Wysłany: 07-11-2008, 04:18
Czy istnieje coś takiego jak "nadciśnienie czynnościowe"? Czyli że ten organizm tak ma i nie należy się tym zbytnio przejmować?
Jeśli uprawiając rozliczne sporty serce nie wyskakuje z klatki piersiowej a tętnice nie eksplodują, to może i nurkowanie nie zaszkodzi?
Osobiście mam bilirubinę na poziomie zaawansowanej żółtaczki. Zawsze taką miałem. Zgodnie z teorią medyczną moja wątroba powinna być wspomnieniem. A nie jest. Wręcz przeciwnie.
Czyli: Vive la Difference!
$$ [Usunięty]
Wysłany: 07-11-2008, 07:09
tomek Sienicki napisał/a:
Mamy coś wspólnego Mańka
Mania napisał/a:
Nareszcie!!!!
To kontrolujcie żoładek, jednym z objawów choroby wrzodowej jest niskie cisnienie (czego wam i innym nie życzę).
Ustabilzuj swoje ciśnienie i w zakresie nurkowania rekreacyjnego nie bedzie przeciwskazań wykluczjących.
Problemem większym w uprawianiu tego sportu są gwałtowne zmiany ciśnienia niż niedociśnienie lub nadciśnienie (oczywiście bez skrajnych przypadków).
hej
Moja żonka ma ustabilizowane lekami nadciśnienie- doktorek który ją badał ( też nurek) po zapoznaniu się z dokumentacją medyczną i wynikami badań nie uznał tego jako dyskwalifikacji do nurkowania a jedynie podkreślał potrzebę mocniejszej samokontroli i podejścia do tematu z głową (czuje się "inaczej" niż zawsze- nie wchodzi do wody itp.)
Weź wyniki badań, kartę leczenia i skonsultuj z jakimś nurkującym lekarzem.
Będzie OK- Powodzenia
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 08-11-2008, 13:44
Nie jestem ani lekarzem nurkowym, ani internistą ale:
1. Nadciśnienie tętnicze może być tzw. samoistne a może być objawem innych chorób.
2. Jeżeli wykluczy się inne schorzenia (niekiedy bardzo poważne!) nadciśnienie o wartościach, zarówno ciśnienia skurczowego, jak i rozkurczowego, po ok. 10 mm Hg przekraczające normę, przy prawidłowym leczeniu, nie powinno stanowić przeciwwskazania do nurkowania.
3. Gdyby jednak chory o takim ciśnieniu powiedział mi, że jest płetwonurkiem i zapytał czy może nadal nurkować, odpowiedziałbym, że w tej chwili nie, przynajmniej póki nie zrobi badań.
$$ [Usunięty]
Wysłany: 27-11-2008, 10:58
hubert68 napisał/a:
przy prawidłowym leczeniu,
"Są na niebie i ziemi rzeczy które się filozofom nie śniły, większość w Polsce."
Przychodzę do lekarza mam wysokie ciśnienie, propozycja na rympał weź leki obniżające ciśnienie. To w końcu biorę, efekt zupełnie odwrotny do oczekiwań ciśnienie rośnie, odstawiam leki (kilka nie działa) obniżające, ciśnienie spada. Drastycznie zmieniłem dietę, z piciem i paleniem poszło naj łatwiej (nie piję i nie palę).
Normalne ciśnienie to jakaś przereklamowana sprawa, przy ciśnieniu 123/79 t 68 jestem senny, zastosowanie Vinpocetyny podnosi ciśnienie do 150/100 na 24-36h. Po zastosowaniu leków ciśnienie było w podobnym zakresie z tachykardią, co mało zabawne było, dla osoby ze spoczynkowym tetnem 50-60.
Nikogo nie namawiam do odstawienia leczenia, podłoży nadciśnienia jest wiele.
Zdarają się nie typowe reakcje na farmaceutyki.
Wysłany: 27-11-2008, 19:37
To może kilka uwag natury ogólnej:
Chorzy z nadciśnieniem, przy obniżeniu ciśnienia do wartości prawidłowych mogą odczuwać senność, bóle głowy czy apatię.
Samo nadciśnienie jako takie może nawet wpływać na nas "pozytywnie", przynajmniej dopóki nie zacznie boleć głowa. Dopiero jak np. jakieś naczynko w mózgu pęknie i zrobi się tzw. wylew czyli fachowo udar krwotoczny przestajemy się dobrze czuć. No ale wtedy to już mamy przerąbane....
Dlatego nadciśnienie musi być leczone i z reguły po rozpoznaniu tzw. samoistnego nadciśnienia terapia powinna trwać do końca życia. Parę lat temu (mogę nie być na bieżąco) obowiązywało w leczeniu stosowanie leków z jednej (lub więcej) z czterech następujących grup:
1. Inhibitory konwertazy angiotensyny, np. Captopril, Enalapril czyli popularny Enap i Perindopril.
2. Beta-blokery - najbardziej znany, choć jeden z najstarszych, Propranolol.
3. Blokery kanału wapniowego.
4. Leki moczopędne.
Leczenie powinno być tak ustawione, by leki działały przez 24 godziny na dobę, czyli np. Enapu, który działa 12 godzin nie należy brać raz na dobę (b. częsty błąd).
Jeżeli są nowsze informacje, to przepraszam ale jako onkolog nie ze wszystkimi tematami mogę być na bieżąco.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 27-11-2008, 20:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 28-11-2008, 12:40
A tak już poza kwestią czysto medyczno - prawną - czy nie jest tak, że jeśli mamy podwyższone ciśnienie, to automatycznie lepiej reagujemy na głębokość, gdzie też jest podwyższone ciśnienie (zgodnie z III zasadą dynamiki Newtona)? Może mniejsza skłonność do narkozy azotowej? Czy ktoś to badał? Są jakieś wiarygodne publikacje?
$$ [Usunięty]
Wysłany: 28-11-2008, 12:51
Grzegorz_N napisał/a:
Może mniejsza skłonność do narkozy azotowej?
Czegoś takiego to bym się nie spodziewał, przy zwiększonej prefuzji przez mózg.
Odgrzeję trochę kotleta , ale i mnie dopadło. Jakie finalnie leki , żeby nie były to diuretyki i beta-blokery (te wymienia dr Krzyżak jako nie wskazane dla nurkujących) ?
Tz. inhibitory konwertazy (wspomniane już wcześniej) i blokery receptora angiotensynowego (to co innego niż beta-blokery) w wielu sytuacjach są optymalnym wyborem u osób poza tym zdrowych. Wygodne jest stosowanie leków, które bierze się raz na dobę i niezależnie od posiłków. Przykłady: Trandolapril, Tritace, Prenessa, Inhibace, Diovan, Micardis, Monopril, Lisiprol. Lista jest długa, nazwy są przykładowe, większość z wymienionych leków można spotkać także pod innymi nazwami. Z sumiennego leczenia wynika wiele korzyści na poźniejsze lata, więc polecam.
Zgadzam się z przedmówcą jednak lek musi być dobrany indywidualnie. Przez wiele miesięcy brałem Inhibace jednak wystąpiły nieoczekiwane efekty uboczne. Obecnie od 2 lat zażywam Lotensin i jestem bardzo zadowolony - w ciągu pierwszego roku mogłem zmniejszyć dawkę leku o połowę, nie występują też niepożądane efekty uboczne.
Wysłany: 14-06-2009, 19:49
Mogę mieć rrochę nienajświrzsze wiadomości ale o ile wiem w leczeniu nadciśnienia stosuje się 4 grupy leków:
1. Diuretyki czyli leki moczopędne.
2. Inhibitory konwertazy angiotensyny, tu mamy m.in. Captopril do brania 3 razy na dobę, Enalapril (to np. bardzo popularny Enap czy Enarenal) do brania co 12 godz i Perindopril, do brania raz na dobę. Leki z tej grupy wydają się najlepsze do leczenia tzw. samoistnego, niepowikłanego nadciśnienia w monoterapii.
3. Beta-blokery.
4. Blokery kanału wapniowego.
Niezbędne jest mierzenie ciśnienia, w początkowym okresie przy ustawianiu leczenia nawet kilka razy dziennie. Terapia zawsze powinna być stawiana przez lekarza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko