Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
ABC prosze o pomoc.
Autor Wiadomość
pandros 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2008, 11:20   ABC prosze o pomoc.

na wstepie witam! wszystkich uzytkownikow

jest to moj pierwszy post, wlasciwie nigdy jeszcze nie nurkowalem, ale jade niedlugo do chorwacji i chcialbym tam troche ponurkowac. Prosilbym o rade dotyczaca zakupu podstawowego sprzetu czyli: pletw, maski i rurki. Kompletnie sie na tym nie znam wiec nie wiem co wybrac. Zaznaczam ze sprzet bedzie sluzyl tylko okazjonalnie wiec nie ma co szalec.
Zdazylem sie rozeznac iz pletwy sa kaloszowe i paskowe, jakie wybrac???????
w chorwacji i tak potrzebne sa buty na jezowce i kamieniste plaze, tak wiec czy takie do nurkowania spelnia te funkcje?????????????? no i jeszcze maska i rurka co polecacie dla amatora???????????

pozdrawiam!!!

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2008, 11:25   

Odwiedź to centrum - tam Ci doradzą lub użyj opcji szukaj. Niedawno na FN był taki temat.

connan12345 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2008, 16:53   

jeśli płetwy to takie
co do maski to nie ma w sumie najlepszej...
chociaż im prostsza (tylko silikon i szkło) tym lepiej... jeszcze tylko zastanów się czy dzielona czy nie :) , fajka MARES z zaworkiem...
Do płetw naturalnie buty ... nie istotne jakiej firmy... byleby pasowały :)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2008, 19:11   

http://www.freediving.com...ym_oddechem.php

Seb. 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-08-2008, 20:03   

- kup porządną, dobrze przylegającą i nie uwierającą maskę. Zmierz kilka modeli i nie spiesz się z tym. IMHO taka maską pasująca na prawie każdą twarz jest Technisub LOOK, choć już stary model.
- fajke kup najtańszą jaka znajdziesz
- zanim kupisz płetwy (zakładam że chesz paskowe) kup buty. Maja mieć w miarę sztywna podeszwę i zamek.
-płetwy ...najlepiej jak bys mogł poprobowac roznych modeli. Byle nie rozcięte i nie Maresy za 600zł ;) Możesz kupić gumowe nie do zajechania "Jety" lub cos "rec" np. Technisub Blades czy Mares X3

general0001 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2008, 11:51   

Witam. To jest mój pierwszy post i od razu mówie że nie nurkuje profesjonalnie tylko od tak. Chciałbym się zapytać jaki kupić skafander do nurkowania w małej rzeczce, żeby mi było w miare ciepło (chce nurkować do listopada) i wygodnie. Jeszcze jakbym mógł prosić to może jeszcze maskę ;) dzięki ;)

mataus 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-09-2008, 13:58   

general ,ale ty nurkujesz w akwalungu czy tylko macha, płetwy i faja?

general0001 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-09-2008, 17:56   

to drugie...

mataus 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-09-2008, 21:02   

Aha.To pianka 3mm powinna ci staczyc,poszukaj w lidlu :) byly ale niewiem czy są takie pianka nawet fajna za 110 zł wedlug mnie powinna ci starczyc.A co do maski to lepiej zainwestuj ze 100 zł i bedziesz mial mache dobrą np firmy scuba-tech lub mares.

[ Dodano: 09-09-2008, 21:04 ]
A i dopasuj sabie ją najpierw i sprawdz czy morzesz sfobodnie ściskać nos

general0001 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2008, 10:03   

i napewno bedzie mi ciepło w takiej lodowatej wodzie jaka jest teraz lub w październiku???
Ja nie mam przekonania do hipermarketowych towarów. Wolę coś solidniejszego, co sie nie rozleci po pierwszym zezonie i nie naleci mi wody do skafandra ;) możesz mi podać jakieś konkrety???

mataus 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2008, 15:48   

No na takie wody to grupsza.A jak chcesz dobrą piankę to jedz do jakiegos centrum nurkowego i tam sobie wybierz,a pozatym do tego skafandra musi wlecieć woda :) bo ona rozgrzeje ci sie od temperatury ciała i będzie ci ciepło.A jak chcesz taki skafander co sie woda nie naleci to musisz kupic skafander suchy ale to jest dużo dużo większy wydatek niż pianka mokra.Wiec musisz wybrać :)

general0001 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2008, 16:03   

a możesz polecić jakiś dobry sklep internetowy???

mataus 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2008, 16:32   

http://divezone.pl/,
http://www.sea-fish.bytom.pl -ja w nim zamawiam i jest cool
http://www.sprzet-nurkowy.com
poszukaj na tych
Ostatnio zmieniony przez mataus 11-09-2008, 16:32, w całości zmieniany 1 raz  

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2008, 20:33   

general0001 napisał/a:
a możesz polecić jakiś dobry sklep internetowy???

Nie jest najlepszym pomysłem kupowanie skafandra, który powinien pasować "jak druga skóra" przez internet.

general0001 napisał/a:
i nie naleci mi wody do skafandra

Suche skafandry to do zaawansowanego nurkowania...

general0001 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2008, 17:08   

masz racje... poszukam może jakiegoś sklepu w warszawie ale te w necie też sobie pooglądam ;)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2008, 20:35   

general0001 napisał/a:
ale te w necie też sobie pooglądam

Polecam www.ebay.com : większy gul przy kupowaniu w sklepie :)

mataus 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-09-2008, 14:35   

Lepiej jest kupic w centrum niż zamawiac prze neta,w sklepie przynamniej sobie przymierzysz i zobaczysz jakość a przez neta.....

general0001 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-09-2008, 20:30   

a przez neta zorientuje się w cenach bo to nie są tanie rzeczy :ping:

mataus 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2008, 09:01   

nom

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2008, 16:12   

general0001 napisał/a:
a przez neta zorientuje się w cenach bo to nie są tanie rzeczy :ping:

Masz racje. Uzupelniajac moja poprzednia wypowiedz (wybacznie, na tem PC nie ma polskich znakow) mozesz sprobowac kupic przez internet ale konktrtny model, w konkretnym rozmiarze, ktory wczesniej przymierzysz w sklepie.

P.S. Cyba mnie wlasciciele sklepow nie polubia....

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu