Wys³any: 30-08-2008, 15:10 nowa fajka czy z³a taktyka ?
kupi³em p³etwy mares avantitre i maskê maresa, maska w porz±dku i p³etwy tez ,dziêkuje wszystkim którzy je polecali. Jednak mam k³opot z fajk± ,kupi³em najtañsz± fajkê i na pocz±tku wydmuchuje z niej powietrze ale jak jestem bardziej zmêczony i wyp³ywam z pod wody to nie mam si³y chyba dmuchn±æ. Co ¼le robiê ? Kupic fajkê z zaworami i tymi pierdo³ami ?
jak jestem bardziej zmêczony i wyp³ywam z pod wody to nie mam si³y chyba dmuchn±æ. Co ¼le robiê ?
W trakcie wynurzania przed przedmuchaniem fajki, przyjmij tak± pozycjê g³owy, aby oczyszczenie fajki wymaga³o minimum wysi³ku - zazwyczaj wystarczy mocno odchyliæ g³owê do ty³u.
Wiek: 56 Do³±czy³: 20 Pa¼ 2004 Posty: 2801 Sk±d: Warszawa
Wys³any: 30-08-2008, 18:04
Z jakiej g³êboko¶ci wyp³ywasz?
Co rozumiesz przez zmêczenie? Brak powietrza czy si³y w miê¶niach oddechowych?
W jakiej pozycji wyp³ywasz? Pionowa czy pozioma (po g³êboko¶ci czy p³ywaniu na odleg³o¶æ?)
Jak masz ustawion± g³owê wzglêdem korpusu? (zadarta / opuszczona?)
Czy wydychasz powietrze w trakcie bycia pod wod± czy zostawiasz wszystko na proces wynurzania?
Czy wynurzaj±c siê wypuszczasz ma³± porcjê powietrza aby rozprê¿aj±c siê mog³o wypychaæ wodê z fajki?
Zawory pomagaj± podczas p³ywania po powierzchni.
Z fajki bez zaworów ³atwiej usun±æ wodê po g³êbokim nurkowaniu aby jak najszybciej nabraæ powietrza na powierzchni.
Najlepiej zaraz po zanurzeniu wypluæ ustnik fajki! Przeszkadza! Brak fajki w ustach pozwala lepiej siê zrelaksowaæ a po osi±gniêciu powierzchni nie masz ryzyka zach³y¶niêcia. Mo¿esz mieæ j± przywi±zan± na oko³o 1,5 metrowej lince do jakiego¶ p³ywaczka/bojki i podczas zanurzenia w ogóle nie zawracaæ ni± sobie g³owy - fajka stawia dodatkowy du¿y opór!
W zasadzie w czasie p³ywania na bezdechu nie powinno sie trzymac ustnika fajki w ustach, kiedy jestesmy g³eboko. Ale dotyczy to g³ownie g³ebszych i d³uzszych nurkowan...
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, ¿e nie ponosi odpowiedzialno¶ci i w ¿aden sposób nie ingeruje w tre¶æ wypowiedzi umieszczanych przez u¿ytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ci±gu 24 godzin, postów o tre¶ci reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywaj±cych do nienawi¶ci rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propaguj±cych przemoc oraz tre¶ci powszechnie uznanych za naganne moralnie, spo³ecznie niew³a¶ciwe i naruszaj±cych zasady regulaminu.
Przypominam, ¿e osoby zamieszczaj±ce opinie, o których mowa powy¿ej, mog± ponie¶æ za ich tre¶æ odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam okre¶laæ zachowania u¿ytkowników na stronie, dostarczaæ im odpowiednie tre¶ci oraz reklamy, a tak¿e u³atwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcjê automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy w³±czonej obs³udze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyra¿enie zgody na zapisywanie ich w pamiêci urz±dzenia, z którego korzystasz.
Je¿eli siê na to nie zgadzasz, mo¿esz w ka¿dej chwili zmieniæ ustawienia swojej przegl±darki. Przeczytaj, jak wy³±czyæ pliki cookie i nie tylko