Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
NAUTILUS
Autor Wiadomość
TomekR 

Stopień: emeryt
Kraj:
Micronesia

Wysłany: 11-09-2008, 02:45   

Tomasz Zabierek napisał/a:
Tomek, wysle ci jak bede mial chwile obfotografowac moje najnowsze "dziecko" - wlasnie koncze kompletacje HHMeg

Przesylaj, z przyjemnoscia zobacze.

$$ napisał/a:
Może jesteś bliższy prawdy niż byś chciał.

No i znowu zostalem zle zrozumiany. Ja, jak i podejzewam, jakas czesc tego forum(skromna ocena), absolutnie, chcialbym przeczytac opis tak unikalnego nurkowania - unikalnego zarowno w sensie sprzetu jak i osoby. Przyznaje, ze nie mam zadnego doswiadczenia w nurkowaniu na rebretherach przeznaczonych do uzytku ladowego, a pozarniczego Chemoxa (courtesy of USNavy) cwiczylem tylko raz i to na sucho - ergo moja ciekawosc.
Jezeli chodzi o unikalnosc osoby nurkujacej, to wszystkim juz chyba znudzil sie opis "slynnego" nurkowania na jeziorem W. w ktorym $$mok wyzebral suchacza od pana G.
Byloby wiec dobrze, przeczytac swiezy material, o nurkowaniu numer 2, jeszcze lepiej okraszony perfekcyjnym materialem foto/video - jak zreszta przystalo na eksperta i tej dziedziny.

W wymianie zdan padlo tez sformulowanie 'swiece tlenowe'
$$ napisał/a:
świece tlenowe, czyli naprzemiennie ułożone wapno sodowane i nadtlenek potasu
, czy jest to jakies specyficznie rodzime okreslenie?
Mnie, swiece tlenowe kojarza sie z lodziami podwodnymi, czy statkami kosmicznymi, gdzie w sytuacji braku tlenu zaloga"zapalala" LiClO4, lub chyba jeszcze zamienie Mg(ClO4)2 produkujac w ten sposob tlen. Rowniez w wspomnianym przez mnie rebreatherze gorniczo/pozarniczo/chemicznym Chemox prod USA, manual wspominal o wystartowaniu urzadzenia przez "zapalenie swiecy"(ang. 'light up the candel'), ktore to uruchamialo produkcje tlenu na bazie KClO3 albo LiClO4.
Natomiast naprzemienne ukladanie jest dla mnie nowoscia i do tego tak nieszczesliwia nazwa?
Niemniej chcialbym sie cos wiecej na ten temat dowiedziec - LinK?

Rosjanie mieli natomiast specyficzny sposob startowania tlenotworczych pochlaniaczy.
W warunkach normalnych, procedura, wg mojego IDA instruktora, niezyjacego juz, exspiecnazczika Fiodora Dymitriejewicza, wygladala nastepujaco:
1."tri wdycha czerez nos, wydychaj w mieszok!"
2."tri wdycha iz mieszoka, wydychaj w mieszok!"
3."tri wdycha iz mieszoka, wydychaj nosam, w atmosferu!"
4." I jeszo raz, z naczala!"
W sytucjach awaryjnych, podobno, rebreather startowano "na szybko" przez rozbicie fiolki kwasu siarkowego - pisze "podobno", poniwaz nie zdazylem ustalic szczegolow tej procedury. A szkoda!
pzdr
Tomek

$$
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2008, 07:31   

TomekR napisał/a:
w ktorym $$mok wyzebral suchacza od pana G.
Poniżanie innych nie jest dobrą wizytówką. Po kilku latach dopytałem dlaczego dostałem ten skafander odpowiedź jest ciekawa.
TomekR napisał/a:
$$ napisał/a:
świece tlenowe, czyli naprzemiennie ułożone wapno sodowane i nadtlenek potasu
, czy jest to jakies specyficznie rodzime okreslenie?
Produkt Molecular jako awaryjne źródło tlenu z możliwością długiego składowania. Faser zrobił coś podobnego byłem pod wrażeniem które szlag trafił jak dowiedziałem się o Molecular, znowu zerżneli i dodali wentylator żeby zgłosić nowość.

A systemy z masą tleno twórczą były już w sprzęcie klasycznym głęboko wodnym.

pozdrawiam rc

Arecki 

Stopień: NSS-CDS, TDI
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 11-09-2008, 09:08   

$$ napisał/a:
Po kilku latach dopytałem dlaczego dostałem ten skafander odpowiedź jest ciekawa.

Domyslam sie, ze chodzi tu o "Key Man Program"

$$
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2008, 09:49   

TomekR napisał/a:
Natomiast naprzemienne ukladanie jest dla mnie nowoscia
Oczywistością jest nadprodukcja tlenu przez KO2, a brak produkcji przez Ca(OH)2. Połączenie daje pełniejsze wykorzystanie powstałego tlenu. Jest to racjonalne do zamkniętych przestrzeni typu bunkry czy łodzie podwodne. W powierzchniowych urządzeniach racjonalniejsze jest nie dopuszczenie do przejścia przez złoże tleno twórcze wydychanego gazu bogatego w CO2 i parę wodną.

pozdrawiam rc

[ Dodano: 11-09-2008, 18:51 ]
http://www.molecularprodu...ratecandles.php
Zmienili stronkę część informacji wypadła. O przekładańcu jest też w informacjach Faser.

pozdrawiam rc

TomekR 

Kraj:
Micronesia

Wysłany: 12-09-2008, 02:49   

Pytania byly proste:
1. Kto, i gdzie jest to napisane(link!), uzywa, w rebretherach, naprzemienie ulozonego wapna sodowanego i nadtlenku potasu - jestem po prostu ciekawy.
2. Kto uzywa nazwy 'swiece tlenowe' do okreslenia tej praktyki - az trudno mi uwierzyc, ze ktos w zblizonym poniekad zakresie, uzywa tej samej nazwy, dla dwoch roznych technologii.
Co do zamieszczonego linku Molecular, nie interesuja mnie przenosne generatory tlenu i inne tego typu urzadzenia, ktore nota bene generuja tlen w oparciu o przepis opisany w moim poprzednim poscie.

I jeszcze jedno:
$$mok napisał/a:
Poniżanie innych nie jest dobrą wizytówką.

Nie taki byl moj zamiar - jezeli zostal opacznie zrozumiany - to przepraszam.
Na koncu cytowanego zdania, zabraklo emotikonu :ping: .

$$
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2008, 07:40   

TomekR napisał/a:
1. Kto, i gdzie jest to napisane(link!), uzywa, w rebretherach,
No to leżysz na precyzji języka angielskiego. W małych obiegach zamkniętych nie słyszałem o takim zastosowaniu. W systemach wentylacyjnych w nurkowaniu klasycznym TAK GKSM.
W systemach regeneracji w zamkniętych pomieszczeniach są stosowane złoża KO2 i Ca(OH)2 naprzemiennie ułożone. Znajdziesz link na stronie Europejskiego Urzędu Patentowego lub po kontakcie z rzecznikiem patentowym Faser (Marek Piela).
TomekR napisał/a:
2. Kto uzywa nazwy 'swiece tlenowe' do okreslenia tej praktyki - az trudno mi uwierzyc, ze ktos w zblizonym poniekad zakresie, uzywa tej samej nazwy, dla dwoch roznych technologii.
Skargi pisz na Molecular jest to w ich katalogu produktów wcześniejszym i aktualnym, na tym forum nie mam miejsca na zawieszenie takiej informacji a dla CCR HD to bzdety. Mogę to powiesić na portalnurkowu.pl mam tam skrzynkę 150Mb dla takich bzdetów.
TomekR napisał/a:
Co do zamieszczonego linku Molecular, nie interesuja mnie przenosne generatory tlenu i inne tego typu urzadzenia, ktore nota bene generuja tlen w oparciu o przepis opisany w moim poprzednim poscie.
Niestety jest stosowany wariant który podałem. Problemem w zamkniętym pomieszczeniu jest CO2, faktycznie jego usunięcie to co napisałeś nie wiąże CO2, więc nie rozwiązuje problemu regeneracji atmosfery Jest też fragment modelu zużycia pochłaniacza CO2, z którym to problemem masz kłopoty ze zrozumieniem.
Dostałem materiał z Molecular o tym procesie nie wnosi nic w stosunku do tego co już napisałem na FN.

pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez $$ 12-09-2008, 07:42, w całości zmieniany 1 raz  

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2008, 08:01   

$$ napisał/a:
No to leżysz na precyzji języka angielskiego.

i po co siedzisz Tomek w tych Stanach tyle lat?lepiej języka byś się uczył od naszego mistrza lingwistyki

$$ napisał/a:
z którym to problemem masz kłopoty ze zrozumieniem.

ja pier...lę,ty MEGALOMANIE!

$$
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2008, 11:58   

grzegorz napisał/a:
lepiej języka byś się uczył od naszego mistrza lingwistyki
"To co dzieli Amerykanów i Anglików to jest język"
grzegorz napisał/a:
ja pier...lę,ty MEGALOMANIE!
P-377789 następne w drodze.

pozdrawiam rc
ps materiał Molecular z 2003 r i obecny znałazłem jest o OXYGEN CANDELS złożony krojem liter Gill Sans na str 8 w obu katalogach.

TomekR 

Kraj:
Micronesia

Wysłany: 13-09-2008, 04:28   

$$ napisał/a:
No to leżysz na precyzji języka angielskiego.

Mam propozycje, jest tyle fachowej literatury, zrob osobom nie precyzyjnym w jezykach przysluge i zamiast wlasciwego Ci quasintelektualnego samogwaltu, przetlumacz stronke lub dwie.
Angielski jest moim czwartym jezykiem, i mimo 16 letniego stazu w krajach anglojezycznych, na pewno pozostawia wiele do zyczenia. Watpie natomiast, czy Ty jestes wlasciwa osoba do oceny jego poziomu, jezeli mimo, powiedzmy 40+ lat uzywania jezyka polskiego, masz z nim tak powazne klopoty.

Z drugiej strony rozumiem teraz Twoja opieszalosc w nurkowaniu - przyswojenie instrukcji obslugi do fajki musi Ci zajmowac wiecznosc. :ping:

$$ napisał/a:
"To co dzieli Amerykanów i Anglików to jest język".

You quite rite, homie!

$$ napisał/a:
z którym to problemem masz kłopoty ze zrozumieniem.

Jak, w takim razie, nazwac Twoj problem z brakiem zrozumienia prostych pytan, z artykulacja wypowiedzi - moze sa na forum jacys "kliniczni ....... hmmm, medycy" potrafiacy nazwac te przypadlosc?

Komentujesz nie na temat, nierzadko z bledami, uciekasz od niewygodnych pytan, mieszasz pojecia, stosujesz tanie chwyty majace na celu destrukcje merytorycznych dyskusji, bezwstydnie promujesz wlasna osobe........ zaraz, zaraz, czy to aby nie pelna definicja trola?
W moim drugim poscie, w tym watku, postawilem kilka tez dotyczacych Twojej osoby - swoimi odpowiedziami dostarczyles na kazda z nich przekonywujacych dowodow.
(cbdo)

grzegorz napisał/a:
i po co siedzisz Tomek w tych Stanach tyle lat?lepiej języka byś się uczył od naszego mistrza lingwistyki

Ja sie uczyc lubie - co prawda wolalbym by moj nauczyciel zamiast nr patentu posiadal np dyplom uczelni, ale jak sie nie ma co sie lubi...... .
Mogloby byc zawsze gorzej, patent P-377789 moglby dotyczyc np maszyny do cerowania prezerwatyw lub prania papieru toaletowego - papier, szczegolnie ten wyprany cierpliwy, a Urzad Patentowy, jak zaplacisz, przyjmie wszystko.

Czytelnikow,ze swojej strony, przepraszam, za odejscie od tematu.
Pzdr
Tomek

$$
[Usunięty]

Wysłany: 13-09-2008, 07:29   

TomekR napisał/a:
zamiast wlasciwego Ci quasintelektualnego samogwaltu
TomekR napisał/a:
przyswojenie instrukcji obslugi do fajki musi Ci zajmowac wiecznosc
TomekR napisał/a:
"kliniczni ....... hmmm, medycy"
TomekR napisał/a:
W moim drugim poscie, w tym watku, postawilem kilka tez dotyczacych Twojej osoby - swoimi odpowiedziami dostarczyles na kazda z nich przekonywujacych dowodow.
(cbdo)
Temat NAUTILUS, pada stwierdzenie o wilgotności wszystkich obiegów zamkniętych. Nie słuszne. Gdzie zdobyć informację o uwarstwionych złożach podałem.

pozdrawiam rc

KonradJ 

Wysłany: 13-09-2008, 08:17   

$$ ale Ty jestes gosc......
szok takiego typa to tylko jednego na caly swiecie mamy :-)
czytam to c wypisujesz jakies bzdety, a fee walisz nazwiskami jak dzieciak zeby sie podeprzec a Ty poprostu jestes zwykly faflok nurkujacy w necie no moze pod prysznicem - moze szok niezly jestes popapraniec
malo pisze bo moze malo wiem ale czytam i wszyscy - no moze prawie wszyscy staraja się Ci powiedziec, ze jestej kiep a Ty jestes z tego dumny ze poprostu tego nie rozumiesz
a po tekstach co do nurkowania np. T.Ż. to ogolnie mysle ze ty poprostu nurkowales kiedys moze na intro ja herbatka na sznureczku w szklanc i tyle z twoich wyczynow bo inaczej poprostu bys sie wstawil chociazby tylko poto zeby pokazac za masz jakies "jaja". Jestes niezly jak Kononowicz!!!
Nie troche przegialem PRZEPRASZAM....... Pana Kononowicza
Ostatnio zmieniony przez KonradJ 13-09-2008, 08:19, w całości zmieniany 1 raz  

$$
[Usunięty]

Wysłany: 13-09-2008, 13:45   

KonradJ napisał/a:
szok takiego typa to tylko jednego na caly swiecie mamy
Na 6 twoich postów połowa jest polemiką ze mną.
Wymienione osoby możesz zapytać, nie posługiwać się przypuszczeniami, odwagi chłopie odwagi.

pozdrawiam rc

andrzej4380 

Stopień: sport diver,compr.op
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 13-09-2008, 23:18   

a ja tylko na temat wtrącę :
są obiegi suche i mokre jak ktoś się ze mną nie zgadza to proszę pogooglować trochę i się przekonać a nie jak zwykle bić piany bez sensu
w "suchym obiegu" oddycha się podobnie jak z automatu ale to tylko moje przemyślenia,
w "mokrym" hmmm sami wiecie przecież tylu tu "nurków specjalistów"
pozdrawiam :ping:

$$
[Usunięty]

Wysłany: 27-10-2008, 07:57   

http://www.faser.com.pl/Wyroby/spec/ate1-pl.htm
http://www.faser.com.pl/Wyroby/spec/urk.htm
http://www.faser.com.pl/Wyroby/spec/pt1.htm
Ponieważ odszukanie stanowiło wielką trudnośc, to przy okazji znalazłem.
Gdzie jest informacja o uwarstwieniu złoża pamiętam, można ja wydobyć od rzecznika patentowegofirmy Faser adres na stronie.
Pozostaje pytanie dlaczego potrzebowali wilgotne powietrze do regeneracji w pomieszczeniach zamkniętych ? (odpowiedź oczywista)

pozdrawiam rc

Motti
[Usunięty]

Wysłany: 06-06-2013, 08:30   

TomekR napisał/a:
NUrkujac na mieszaninach tlenotworczych medium oddechowe jest cieple i wilgotne.
A skad to wiem? Stad, ze nie raz nurkowalem z takimi zestawami.
Dlaczego tak sie dzieje-nie wiem. Podejrzewam, ze ogrzany egzotermiczna reakcja gaz skrapla sie na nieizolowanych scianach zanurzonej w wodzie petli oddechowej.
Ale tej wiedzy nie mozna zdobyc z internetu lub manuala do "junnychemik", trzeba na takim rebretherze zanurkowac. Dla nie wierzacych jedna rada - zanurkuj!
A wniosek nasuwa sie sam - wszystkiego nie da sie odczuc przed ekranem kompa - trzeba sie zanurzyc.
pzdr
Tomek

Odcinam wstępną część, jako poza merytoryczną.

W obiegu z chemicznie zgromadzonym tlenem nie ma pary wodnej, jest związana chemicznie. Również z niej jest produkowany tlen. Czy to w wersji radzieckiego O3 (mieszanina Na2O2 i KO2, wersja z małą nadprodukcją tlenu, dodatkowo nie stabilną, potwierdzone przez głównego konstruktora Sineva Respirator Rosja i Komandor dr inż Stanisława Skrzyńskiego AMW) czy w wersji KO2 z większą nadprodukcją. Bardzo pomocna była Św.p dr Danuta Grzywaczewska kiedyś z Faser (brała udział w wprowadzeniu badań i wdrożenia Ostarytu, też sprzedaży patentu Faser do USA), uzbroiła mnie w unikalne wiadomości dotyczące mas tleno twórczych, łącznie z pewnym numerem patentu, dotyczącym tego tematu.
Jacek Kurządkowski widział jak odkręciłem wejście inspekcyjne do miecha oddechowego, w testowym egzemplarzu SCR SMS constant ppO2, po wstępnych testach nad jez. Białym. Był bardzo zaskoczony że obieg miał miech oddechowy suchusieńki, w Draeger SCR nigdy nie widział takiej sytuacji.
Kolejna sprawa jest norma dotycząca czynnika oddechowego w lądowych obiegach zamkniętych w której jest dopuszczone oddychanie ciepłym (do 50st C) suchym czynnikiem takim jaki zapewnia Air Elite MSA-Auer. Nie jest dopuszczone oddychanie wilgotnym czynnikiem, takim jaki zapewniają obiegi z wapnem sodowanym.
Air Elite ma pochłaniacze wytwornice tlenu w technice KO2.
Łatwo dostępny jest radziecki IP 5, podobnie jak polska odpowiedź Faser.

Łatwo można się przekonać ile warte są zapewnienia TomekR, jaki to wilgotny czynnik oddechowy jest w obiegach zamkniętych z chemicznie zgromadzonym tlenem.

Jest suchy.

http://rebreathers.pl/forum/download.php?id=116
Posiadanie zgłoszenia na tą konstrukcję otworzyło rozmowy w Aqua Lung Military z samym wierzchołkiem zarządzającym i projektowo produkcyjnym (nie masz patentu, nie będziemy z Tobą rozmawiali, taka jest zasada działania Koncernu Air Liquide, właściciela Aqua Lung).

Tomku Repecki, patentów nie dostaje się za wiedzę z internetu, trzeba również posiadać poziom wynalazczy i rozwiązanie musi być nie oczywiste. Nowe w skali światowej, nie znane z żadnych źródeł.
http://rebreathers.pl/forum/download.php?id=115
Tu jest ciekawy sposób tworzenia czynnika oddechowego, też korektor ppO2 przy wynurzaniu, także szybkim.
Pod kątem Francuzów powstało rozwiązanie P-393223, to modyfikacja SCR CVR i CMR do stałego ppO2, na razie jeszcze na statusie zgłoszenia.

W dalszym efekcie z powodu posiadania patentów na SCR SMS i wieloletnie kontakty, zostałem zaproszony do Polskiego Towarzystwa Medycyny i Techniki Hiperbarycznej.

pozdrawiam rc

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 08-06-2013, 02:07   

Po co odgrzewasz starego kotleta?
Nikogo to już nie interesuje. Nie prowokuj awantury, bo znów będziesz miał kłopoty.

Motti
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2013, 07:52   

Jedynie zamykam problem, czy czynnik oddechowy jest suchy czy zawsze mokry w obiegach zamkniętych. Patrząc na skalę produkcji czołgów w Układzie Warszawskim i konieczność przeszkolenia i wyposażenia całej załogi. Suchych obiegów zamkniętych wyprodukowano dużo więcej niż wszystkich razem CCR. Rozwiązanie obiegu zamkniętego z chemicznie zgromadzonym tlenem powstało w firmie Auer w 1936r.

pozdrawiam rc

nuras5 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 08-06-2013, 12:20   

Martin, jeśli można prosić - zamknij ten temat

Motti
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2013, 22:18   

nuras5 napisał/a:
bo znów będziesz miał kłopoty.

http://rebreathers.pl/forum/viewtopic.php?t=128
Naprawdę byłem zaproszony do Aqua Lung Military, to informacja.
Możesz Sławomira Paćko zapytać o nazwiska osób ze zdjęć. Zna wszystkie osoby.
Kiedyś wspominałeś jak Ciebie sprężał Komandor dr inż Adam Olejnik, na mojej deklaracji podpisywał się. Dlaczego uważasz że to nie prawda co tu napisałem, dlaczego straszysz kłopotami za pisanie prawdy.

pozdrawiam rc

nuras5 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 11-06-2013, 06:30   

Motti napisał/a:
Dlaczego uważasz że to nie prawda co tu napisałem, dlaczego straszysz kłopotami za pisanie prawdy.

Nie napisałem, że to nieprawda i nie straszę.
Odgrzewanie tego tematu jest zaproszeniem do awantury - do tego nie dopuszczę.
EOT
Ostatnio zmieniony przez nuras5 11-06-2013, 06:31, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu