Wysłany: 26-08-2008, 09:51 Wyważenie - jak najlepiej.
Witam serdecynie.
Moje pytanie wyda sie zapewne bardzo laickie , ale nigdzie nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi.
Chce sie wywazyc uzwajac do tego celu pasa balastowego , pomijajac jego wady i zalety.
I tu moje pytanie czy jesli wywaze sie np. w piance overall 7mm z ABC i dajmy na to wychodzi mi optymalnie 8kg olowiu, to czy nurkujac z calzm sprzetem tyn. plus butla , automat i jacket , powinienem odjac z pasa kilka kg. czy pozostawic balast bez zmian.
Z gory dziekuje za odp.
Pozdr.
Odpowiedź jest oczywista. Powinieneś się wyważyć jeszcze raz i tyle. Nikt nie powie ci co masz zrobić, sam musisz wejść do wody z całym sprzętem i sprawdzić czy musisz coś dodać czy odjąć.
Wysłany: 26-08-2008, 11:04 Re: Wyważenie - jak najlepiej.
rav napisał/a:
I tu moje pytanie czy jesli wywaze sie np. w piance overall 7mm z ABC i dajmy na to wychodzi mi optymalnie 8kg olowiu, to czy nurkujac z calzm sprzetem tyn. plus butla , automat i jacket , powinienem odjac z pasa kilka kg. czy pozostawic balast bez zmian.
Generalnie pusta butla + jacket + automat będą miały ujemną pływalność więc balastu będzie potrzeba mniej. Pewnie koło 1-2 kg, ale nie znając wagi butli ciężko dokładnie powiedzieć.
Najlepiej wyważyć się w kompletnym sprzęcie.
Generalnie pusta butla + jacket + automat będą miały ujemną pływalność więc balastu będzie potrzeba mniej. Pewnie koło 1-2 kg, ale nie znając wagi butli ciężko dokładnie powiedzieć.
Najlepiej wyważyć się w kompletnym sprzęcie.
a mnie zawsze uczona ze pusta butla jest lzejsza niz pelna wiec cos pokreciles
... Aby nie wystąpiła sytuacja, w której pod koniec nurkowania, będziemy posiadać dodatnią pływalność, a co za tym idzie, nie będziemy w stanie utrzymać się na przystanku dekompresyjnym, będzie nas wynosiło na powierzchnię, należy zabrać dodatkowo 2-3kg balastu.
Związek między naszą pływalnością a balastem opisuje prawo Archimedesa. Metr sześcienny powietrza, czyli 1000 litrów, waży około 1,3kg jeżeli posiadamy butlę:
* 15l to mamy w niej 15lx200at=3000l co daje nam 3x1,3kg=3,9kg
* 12l to mamy w niej 12lx200at=2400l co daje nam 2,4x1,3kg=3,12kg
* 10l to mamy w niej 10lx200at=2000l co daje nam 2x1,3kg=2,6kg
a mnie zawsze uczona ze pusta butla jest lzejsza niz pelna wiec cos pokreciles
To może w ten sposób:
weż cały szpej na basen (cały,tzn.pianka,KRW,AO itd.) oraz kostki balastu-najlepiej 1 kg. W butli powinno byc ok.50-60 bar. Zanurkuj z całym sprzętem (jacket opróżniony)pokręć sie pod wodą w te i wewte aby powietrze które zalega w piance uszło i rozpocznij wyważanie. Dodawaj lub odejmuj kostki balastu do momentu,w którym przy WDECHU bedziesz sie lekko wynurzał.
dobra ja gupi zle doczytalem w kontekscie tego co rav napisal to by sie zgadzalo mniej w stosunku do tego co ma na sobie z samym abc
$$ [Usunięty]
Wysłany: 26-08-2008, 14:36
Konrad Dubiel napisał/a:
Generalnie pusta butla + jacket + automat będą miały ujemną pływalność
Hipolicie
Miałem Angielskie butle stalowe puste pływały, Trial miał ołowiane ciężarki w zestawie żeby nie był za lekki i pod koniec nurkowania nie miał za dużej pływalności. Czechosłowacka butla do tlenu aluminiowa pusta pływa. Więc zestaw może posiadać dodatnią pływalność. Nurkując na Krista korzystałem z KRW nie swojej, balastu miałem za mało, to wisiałem nogami do góry na przystanku bezpieczeństwa. Na kompozytowych trzeba będzie dołożyć balastu bo tam pełna butla pływa.
Miałem Angielskie butle stalowe puste pływały, Trial miał ołowiane ciężarki w zestawie żeby nie był za lekki i pod koniec nurkowania nie miał za dużej pływalności. Czechosłowacka butla do tlenu aluminiowa pusta pływa. Więc zestaw może posiadać dodatnią pływalność.
Współczesne lekkie butle (nawet stalowe) jak są puste mają dodatnią pływalność.
Ale do butli dochodzi ciężar zaworu i automatu i taki zestaw już zwykle tonie.
Chociaż praktycznie pusta S080 z dużą zawartością helu w Morzu Czerwonym (wściekle słone) potrafi boję udawać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko