Ma być jak druga skóra. W zbyt luźnej będzie się przelewać woda i będziesz marzła, zbut ciasna może krępować ruchy
i właśnie z tego powodu warto spróbować CAMARO, to jest inny neopren, inne szycie (a właściwie klejenie), to jest "druga skóra" nawet jak na sucho wydaje się ciut luźna, a o krępowaniu ruchów to już absolutnie nie może być mowy... ja nie sprzedaję CAMARO (ani żadnych innych produktów) po paru latach nurkowania w "zwykłej piance" zdecydowałem się kupić drugą właśnie C i naprawdę widzę różnicę...
Co do BARE to nie zamierzam krytykować produktu (moim zdaniem) tak samo dobry (raczej lepszy od inncych) jak SCUBAPRO mnie jedynie bardziej pasowała rozmiarówka S co potwierdza fakt konievzności dopasowania przez przymierzanie...
Ostatnio zmieniony przez Piterek 28-07-2008, 09:18, w całości zmieniany 1 raz
Myślisz od razu o dwóch pierwszych stopniach?
Jeśli chodzi o pożyczanie automatów z bazy w 100% się z Tobą zgadzam:
nie, myslalem o I-szym i dwoch II-gich
hubert68 napisał/a:
hubert68 napisał/a:
nurkowałem z pożyczonym, raz jak swojego zapomniałem z domu, pożyczyłem z naprawdę dobrej bazy i miałem awaryjne wypłynięcie z 18 m
zazwyczaj jak jade gdzies na wyjazd, ktory nie jest typowo nurkowy zabieram
AO, maske i komputer, niestety raz zapomnialem wziasc i mialem awarie na 31 metrach
Piterek napisał/a:
i właśnie z tego powodu warto spróbować CAMARO
potwierdzam - tez uzywam pianki Camaro (i nie jestem sprzedawca, choc z Wroclawia )
A ktory model jesli mozna zapytać? I czy warto dopłacać w porównaniu do Bare Arctic? Martwi mnie też, że Camaro nie ma 7mm docieplaczy...
Jestem szczęśliwym posiadaczem Camaro hydronomic 7. Muszę przyznać, że jestem niezwykle zadowolony z tej pianeczki. Szczerze mówiąc, jest mi w niej samej cieplej, niż innej piance z dociepleniem. Doskonale dopasowała się do ciała, mam dużą swobodę ruchów, w ciepłych wodach nie gotuję się w niej, a w zimnych bardzo nie marznę. Jedyna wada jaką zauważyłem to to, że się ciut rozkleiła po kilkunastu nurkowaniach, ale w takim miejscu, że nie ma to tak na prawdę dużego znaczenia. Również więc polecam jak poprzednicy.
A ten stretch to nie przez przypadek jakas "super-zajebiscie-marketingowa" nazwa dla neoprenu?
dokładnie ale "neoprenu strech" rozciągliwego w czterech kierunkach - prawie to samo co zwykły neopren..., ale jak to w reklamie..., prawie... , poważnie mam oba to wiem...
aaa... zapomniałem odpowiedzieć na pytanie (strech-neopren czy neopren - neopren?), przymierz obydwa jak nie widzisz różnicy to kup tańszy (nie wierzę, ze nie zobaczysz różnicy... )
Ostatnio zmieniony przez Piterek 29-07-2008, 17:53, w całości zmieniany 1 raz
Jestem szczęśliwym posiadaczem Camaro hydronomic 7. Muszę przyznać, że jestem niezwykle zadowolony z tej pianeczki. Szczerze mówiąc, jest mi w niej samej cieplej, niż innej piance z dociepleniem. Doskonale dopasowała się do ciała, mam dużą swobodę ruchów, w ciepłych wodach nie gotuję się w niej, a w zimnych bardzo nie marznę. Jedyna wada jaką zauważyłem to to, że się ciut rozkleiła po kilkunastu nurkowaniach, ale w takim miejscu, że nie ma to tak na prawdę dużego znaczenia. Również więc polecam jak poprzednicy.
Jak na prawie najlepszą piankę na rynku i jedną z najdroższych to rozklejanie sie jej po klikunastu nurkach chyba nie świadczy o niej najlepiej....
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 29-07-2008, 21:09
Bedac kompletnym laikiem w dziedzinie nowoczesnych neoprenow:
Piterek napisał/a:
dokładnie ale "neoprenu strech" rozciągliwego w czterech kierunkach
Lata temu na kursach podstawowych uczono ze mieciutkie i rozciagliwe neopreny po pierwsze lepiej sie komprymuja (czytaj bardziej pizdzi na glebokosci) i po drugie dzo szybciej sie stazeja (znaczy sie sztywnieja oraz traca grubosc w skutek kompresji - nurkowania i dekompresji - n.p. latania samolotem). Mozesz cos na ten temat napisac? Jak dlugo masz juz ta pianke? Ile nurkowan/przelotow wykonales, na jakie glebokosci nurkujesz?
O.K… postaram się , wygląda to tak…, jak już wspominałem mam SCUBAPRO 7+7 używam jej od około pięciu lat i jest znacznie sztywniejsza niż na początku, po prostu jest sztywna po tych pięciu latach, a przez to podatna na „przepływy”, chociaż wcale na nią nie narzekam. Dokonałem pewnych modyfikacji (obcięcie kaptura, fachowo przez R.Gałacha i zakup kaptura CAMARO). Wbrew panującym tu opiniom moje ewentualne przejście na suchara (przymierzam się aktualnie) jest związane tylko i wyłącznie z planowanym wyjazdem do Skandynawii. W Polsce nurkuję od maja do listopada i 7+7 zupełnie mi wystarcza. Nurkowania Polska, Grecja, Chorwacja, Egipt, ..., głębokości 0-50m. Od pół roku (tak wiem krótko) mam też 5 CAMARO na ciepłe wody (i tu uwaga „bardziej pizdzi na głębokości” nie bardzo ma zastosowanie oczywiście jest kompensacja ale różnica temperatur góra dół to 0-3 stopni), natomiast komfort tej pianki jest nieporównywany. Elastyczność, brak szycia wszystkie połączenia klejone, fakt że pomimo iż na powierzchni wydaje się lekko luźna pod wodą przylega idealnie, zdejmując po wyjściu musisz ja „odklejać” od ciała, naprawdę „widać” różnicę. Dodatkowo CAMARO stosuje w miejscach bardziej podatnych na wychłodzenie materiały kumulujące ciepło (chyba). Nurkowania; Tajlandia, Egipt głębokości 0-50+m. uzupełniając mój syn uzywa SCUBAPRO 5+7 i 3 CAMARO na ciepłe wody (chyba troche bardziej "scientyfic" model niż mój)
Chyba nie, martin... "dżinsy-strecz" mojej córki, zdecydowanie lepiej opinają pupę, niż moje wysłużone "lewisy 501"... coś w tym musi być...
sorki ale mi sie cisnie chodzisz w jeansach swojej corki
ale masz racje mam u siebie wstawki ze stretchu a ramionach w piance jest baaaardzo elastyczne powiedzialbym rewelka
dodatkowo rekawice cressi mieciutkie swietnie sie zakladaja i sprawdzaja sie na malych glebokosciach
glebiej niestety bardzo szybko sie kompresuje a co za tym idzie zmiana temp odczuwalna wiec na nurki do 10m rewelacja glebiej w zimnej wodzie odradzilbym
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 30-07-2008, 09:35
OT
tomek Sienicki napisał/a:
Chyba nie, martin... "dżinsy-strecz" mojej córki,
Kurna, starzeje sie.... Nie wiedzialem ze teraz pianki sie z dzinsu szyje....
tomek Sienicki napisał/a:
"dżinsy-strecz" mojej córki, zdecydowanie lepiej opinają pupę
hmmmm..... Jesli chodzi o pupy opiete (jakimkolwiek) materialem to mam traumatyczne przezycia.... Probowales kiedys rozpakowac niemke lub holenderke ubrana w super-strech leginski? Po czyms takim budzisz sie przez tygodnie oblany zimnym potem... )
Wysłany: 03-08-2008, 23:16
Pozwolę sobie wrócić do tematu.
Tu jestem nowy -podobnie jak stosunkowo niedawno złapałem bakcyla. Po kursie w Moanie na Murterze skompletowałem sprzęt. Głownie na ebayu.de i .com.
I tak pianka CAMARO, używana 7+7 118 euro - stan idealny. Zaryzykowałem taki sam rozmiar jaki miałem na kursie i trafiłem idealnie. Dokupiłem nowy kaptur z Allegro 85 pln - w kaszubskich zupach nurkuję bez ocieplacza, rękawice nowe Camaro za 14 Euro (okazja -bo poprzedni właściel żle dobrał rozmiar), buty nowe ze sklepu za 35 Euro. Płyta z uprzężą 172 $ nowe i worek Dive Rite niby po 5 nurach ale nowy za 80$. Przesyłka wszystkiego z USA 50$. Z Niemiec jeszcze prosty komputer Sherwood za 61 euro, płetwy Mares tre za 22,50 Euro. Automat Scubapro 161 Euro - plus serwis w PL 145,00. Kupiłem jeszcze dwie butle 15l. Jedna z nowym TUV za 189 Euro i bez TUV za 161. Tu mała wtopa bo nie można zrobic jej legalizacji w UDT gdyż nie ma znaczka CE. Odwiozłem (przy okazji) do Niemiec na nowy TUV za 36 Euro. Większość gratów kupionych w DE sprzedający wysłali do mojego znajomego który mieszka przy granicy i jednym wyjazdem wszystko przywiozłem. Wszystkie ceny podałem z kosztami wysyłki. Generalnie - nie naciąłem się i jestem zadowolony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko