Co się więc robi na GUE Rec Diver 2? Rozumiem że nie przerabia się poraz kolejny podwodnej nawigacji, która wchodzi w skład AOWD każdej organizacji, bo po co, skoro na pierwszym kursie wszystko zostało opanowane w 100%? (GUE ma bardzo wysokie standardy, więc pewnie nie szkolą "po łebkach").
Piszesz że na opanowanie takiego zakresu praktyki GUE przeznacza "aż" dwadzieścia nurkowań (rozumiem że sesja to jedno nurkowanie?). To przerażająco mało, bo to niecałe jedno nurkowanie na specjalizację, wliczając to AOWD.
Byłem kiedyś tak podjarany kursami GUE, że już szukałem gdzie mogę go zrobic. Na szczęście znaleźli się tacy, co mnie uświadomili.
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-01-2009, 00:54
Nie ma rec2.
Potwierdziłem nitroks i teorię trimiksu na rec1.
Po rec1 jest T1-T3 (techniczne) lub C1-C3 (jaskiniowe).
Opcjonalnie rec-triox (trimix hiper- i normoksyczny). Można przystąpić z pojedynczą butlą i małym doświadczeniem (50 nurkowań z czego minimum 25 poza kursowych).
Jeśli chodzi o minima rec1 to weź pod uwagę 60 godzin zajęć z czego 16 to teoria czyli 44 godziny w wodzie. Na 20 sesji to ponad 2 godziny na jedną. To są minima. Dla zdolnych. Jak nie załapiesz to ćwiczysz aż załapiesz. Możesz dostać "provisional" i zdawać poprawkę z elementów, które nie były perfekcyjne ale "się nie zabijesz"... (czy jakoś tak...)
Na początku jest sporo zajęć w abc.
Nieco ta polityka przypomina bardzo stary cmas... jeszcze sprzed komercjalizacji.
Tylko czego innego się uczysz. Ale czas nie jest przeszkodą w szkoleniu.
Rec1 nie ma formalnych specjalizacji. Umiejętności uczysz się symultanicznie. Po wszystkim "jesteś taki jak u innych w zakresie przytoczonym wyżej" oczywiście z rozsądnym przybliżeniem. Nie uczysz się zamieniać automatu na rurkę, balansu na czubkach płetw, zamiatania ręką po automat itp ale masz komunikację światłem, oog w realnej odległości od dawcy i nie na klęczkach, kręcenie zaworami itp.
Ostatnio zmieniony przez TomS 24-01-2009, 01:06, w całości zmieniany 2 razy
Wstydzisz sie instruktora ktorego reklamujesz jako dobrego ? Interesujace podejscie ..
Pewnie się nie wstydzi ale może nie jest upoważniona do zdradzania personaliów.
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 24-01-2009, 12:01
szczemar napisał/a:
Pewnie się nie wstydzi ale może nie jest upoważniona do zdradzania personaliów.
Czyli instruktor sie wstydzi swojego ? Czy moze wgledy formalno-fiskalno-prawne zabraniaja mu sie ujawnic, mimo, ze prowadzi kursy ?
Jak dla mnie - to naprawde ciekawe, chyba, ze mamy do czynienia z kims, kto kursow nie prowadzi regularnie i robi tylko wyjatki dla "krewnych i znajomych krolika". Wiekszosc instruktorow nie ma nic przeciwko reklamie, zwlaszcza od zadowolonych kursantow ...
Takie tylko 3 grosze ode mnie ...
Ostatnio zmieniony przez gorcio 24-01-2009, 12:01, w całości zmieniany 1 raz
Czyli instruktor sie wstydzi swojego ? Czy moze wgledy formalno-fiskalno-prawne zabraniaja mu sie ujawnic, mimo, ze prowadzi kursy ?
No to mamy sledztwo ....
gorcio napisał/a:
chyba, ze mamy do czynienia z kims, kto kursow nie prowadzi regularnie i robi tylko wyjatki dla "krewnych i znajomych krolika". Wiekszosc instruktorow nie ma nic przeciwko reklamie, zwlaszcza od zadowolonych kursantow ...
Dziwne pejoratywne stwierdzenia. Zyjemy w wolnym kraju i kazdy moze samemu o sobie decydowac. I czy kursy robi dla znajomych krolika i czy mowi o tym publicznie czy tez nie.
To w Belgii jest inaczej ?
Wysłany: 24-01-2009, 17:42
Ludzie... Instruktor ( mieszka na stałe w Kanadzie) maiał poważny wypadek i po moim szkoleniu niestety wypadł z branży. Jakkolwiek prosił, żebym nie mówiła o jego personaliach. Proszę, skończcie te spekulacje.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 24-01-2009, 18:06
Bezimienna napisał/a:
Proszę, skończcie te spekulacje.
Prosze, skoncz klamac....
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 24-01-2009, 18:23
kangur napisał/a:
To w Belgii jest inaczej ?
W Belgii po prostu mozna zapytac, wyrazic swoja opinie lub zdziwienie i nikogo to nie dziwi. Nikogo nie obrazilem, jedynie wyrazilem zdziwienie. Chyba Ci to nie przeszkadza ?
Wysłany: 24-01-2009, 22:32
martin napisał/a:
Prosze, skoncz klamac....
Jak rozumiem , to do mnie?
Nie potrafie przez neta udowodnić , że nie kłamie, więc nawet nie bede próbowała. Jednak, uważam, ze ze swojej strony wyjaśniłam wszystko, więc nie widze sensu ciągnięcia tej dyskusji.
Ostatnio zmieniony przez Bezimienna 24-01-2009, 22:34, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 25-01-2009, 08:58
Bezimienna napisał/a:
Jak rozumiem , to do mnie?
Inteligentna dziewczynka....
Bezimienna napisał/a:
Nie potrafie przez neta udowodnić , że nie kłamie, więc nawet nie bede próbowała.
Wklej skan lub zdjecia logbooka - mozesz zamalowac podpisy, zostaw tylko daty, miejsca nurkowe i komentrarze z kursu. Tylko nie wyjasniaj, ze twoj logbook wlasnie znajduje sie w drodze do kanady bo twoj super instruktor zapomnial przybic pieczatek.
Czy na kazdy plastiku z uprawnieniami nie ma ID (numer/nazwisko) instruktora ?
Pytam bo na moim (SSI) jest, ale nie wiem jak jest w innych federacjach ..
Tylko nie wyjasniaj, ze twoj logbook wlasnie znajduje sie w drodze do kanady bo twoj super instruktor zapomnial przybic pieczatek.
Druga:
"Mój obecny logbook jest bez wpisów, dwa poprzednie, już zapełnione, pozostawiłam przez pomyłkę w Egipcie"
Trzecia:
"Nurkuję tak intensywnie i jestem tak mało systematyczna, że podjąłam świadomą decyzję, iż nie będę prowadziła logbooka. Tym bardziej, że z nurkowania mam zamiar czerpać przyjemność, a nie absorbować się nudną statystyką"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko