Wysłany: 17-09-2003, 21:22
voytar napisał/a:
t0m1 napisał/a:
to mnie zabolalo. moj ojciec jest adminem unixa (AIX, solaris). ja uzywam Linuxa, aby przesiasc sie potem na UNIXa, a Ty mi mowisz, malo kto uzywal tego systemu????
Wysłany: 17-09-2003, 23:55
t0m1 napisał/a:
Polskie firmy, ktore maja $ i ludzi z glowa na karku tez instaluja u siebie unixa a nia NT czy pochodne. Linux czy BSD jest jaknajbardziej si ale zadna z firm czy to SUSE, RedHat (w wersji za pieniadze) nie zapewnia takiego wsparcia technicznego jak HP, IBM....
Akurat w Polsce tendencja jest do instalacji linuksa ponieważ jest darmowy, a dużo tańsze jest postawienie klastra z pecetów z Turbolinuxem niż kupienie jednego Suna o takiej samej mocy obliczeniowej.
t0m1 napisał/a:
UNIX nadal jest i poki co jest niezagrozony jako system do zarzadzania klastrami, mainframe'ami i serverami w bogatych firmach.
I tu się mylisz - zagrożeniam dla dużych systemów uniksowych są właśnie ich darmowe mutacje typu linuks i BSD. Poza naprawdę specjalistycznymi zastosowaniami typu największe banki, począwszy od średnich przedsiębiorstw darmowe systemu linuksowe są wystarczające. O produktach M$ nie ma co wspominać bo takich "dziurawców" nikt normalny do poważnych zastosowań oprócz samego M$ nie wykorzystuje.
Przykładem takich tendencji mogą być największe wyszukiwarki internetowe, które działają na klastrach linuksowych - taniej, łatwiej, elastyczniej.
Wysłany: 18-09-2003, 01:27
To ja sie dołączę do grona "nie gramotnych"
Jako zwykły użytkownik pc-ta, czy ma sęs instalowanie Linux-a ?
A. Nieznam tego systemu
B. Nie mam serwera (nawet domowego)
C. Nie wiem czy aplikacje które najczęściej używam, MS Office czy Explorer, będą na nim chodzić.
Wysłany: 18-09-2003, 06:42
Hej WolfEeel,
sa rozne latwe dystrybucje linuxa, takie jak RedHat czy Mandrake. Latwo sie instaluja i same wykrywaja caly sprzet w komputerze. Oczywiscie, ze Linux posiada swoj odpowiednik MSOffice, m.in. Open Office lub zestaw programow biurowych w srodowisku KDE. MS Explorer nie uruchomisz na linuxie ale masz takie przeglądarki jak Netscape, Mozilla czy Opera. Szczegolnie polecam te ostatnia (nawet w Windows) jest naprawde szybka. http://www.opera.com/ Linux jest wyposazony w sporo aplikacji do domu i biura.
Wysłany: 18-09-2003, 11:51
WolfEeel, jesli chcesz cos niecos sie dowiedziec (nie tylko Ty - inni tez moga ;] ) o Linuxie to proponuje zapuscic Knoppixa. Mozna go uruchamiac zainstalowanego na dysku ale takze jako LiveCD - wsadzasz plyte, resetujesz kompa i wlacza sie Linux :] Trzeba tylko miec taka plyte, albo kupujesz albo sciagasz i wypalasz :] Proponuje odwiedzic http://knoppix.7thguard.net/
Cytat:
A. Nieznam tego systemu
Nie szkodzi, warto poznac :]
Cytat:
B. Nie mam serwera (nawet domowego)
Nie musisz miec - sa dystrybucje na desktop - Mandrake, RedHat.
Cytat:
C. Nie wiem czy aplikacje które najczęściej używam, MS Office czy Explorer, będą na nim chodzić.
Wiek: 57 Dołączył: 08 Maj 2003 Posty: 683 Skąd: Warszawka
Wysłany: 18-09-2003, 13:24
a wiec Linux kontra MS
to cos jak CMAS kontra PADI
tu macie artykulik pokazujacy w fajny sposob poziom takich polemik ;))
OpenOffice w ogonie za MS Office...
Zamieszczone 2003.09.07 przez Carlos. Źródło: Carlos
... w liczbie dziur w zabezpieczeniach. Taki tytuł nosi artykuł opublikowany przez serwis NewsForge. We wstępie czytamy "W tym tygodniu Microsoft Office ponownie potwierdził swoje przodownictwo w świecie oprogramowania biurowego ogłaszając anons nie o jednym, dwóch, trzech ale o pięciu lukach w zabezpieczeniach. W tym samym czasie OpenOffice.org, główny konkurent MS Office nie miał luk do zaanonsowania. Programiści projektu OpenOffice oznajmili, iż nie mają planów aby zaimplementować w OOo żadnych luk w zabezpieczeniach, które byłyby konkurencyjne dla Microsoftu, mimo, iż większość użytkowników PC zwyczajowo uznaje brak bezpieczeństwa jako elementarną część doświadczeń komputerowych"... Coś w tym chyba jest ;-) Tutaj pełen tekst artykułu.
oczywiscie bez zadnych aluzji
prywatnie uzywam i jednego i drugiego
choc do gier tylko MS
Wysłany: 18-09-2003, 22:31 4 klawiatury i 4 monitory
t0m1 napisał/a:
Dobra, to moze ja
[..cut..]
Oprocz tego albo przedewszystkim, Unix/Linux/BSD sa systemami, ktore umozliwiaja prace wielu osobom na jednym komputerze w tej samej chwili. Czyli mozemy do jednego pudla podlaczyc, np: 4 klawiatury i 4 monitory, usiasc we czworke i kazdy z nas moze robic cos zupelnie innego, a komputer nie zwariuje. Malo tego... on sie nie zawiesi
ciutke sie rozpisalem.... moze juz skoncze?!
Ty mi tylko wyjasnij gdzie ja mam do mojego pudelka z FreeBSd 5.1 podlaczyc dodatkowe 4 klawiatury i 4 monitory hihihihihihiihhi
Wysłany: 19-09-2003, 23:09
mace napisał/a:
Ty mi tylko wyjasnij gdzie ja mam do mojego pudelka z FreeBSd 5.1 podlaczyc dodatkowe 4 klawiatury i 4 monitory
powaznie chcesz to wiedziec???
Stary [Usunięty]
Wysłany: 03-10-2003, 13:01
Na codzień pracuję na Solarisie albo HPUnix, jako serwerek domowy mam FreeBSD a do sieci używam WinXP. Sorki mam jeszcze kompa do obróbki grafiki i to pracuje pod Win98 bo pod niczym innym nie chce obsługiwać starego skanera i SCSI do nagrywarki. Nie ma problemu...
Co do podłaczania 4 klawiatur i monitorów do kompa klasy PC to nawet z Linux'em słabo widzę wydajność takiej maszyny. A systemów nie zawieszalnych nie ma!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko