Witam ponownie.
Jakos nikt nie zachaczyl o moj poprzedni temat w sprawie suchego wiec drazylem go sam. OStatnio bylem u instruktora tech i pytalem sie o dobre suche skafandry. POlecil mi Bare XCD2 tech dry. Ogolnie z tego co opowiadal to sprzet niezniszczalny, z neoprenu, z wiecznymi gwarancjami na klejone elementy grubosc 2mm. Moglibyscie napisac czy rzczywiscie jest to sprzet warty zakupu?
Co jest w nim be a co cacy...a jezeli cos jest be to moze cos innego?
Nie mam doswiadczenia a nie chce glupio utopic 2,5k pln. pozdro
Acha...pozniej bedzie do niego skrzydelko (agirr chyba).
Jakie skrzydelko pozwoli na plywanie z twinem oraz w singlu? Instruktor opowiadal ze nie ma dobrego rozwiazania na ten sposob. Albo twin + skrzydlo albo single + inne skrzydlo.
Wierzyc mu czy mnie naciaga?
Buddy nurkuje w takim skafandrze. Już drugim takim samym modelu więc mu się chyba spodobał.
Z zauważonych minusów to problemy z samodzielnym otwarciem zamka do końca (na ramieniu) i dupna mała kieszonka - na bilety chyba
Odłaziły jeszcze łaty na kolanach, ale serwis przykleił je z powrotem.
Zwory SiTech też najlepsze nie są.
mieszkam w UK. Wiec stad-skad Wy bierzecie sprzet.
Zastanawiam sie nad kupnem...tylko nie wiem czy te 2mm grubosci byly wystarczajace?
wiem ze docieplacze pod spod...ale..jakos "chudo" mi to wyglada
Też zastanawiam sie nad kupnem dodatkowego skafandra z neoprenu, ale biorę pod uwagę nieco grubszy i mniej kompresowany materiał, np. XCD4.
Zrobiłem tylko kilka testowych nurkowań w Bare XCD2, więc nie można nawet powiedzieć, że mam jakieś doświadczenie z tym skafandrem (na codzień pływam w laminatach), ale mam takie luźne przemyślenia.
1. Jest to dość ciężki skafander, co jest szczególnie odczuwalne podczas korzystania z samolotów
2. Po ubraniu jest sztywny
3. Zbyt cienki, aby można go traktować jako skafander bez ocieplacza (tylko bielizna), na umiarkowanie ciepłe wody. W tym zakresie bardziej obstawiałbym 4mm neopren.
4. Pomimo, że jest to 2mm mocno skompresowanego neoprenu i tak odczuwałem kompresję podczas zanurzania
Z zalet, w porównaniu z laminatem, dostrzegam tylko trochę lepszą termikę. Jest podobno bardzo wytrzymały, ale widziałem rozprutego XCD2 na rafie w BlueHole, więc jego trwałość jest zależna od warunków nurkowych, tak jak i laminat.
Wysłany: 31-07-2008, 19:28
Plywam w XCD2 ProDry od 2 lat i pozwole sobie nie zgodzic sie z przedmowca:
waldo napisał/a:
1. Jest to dość ciężki skafander, co jest szczególnie odczuwalne podczas korzystania z samolotów
jest niewiele ciezszy od trylaminatu a w porownaniu do wspomnianego D4 o niebo lzejszy,
waldo napisał/a:
2. Po ubraniu jest sztywny
jesli uwazasz go za sztywny to zdecydowanie D4 nie jest dla ciebie, moim zdaniem prawie wogole go nie czuc na sobe i nie krepuje ruchow jak grubsze neoprenowe,
waldo napisał/a:
3. Zbyt cienki, aby można go traktować jako skafander bez ocieplacza (tylko bielizna), na umiarkowanie ciepłe wody. W tym zakresie bardziej obstawiałbym 4mm neopren.
ten skafander nigdy nie byl zrobiony z mysla o nurkowaniu bez ocieplacza, wiekszosc "trylaminatowcow" kompletnie nie rozumie ze wrzucanie do jednego "worka neoprenowego" 2mm crush bare (wzglednie 1,5 mm crush dui) i 4mm crush bare lub 7 mm poseidon unisuit, to "cieplne" nieporozumienie,
dwa ostatnie daja cieplo ale tylko do glebokosci okolo 15 metrow, pozniej ze wzgledu na swoja "scisliwosc" traca wlasciwosci "bez ocieplaczowe",
ja uzywam BZ200 ale teraz kupilbym BZ400 poniewaz 2mm crush daje tyle ciepla co np. cordura, czyli nic
waldo napisał/a:
4. Pomimo, że jest to 2mm mocno skompresowanego neoprenu i tak odczuwałem kompresję podczas zanurzania
moim zdaniem to "zludzenie apteczne", kompresja jest bliska zeru, ten material nie jest "kompresowalny" bardziej niz inny o podobnej grubosci (np. cordura),
caviat: wszystkie powyzsze obserwacje tylko z zimnych wod, zadne taplanie w suchym w egiptowie,
zawory si-tech faktycznie do dupy (szczegolnie umiejscowienie upustowego), ale na forum DiW znajdziesz filmik na ktorym wojtek pokazuje jak on sobie z tym radzi,
kieszen wystarczajaca na dodatkowa maske, druga kieszen mozna sobie zamowic,
no i duzy plus za kryze szyjna z neoprenu (manszety mam z lateksu)
Co prawda nie plywalem osobiscie w XCD2 ale podczas rozwazania zakupu suchacza rozmawialem z osoba nurkujaca w XCD2, ktora pozniej przesiadla sie na laminat bare... i powiedziala, ze to zadnego neoprenu nigdy nie wroci
Najlepszym rozwiazaniem byloby samemu zamoczyc sie w jednym i w drugim i wybrac to, co jest ladniejsze, lepsze, lepiej lezy i ma fajniejsze kolorki
Wspomnianego CD2 NIE porównywałem do CD4.
Jak napisałem na wstępie, na codzień pływam w skafandrze laminatowym i pod względem sztywności i ciężaru mam porównanie do cordurowego Bare lub Santi, czy też lekkiego Typhoona Nexus.
Rob napisał/a:
jest niewiele ciezszy od trylaminatu a w porownaniu do wspomnianego D4 o niebo lzejszy,
Nie ważyłem XCD2 (i nie udało mi się odnaleźć gramatury neoprenu użytego do jego produkcji), ale był zdecydowanie cięższy niż mój Bare HD Tech Dry czy też Santi Enduro (cordura 600g/m2).
Rob napisał/a:
jesli uwazasz go za sztywny to zdecydowanie D4 nie jest dla ciebie, moim zdaniem prawie wogole go nie czuc na sobe i nie krepuje ruchow jak grubsze neoprenowe,
Dlatego też, ewentualny zakup neoprenu, jest tylko w fazie rozważań
Rob napisał/a:
moim zdaniem to "zludzenie apteczne", kompresja jest bliska zeru, ten material nie jest "kompresowalny" bardziej niz inny o podobnej grubosci (np. cordura),
Nigdy nie mierzyłem rzeczywistej ściśliwości XCD2, ale mając jakieś doświadczenie w szybkości zanurzania w toni dla skafandra laminatowego (po wypuszczeniu całego gazu ze skrzydła), mocno odczułem różnicę w XCD2.
Ponadto, cordura na moim Santi jak i na Bare ma ok. 0,6 mm grubości, więc jest ponad trzykrotnie cieńsza niż materiał z XCD2
Ostatnio zmieniony przez waldo 31-07-2008, 20:42, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 31-07-2008, 20:54
- kluski z makiem sa dobre
- probowales ?
- nie, slyszalem od takiego co widzial jak je jedli
robertg napisał/a:
Co prawda nie plywalem osobiscie w XCD2 ale podczas rozwazania zakupu suchacza rozmawialem z osoba nurkujaca w XCD2, ktora pozniej przesiadla sie na laminat bare... i powiedziala, ze to zadnego neoprenu nigdy nie wroci
za takie opinie dziekujemy
[ Dodano: 31-07-2008, 22:03 ]
waldo napisał/a:
Wspomnianego CD2 NIE porównywałem do CD4.
wiem,
ja porownywalem, zeby pytajacy wiedzial, ze jesli chce porownywac XCD2 crush to niech to robi z CD4 crush lub innym semi-compressed neoprenem o podobnej grubosci a nie z laminatem,
generalnie raczej miedzy producentami, a nie materialami,
bo jesli ktos kupuje auto z aluminium to jaki jest sens porownywac to auto do innego zrobionego ze stali lub plastiku, chyba tylko zeby bic piane bo kazdy wie ze jest roznica miedzy obydwoma materialami,
waldo napisał/a:
Ponadto, cordura na moim Santi jak i na Bare ma ok. 0,6 mm grubości, więc jest ponad trzykrotnie cieńsza niż materiał z XCD2
a ja plywalem w cordurze equesa i uwazam ze ten material to porazka, niezaleznie od tego jaka grubosc ci wyjdzie na sufmiarce
Ostatnio zmieniony przez Rob 31-07-2008, 21:06, w całości zmieniany 1 raz
Neopren jest ciężki to fakt. Jeżeli ktoś tego w ręce czy na własnym grzbiecie nie czuje to zawsze można zważyć i będzie całkiem obiektywnie.
Ponadto neopreny crushed/compressed powstają w wyniku kompresji grubego neoprenu (np. 7mm sprasowuje się do 2mm) więc jeżeli producent nie kantuje to neopren 2mm crushed i 4mm compressed powinny ważyć tyle samo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko