Za oknem leje i rano były 4 stopnie - to jest niechybnie znak, że ja już pod wodę w tym roku nie zejdę Pozostaje mi tylko cierpliwie czekać do wiosny i zdobywać wiedzę teoretyczną, której głodnam okrutnie
Więc tak czytam forum, chodzę po necie i wyszukuje linki i dalej czytam i mam nieodparte wrażenie, że wiem coraz więcej i jednocześnie coraz mniej
I tak sobie myślę, jak to Wam doświadczeni nurkowie (płci obojga) dobrze, że już tyle wiecie i na pewno przeczytaliście tonę literatury nurkowej.
I tu własnie zaczyna się moja prośba i pomysł.
Może podzielilibyście się z nowicjuszami wiedzą - co należy, co warto, co można albo czego nie wolno przeczytać. Które z nurkowych opracowań są przystępne i można od nich zacząć, a które wymagają większego stopnia wtajemniczenia? Myślę, że nie należy ograniczać się do j. polskiego bo pewnie wielu na forum włada jakimś innym jezykiem.
A może nawet udałoby się opracować coś w rodzaju "Bibloteki nurka" a ja osobiście proszę o "Zestaw lektur obowiązkowych dla nowicjusza"
Wysłany: 16-10-2003, 16:38
to ja Ci powiem tak...
najpierw "Nurkowanie", potem "Podstawy medycyny i techniki nurkowej",
masz watpliwosci pisz na forum oraz wazne - nie czytaj p.r.n
kolejna wazna rzecz - po co czekac do wiosny....jesien jest przeciez taka piekna pora roku
bierz szaliczek, czapeczke i chlup do wody....najwiecej nauczysz sie NURKUJAC oraz rozmawiajac z nurkami (nie wspominajac o kursach)
Czesc
Jesien i zima to wcale nie powod zeby przestac nurkowac, kursy moze i sa przereklamowane , ale materialy które dostajesz do przerobienia na kursie na pewno warte sa przeczytania. Rozmowy z ludzmi ,którzy na temat nurkownia maja sporą wiedzę tez są bardzo kształce.
Pozdrawiam Paweł N.
Wiek: 46 Dołączył: 13 Mar 2002 Posty: 373 Skąd: Zabrze/Warszawa
Wysłany: 18-10-2003, 16:08
Kuba napisał/a:
wazne - nie czytaj p.r.n
Kuba nie zgodzę się z Tobą.
Na pl.rec.nurkowanie jest wiele ciekawych informacji (nie licząc licznych przepychanek słownych) szczególnie jak ktoś poszuka w archiwum grupy.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 19-10-2003, 12:11 Re: Czytam to wiem!!
MonikaS napisał/a:
Może podzielilibyście się z nowicjuszami wiedzą - co należy, co warto, co można albo czego nie wolno przeczytać. Które z nurkowych opracowań są przystępne i można od nich zacząć, a które wymagają większego stopnia wtajemniczenia? Myślę, że nie należy ograniczać się do j. polskiego bo pewnie wielu na forum włada jakimś innym jezykiem.
Osobiscie moge polecic:
Peter Bredebusch, Thomas Kromp, Hans J. Roggenbach - Praxis des Tauchens
Axel Stibbe - Sporttauchen. Der sichere Weg zum Tauchsport
Oskar F. Ehm, Max Hahn, J. Wenzel - Der neue Ehm. Tauchen noch sicherer. Tauchmedizin fĂźr Sporttaucher, Berufstaucher und Ărzte.
p.r.n jest typowa grupa dyskusyjna. Wymaga paru tygodni, aby ocenic kto wart jest czytania. Brak moderacji odzwierciedla prawdziwe zycie.
Kuba, jak rozumiem mówiąc o "Nurkowaniu" masz na myśli miesięcznik a "Podstawy medycyny i techniki nurkowej"? to książka? Ma to jakiegoś autora?
Janie - strona fajna szczególnie, że można sobie wiele rzeczy usystematyzować.
Martin, niemiecki to dla mnie cały czas duża praca ze słownikiem ale na pewno sie komuś przyda. A moze wydano je też w j. angielskim?
Ze swojej strony mam jedną pozycję dla nowicjuszy i chyba nie tylko: "Nurkwanie bez strachu" - Monika Rahimi
W książce generalnie wiadomości podstawowe ale przedstawione pod kątem zahamować psychicznych jakie występują pod wodą. Na pewno nie jest to pełna analiza problemu ale znalazłam wiele mechanizmów które sama zauważyłam u siebie podczas kursu, a które po przeczytaniu książki zobaczyłam w troszke innym świetle.
Generalna myśl po przeczytaniu: "Nie ma sie co bać trzeba tylko myśleć."
Martin - pytanie do Ciebie.
W ostatnim Nurkowaniu jest reklama nadchodzącej (po polsku) książki "Historia Nurkowania" - na licencji magazynu Tauchen. Pewnie więc znasz tę książkę z oryginału. Jakie wrażenia?
Wysłany: 30-10-2003, 06:29
Mozna jeszcze dorzucic do tej listy "The Last Dive: A Father and Son's Fatal Descent into the Ocean's Depths by Bernie Chowdhury"
ksiazka w wielu miejscach zabawna, w innych miejscach wcale nie. Ogolnie ksiazka, ktora uczy jak NIE nurkowac!
Wysłany: 30-10-2003, 08:22
hej MonikaS
sorki ze zwloke, jakos nie zagladalem do tego tematu.
Podstawy medycyny i techniki nurkowej to zbior referatow o roznych aspektach nurkowania. jest czesc o sprzecie (szczegolnie profesjonalnym sprzecie) i o medycynie
niektore referaty moze sie trudno czyta, sa dosc skomplikowane technicznie, ale na pewno ksiazka daje bardzo duza wiedze, mozna zrozumiec sporo o tym jak to wszystko naprawde dziala (sprzet i nasz organizm).
nie polecam tej ksiazki jako pierwsza lekture o nurkowaniu, lepiej zaczac od prostszych pozycji, ale jako druga lub trzecia to bardzo.
jesli planujesz nurkowania w Egipcie warto pomyslec rowniez o ksiazce Dibeliusa "Morze czerwone - przewodnik po rafie" co prawda cena jest spora (ok 100pln), ale wewnatrz znajduja sie fotografie paruset/paru tysiecy rybek zamieszkujacych te okolice (wraz z podstawowymi informacjami)
Stary, co to za pozycja "US ARMY FM 20-11 Military Diving" ??? gdize to mozna przejrzec?
pozdrawiam
Kuba
Stary [Usunięty]
Wysłany: 30-10-2003, 16:07
Kuba napisał/a:
Stary, co to za pozycja "US ARMY FM 20-11 Military Diving" ??? gdize to mozna przejrzec?
Ja to sciągnąłem z Netu. Teraz pracuję nad tym jak to wydrukować bo jest tego ponad 500 stron. Jeśli masz jakiś adres FTP to Ci to chętnie prześlę...
Wysłany: 30-10-2003, 19:02
Kuba chodzi ci o ksiazke podstawy czy moze o "Problemy medycyny i techniki nurkowej" wydana przez Okretownictwo i Zegluga, Gdansk 1997?
Bojesli ta druga to ja sie wypowiem na jej temat.
Ksiazka i owszem ciekawa ale nie zajmuje sie tematyka nurkowania rekreacyjnego. Jest zbiorem roznych referatow opracowanych przez pracownikow Akademii Marynarki Wojennej, a raczej przez ich asystetow. To stwierdzenie wydaje mi sie bardziej zgodne z realiami naszych polskich uczelni, a z drugiej strony nie mozna odeprzec od siebie tego uczucia gdy sie ja czyta. Wiekszosc tematow potraktowana jest po macoszemu, zostawionych bez szczegolowego wyjasnienia. Gdy czytalem ta ksiazke zaczynajac przygode z nurkowaniem bylem nia zafascynowany ale gdy wrocilem do niej kilka tygodni temu odlozylem ja spowrotem na polke. Fakt zawiera sporo rysynkow, szkicy i wzorow oraz skomplikowanej naukowej terminologii ale i tak sprawia wrazenie napisanej tylko po to "zeby byla". Waznych rzeczy i tak trzeba szukac gdzie indziej...
Mimo tego wszystkiego, na dlugi jesienny wieczor nadaje sie. Jest w sam raz do poduszki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko