Wysłany: 08-12-2008, 21:24 Pianka "uniwersalna" ciepła i tania- czyli tęga ro
Witam wszystkich Stoję aktualnie przed trudnym zadanie- pianeczka. Założenia sa takie, by nadawała się do wody od egiptowych po polskie poniżej termokliny.
Niestety organizacja funduszy w wieku 17 lat nie jest łatwym zadaniem, więc zależy mi na kompromisie jakośc/cena/ciepełko [ale tak by po dociepleniu sie wynalazkami typu żyleta etc. dało sie komfortowo pływac w Polsce- nurkowania rekreacyjne, "bezdekompresyjne"*
Myślałem nad nowym modelem equesa- ultimate 2- cena niestety koło 1300zł a rozmiarówka jeszcze niezbyt mi leży wiec chyba będę musiał sie skusić na szycie na miare [wie ktos o ile drożej to wychodzi?]
(http://www.eques.com.pl/src/ulti2.html)
Zna ktoś może alternatywę do takiego rozwiazania [głównie chodzi o cenę która jest....spooora] ?
Pozdrawiam
*wiem że nie ma nurkowań bezdekompresyjnych, mam na myśli takie w których nie trzeba spędzać 30 minut siedząc bez ruchu na jednej głębokości
Zna ktoś może alternatywę do takiego rozwiazania [głównie chodzi o cenę która jest....spooora] ?
zamiast nowej pianki kup uzywany suchy - cenowo wychodzi tak samo, termicznie bez porownania.
a jak bedziesz jechac do egiptu, to mysle ze przy wydatku rzedu 3k dodatkowe 300-400 zl (bo za tyle mozna rozsadna pianke czasem kupic) nie zrujnuje Ci budzetu.
Poszukaj pianki Aqualung Comfort 5.5 + 5.5. W komplecie jest kaptur, a w overall'u jest dodatkowa zyleta 2mm. Bardzo cieple ustrojstwo wykonane z rozciagliwego neoprenu. Z manszetami. Rozmiarowka bardzo szeroka. Cos znajdziesz dla siebie.
Na Alledrogo widzialem nowki w cenie ponizej 1000zł.
Ostatnio zmieniony przez Piotrek Ginter 09-12-2008, 01:02, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 09-12-2008, 14:31
Ja mam Bare Arctic 7+7. Ponieważ jestem zmarźlakiem, na Egiptowo (w grudniu) było jak znalazł Co do Polski poniżej termokliny, to zależy, ile czasu zamierzasz pod tą termokliną spędzić.
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-12-2008, 23:54
gladius napisał/a:
Ja mam Bare Arctic 7+7
ja też
i zgadzam się że jest idealny, zarówno na Polskę //nurkuję w niej w zimie// jak i Egipt (bez docieplacza)
można ją kupić poniżej 1300zł np tu
niewątpliwą zaletą jest duża liczba rozmiarów, nawet takich niestandardowych, ja dopiero tu znalazłam coś co na mnie pasowało, a jak wiadomo tylko dobrze dopasowana pianka spełnia swoją funkcję...
Wysłany: 10-12-2008, 10:07
Ja nuram w maresie 5+5, i jest spox. Wytrzymałem cały letni sezon w polsce a i w egipcie nie gotowałem się strasznie. Tzn. czasami musiałem odchylać kryzę żeby się schłodzić Za to w samym docieplaczu było super.
Grubość pianki to nie jest jedyny parametr decydujący o komforcie termicznym. Zwróć uwagę na to aby na rękawach i nogawkach były dobre manszety i nie zapominaj w Polsce o dobrych butach i skarpetkach oraz np. dwóch parach rękawiczek.
Dzieki za pomoc, zdecydowałem sie na freddo extreme 2x7mm Miał ktoś już z nim jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 12-12-2008, 07:43
sativ napisał/a:
Miał ktoś już z nim jakieś doświadczenia?
Znajomi w tym nurkują. W dotyku mięciutka. Nurkowania cały rok: jak to zimą w 7+7
KSD [Usunięty]
Wysłany: 13-12-2008, 19:34
Zastanów się poważnie nad pianką z Decathlona (już wcześniej kiedyś o niej pisałem). Moim zdaniem najlepszy stosunek jakosc/cena jaką można uzyskać. Overall 7mm kupisz za ok 500zł (w samym mozesz pływać w cieplejszych wodach), do tego ocpieplacz z kapturem za trochę ponad 200 zł. Spory zakres rozmiarówek wiec powinieneś coś dopasować. Zrobiłem w takim zestawie wiele nurkowań w polskich wodach i osobiście polecam tę piankę. Szczegóły znajdziesz tutaj (dwie pierwsze pozycje - MWS):
http://www.decathlon.com....10-18-10397514/
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 15-12-2008, 08:45
KSD napisał/a:
Zastanów się poważnie nad pianką z Decathlona
Nie wiem, jak Ty, ale od czasu, jak próbowałem tam kupić płetwy, Decathlon stał się mocno podejrzaną firmą...
Już zamówiłem Freddo Extreme- teraz trzeba miec nadzieje ze rozmiar będzie OK Nie mam możliwości wcześniejszej przymiarki, tylko odesłania i wymiany na inny numer jeśli nie bedzie pasować. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko