Wysłany: 24-11-2008, 11:33
Dobra, jako wywołujący ten temat bardzo dziękuję za wszystkie informacje. Pomijając zagadnienia teoretyczne przyjmuję, że powodem parowania jest napięcie powierzchniowe. I jeśli zastosujemy cokolwiek, co je zmniejszy - parowania nie będzie.
Wydźwięk mojego pytania był nieco bardziej praktyczny - wiele substancji o których piszecie jest łatwo rozpuszczalna w wodzie, przepłukanie więc maski powoduje prawie natychmiastowe ich usunięcie. Zgaduję więc, że to "coś" powinno być po prostu gęste lub tworzące trwałą powłokę.
Odnośnie moczenia twarzy - warto spróbować, "odruch nurkowy ssaków" jest bardzo ciekawą tezą, czemu nie? Natomiast z tym obniżeniem temperatury twarzy, to chyba mało trwały efekt - chyba że zastosować łącznie z trwałym uciskiem tętnic szyjnych - ale wtedy zjawisko ochłodzenia przeniesie się na całe ciało i to na wieki wieków amen.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi i gorliwą dyskusję. Jakby ktoś z Was jeszcze coś dorzucił ze starych, sprawdzonych sposobów - będzie fajnie.
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz_N 24-11-2008, 11:34, w całości zmieniany 3 razy
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 24-11-2008, 11:53
Grzegorz_N napisał/a:
Wydźwięk mojego pytania był nieco bardziej praktyczny - wiele substancji o których piszecie jest łatwo rozpuszczalna w wodzie, przepłukanie więc maski powoduje prawie natychmiastowe ich usunięcie. Zgaduję więc, że to "coś" powinno być po prostu gęste lub tworzące trwałą powłokę.
Akurat jestem przy kompie to kilka słów w uzupełnieniu.
Warstwa filmu ślinowego przestaje działać na 2 sposoby
- wypłukuję ją woda gdy ściągamy maskę pod wodą wielokrotnie lub płuczemy zbyt gorliwie po zaślinieniu,
- po wyschnięciu śliny już nie działa efekt zwilżania.
Przy swoich bardzo długich nurkowaniach (6-8 godz) nie zauważyłem by sama się wypłukała albo nie zwróciłem uwagi.
Jak trwale działają sztuczne antifoggi nie mam pojęcia bo nie stosuję.
Odruch ssaków działa i owszem, tłumaczy się nim różne takie przeżyciowe sprawy. Ale czy jest jakoś istotny dla zdrowego/chorego nurka SCUBA będę wiedział jak zapytam specjalistę. Oczywiście na wizurę przez maskę nie wpływa o tyle gdy nie dobije leżącego albo da mu szanse na powrót z zza światów:-)
Pozdrawiam Włodek
Wysłany: 24-11-2008, 12:31
Włodek K napisał/a:
- wypłukuję ją woda gdy ściągamy maskę pod wodą wielokrotnie lub płuczemy zbyt gorliwie po zaślinieniu
Nie dodałem jeszcze jednego aspektu - u wąsiatych ludzi (a do takich należę), sprawą normalną są "przecieki" maski od dołu. Komfort suchej maski można sobie wybić z głowy, niestety.
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 24-11-2008, 12:44
Też jestem wąsiaty od prawie zawsze
Jednak maskę dobieram tak i układam że nie podcieka. Spróbuj wypróbować inne maski lub zakładać tak jakby od góry by nie nastroszyc wąsa oraz spróbuj ustawić odpowiednio pasek maski na potylicy oraz odpowiednio siłę naciągu paska (czyli ani za mocno ani za słabo). Zwykle poprawne ułożenie powinno zlikwidować przecieki w maskach z częścią twarzową z silikonu.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Włodek K 24-11-2008, 12:48, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 24-11-2008, 20:05
Tak, podgalam, ale jak D@rkowi, parodniowy zarost już podlewa maskę. Ale już się z tą niedogodnością pogodziłem.
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 24-11-2008, 20:39
Widać moje ryłko jest bardziej ustawne
Pozdrawiam
$$ [Usunięty]
Wysłany: 24-11-2008, 21:17
Grzegorz_N napisał/a:
Pomijając zagadnienia teoretyczne przyjmuję, że powodem parowania jest napięcie powierzchniowe. I jeśli zastosujemy cokolwiek, co je zmniejszy - parowania nie będzie.
Motyla noga, dziób pingwina, .... .
Powodem parowania jest temperatura twarzy zwykle wyższa niż wody, napięcie powierzchniowe to własność cieczy, a zwilżalność bądż nie zwilżaloność to jeszcze inne zagadnienie.
Wysłany: 24-11-2008, 22:58
Drogi $$, złapałeś mnie na nieścisłości.
Powinno być:
Powodem zaparowywania szyby maski jest ...
Wydawało mi się oczywiste, że mówimy o zaparowywaniu szkła (popularnie zwane "parowaniem maski" a nie zjawisko parowania samo w sobie, które zachodzi zawsze i wszędzie i polega na przejściu z fazy płynu do fazy gazowej.
Za pomyłkę przepraszam, ale myślałem, że intencje są zrozumiałe.
Pozwalam sobie również zauważyć, że zjawisko parowania zachodzi zawsze, niezależnie od tego czy temperatura jest wyższa czy niższa, ważne żeby była ciecz, która będzie parować a temperatura była wyższa od zera bezwzględnego - a tempo parowania jest funkcją temperatury (a w zasadzie ciepła) niezbędnego do przemiany fazowej cieczy w gaz (parę).
Ale proponuję skończyć z tymi mądrościami, nie chodzi przecież o kurs fizyki tylko o koleżeńskie praktyczne porady, jak sobie qrna z tym poradzić.
Niemniej jednak dziękuję za celną uwagę - masz oczywiście rację.
Taaaa,a trendy grawitują alternatywnie...
Gość zadał proste pytanie-i można na nie prosto odpowiedzieć...a można tez baaaardzo naukowo,tylko po co?
szok Andzrzeju poprostu leże i becze .... tak jak mówisz ...
kiedys słyszałem coś takiego
odpowiedz na pytanie "co to jest mleko?" go$$ć odpowiada :
mleko jest takie białe , a co to jest białe? , no białe sa np. łabedzie , aha to juz wiem co to jest mleko
Ostatnio zmieniony przez PawelW 24-11-2008, 23:09, w całości zmieniany 1 raz
$$ [Usunięty]
Wysłany: 25-11-2008, 08:16
PawelW napisał/a:
"co to jest mleko?" go$$ć odpowiada :
mleko jest takie białe
Kiedyś na spotkaniu Polskiego Towarzystwa Fizycznego usłyszałem pytanie (ponad 30 lat temu), Dlaczego mleko jest białe ? Skoro woda jest przezroczysta i tłuszcz też.
Wysłany: 25-11-2008, 14:24
Panowie, trochę zboczyliście z tematu. Kto widział nurkującą krowę i to z zaparowaną maską? Rozumiem świnia, kuń, co najwyżej kaczor. Ale krowa ??? Przesadziliście!
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz_N 25-11-2008, 14:27, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko