-2008, 17:53 ]
hubert68 napisał/a:
A powiem tylko, że wyciągając partnera na powierzchnię obowiązuje mnie zasada ..... staram się wychodzić, o ile to możliwe, z pustymi kamizelakami i zachowanym balastem, czyli na płetwach. I tak właśnie ćwiczyliśmy na kursie P 2. ...
Myślę, że źle zinterpretowałeś intencje prowadzącego kurs ...
Wysłany: 22-07-2008, 16:57
I napisał/a:
hubert68 napisał/a:
A powiem tylko, że wyciągając partnera na powierzchnię obowiązuje mnie zasada ..... staram się wychodzić, o ile to możliwe, z pustymi kamizelakami i zachowanym balastem, czyli na płetwach. I tak właśnie ćwiczyliśmy na kursie P 2. ...
Myślę, że źle zinterpretowałeś intencje prowadzącego kurs ...
Oczywiście myślę o konkretnym ćwiczeniu na kursie, czyli warunkach celowo skrajnie utrudnionych
Wysłany: 23-07-2008, 05:25
tomek Sienicki napisał/a:
[ to ten Archimedes może mnie wraz ze swoimi teoriami w dupę pocałować...
--
tS
I tu się mylisz - wolę wyciągać faceta 120 kg niż 80 - ten ostatni ma większa gęstość - więcej mięśni mniej tłuszczyku [ nie myślę o Pudzianie].
Ryby 400 kg wyciągałem na powierzchnię na jednym palcu.
Ostatnio zmieniony przez nuras5 23-07-2008, 05:25, w całości zmieniany 1 raz
alhanna [Usunięty]
Wysłany: 24-07-2008, 00:06
Mania napisał/a:
to ten Archimedes może mnie wraz ze swoimi teoriami w dupę pocałować...
chciałbym widzieć wyciąganie 120 kg z 20 metrów, bez źródła wyporu, jedynie na płetwach.
To jest do zrobienia-są tzw."cwancyki"
alhanna [Usunięty]
Wysłany: 24-07-2008, 00:19
Andrzej Kosko napisał/a:
chciałbym widzieć wyciąganie 120 kg z 20 metrów, bez źródła wyporu, jedynie na płetwach.
To jest do zrobienia-są tzw."cwancyki"
Eee, Andrzej, oszukujesz:) najpierw musisz osiągnąć założoną wagę 120 kg, później będziesz pokazywać jak Ty to robisz:)))
Uwierz mi-robię,co mogę:jem dużo,tłusto i nieekologicznie,o różnych dziwnych porach.Popijam to piwem i...nic-taka genetyka (ku zazdrości małżonki he he)
Wysłany: 25-07-2008, 21:12
Dzięki za podpowiedzi, wykład z fizyki, praktyki itp.
Wybrałam taki zestaw
1. Skafander - Bare Arctic 7+7 (mam zamiar popływać i w Egipcie i w Polsce)
2. Jacket Kaila - piszą że dobry dla kobitek
3. Aparat Apeks ATX 40 + octopus+ konsola z manometrm i głębokościomierzem
4. komputer - Mares M2 RGBM lub Suunto Gekko
Wysłany: 26-07-2008, 08:01
Karola 2 napisał/a:
Wybrałam taki zestaw
1. Ok. myślę, że potem do Egiptu dokupisz sobie jeszcze coś cieńszego ale to potem.
2. Nie znam tego modelu.
3. Jak wszyscy piszą Apeksy są ok. (choć ja nie używam) Jeżeli chodzi o konsolę to jedni wolą mieć wszystko na ręku, inni na konsoli. Wydaje mi się, że jak na Twoje (i moje też) obecne potrzeby zakup i komputera i głębokościomierza jest niepotrzebny. Żeby rzeczywićcie wykorzystać głębokościomierz w przypadku awari komputera musisz mieć jeszcze zegarek i tabelę dekompresyjną. Jeśli chcesz konsolę to warto mieć na niej wszystko - manometr, kompas, komputer; pamiętaj jednak, że po pierwsze musisz uważać, bu nie wlec jej po dnie (dodatkowa rzecz do pamiętania i wykonania w wodzie) a po drugie zostawiając sprzęt na noc w bazie (np. w Egipcie na łodzi) musisz zabrać ze sobą do hotelu konsolę a nie chcąc rozkręcać węży, cały automat - komputera raczej nie należy zostawiać. Ja do pierwszego stopnia automatu mam z urządzeń kontrolnych tylko manometr. Co do automatu to używałem Scubapro MK 25 z dwoma drugimi stopniami i dalej tak będę używał na ciepłe wody - oddychałem z kilku automatów i ten moim zdaniem najlepiej podaje powietrze choć ostatnio oddycham z Posejdona - zdwoiłem pierwszy stopień do nurkowania w Polsce i Posejdona używam jako główny.
4. Jeżeli chodzi o komputer to zostałbym przy firmach Sunto lub Uvatec - sam używam Aladin One Uvateca i póki co nie mam zamiaru go zmieniać.
Wybrałam taki zestaw
Jeżeli mogę się wtrącić (zastanawiam sie czy juz nie odpowiadałem inna drogą):
AD1. sprawdź jeszcze CAMARO (rewelacja to jest właśnie "strech" i nigdy już nie kupię nic innego z neoprenu) mają też nowy model w którym można alternatywnie (z reguły shorty nadeje się tylko na overal) korzystać z overala + shorty lub każdego osobno. Neopren jest nieporównywanie lepszej jakości (ja mam 7+7 SCUBAPRO, BARE min nie pasowało rozmiarowo i 3 CAMARO na ciepłe wody)
AD2. tak jak poprzednik nie mam pojęcia co to jest.
AD3. Apeks, no cóż podobno bardzo dobre... , ja mam Poseidona... poleciłbym jeszcze sprawdzenie Sherwooda, jaki manometr i głębokościomierz (firma?)..., mam nadzieję, ze Suunto.
AD4. sorry, ale zdecydowanie Suunto.
Wysłany: 28-07-2008, 00:01
Piterek napisał/a:
AD1. sprawdź jeszcze CAMARO (rewelacja to jest właśnie "strech" i nigdy już nie kupię nic innego z neoprenu) mają też nowy model w którym można alternatywnie (z reguły shorty nadeje się tylko na overal) korzystać z overala + shorty lub każdego osobno. Neopren jest nieporównywanie lepszej jakości (ja mam 7+7 SCUBAPRO, BARE min nie pasowało rozmiarowo i 3 CAMARO na ciepłe wody)
Nawiasem mówiąc też mam Scubapro 7+7 i tak jak pisałem, drugą cieńszą na ciepłe wody - Mares trilastic (neopren zmiennej grubości 3-5 mm). Co nie znaczy, że Bare nie jest dobry. I tak piankę MUSISZ przymierzyć. Ma być jak druga skóra. W zbyt luźnej będzie się przelewać woda i będziesz marzła, zbut ciasna może krępować ruchy.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 28-07-2008, 00:07, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko