Apeks ma nieco namieszane w oznaczeniach. XTX* to nazwa drugiego stopnia ale też zestawu 1 st. i 2 st.
XTX200 ma kierownicę wydechu i pokrętło regulacyjne na drugim stopniu.
Pierwszy stopień jest zupełnie inny - DST dla XTX40 i FSR dla XTX200.
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-09-2008, 14:42
lkulos napisał/a:
popraw mnie -----jesli nurkuje nazwijmy to rekreacyjnie od strony techniczniej nie ma roznicy jako takiej ???
czyli robie nura na 50m (rekreacyjnie;) ) i nie bedzie sytuacji np ze 40mi nie poda powietrza bo to 40 a 200??
Oczywiście że nie będzie różnicy - 40 i 200 w nazwie to nie MOD dla AO
Za to różnica będzie na nurkowisku - pomyśl o tych wszystkich zazdrosnych spojrzeniach i szeptach zewsząd "patrz, on ma a(x)tx200, wow..."
XTX200 ma kierownicę wydechu i pokrętło regulacyjne na drugim stopniu.
Pierwszy stopień jest zupełnie inny
ok ale czy to dobrze czy zle ???
IMHO XTX200 jest lepszy. Ale nie warto dużo dopłacać. Chyba, że masz specjalne wymagania.
Jeżeli chodzi o parametry oddechowe wszystkie modele Apeksa są praktycznie identyczne.
generalnie ja bym za 2000 xtx'a 200 nie kupowal ;p
swojego(jakies 2 lata temu! ) xtx'a100+xtx'a 40 kupilem za 1700 (cema miedzy xtx100 a xtx200 jest minimalna)
moze jestem upierdliwy ale o jakie konkretnie chodzi ??
Na przykład takie:
- musisz mieć dużą kierownicę wydechu,
- chcesz pod wodą kręcić sobie pokrętłem regulacyjnym,
- masz jakieś specyficzne wymagania dot. konfiguracji węży przy 1st.
oczywiscie masz swiadomosc ze 200 nie kosztuje 2 kafli tylko 1300zl? ale swoja droga ja tez nie moge sie zdecydowac- xtx 50 czy 200...
pzdr i podziel sie jeszcze swa decyzja jak zapadnie
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 11-09-2008, 06:34
W lutym na Zakrzówku testowano zamrażanie apeksów. 40-stka padła, 100-ka nie. Niestety, nie byłem w tej grupie. Na nurkowisku byliśmy wtedy: ja z kolegą i ta grupa, więc było dość dokładnie słychać emocje. Czytając tu o BRAKU różnic między 40-stką a 100-tką jakoś nie zapytałem skąd to mogło wynikać, uznając za przypadek. Dodam, ze tydzień potem podobnie przetestowałem mój Blizzard i Proton Ice. Proton nie padł po ok 2 min. trzymania bypassu, Blizzard padł po kilkunastu sek. Woda miała ok. 3st, powietrze też(albo minus coś, nie pamiętam).
kurde jest 17 odpowiedzi ok 250 wyswietlen i nadal nic nie wiem
poza info ad roznicy :
Konrad Dubiel napisał/a:
Na przykład takie:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko