Wysłany: 17-01-2009, 17:45 Parę pytań od dopiero zaczynającego przygodę z nurkowaniem
Cześć.
W zeszłym roku byłem w Egipcie na obajzdówce (Funny Nil) oraz trochę w Hurghadzie.
Postanowiłem sobie rekraacyjnie zanurkować z żoną pod koniec wyjazdu.
Popłyneliśmy łodzią "gdzieś tam".
Zrobiliśmy dwa nurkowania z instruktorem za rękę po 20 min. i kopara mi opadła.
Nurkowanie z ABC też jest fajne ale nurkowanie z butlą to "Next level".
Teraz w wakacje znów chcieliśmy pojechać na dwa tygodnie ale celem zrobienia OWD albo odrazu AOWD.
Mam kilka pytań czy do rekraacyjnego nurkowania wystarczy OWD czy lepiej AOWD i jak to najlepiej załatwić.Z tego co się orientowałem kurs w Polsce kosztuje więcej niż w Egipcie !!!
Nie wiem gdzie są najlepsze rafy z polską bazą.Do Hurghady już raczej nie chcę,pozatym słyszałem że jest słaba "rafowo".
Myślałem o Dahab i Planet Divers ale ktoś mi powiedział że jakieś tam żyjątka przeczesały rafę i lepiej pomyśleć o Sharm el sheikh bo rafa tam jest lepsza.
Generalnie nie wiem czy mi się zdaje ale wszystkie "biura nurkowe" organizują wyjazdy na zasadzie że załatwiają hotel tak jak każde inne biuro podróży tyle że biorą kasę odrazu za nurkowanie i "załatwiają to z bazą nurkową".
W takim razie mogę wykupić hotel w jakimkolwiek biurze i samemu sobie w bazie na miejscu wykupić kurs (pewnie mnie to taniej wyjdzie).Mówię tu oczywiście o takich podstawowych wyjazdach i kursie a nie o safari nurkowym.
Nie wiem za bardzo ani co i jak mam zrobić aby to jak najlepiej załatwić ani gdzie jechać aby wrażenia były jak najlepsze.Oczywiście Egipt bo tam jest najtaniej i rafy piękne.
To ja z żoną
Proszę o pomoc.
Dziękuję i pozdrawiam.
Ps.
Jak nie trafiłem z działem poszę o przeniesienie.
Witaj na forum
Pewnie nie będę odosobniony na forum,ale...
Raschey napisał/a:
Teraz w wakacje znów chcieliśmy pojechać na dwa tygodnie ale celem zrobienia OWD albo odrazu AOWD.
uważam za bardzo zły pomysł.Jak sam stwierdziłeś nurkowanie to "Next level".
Ogólnie robienie" takich kursów" na wyjazdach według mnie to pomysł nietrafiony,kosztują może mniej niż w kraju ,ale zazwyczaj przekłada się to na jakość tego kursu.Jeżeli masz zamiar poważnie myśleć o nurkowaniu to odpuść sobie zamiar zrobienia OWD i AOWD w dwa tygodnie.Jeśli jesteś pewien ,że po kilku lekcjach,w razie "Niemca",na głębokości 30m.jesteś w stanie pomóc partnerowi...Osobiście uważam,że będziesz miał problem aby pomóc sam sobie.
Zrób kurs w kraju ,solidnie, u sprawdzonego instruktora.
W Sharmie jest kilka pięknych miejsc do nurkowania ,osobiście polecam
maciejówa dobrze prawi, zrób solidny kurs od podstaw. Federacji u nas jest wiele, poczytaj http://forum-nuras.com/viewforum.php?f=26. W Poznaniu znajdziesz kilka klubów nurkowych, które na pewno Ci pomogą. Poniuchaj trochę i... udanych nurków
Ostatnio zmieniony przez Marek Majas 17-01-2009, 21:01, w całości zmieniany 1 raz
Kolego jedna generalna rada. W Egipcie tanio oznacza : amatorszczyznę, kłopoty, stres , zagrożenie zdrowia i życia. Poszukaj w Łódzi ludzi z doświadczeniem i zabieraj się do tego z głową.
Powodzenia.
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 17-01-2009, 20:59, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 17-01-2009, 21:01
Słyszałem o NICH dość miłe słowa. Nie każdy chce nurkować w Polsce. A jak już zechce, to nie tak u nas, znowu strasznie
Zrób kurs w kraju ,solidnie, u sprawdzonego instruktora
jesli nie zamierza nurkowac w PL, to nie wiem po co ma sie meczyc w starej piance w zimnej wodzie. sadze ze dobrych instruktorow (rowniez polskich) mozna znalezc rowniez w egipcie. a jesli planujesz jednak nurki w PL, to wtedy owszem, kurs w trudnych warunkach, przy ograniczonej widocznosci daje lepsze podstawy do takiego nurkowania. co do szkolen, jak mawiaja w PADI: "step by step". Zrob OWD, 18m do ogladania rybek na rafach wystarczy w 100%. ponurkuj troche, pocwicz i wtedy idz na AOWD - nauczysz sie zdecydowanie wiecej, bo na kursie instruktor nie bedzie sie skupiac na tym zeby nadrobic jakies braki z OWD (bo prawie kazdy ma jakies braki swiezo po kursie), tylko zeby nauczyc Cie czegos nowego co Ci sie przyda w przyszlosci.
Gratuluje wyboru jedynej slusznej drogi zyciowej . i to wraz z partnerka, farciarz.
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-01-2009, 21:36
Haw napisał/a:
jak mawiaja w PADI: "step by step"
Nie zgadzam sie z tym.
Wszystko zalezy od solidności instruktora.
Dla przykładu GUE Recreationa Diver 1
łączy w sobie:
owd
aowd
spec. nawigacja
spec. doskonała pływalność
spec. nitroks (wiadomość niepewna)
spec. suchy skafander (jak jest zimno)
"spec." pływanie w każdą stronę
"spec." twinset (na życzenie)
spec. nurkowanie głębokie
rescue
warsztaty z sytuacji awaryjnych
trwa to minimum 16 godzin wykładów, minimum 20 sesji w wodzie (10/10)
łącznie zajęć z instruktorem minimum 60 godzin w ciągu 8 - 10 dni zajęć (można dzielić na bloki)
głębokość operacyjna maks 21 m
...A ciężko zarzucić GUE niesolidność w szkoleniu.
Najwyraźniej GUE łącząc to wszystko w jeden blok uważa to za minimum pozwalające na bezpieczne puszczenie absolwenta samopas...
Raschey: jak już wybierzesz instruktora to koniecznie zamów kurs indywidualny - tylko Ty, Partnerka i Instruktor. Nie spiesz się i nie żałuj kasy. Nurkowanie to bardzo kosztowne zajęcie, cena pierwszego kursu wkrótce zniknie w mroku wydatków... i fascynacji. Powodzenia.
Ostatnio zmieniony przez TomS 17-01-2009, 21:41, w całości zmieniany 1 raz
Nic nie stoi na przeszkodzie żeby połączyć. W Polsce (w Łodzi oczywiście też) są centra które rozpoczynają kurs w kraju a zamykają w Egipcie. Układ dobry bo jak Wam się spodoba to w masz pod ręką instruktora który będzie Was dalej prowadził, a nie jest to bez znaczenia. Trzeba tylko rozsądnie trafić. Nurkowanie w zimnych wodach to trochę inna bajka ale tu też są podwodą rzeczy, że "kopara opada" :-))). Czasem dosłownie. No i jest bałtyk, też pólnocny, i Norwegia. Jedno jest pewne. Czas poświęcony na szkolenie to zawsze Wasz zysk i nigdy nie ma go zbyt dużo. Pozdrawiam
Wyglądacie cudnie pod wodą. I po tekście czuję, że "kopary" Wam będą opadać jeszcze bardzo, bardzo długo. Jesteście nieuleczalnie zarażeni. Na TO nie ma lekarstwa.Trudno mi coś radzić ale robiłem kurs w Polsce, potem Egipt i coś dalej. Obecnie zimne wody raczej nie dla mnie. Ale na pewno łatwiej było przejść z mrocznej podwodnej Polski do bajecznie kolorowego, ciepłego Egiptowa niż odwrotnie.
Wysłany: 18-01-2009, 01:00 Re: Parę pytań od dopiero zaczynającego przygodę z nurkowani
Raschey napisał/a:
Nie wiem za bardzo ani co i jak mam zrobić aby to jak najlepiej załatwić
Jesli chcesz w Egipcie - to na pierwszy kurs - Hurghada jest OK.
Wcale nie jest taka kiepska rafowo, jak to nazwales. Ponadto na kursie bedziesz sporo cwiczyc i przede wszystkim uczyc sie. Dlatego tez wazniejszy jest dobry instruktor.
Wystarczy, ze wykupisz sobie wycieczke poprzez dowolnego touroperatora. Kurs zalatwia sie najlepiej oddzielnie. Wtedy masz dwie rzeczy na raz : standard hotelu jaki Wam pasuje, a i instruktora, ktorego sobie oddzielnie zabookujesz, aby Was naprawde nauczyl.
Cześć!Radzę zrobić kurs w kraju,wtedy lepiej wykorzystasz czas w Egipcie-możesz np. wybrać safari nurkowe.Robiąc kurs nie będziesz musiał się spieszyć- zimą cz.basenowa,wiosną wody otwarte.Poznasz ludzi o podobnych zainteresowaniach.Najważniejsze - wybór instruktora!!!Popytaj znajomych,poszperaj na forum...Moim zdaniem to istotniejsze niż federacja w której bedziesz się szkolił.I jeszcze to co napisał TomS" Nie spiesz się i nie żałuj kasy. Nurkowanie to bardzo kosztowne zajęcie, cena pierwszego kursu wkrótce zniknie w mroku wydatków... i fascynacji." Pozdrawiam!
Wysłany: 18-01-2009, 13:55
Witaj!
Jestem świeżo upieczonym nurkiem z bardzo małym doświadczeniem ale może i moja uwaga wyda ci się pomocna!
Zawsze interesowło mnie to co się dzieje pod wodą ale myślałem że to nie dla mnie. Myśl o nurkach przyszła gdy poznałem ciekawego człowieka który z pasją opowiadał o tym sporcie. Pzomyślałem może jednak! No i w zeszłym roku podjąłem wyzwanie. Tzw. intro za rączkę z instruktorem zrobiłem w Polsce na jeziorze Piłakno, ziąb jak diabli, żona zmarżnięta oczekiwała na pomoście a ja po 30 min. szczęśliwy ale i spocony jak mysz kościelna z powodu emocji wsiąkłem i jak to mówisz "kopara mi opadła". Poniewaz nie mogłem zrobić kursu weekendowego w Polsce postanowiłem połączyć przyjemne z pożytecznym. Pojechałem na urlop do Chorwacji i tam w polskiej bazie zrobiłem kurs. Cenne jest to że trafiłem na bardzo spokojnego i opanowanego instruktora któremu nie zależało tylko na kasie którą zapłaciliśmy za kurs ale też na tym aby przekazać nam wiedzę i czegoś nauczyć. Zima to dla mnie czas kiedy skompletowałem trochę sprzętu właśnie zaczynam zajęcia basenowe by popracowac nad wyważeniem i opływaniem sprzętu a jak spłynie kra będę pracował nad pogłebianiem umiejętności w Polskich jeziorach. Czemu? Bo Polskie wody to nie piękne i przejrzyste Morze Czerwone i to czego nauczę sie tu zaowocuje w przyszłości. Trudniejsze warunki uczą opanowania, myślenia, mądrości!
Krzywdę wyrządzić sobie lub komuś innemu jest bardzo łatwo a pośpiech w tych warunkach jest BARDZO ZŁYM doradcą.
Dlatego spokojnie podejdź do tematu. Znajdź dobrego instruktora poczytaj na ten temat, zapisz się na kurs, możesz go zacząc już teraz. I nie rezygnuj łatwo z Polskich jezior bo jeśli naprawdę złapaliście bakcyla to nie wierzę w to żebyscie chcieli nurać tylko 2-3 razy w roku w Egipcie w pięknej, przejrzystej i cieplutkiej wodzie.
POZDRWAIWM SERDECZNIE!
Witam.
Dodam też coś od siebie.
W 2006 roku zrobiłem OWD w Egipcie w bazie COLONA DC u polskich instruktorów Bartka i Doroty. Baza mieści się w bardzo fajnym hotelu MAGAWISH. Instruktorzy pełen profesjonalizm.
W 2007 roku w tym samym miejscu zrobiłem kurs NITROX-owy.
W 2008 roku w tym samym miejscu zrobiłem kurs AOWD.
Myślę że robienie w tempie expresowym OWD i AOWD nie ma sensu. Warto pod okiem dobrych instruktorów (nie koniecznie tanio) zrobić wszystko jak należy. Trochę ponurać i kolejny krok - kolejny kurs. Mniejszy stres więcej przyjemności z nurania.
Wysłany: 19-01-2009, 10:21
malinowy napisał/a:
Cześć!Radzę zrobić kurs w kraju,wtedy lepiej wykorzystasz czas w Egipcie [...]
zdecydowanie kursy w kraju to dobry pomysł.
Lepiej tu się uczyć a np. w egiptowie zwiedzać niż denerwować się, że grupa płynie oglądać rafy, a Ty siedzisz na piachu 5m pod wodą i ćwiczysz zalewanie maski…
Wysłany: 19-01-2009, 17:15
Generalnie szkoły są dwie:
1. robisz kurs w PL- ciemno, zimno, niewiele widać, ale w sumie mniej kosztuje np. czasu bo można zrobić w weekendy. Zrobisz tutaj, to i tak w Egipcie na pierwszych nurach będziesz miał problemy, bo np. u nas pływasz metr na dnem wzdłuż poręczówki, mając partnera w zasięgu ręki. W egipcie pierwszy problem to odnalezienie się w przestrzeni z większa widocznością, podczas pływania wzdłuż ścian rafy np. na 18m z dnem na 40m, polegając głównie na wskazaniach głębokościomierza.
2. Robisz kurs w Egipcie- ciepło, super widoczność, jest co oglądać. Jeśli możesz poświęcić część urlopu na kurs, a z założenia chcesz nurać w Egipcie itp. to jest to bardzo dobre rozwiązanie. Jak wrócisz do Polski i złapiesz bakcyla, a nasze wody cię zainteresują to i tak będziesz musiał zrobić jakieś warsztaty żeby nabyć ogłady w nowych warunkach.
Najpierw zdecyduj gdzie będziecie nurać, bo od tego może zależeć np. rodzaj sprzętu jaki zaczniecie wkrótce nabywać drogą kupna
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 19-01-2009, 17:36
Plotek napisał/a:
Najpierw zdecyduj gdzie będziecie nurać, bo od tego może zależeć np. rodzaj sprzętu jaki zaczniecie wkrótce nabywać drogą kupna
Wysłany: 19-01-2009, 20:29
jacekplacek napisał/a:
W co Ty wdepłeś...
Pożyjemy zobaczymy
W kwestii OWD+AOWD uważam, że w pewnych okolicznościach to ma sens.
Jeśli ktoś jest nurkiem wyłącznie egiptowym, i do tego wybiera się tam raz w roku na 2 tygodnie, to zrobienie kursu OWD+ pobyt da mu jakieś 20 nurkowań. Następne za rok. W tym tempie przy założeniu, że trzeba najpierw się opływać można zrobić AOWD w 3 lata.
Zwierz napisał/a:
W 2006 roku zrobiłem OWD w Egipcie w bazie COLONA DC u polskich instruktorów Bartka i Doroty. Baza mieści się w bardzo fajnym hotelu MAGAWISH. Instruktorzy pełen profesjonalizm.
W 2007 roku w tym samym miejscu zrobiłem kurs NITROX-owy.
W 2008 roku w tym samym miejscu zrobiłem kurs AOWD.
Taką drogę obiera wielu nurków, m. in ja.
Jednak jeśli kogoś stać na to aby spędzić w EG np. 3 tygodnie, w pierwszym zrobić OWD, popływać (np. 20 nurków czyli średnią roczną niektórych nurków) w drugim AOWD to wydaje mi się to lepszą inwestycją na przyszłość, tak samo jak
TomS napisał/a:
Wszystko zależy od solidności instruktora.
Dla przykładu GUE Recreational Diver 1
Z pewnością nie polecam robienia kursów dla samych plastików.
Wiele osób na tym forum uważa, że nurek OWD to nie nurek. Coś w tym jest bo na poziomie OWD zaplanowanie i wykonanie nurka zgodnie z planem nie każdemu wychodzi i zresztą nie musi. Pływając w egiptowie i tak zdajemy się na divemajstera i płyniemy w stadku ze wszystkimi.
Jeśli jednak ktoś się chce rozwijać bardziej intensywnie to chwała mu za to i nie widzę w tym nic złego, (pod warunkiem że nie zrobi OWD+AOWD w trakcie 7 nurkowań.)
Ostatnio zmieniony przez TomekP 19-01-2009, 20:35, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko