Wysłany: 31-07-2008, 09:04 Pytanko o konsolę i automat ....
Witam wszystkich,
Jestem początkującym nurkiem z nastawieniem na rekreację. Po długich rozważanich postanowiłem zakupić swój własny automat (jakoś mam małe zaufanie co do wypożyczanego sprzętu ...). Wstępnie wybór padł na nowy automat Apeks ATX40+octopus ATX40+ 2 elementowa konsola (wolałbym ATX50 ale nigdzie nie jest dostępny). Czy ktoś mógłby wesprzeć mnie radą co do słuszności wyboru tego sprzętu i rozwiać moje wątpliwości?
- ATX40 nie ma płynnej regulacji oporów otwarcia na drugim stopniu, jak to się ma w praktyce? czy ta regulacja ma jakiś istony wpływ? może jednak do inwestować (odłożyć zakup) i wybrać dużo droży model xtx50 .... czekam na bardzo przekonywujące argumenty
- wytypowałem dwie konsole (manometr+głębokościomierz na backup): Cressi Konsola Mini 2 lub Konsola Seemann 2 - która by była najlepsza? czy ktoś ma jakąś radę ?
Kup tylko manometr a konsolę daruj sobie - jest nieporęczna. Dokup Uwatec Digital a z czasem jakiś komputer np. Suunto Vyper. W ten sposób będziesz miał zdublowane i czasomierz i głębokościomierz.
Nie kupuj konsoli tylko manometr i głębokościomierz/komputer na rękę.
Zgadzam się w 100%.
Przetestowałem na sobie i stwierdziłem, że konsola to niepotrzebny zakup.
Potem i tak kupiłem odzielny manometr (wybrałem Scubapro ze względu na szeroką skalę) i komp na łapkę.
Wielkie dzięki za rady z konsolą na pewno kupię automat z tylko manometrem - czy Cressi Manometr Mini do dobry wybór czy jednak coś innego ?
PS. Zapomniałem dodać, że komputer już na byłem (Suunto D4) a o konsoli (głębokościomierz) pomyślałem, że przyda się na backup ... ale już będzie tylko manometr.
Pozdrawiam,
DerekL
MADRAFi [Usunięty]
Wysłany: 31-07-2008, 15:49 Re: Pytanko o konsolę i automat ....
Konrad Dubiel napisał/a:
W praktyce nie rusza się tego. Regulację można przeprowadzić na brzegu imbusem.
Kwestia indywidualna.
Ja taka regulacje posiadam i z niej korzystam np na przystankach bezpieczenstwa gdzie po dluzszym nurku jestem juz troche zmachany i lubie sobie pooddychac na "pelen gaz"
Na poczatku nura mam automat skrecony na maksa lub do polowy - zalezy
Jezeli chcesz nurkowac plytko to wydaje mi sie nie bedziesz czul duzej roznicy.
Ostatnio zmieniony przez MADRAFi 31-07-2008, 15:49, w całości zmieniany 1 raz
Ja planowalem kupic sam manometr, ale ze dostepne byly tylko konsole, a potrzebowalem na juz to kupilem. Pewnego razu wyplynalem na nurkowanie i na lodzi sie okazalo ze moj komputer nie dziala (moj blad bo nie sprawdzielm wczesniej w domu, a baterie siadly,choc wczesniej nic na to nei wskazywalo). Glebokosciomierz na konsoli uratowal mi super nurkowanie! Teraz zawsze sprawdzam komputer jeszcze w domu, ale przy konsoli raczej zostane.
uzywam Apeksa od kilku latek - nie za duzo nurkow - jakies 70
osobiscie nie widzialem roznicy na nurach do 20 - 25m jezeli chodzi o ustawienie
pokretel w Apeksach z regulacja,
glebiej moze wieksza oszczednasc powietrza
wzialbym te AO, ktore masz na oku, z konsola mam odmienne zdanie
urzadzenia mechaniczne gwarantuja (w miare) pewnosc dzialania - nie opieralbym sie
tylko na elektronicznych informacjach z portow do kompa (albo z reki) - elektronika czasem zawodzi
ja uzywam konsoli Suunto (do 70m) i kompa na rece (Cochran) fajnie miec tylko
manometr, ale czasem komp moze zawiesc...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko