Mozecie zaczac pisac bardziej rzeczowo? Przeciez to forum czytaja laicy tacy jak ja i gorsi.
W tym sęk ... gdyby czytali, to by nie pytali - spróbuj zrozumieć kolegów i mój sarkazm - na tym forum jest pewnie ponad 1000 wartościowych postów i opinii o wyborze pierwszego AO - wystarczy usiąść wygodnie i czytać.
Abramik napisał/a:
W ten sposob zachecacie do nurkowania?
Ja tam nikogo do nurkowania nie zachęcam, a szczególnie osobników porywczych, rozhisteryzowanych, niestabilnych emocjonalnie i bez poczucia humoru
Konrad Dubiel napisał/a:
Apeks z Maresem to jakbyś w Hummerze zrobił różową tapicerkę, a na karoserii walnął 'I love Britney Spears'
Szacuneczek frend
Nuroslaw napisał/a:
Pssssyt. Taki Nuno Gomes swój rekord poniżej 200 robił właśnie na Maresie Abyss
zapewne jego wybór był nieskażony komercją oraz podyktowany relacją jakość/cena oraz łatwo dostępnym serwisem, hyhy
a propos widziałem gdzieś filmik z bicia jakiegoś rekordu, gdzie główny bohater oddycha ze Scubatech'a ... ale tylko na ujęciach nad-wodnych - pod już ma w paszczy A...
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 15-10-2008, 14:10
hubert68 napisał/a:
Nuroslaw napisał/a:
Apeks chyba odrazu uderzył w amatora , a w Polskich warunkach, gdzie najpierw pytają za ile, a potem co dają chyba zwyciężył w popularności. Nie oznacza to że jest to jedyny słuszny i bezpieczny wybór.
Nie jestem "jeszcze" techniczny ale z tego co mi powiedziano przy nurkowaniach technicznych, zgodnie z koncepcją DIR, króluje zasada, że cała grupa nurkuje w podobnym czy wręcz takim samym sprzęcie.
tylko jak to czytać. taki sam sprzęt tzn. jednaki pod względem firmy i modelu czy sposobu obsługi ?
z praktycznego pkt widzenia, wystarczy iż przycisk dodawczy, długość węży, kolor puszki oznaczający np. konkretny gaz był ten sam, spełniał te same normy, automat tak samo wkładał się do buzi itp. i aby wszyscy mają np. latarkę pod prawą pachą a bojkę na dupnym pasie, tak aby nie szukać i niezgadywać gdzie on to schował, a może w ogóle nie ma ?
W końcu czy Apeks, Scubatech to automaty o stopniach rozdzielonych. Co innego np. taki mistral, lub gdy jeden nurkuje na otwartych układach a drugi ma CCR.
No i pozostaje kwestia serwisu. Ale czy na każdej wyprawie (praktycznie nie teoretycznie) odbywa się serwisowanie sprzętu?
Chyba niewiele nurkowań odbywa się na dalekim wyjeździe, w okolice gdzie nie ma możliwości dostać się szybko do lokalnego serwisanta. Większość to i tak albo samotne zejścia (wtedy łatwiej o sprzęt jednej marki ) albo wyjazdy zorganizowane z właściwym zapleczem.
Nie piszę o oczekiwaniach, ale jak to pewnie wygląda w praktyce.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 15-10-2008, 14:32
Nuroslaw napisał/a:
tylko jak to czytać. taki sam sprzęt tzn. jednaki pod względem firmy i modelu czy sposobu obsługi ?
Znam grupy nurków, gdzie obowiązuje zasada: wszyscy używają Apeksów. Dlaczego? (zasłyszane i cytowane): bo proste i identyczne i jak coś wysiądzie łatwiej naprawić wążąc narzędzia do naprawy jednego typu a nie dwudziestu.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 15-10-2008, 15:38
hubert68 napisał/a:
Nuroslaw napisał/a:
Znam grupy nurków, gdzie obowiązuje zasada: wszyscy używają Apeksów. Dlaczego? (zasłyszane i cytowane): bo proste i identyczne i jak coś wysiądzie łatwiej naprawić wążąc narzędzia do naprawy jednego typu a nie dwudziestu.
też to znam. tylko nie znam ( za wyjątkiem jednego) przypadku aby taka grupa posiadała umiejętności, a tym bardziej sprzęt do naprawy bardziej skomplikowanej niż rozebranie II stopnia pomimo wyrażania takich mądrości. Dlatego też pisałem o spotykanych praktykach a nie oczekiwaniach. Bo II st. z scubapro bez problemu dziala z DS4, bo większość współczesnych automatów ma zbliżone ciśnienie pośrednie 8-10 at. oraz gwintów LP i HP
Najczęstszym przypadkiem jest zgubienie O-ringu z gwintu I stopnia. Ogólnie dostępne uszczelki bardzo łatwo dopasować do wielu automatów.
Porządny serwis i tak odbędzie się w warsztacie.
wiesz....ja nie jestem za wielka kaluza ale tylko za strumykiem.... i nie wiem co ONI uzywaja.. wiem lub zaraz bede wiedzial czego ja bede uzywal. co do DIR: tak..maja racje aby uzywac tego samego sprzetu.
Ja tam nikogo do nurkowania nie zachęcam, a szczególnie osobników porywczych, rozhisteryzowanych, niestabilnych emocjonalnie i bez poczucia humoru
a to blad bo z mojego pubnktu widzenia masz doswiadczenie (ale moge sie mylic ) i powinienes zachecac do tego zajefajnego hobby.
CO do poczucia humoru i porywczosci: zapewniam ze mam niezly attitude , pewnie bys sie zdziwil gdybysmy sie poznali. ferujesz wyroki i oceniasz ludzi po takim krotkim wycinku? hehehehe...... nie bede sie wypowiadal.
Beeker napisał/a:
W tym sęk ... gdyby czytali, to by nie pytali
a guzik.
jak popatrzysz w posty to gro wypowiedzi jest taka jak Twoja lub Konrada wiec daruj sobie. Owszem NIEKTORE posty sa rzeczowe. I nie uogolniaj a jak juz to robisz to napisz ze to robisz.
Wiecej sie dowiedzialem niestety z nurkomania.pl niz z tego forum przeznaczonego wlasnie do wymiany wiedzy i obserwacji.
Nawiasem mowiac ciekawe jakbys sie poczul gdyby po Twojej poradzie zakupu czegos tam lub nie kupowania czegos tam jeszcze klient sie utopil bo "mu nie zadzialalo".
Masz sporo lat, spore doswiadczenia jak mniemam i moim zdaniem tacy jak Ty powinni sie dzielic a nie docinac
CO do poczucia humoru i porywczosci: zapewniam ze mam niezly attitude , pewnie bys sie zdziwil gdybysmy sie poznali. ferujesz wyroki i oceniasz ludzi po takim krotkim wycinku? hehehehe...... nie bede sie wypowiadal.
well... rzeczywiście wycinek jest krótki - po Twoich kilkunastu postach subiektywnie zauważam pewien element agresji lub pośpiechu --- easy
Abramik napisał/a:
Wiecej sie dowiedzialem niestety z nurkomania.pl
I bardzo dobrze. To świetne miejsce do poczytania dla początkujących - Martin: salut
Abramik napisał/a:
Nawiasem mowiac ciekawe jakbys sie poczul gdyby po Twojej poradzie zakupu czegos tam lub nie kupowania czegos tam jeszcze klient sie utopil bo "mu nie zadzialalo".
Mit. W naszej branży nie ma rzeczy złych - są tylko dobre i bardzo dobre - nie słyszałem o tak kiepskim,nowym AO żeby jego wada miała wpływ na zdrowie i samopoczucie nurasa. Każdy daje oddchać, więc jestem spokojny.
Abramik napisał/a:
Masz sporo lat, spore doswiadczenia jak mniemam i moim zdaniem tacy jak Ty powinni sie dzielic a nie docinac
Sporo - rzecz to względna (a czemu nie odfajkujesz ile masz Ty?)
Doświadczonych zaś znajdziesz tu wielu, tyle tylko że Oni nie zabierają głosu w wątkach o wyższości A nad M, czy S nad H ... w odróżnieniu ode mnie
Cierpliwości, frend
hmm... moze spokojnym duchem nie jestem oni sa na cmentarzu.
zazwyczaj to co mam w glowie to na jezyku. to moja wada (tak mowi wiekszosc aj a uwazam to za zalete).
pospiech? tylko przy lapaniu pchel-> tak mowil pies mojego instruktora... swojego psa nie posiadfam na szczescie dla niego.
Beeker napisał/a:
a czemu nie odfajkujesz ile masz Ty?
mam 34 lata doswiadczenie moim zdaniem marne dlatego tez czytam posty wszystkich bez wyjatku, jakbym mial wieksze to bym to olal . z doswiadczenia wiem ze jak sam czegos nie zrobie to po czyichs poradach zawsze bedzie do doopy i bede musial poprawic.
uprzedzajac pytanie czemu jednak czytam i zadaje pytania na tym forum?
1. bo nie ma innego-> lepszego
2. szanuje swoje zdrowie i zycie
3. mam zone i dziecko i mam dla kogo zyc
Wysłany: 16-10-2008, 00:37
hubert68 napisał/a:
[...]P.S. Oczywiście co do doskonałych Posejdonów - mają one zasdniczą wadę, są kompatybilne tylko z Posejdonami. Choć z drugiej strony może to zaleta...
i niestety mają jeszcze jedną wadę - nie każdy serwisant umie je dobrze zrobić...
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 16-10-2008, 08:06
Cytat:
Rozwijając dalej tą myśl, proponuje, aby grupa (sekta) była tych samych rozmiarów i wagi aby np. przy uszkodzeniu skafandra, zalaniu ocieplacza można było założyć od osoby aktualnie niebiorącej udziału w nurkowaniu. To samo dotyczy samochodów , wszyscy poruszają się tym samym modelem, łatwiej o wzajemną pomoc, zmianę koła , wymianę żarówki itp. Możemy dalej rozwijać te rozważania .... tylko po co ???
Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 16-10-2008, 08:06, w całości zmieniany 1 raz
W tym sęk ... gdyby czytali, to by nie pytali - spróbuj zrozumieć kolegów i mój sarkazm - na tym forum jest pewnie ponad 1000 wartościowych postów i opinii o wyborze pierwszego AO - wystarczy usiąść wygodnie i czytać.
Kolego Beeker nie wiem czy zauważyłeś ale w pierwszym wątku tej dyskusji spytałem się czy ktoś ma jakieś zdanie na temat automatu Genesis , a w drugim jak już zostałem niejako ukierunkowany na Apeksa to o model Status. Zaręczam Ci że nie znajdziesz na forum nawet 1 wartościowego postu na ten temat.
Wiec po co ten docinki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko