Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kara...
Autor Wiadomość
tomek Sienicki 

Stopień: AOWD IANTD
Wysłany: 03-10-2008, 00:30   Kara...

W niedzielę wróciłem z żagli i małego nurkowania z Chorwacji... i taka opowieść pięknie by się snuła dalej, gdyby nie fakt, że leniwy ze mnie palant, bowiem po powrocie zamiast solidnie zabrać się za sprzęt, to zabrałem z bagażnika brudną bieliznę, parę butelek sikacza z Dalmacji i takie tam super wartościowe badziewie...
Wczoraj, już w miarę wypoczęty po spędzonym urlopie, jeszcze przed nastaniem świtu, udałem się do swojego samochodu, oczywiście ledwo patrząc na oczy, aby zatarabanić córkę na poranny trening pływacki. Już po chwili przebudziłem się zdecydowanie. Tam gdzie stał na zatłoczonym parkingu przed domem mój pojazd, ziało wielką pustką!!! Parę bystrych spojrzeń na boki, kilka kroków tam i z powrotem uświadomiło mi, że jestem w d.pie :( Córki zapewnienie, że "Tato pewnie jak zwykle, gdzieś postawiłeś dalej ten samochód" nie poprawiło mi nastroju. Będąc w pełni świadom swych praw i obowiązków, oczywiście nie dzwoniłem od razu na policję, tylko pośpieszyłem do domu sprawdzić, czy aby na pewno mam zapłaconą ratę autocasco! Po potwierdzeniu, że ze strony TU nic mi wielkiego nie grozi, uspokojony, złapałem za telefon i powiadomiłem stosowne władze o zaistniałym fakcie, w końcu dałem im szansę na złapanie złodzieji. I uwierzycie?!! W momencie, gdy rozmawiałem z Panią oficer dyżurną, uświadomiłem sobie, że parę lat gromadzenia przeróżnych gratów, na własne życzenie poszło się ....!!!

I tak, już nie jestem w posiadaniu:
- suchacz AQUATA ze skompresowanego neoprenu i skarpetami zamiast butów (kolor granat)
- buty wiązane BARE typu trampki
- butla 15-ka scubapro kolor biały + niebieski napis scubapro z pojedynczym zaworem
- I i II stopień Aqualung Legend LX Supreme (na długim, żółtym wężu)
- II st. Apeks XTX 40,
- manometr Thermo bez osłony,
- Jetfiny DIVEX ze spręzynami Lolki rozmiar Large,
- Jetfiny Scubapro na paskach rozmiar najmniejszy z możliwych,
- latarka do maski Lolki,
- latarka Grala 1 dioda (chyba pierwszy model)
- głowica Lolki do halogenu koloru żółtego ze złączką od Grala
- maska czarna, jednoszybowa, bezramkowa - prawie DIR;)
- maska X-Vision,
- rękawice mokre Scubapro,
- rękawice mokre Camaro,
- bas balastowy z napisem Sea-Fish z kaflami 3 kilo koloru zielonego
- i jeszcze trochę dupereli, które każdy z nas wozi:)

By szczęścia było aż nadto, to w bagażniku znalazły się jeszcze graty kumpla:
- skrzydło OMS-a 2 x 50 koloru czarnego,
- komputer UVATEC ALADIN na kosoli z wężem wysokiego ciśnienia i szybkozłączką, w konsoli puste miejsce po kompasie.

:pigs:

Tym sposobem, będąc w pełni przeświadczony o swojej głupocie, jestem lżejszy o parę kilo :bee;

Na domiar złego, choć z bagażnika zabrałem parę butelek wina, to właśnie sobie przypomniałem, że kupiłem butlę śliwowicy (50%), jednak kaca z niej mieć nie będę...niech im bokiem wyjdzie... została w bagażniku!

--
tS

rybens 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-10-2008, 03:12   

Siemka Braszku nie pozazdrościć. Będę miał na uwadze jak bym u kogoś zobaczył czy na Allegro. Z tego szpeju to co do odzyskania to można szukać jedynie butli ale po nitce do kłębka życzę dużo szczęścia. Jak gdzieś napotkam wasz szpej "wale w ciemno".

Pozdrawiam Ryba :(

tatanka 

Stopień: p1 i 1/2
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-10-2008, 08:56   

jakie auto :?:
miales jakies zabezpieczenie zalozone :?:

Zielona Wróżka 

Stopień: solidne OWD ;)
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-10-2008, 18:47   

O ja p*******! Współczuję. Pozostaje liczyć, że palanci mając cały sprzęt, skuszą się i będą chcieli gdzieś zanurkować, a pod wodą spotkają nasssss :snajp: :chainsaw: :560: :514: :592: (wybór ikonek o agresywnym wydźwięku mamy na forum imponujący ;) )

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-10-2008, 19:04   

Tomek
Serdecznie wspolczuje. Jesli przypadkiem dorwiesz zlodzieja - rob co uznasz za sluszne.

Mania

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 03-10-2008, 20:07   

Wyrazy wspolczucia. LEce od razu szpej wyciagnac, bo tez zdarza mu sie zostawac w aucie.
Zas zlodziejom zawor w d i odkrecic.

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 03-10-2008, 21:58   

holy fuck!
śledzę serwisy aukcyjne - będę się rozglądał - może namierzymy gnojków - oby ...

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 03-10-2008, 21:59   

ja bym się postarał ogarnąć "mroczne" znajomości na dzielnicy - w większości przypadków "ziomale" co to zrobili nie mają pojęcia do czego sprzęt jest i czy to w ogóle coś warte...

tomek Sienicki 

Wysłany: 03-10-2008, 22:13   

tatanka napisał/a:
jakie auto
miales jakies zabezpieczenie zalozone

Skoda Octavia II 1.9 TDI - czeszki mają branie ;)
Zabezpieczenia były w postaci alarmu fabrycznego i immobilizera, ale to wystarcza jedynie na dzieciaków, co chcą się karnąć.

styx napisał/a:
ja bym się postarał ogarnąć "mroczne" znajomości na dzielnicy

Próbowałem, podobno to były gościnne występy...

--
tS

FotoMiś 

Stopień: starszy respirant
Kraj:
Saudi Arabia

Wysłany: 04-10-2008, 12:51   

Jeśli wolno coś zasugerować.. Gdybyś miał fotki tego znikniętego sprzętu, to może byłoby warto wrzucić gdzieś na web i podlinkować tutaj? Byłaby większa szansa, że ktoś z nas je rozpozna, bo po samym opisie ciężko będzie, tym bardziej, że złodzieje przecież nie będą sprzedawać kompletu, tylko pojedyncze sztuki. Ale dużo sobie po tym nie obiecuj, niestety.. :(

Tak czy inaczej, wyrazy współczucia.

Michał

OLO Wawa 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-10-2008, 14:28   

Na a jak jest z ubezpieczeniem.Czy skradziony sprzęt wraz z autem podlega pod AC auta czy nie? Czy trzeba osobno ubezpieczac sprzęt od kradzieży.Jesli tak to gdzie?
A jak jest z kradzieża z domu?Wypłata idzie z ubezpieczenia mieszkania czy nie?
Szczerze współczuje.Trzeba przeszukiwać Allegro najprędzej.I jak sie znajdzie to :snajp:

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 04-10-2008, 14:34   

trzeba osobno ubezpieczać w każdym przypadku.

tomek Sienicki 

Wysłany: 04-10-2008, 18:41   

FotoMiś napisał/a:
Gdybyś miał fotki tego znikniętego sprzętu, to może byłoby warto wrzucić gdzieś na web i podlinkować tutaj?

Myślałem o tym, jednak musiałbym zamieszczać foty sprzętu założonego na sobie, więc powstałby swoisty "foto-blog tomkaS" ;)

Co do ubezpieczenia, casco chroni jedynie pojazd + ewentualnie jego wyposażenie dodatkowe za opłatą dodatkowej składki. Są ubezpieczyciele, którzy przy AC ubezpieczają również bagaż jako odrębne ryzyko (np. TU PZM SA) za niewielką dodatkową składkę, jednak są to niewielkie sumy ubezpieczenia, np. 1.000,00 PLN, co nasze grono niezbyt zadawala.

OLO Wawa napisał/a:
A jak jest z kradzieża z domu?Wypłata idzie z ubezpieczenia mieszkania czy nie?

Co do bezpieczeństwa sprzętu w domu, to wystarczy mieć ubezpieczenie od kradzieży z włamaniem mieszkania/domu z odpowiednio wysokoką sumą ubezpieczenia, aby mieć nadzieję na wypłatę odszkodowania. Musi być oczywiście spełniony podstawowy warunek tj. kradzież z włamaniem, czyli pokonanie przez złodzieja istniejących zabezpieczeń, którymi są najczęściej dwa zamki.

Pisząc powyższe zrozumiałem, że Michał ma bardzo dobry pomysł, jak sobie w przyszłości lepiej poradzić z faktem kradzieży i ewentualnym dochodzeniem roszczeń od ubezpieczyciela. Wykonanie dokładnej dokumentacji fotograficznej posiadanego sprzętu i zgranie jej na jakiś nośnik, może być wielce przydatne w przypadku problemów, czego oczywiście nikomu, jak i sobie ponownie, nie życzę.

--
tS

$$
[Usunięty]

Wysłany: 04-10-2008, 22:03   

tomek Sienicki napisał/a:
więc powstałby swoisty "foto-blog tomkaS"
Na forum-nuras.pl masz konto na załączniki 100Mb (dostałem 200Mb), kilka zdjęć można zawiesić. Jak umieścić duże w pikselach, a małe w kb zdjęcie mogę powiedzieć lub przygotować jak je wyślesz duże na e-maila.
Nr sprzętu podaj koniecznie.

pozdrawiam rc

Dany 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-10-2008, 22:08   

Jestem EMPATYCZNY co do szpeju - boli. Chyba zerwe naklejkę nurka z autka, co by nie kusić skur wieli

FotoMiś 

Stopień: starszy respirant
Kraj:
Saudi Arabia

Wysłany: 04-10-2008, 22:59   

Wykonanie dokładnej dokumentacji fotograficznej posiadanego sprzętu i zgranie jej na jakiś nośnik, może być wielce przydatne

NB jezeli ktoś ma plastik w PADI i założył sobie u nich konto, to jest tam również zakładka "Equipment" gdzie można zwięźle opisać poszczególne elementy swego sprzętu. Fotki niestety trzeba trzymać gdzieś indziej.

$$ napisał/a:
Na portal***.pl masz konto na załączniki 100Mb

No to szacuuunek! Bo np. nasz ulubiony monopolista oferuje jedynie marne 5 GB za darmo ( SkyDrive )... :bee;

Michał

gibber 

Stopień: Wdechowstrzymywacz
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-10-2008, 13:27   Re: Kara...

Tym sposobem, będąc w pełni przeświadczony o swojej głupocie, jestem lżejszy o parę kilo :bee;

tS

Primo, bede sie rozgladal, bo wkoncy gdzies towar uplynnic gosc musi. Nie sadze, ze trafiles na goscia, ktory nurkuje, badz podobnie jak Smok bierze procent od znaleznego (vide watek z pasem balastowym, wyjsciem po stoku).

Secundo, nie twoja wina i zadna kara ze trafiles na skur@#@a.

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-10-2008, 20:36   

Qrwa Tomek ... wspólczuje Ci , zaj.... bym hu... jak bym (na Twoim miejscu) dorwał. Normalnie przejażdżka po lesie (za autem oczywiście) murowana.

WW 

Stopień: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-10-2008, 08:03   

Dany napisał/a:
Jestem EMPATYCZNY co do szpeju - boli. Chyba zerwe naklejkę nurka z autka, co by nie kusić skur wieli

Bardzo rozsądna rada.
Jakieś 2 lata temu też była plaga kradzieży sprzętu z oznaczonych furek.

Czy parking był strzeżony ?

Jestem za przywróceniem karania obcięciem ręki. :snajp:

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-10-2008, 15:37   

WW napisał/a:
Jestem za przywróceniem karania obcięciem ręki.

Nie Wojtek , tylko nie to!!!! Po obcięciu dwu łap będziemy mięli inwalidę niezdolnego do pracy , któremu należy się dożywotnia renta. Wyobrażasz to sobie ile to by Państwo kosztowało ??
Najlepiej nie łapać , bo wtedy i wyrok i odsiadka nie obciąża budżetu Państwa. :ping:

Pozdrawiam Piotr

P.S Najekonomiczniej ubić na miejscu , jak "Sędzia Dredd".
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 06-10-2008, 15:39, w całości zmieniany 2 razy  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu