Tak z ciekawości- czemu uważacie te butle za bezwartościowe? Kiedyś zapytałem o nie w sklepie i tłumaczenie sprzedawcy- nurka było mniej więcej takie: dla wyszkolonej, nurkującej rekreacyjnie osoby w sytuacji awaryjnej powinna wystarczyć do wynurzenia lub odszukania partnura fajdłapy i na spokojnie podpięcia się do jego octo to nie sprzęt do pływania. Mylił się?
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-09-2008, 22:27
To są butle dla pilotów morskich. Jak się pomylą lub maszyna ma dość i wpadną do wody to maszyna potrafi się dość poważnie zanurzyć zanim użytkownicy się wytną z pasów, wybiją szybę lub zaleją kabinę przed otwarciem drzwi i wyjdą. Jeden zszokowany bezdech może nie starczyć a taki "spare air" wystarcza. Zastosowania stricte nurkowe to sztuczne zwiększanie targetu.
...Kiedyś zapytałem o nie w sklepie i tłumaczenie sprzedawcy...
- nurka było mniej więcej takie:...
Chciał sprzedać...
ramzes78 napisał/a:
...dla wyszkolonej, nurkującej rekreacyjnie osoby w sytuacji awaryjnej...
Jeżeli dodać słówko: "w miarę dobrze", nie bardzo widzę sytuację, do której nie było by innego lepszego rozwiązania.
ramzes78 napisał/a:
... powinna wystarczyć do wynurzenia...
Dla złapania wyobraźni:
Są dwie wersje: 0,4 l i 0,25 l (ciśnienie do 200 bar, czyli trzeba realnie przyjąć 150-180 bar)
Tu piszą, że jedna wersja to max 30 oddechów na powierzchni, a drugi to max 57.
Czyli na 10 m jest to odpowiedznio 15 i 26 oddechów, a na 30 m - 7 i 13 oddechów MAX !!!
Spróbuj rozwiązać zadanie na poziomie OWD:
Jesteś na 20 m, masz (większą) butlę 0,4 l, ciśnienie 180 bar.
Wynurzasz się z prędkością 10 m/min (nawet pomijając przystanek bezpieczeństwa na 5 m).
Załóż żużycie powietrza:
- spokój i luz - 15-18 l/min
- początkujący lub zestresowany - 25 l/min)
Czy się uda?
Następni policz to samo dla mniejszej butli i głębokości np. 30 m .
ramzes78 napisał/a:
... lub odszukania partnura fajdłapy i na spokojnie podpięcia się do jego octo to nie sprzęt do pływania. Mylił się?
Szukanie partnera na Spair Air???
P.
I
PS
Zawsze można być kretynem i zrobić taki oto kurs .
Odpowiednie planowanie ilosci gazu(ow) na sytuacje awaryjne.
Zabijając przy okazji cała radość SWOBODNEGO nurkowania
[ Dodano: 19-09-2008, 09:37 ]
I napisał/a:
Załóż żużycie powietrza:
- spokój i luz - 15-18 l/min
- początkujący lub zestresowany - 25 l/min)
Czy się uda?
Następni policz to samo dla mniejszej butli i głębokości np. 30 m .
Tylko , że na takiej butli nie siedzimy a wychodzimy i ilość zużytego powietrza na jeden oddech systematycznie spada.
W innej organizacji jest, a przynajmniej był, trening wychodzenia z 20 czy 30 m (nie pamiętam - dawno to było) bez automatu.
Ostatnio zmieniony przez WW 19-09-2008, 09:37, w całości zmieniany 1 raz
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 19-09-2008, 09:58
WW napisał/a:
Nie zauwazylem dotad, zeby to mi zabijalo radosc z nurkowania. Najwazniejsze, ze nie zabije mnie, ani partnera.
WW napisał/a:
W innej organizacji jest, a przynajmniej był, trening wychodzenia z 20 czy 30 m (nie pamiętam - dawno to było) bez automatu.
Byl, ale uznano, ze lepiej edukowac ludzie w kierunku unikania problemow.
PS. przy butli 0.4 litra, zachowujac predkosc wynurzenia 10m/min i tak wychodzi mi, ze nie da sie wyjsc z 30m, chyba, ze czesc drogi zrobimy na bezdechu. Roznica pojemnosci i zapotrzebowania wynosi > 50%.
Ostatnio zmieniony przez gorcio 19-09-2008, 10:02, w całości zmieniany 1 raz
Nie zauwazylem dotad, zeby to mi zabijalo radosc z nurkowania. Najwazniejsze, ze nie zabije mnie, ani partnera.
A w ogóle znasz takie ?. Wchodzisz do wody i nurkujesz gdzie i jak Ci się podoba, od czasu do czasu zerkając na manometr i głębokościomierz.
Żadnych planów.
gorcio napisał/a:
WW napisał/a:
Kolejny kurs, kolejna zarobiona złotówka
gorcio napisał/a:
PS. przy butli 0.4 litra, zachowujac predkosc wynurzenia 10m/min i tak wychodzi mi, ze nie da sie wyjsc z 30m, chyba, ze czesc drogi zrobimy na bezdechu.
Widzisz, jak byś to poćwiczył, to byś takich pierdół nie wypisywał.
"Na bezdechu", też coś
W filmie "Perfect storm" (Gniew oceanu) dokładnie występuje sytuacja wpadnięcia Black Hawk'a do morza. Pilot dokładnie pokazuje sytuacje o której pisze TomS.
Ostatnio zmieniony przez train 19-09-2008, 11:00, w całości zmieniany 1 raz
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 19-09-2008, 11:31
WW napisał/a:
A w ogóle znasz takie ?. Wchodzisz do wody i nurkujesz gdzie i jak Ci się podoba, od czasu do czasu zerkając na manometr i głębokościomierz.
Żadnych planów.
Nie. Kiedy robie cos co jest niezdrowe, to raczej to planuje. Ja nie jestem taki fajny luzak jak Ty.
gorcio napisał/a:
Kolejny kurs, kolejna zarobiona złotówka
To w ramach kursu, na pierwszy podstawowy stopien. Przynajmniej w mojej. To po pierwsze. Po drugie, sa ludzie, ktorych stac na zaplacenie za kursy.
gorcio napisał/a:
Widzisz, jak byś to poćwiczył, to byś takich pierdół nie wypisywał.
"Na bezdechu", też coś
Sorry, o boski. Padam na twarz przed Twoim intelektem i umiejetnosciami. Od wycieczek osobistych sie powstrzymaj bo g... wiesz o moim wyszkoleniu jak i o sytuacjach, przez ktore przechodzilem.
Od wycieczek osobistych sie powstrzymaj bo g... wiesz o moim wyszkoleniu jak i o sytuacjach, przez ktore przechodzilem.
Uj...,chcesz się przekomarzać
Na tym forum, co jest dla mnie szokiem, ludzie szukają wiedzy z zakresu podstawowego kursu w KAŻDEJ organizacji. Jeśli ktoś taki jak Ty, który ma za sobą szkolenia i przejścia, napisze o "wychodzeniu na bezdechu", to ktoś początkujący może to opacznie zrozumieć i wstrzymać wydech.
Nie wszyscy dorównują Ci wyszkoleniem jakie niewątpliwie posiadasz. Pochwal się nim, to nie wstyd
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 19-09-2008, 12:59
WW napisał/a:
Na tym forum, co jest dla mnie szokiem, ludzie szukają wiedzy z zakresu podstawowego kursu w KAŻDEJ organizacji. Jeśli ktoś taki jak Ty, który ma za sobą szkolenia i przejścia, napisze o "wychodzeniu na bezdechu", to ktoś początkujący może to opacznie zrozumieć i wstrzymać wydech.
I mysle, ze oczekuja tez, jako POCZATKUJACY, pewnego ukierunkowania, a nie gdybania na zasadzie "da sie, tylko pocwicz". Nie kazdy jest od razu taki super, zeby wiedziec ze da sie wyjsc, przy odrobinie treningu, z pelnymi klamotami. Ktos poczatkujacy jeszcze moze to opacznie zrozumiec i wykonywac nurkowania do oproznienia butli i wychodzenia na powierzchnie dopiero jak zacznie wysysac resztki z weza(lub jacketu o ile na to wpadnie)
WW napisał/a:
Nie wszyscy dorównują Ci wyszkoleniem jakie niewątpliwie posiadasz. Pochwal się nim, to nie wstyd
A nie wstyd. Zapraszam na nurka, piwo mozemy potem wypic i pogadac, o wyszkoleniu, o a fee.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 19-09-2008, 14:41
I napisał/a:
Dla złapania wyobraźni:
Są dwie wersje: 0,4 l i 0,25 l (ciśnienie do 200 bar, czyli trzeba realnie przyjąć 150-180 bar)
Ta, o ktrej slyszalem to 2 l i 200 bar. Ale tak jak mowie - slyszalem od kogos, nie mam wlasnych doswiadczen, nie widzialem w praktyce.
P.S. Osoba, o ktorej slyszalem, ze zabiera ten wynalazek, ponoc nurkuje z twinsetem i dwoma automatami...
WW napisał/a:
W innej organizacji jest, a przynajmniej był, trening wychodzenia z 20
gorcio napisał/a:
Nadal jest - robilem to w maju na P 2.
gorcio napisał/a:
wykonywac nurkowania do oproznienia butli i wychodzenia na powierzchnie dopiero jak zacznie wysysac resztki z weza(lub jacketu o ile na to wpadnie)
Coz generalnie w tej naszej starej i nienowoczesnej organizacji obowiazuje zasada, ze rozpoczynasz wynurzenie najpozniej przy 50....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko