Wysłany: 23-10-2008, 08:47 Pianki Mares - prośba o pomoc w wyborze.
Witam,
Jestem początkującym nurkiem (OWD + pare nurkowań) i przymierzam się do zakupu pierwszej pianki. Mam znajomego który w stanach ma możliwość kupna po okazyjnej cenie pianek Mares: Trilastic 8-6-5 i Isotherm. Chciałem się dowiedzeć czy któraś z nich będzie dobra na pierwszą piankę dla mnie. Mam zamiar używać jej w Egipcie (jesień/zima/wiosna) i w polskich jeziorach (lato).
Z tego co czytałem Isotherm to pianka półsucha – czy taka pianka nadaje się dla kogoś początkującego (czy nie wymaga jakiegoś dodatkowego przeszkolenia) i czy ewentualnie nada się na ciepłe wody egiptu?
Z kolei czy model Trilastic nada się na Polskie jeziora (czy nie potrzeba będzie dołożyć jakiegoś docieplacza)?
Gdyby ktoś z doświadczonych kolegów i koleżanek mógł mi pomóc podjąć decyzje czy warto kupować któryś z w/w modeli, będę bardzo wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 23-10-2008, 10:07
Temat półsuchej był wielokrotnie wałkowany. Półsucha to półmokra, z dodatkowymi szykanami dotyczącymi dbania o zamek.
Co do Trilastic - używam na tropiki 5-4-3 i jestem zadowolony. Ale do tej mojej, i zdaje się, że do tej, o której myślisz też, nie ma docieplacza. A to na polskie wody, nawet latem, to może być za zimno. Co prawda w jeziorach latem nurkowałem w samym "długim" 7 mm bez docieplacza ale ja mam sporą nadwagę i generalnie nie marznę. A do Egiptu ta pianka będzie zdecydowanie za ciepła, nawet zimą.
A poza tym to sprzęt na lterę M . Poczytaj trochę forum a zrozumiesz o co chodzi.
A do Egiptu ta pianka będzie zdecydowanie za ciepła, nawet zimą.
Nurkowalem i w Egipcie (w zimie) i na Karaibach (w lecie) w pelnej piance 7mm. Wcale nie bylo za goraco. Woda od 20C (egipt) do 30C (Karaiby)... Pod woda duzo latwiej jest sie schlodzic przez przelanie troche wody, niz ogrzac kiedy pianka jest niewystarczajaca.
Oczywiscie duzo zalezy od wlasnego komfortu cieplnego i ilosci wykonywanych nurkowan. Przy 4x dziennie liveaboard, utrata ciepla z organizmu jest ogromna.
Wiek: 42 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 32 Skąd: Piotrowice
Wysłany: 23-10-2008, 19:41
Ja proponuję Mares Evolution Deluxe 5+5. Sam w takiej nurkuję i obecnie kiedy temp. wody w polskich jezorach wacha się w granicach 14-10 stopni Celsjusza jeszcze nie zmarzłem. Do tego mam rękawice 5mm i buty Mares Triboot 5mm. Kupując ją też nie wiedziałem na co się decyduję ale jestem zadowolony w 200%.
Dziękuje za odpowiedzi.
Jako że mam do wyboru tylko te dwa wyżej wymienione modele mam pytanie czy do tego Trilastica będe mógł zastosować jakieś inne (nie Maresa) docieplenie.
Zastanawiałem się czy na polskie wody nie dałoby rady gdybym pod spód włożyć np. jakiegoś shorta 3 mm. (kompletnie nie mam pojęcia w kwestii dociepleń bo do tej pory nurkowałem tylko w egiptowie).
Wysłany: 24-10-2008, 20:28
najlepiej jakby docielepnie mialo tez jakies z 5 mm.Acha.Tak jak z Trilstica moja dziewczyna jest zadowolona tak z docieplacza rowniez z maresa niezbyt.jakos zle skrojony jest.Kaptur wciaz sie zsuwa.Wiec jakbys mial mozliwosc najpierw przymierz.Oczywiscie z innej foirmy tez bedzie pasowal:)
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko