Wysłany: 08-10-2008, 22:33
Jakbyś miał problemy ze znalezieniem sklepu pisz pracują tam fajni ludzie pomogą Ci z zakupem sprzętu. Jeśli chodzi o fajkę osobiście używałem tylko tradycyjne z zaworkiem lub bez i polecam z zaworkiem dużo łatwiej ją wydmuchać.
Pozdro !!!
[ Dodano: 09-10-2008, 15:10 ]
Byłem dziś w Waterworld u nas w Tralee (z tyłu za dużum DunesStores) i mają tam zestawy ABC sprawdź najpierw tam zanim wybierzesz się do Castlegregory.
Pozdro !
Wysłany: 09-10-2008, 23:15
z tyłu za sklepem jest parking przechodzisz przez niego dochodzisz do ulicy (rock street) skręcasz w prawo mijasz wypożyczalnie płyt DVD i na rogu jest właśnie waterworld.
Witam wszystkich aj też kompletuje swój pierwszy zestaw do nurkowania mam jeszcze do kupienia automat oraz jaket jak narazie wypożyczam . Co do automatu to chyba napewno apeks ale jacet zupełnie niewiem, co radzicie? Dodam że 10 nurów rocznie w Polsce oraz jakiś wypad w cieplejsze morze przewiduje .
z tyłu za sklepem jest parking przechodzisz przez niego dochodzisz do ulicy (rock street) skręcasz w prawo mijasz wypożyczalnie płyt DVD i na rogu jest właśnie waterworld.
ok, wiem juz gdzie. W poniedzialek zobacze co tam maja. Dzieki
Jesli chodzi o fajke. kup zwykla bez zaworka, szkoda kasy na piredółki, które zwiększają tylko ryzyko awarii i powodują turbulencje podczas oddychania. Polecam Technisub Heliox. Dobrze zaprojektowana, opływowa, łatwa do przedmuchania.
Wysłany: 14-10-2008, 22:42
dsat,
-czym grozi taka awaria ?! Czy często występuje czy to tylko quasi-dirowskie zmniejszanie ilości słabych punktów ?
-jak objawiają się te turbulencje w fajce z zaworkiem ?
Turbulencje pojawiaja sie w przypadku fajek zle zaprojektowanych, z niepotrzebnymi przeszkodami (harmonijki, suche zawory, mala średnica itp.) efekt duze opory podczas oddychania i zmeczenie. mokry zawor po prostu kosztuje. Jesli Cie stac na dodatek, ktory nieznacznie tylko zwieksza komfort, to mozesz kupic helioxa z zaworkiem. Zaworek umieszczony w dobrym miejscu, nie zmienia wygladu i efektywnosci oddychania, do tego jest zabudowany, co zmniejsza ryzyko awarii.
Niemniej jednak uwazam to za wywalenie 40 zeta w bloto. bo fajke bez zaworka przedmuchuje sie prawie tak samo latwo.
Co do DIR to nie mieszajmy pojec. Mowimy o nurkowaniach rekreacyjnych, metodologia DIR dotyczy nurkowan technicznych.
[ Dodano: 14-10-2008, 23:04 ]
Mozliwe awarie zaworu mokrego:
- urwanie silikonowego listka - fajka do wyzucenia (raczej sie nie zdaza)
- zanieczyszczenia w miejscu zetkniecia listka z fajka - przy wdechu polykasz wode (czasem sie zdaza)
- przyklejenie listka (fajka przedmuchuje sie tak jakby ne miala zaworka (zdaza sie po dluzszej przerwie w nurkowaniu)
Such zawor
- problemy z zatykaniem fajki w momencie, gdy powietrze jest potrzebne
- zwiekszone turbulencje
ok. Zakupione. Maska TUSA m-40 + fajka sp-130.
Teraz jeszcze pletwy i glebokosiomierz. Pletwy zamieram kupic CRESSI Gara 3000 LD i glebokosciomierz jakis np digital. Dzieki za podpowiedzi
Wysłany: 01-12-2008, 12:51
dsat napisał/a:
Co do DIR to nie mieszajmy pojec. Mowimy o nurkowaniach rekreacyjnych, metodologia DIR dotyczy nurkowan technicznych.
DIR to system opracowany pod katem nurkowan realizowanych na kazdym poziomie.
Jednym z jego zalozen jest uniwersalnosc sprzetu, tzn. sprzet, na ktorym nurek robi swoj pierwszy kurs posluzy mu rowniez do najtrudniejszych nurkowan jaskiniowych lub wrakowych (tzn. zostanie wzbogacony o dodatkowe elementy, np. stage lub skuter, ale nie zmodyfikowany lub wymieniony).
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 21-12-2008, 20:18
grek napisał/a:
witam mam zamiar kuic automat mistral aqualunga czy ktos wie cos na jego temat?
Usłyszysz: Apeks, Apeks, Apeks... i nie będzie to nieprawda. Piszę to mimo, że w Polsce pływama na Posejdonach Cyklonach 5000 (dwóch) a w tropikach na Scubapro MK 25 z R395 i oktopusem. I uważam je za doskonałe automaty. Ale i tak pewnie trafi mi Apeks do pyska Wiele grup realizujących ciekawe nurkowania pływa na Apeksach. I rozumiem korzyści wynikające zz tego, że cała grupa używa jednakowych.
P.S. DIR-owcy zza dużej wody używają właśnie Scubapro, polscy Apeksa, szwedzcy Posejdona. O innych automatach się nie wypowiem, boję się tylko Maresa - raz pływałem z wypożyczonym z CN i miałem awarię. Ale to nie był mój automat.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 21-12-2008, 20:19, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko