Wysłany: 05-11-2008, 15:03 nadciśnienie tętnicze a nurkowanie
Mam pytanie, czy nadciśnienie jest przeciwwskazaniem dla nurkowania?
Od dłuższego czasu mam ciśnienie w okolicach 140/100.
Pomimo diety, braku nadwagi i aktywności fizycznej, którą staram się utrzymać trenując różne sporty, ciśnienie utrzymuje się na podobnym poziomie. Stres i takie tam...
Ostatnio lekarz rodzinny przepisał mi proszki, które mają ciśnienie obniżyć i poinformował, że powinienem się przygotować na to, że będę je jadł już zawsze
Twierdzi, że osoba przyjmująca leki obniżające ciśnienie, uważana jest za w pełni zdrową, jeżeli ciśnienie otrzymuje się na właściwym poziomie.
Na moje pytanie, czy jest to przeciwwskazanie dla nurkowania odparł, że tak.
Czy to oznacza, że będę musiał pożegnać się z nurkowaniem...?
Cos z tym nadcisnieniem musi byc skoro na kazdej formie medycznej masz pytanie na temat nadcisnienia i czy bierze sie na to leki.
Mozna by rozwinac ten temat bo wydaje mi sie ze sporo osob ma z tym problem.
Wysłany: 05-11-2008, 18:25
hara-kiri napisał/a:
osoba przyjmująca leki obniżające ciśnienie, uważana jest za w pełni zdrową, jeżeli ciśnienie otrzymuje się na właściwym poziomie.
I to jest prawidłowa odpowiedź.
Od 15 lat mam nadciśnienie i z nim nurkuję. Niestety -do proszków trzeba się przyzwyczaić.
$$ [Usunięty]
Wysłany: 05-11-2008, 19:58
hara-kiri napisał/a:
że powinienem się przygotować na to, że będę je jadł już zawsze
Czy masz pełną diagnostykę, nerki, trzustka, tarczyca itd. Coś może być przyczyną takiego stanu. Jeśli nie masz, to będziesz leczony objawowo (leczenie objawów, tekst z reklam TV).
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 05-11-2008, 20:46
Rob napisał/a:
poczytaj Krzyżaka to bedziesz wiedzial
I jeszcze zeby zakonczyc watek:
Krzyzak nie uwaza ze nadcisnienie jest powodem do zakonczenia kariery nurkowej - nakazuje jedynie zwiekszona ostroznosc. Dyskwalifikacja obejmuje jedynie niewielka czesc osob z nadcisnieniem.
W mojej "biblii" na temat medycyny nurkowej (Der neue Ehm. Tauchen noch sicherer. Tauchmedizin für Sporttaucher, Berufstaucher und Ärzte. ISBN 78-3275014842) jest natomiast wzmianka, ze w wypadku nadcisnienia nurkowanie nalezy traktowac jak kazdy sport z zwiekszonym wysilkiem.
slysze ze coraz wiecej ludzi ma problem z cisnieniem, ja tez mialem ale nie bylo zle proszkow nie dostawalem a mialem cisnienie wysokie a tetno mi skakalo do okolo 180, ja sie przestraszylem. bylem u kardiologa i uslyszalem: nie pij kawy nie pal i pij dziwaczne herbatki chodzi o ziola. jest oki na poczatku czulem lekki dyskomfort ale teraz nie przeszkadza, a i powoli sie zanurzam a jak trzeba to chwilke na danej glebokosci i mam zielone swiatelko. lekarz nawet mowil zebym o tym nie myslal tylko normalnie nurkowal gdyz sam sie nakrecalem jak o tym myslalem chodzi o stres. nie wnikam nie zastanawiam sie tylko nurkuje i puki co wszystko jest oki.
cisnienie jest wszedzie i tu i tam, ale mozna sie do niego przyzwyczaic...;)
pozdrawiam
bylem u kardiologa i uslyszalem: nie pij kawy nie pal i pij dziwaczne herbatki chodzi o ziola.
i tak bez żadnych badań? Zajebisty fachowiec.
nurasek1981 napisał/a:
jest oki na poczatku czulem lekki dyskomfort ale teraz nie przeszkadza, a i powoli sie zanurzam a jak trzeba to chwilke na danej glebokosci i mam zielone swiatelko.
o Matko... a jak szybko się zanurzasz to masz czerwone?
nurasek1981 napisał/a:
nie wnikam nie zastanawiam sie tylko nurkuje i puki co wszystko jest oki.
To że sobie lekceważysz wysokie ciśnienie krwi to Twoja sprawa, ale nie doradzaj innym takiego podejścia. To nie boli, ale po udarze może być tak sobie z nurkowaniem.
nurasek1981 napisał/a:
cisnienie jest wszedzie i tu i tam, ale mozna sie do niego przyzwyczaic...;)
No jasne, do ziemi także.
Koledze , który zaczął wątek już doradzono mądrze by się skonsultował z fachowcami z Gdyni. I to jest najlepsza rada.
Wiek: 78 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 22 Skąd: Szczecinek
Wysłany: 06-11-2008, 12:53
Każda osoba, starająca się o kwalifikację do rozpoczęcia lub kontynuowania przygody z nurkowaniem, powinna mieć zmierzone ciśnienie tętnicze. Osoby z łagodnym nadciśnieniem tętniczym (wyjściowo 140-159/90-99 mm Hg), skutecznie leczonym (z wartościami ciśnienia w granicach normy), bez powikłań narządowych, takich jak niewydolność nerek, choroba wieńcowa, zaawansowane zmiany na dnie oka, nie mają przeciwwskazań do nurkowania rekreacyjnego.
http://www.dive-away.pl/g/nurkowanie__poradniki/medycyna_nurkowa/nadcisnienie_a_nurkowanie
Właśnie taki pogląd na na nadciśnienie wyczytałem z powyższego linku , któery to polecam.
Kulas ma rację, przy moim badaniu wyraźnie lekarz zaznaczył że wartości 120-140 górnego jest zaliczana jako podwyższone ciśnienie, a nie nadciśnie ale 100 dolnego już kwalifikował jako nadciśnienie.
Z rad które udzilił to brać proszki (do końca życia), nieco zmienić dietę, unikać alkoholu i soli, prowadzić aktywny tryb życia i można nurkować.
Natomiast będąc u lekarza sportowego w Centrum Damiana na słowo nadciśnie w ogóle się nie dało porozmawiać na temat kwalifikacji. Po prostu "nie" i koniec rozmowy.
Ogólnie leczone skutecznie nadciśnienie nie jest przeciwskazaniem jeśli się o nie odpowiednio zadba.
Ostatnio zmieniony przez train 06-11-2008, 17:14, w całości zmieniany 1 raz
Wazne tez jest kiedy mierzysz cisnienie. Powinienes zmierzyc w czasie 30 min jak wstanie sie z lozka powinno byc o wiele nizsze niz wciagu dnia. Jak masz takie same caly czas to proszkow raczej nieunikniesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko