Wysłany: 14-09-2008, 22:19 czy taka butlatlenowa istnieje?
Witam wszystkich - jestem tu nowa jak widać i mam pytanie bowiem nie wiem jak znalesc pewna butle ktora widzilam w serialu Baywatch;) wiem komicznie to brzmi ale takiej wlasnie szukam ,byla tominiaturowa butla tlenowa ktora trzymalo sie w buzi( zakonczesnie bylo gumowe) i ona poprosrtu dalej wisiala chcialabym taka kupic i nie wiem gdzie szukac o co pytac
niestety zdjecia nie moge wlasnie znalesc w necie wiec i wkleic wam nie moge
chcialabym wlasnie wyjechac gdzies daleko i nurkowac majac taka podreczna butle jakimi sie poslugiwali ratownicy w serialu;) mysle ze to oszczedne wyjscie zwlaszcza ze nie jestem po kursie i nie wyplywalabym za daleko
Taka butla sie kompletnie nie nadaje do nurkowania.
(starcza na ok 2 min pod wodą - to tylko gadżet ucieczkowy).
I całkiem na serio, bez podstawowej wiedzy z kursu możesz bez większych trudności się się za pomocą czegoś takiego zabić lub nabawić ciężkiego kalectwa (wcale nie przez utonięcie).
P.
I
PS.
To butla na powietrze nie tlen.
Masz ochotę, przed kursem poczytaj np. o Urazie Ciśnieniowym Płuc, np. na stronie nurkomania.pl
I całkiem na serio, bez podstawowej wiedzy z kursu możesz bez większych trudności się się za pomocą czegoś takiego zabić lub nabawić ciężkiego kalectwa (wcale nie przez utonięcie).
o wlasnie takie cos na e bay znalazlam
2 min tylko .. niezle myslalam ze troszke wiecej pociagnac moze
Cytat:
P.
I
PS.
To butla na powietrze nie tlen.
Masz ochotę, przed kursem poczytaj np. o Urazie Ciśnieniowym Płuc, np. na stronie nurkomania.pl
to dobrze ze trafilam na to forum.. nie wiedzialam ze to taka niebezpieczna zabawka ze nawet zabic moze
to o skutkach zlych zle uzywanej butli moge poczytac ba nurkomania .pl tak?
rozumiem ze zbyt gleboko z nia nie mozna schodzic- tak na logike? chcialam ja miec na to zeby zejdz zaledwie 2-4 metry nie wiecej- ale to tak calkowicie strzelam
dzieki za info wiec:)
Beeker dzieki za cynk ,poczytam moze wpadne- moj tata byl za mlodosci pletwonurkiwem wiec chyba po nim to we krwi dostalam ale o butle taka go nawet nie pytalam bo pewnie nie wiedzial ze istnieja takie
Ostatnio zmieniony przez Kate-A 15-09-2008, 00:12, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 16-09-2008, 10:41
Nie wiem skąd u was taki zapał do zbawiania świata ;/ Jeśli Kate-A pyta gdzie kupić spare-air i jak sie to nazywa, to wy zaczynacie jej tutaj opowiadac o tym ze to niebezpieczne itd. No litości... Nie można traktować każdego nowego uczestnika jak idioty. A jeśli nawet nim jest to nic na to nie poradzimy. Uswiadomicie takiemu osobnikowi że nie powinien nurkowac nie mając umiejetności i wiedzy, a on za tydzień postanowi kupić "taki malutki spadochron" jak widział w TV żeby "sobie poskakać chcoiaż ze 100 metrów, bo nie ma kursu wiec nie moze zbyt wysoko". ;/ I nie mówcie mi proszę że ona może tego nie wiedzieć. Bo jeśli ma wszystko w głowie w porządku to skoro chce zanurkowac to poszukała na pewno informacji na ten temat i sie z nimi zapoznała a dopiero potem zajęła sie poszukianiem sprzetu (w tym przypadku typu SpareAir). A jeśli jest bezmyślna to nic nie poradzimy, zrobi sobie krzywde i tyle. Módlmy się tylko aby nie zabiła się w jakimś fajnym jeziorze/kamieniołomie bo znowu go zamkną na cza sśledztwa psując ludziom wyjazdy nurkowe
Wysłany: 16-09-2008, 11:06
selekcja naturalna ciagle dziala, tyle ze kiedys objawiala sie zachowaniem typu "sprobuje upolowac niedzwiedzia za pomoca wierzbowej witki", a dzis "sprobuje ponurkowac uzywajac tej butli tlenowej z TV"...
kazdemu wolno probowac, ale skoro dziewczyna juz trafila na forum nurkowe, to mysle, ze tych kilka postow ostrzegawczych jednak nie zaszkodzi
Nie wiem skąd u was taki zapał do zbawiania świata ;/
Ze znajomości fizyki i fizjologii.
The_PiotREX napisał/a:
Jeśli Kate-A pyta gdzie kupić spare-air i jak sie to nazywa, to wy zaczynacie jej tutaj opowiadac o tym ze to niebezpieczne itd.
I słusznie, może tego nie wiedzieć.
The_PiotREX napisał/a:
No litości... Nie można traktować każdego nowego uczestnika jak idioty.
Idiotów ignoruję, dziewczę pyta i dostaje odpowiedź. Z małym bonusem - dla jej bezpieczeństwa. Nikt nie napisał "Idź na kurs".
The_PiotREX napisał/a:
I nie mówcie mi proszę że ona może tego nie wiedzieć. Bo jeśli ma wszystko w głowie w porządku to skoro chce zanurkowac to poszukała na pewno informacji na ten temat i sie z nimi zapoznała a dopiero potem zajęła sie poszukianiem sprzetu (w tym przypadku typu SpareAir).
Skąd wiesz ze poszukała?
The_PiotREX napisał/a:
A jeśli jest bezmyślna to nic nie poradzimy, zrobi sobie krzywde i tyle.
Dżizzzz, cóż za dorosłe przemyślenie.
The_PiotREX napisał/a:
Módlmy się tylko aby nie zabiła się w jakimś fajnym jeziorze/kamieniołomie bo znowu go zamkną na cza sśledztwa psując ludziom wyjazdy nurkowe
Wysłany: 16-09-2008, 13:06
nseal, zakładam że autorka wątku poszukała informacji o nurkowaniu ponieważ zakładam że jest na tyle mądra że najpierw to zrobić (tzn. poszukać informacji) a dopiero później zabierać się za szukanie "takiej butli". To nie jest chyba oczekiwanie na wyrost? Według mnie naturalną cechą zdrowego człowieka jest ciekawość swiata, zwłaszcza w obszarch które go bezpośrednio dotyczą. A więc jesli jedziesz na wycieczkę do jakiegoś kraju, to przed wyjazdem starasz się jak najwięcej o nim dowiedzieć. Kiedy zamierzasz kupić sobie np. gekona to wpierw czytasz wszystko co wpadnie w ręce na temat hodowli, przygotowujesz terra i dopiero kupujesz zwierza. Tak samo i w nurkowaniu i np. wspomnianym przeze mnie spadochroniarstwie. Zdrowy psychicznie człowiek tak postepuje. Aczkolwiek przypuszczam że istnieją stany chroobowe w ktorych człowiek robi co tylko zechce bez namysłu i przemyslenia/analizy swoich zamiarów. Jednak chyab zgodzisz się ze mną że osoby które bezmyślnie "idą na żywioł" nie nadają sie do tego sportu.
Jednak chyab zgodzisz się ze mną że osoby które bezmyślnie "idą na żywioł" nie nadają sie do tego sportu.
Nie mi to oceniać kto się nadaje a kto nie. Ja sobie jedynie dobieram z kim nurkuję. Doczytaj - koleżanka chce sobie "ponurkować jak w bajłoczu" a nie uprawiać "ten sport". Nie wątpię że spędziła wcześniej godziny czytając o UCP.
Zresztą wiadomo już co chce, ile to kosztuje. Jak będzie chciała doczyta sobie o zagrożeniach albo jej tato opowie. Jak dla mnie temat wyczerpany.
Ostatnio zmieniony przez nseal 16-09-2008, 13:35, w całości zmieniany 1 raz
spokojnie;) moze troche zaczelam od tylu ale ja tak zawsze;) zaciekawila mnie butla a jako ze nakorat nurkowac zamierzam wiec najpierw o nia pytam ,oczywiscie jak juz bym zamierzala ja kupic albo praktykowac to zaczelabym interesowac sie tematem na poważnie nurkowania ,zdrowia i wszystkiego na ten temat:)
nie chce nurkowac jak w bajłoczu tylko nakorat tam ja widzialam wiec dalam przyklad- ciekawilo mnie ile taka butla daje czasu pod wodą...
ale bonusik i tak fajny i dzieki za niego;)
nseal- wybacz na skojarzenia nic nie poradzę
btw mam pytanie drugie jak juz tu jestem- co myslicie o kursach takich jak się robi na miejscu już? moj. znajoma wyjechała na Kube i tam jej w jakies 20 min wszystko wytlumaczyli poczym mogla juz nurkowac z grupa...
czy to aby nie za szybko?
Ostatnio zmieniony przez Kate-A 17-09-2008, 00:17, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko